Lepení akvária
Já ho mám také z 12mm a nic do zelena. Aby jsme si ale rozuměly ty v něm nemáš asi ještě vodu?
No oči mam snad v pořadku. Teda zatim
vypada to hodně podobně jako tady.
r.wz.cz/… Tak to asi ne, máš náběh na zelenej zákal.
Starší reakce
2 15.03.2015 16:31 Pavel Tak nová nádrž je doma. Firma ve Františkových Lázních je opravdu profík na výrobu akvárií. Přístup, jednání, provedení je naprosto profesionální. Akva slepili z 10mm skla, příčná vzpěra nalepena na podélné vzpěry a je mnohem širší než u předchozího, čistota, žádné upatlané místa od silikonu... Mrzí mě, že jsem tuto firmu neoslovil jako první. Je-li zde někdo z Chebska, mohu vřele doporučit.
Starší reakce
0 05.03.2015 17:18 Pavel Pro O.Tom pokud si to akvárko nechceš udělat v nejzápadnějším městě (Aš) a jeho blízkém okolí, tak je to nepodstatné. Nyní se mi lepí nové ve Františkových Lázních u firmy, která se dlouhá léta specializuje jen na výrobu akva-tera. A věřím, že to dopadne dobře. Ovšem co budu dělat s tím, co mám nyní doma, to zatím nevím.
A teď ta nejdůležitější otázka. Komu věřit a svěřit akva. A od koho se držet dál.
Třeba můžeme začít Prahou...
Mozna bude duvod jeste jednodussi, nez si myslime. Nekdo to nalepil na zaprasenou (spatne ocistenou) hranu.
Dalsi veci (ten utrzeny spoj) je namahani v tahu a ve strihu (zde jasne ve strihu). Driv se treba lepila akvaria tak, ze se na spodni sklo nalepila zhora skla bocni, dnes se bocni skla lepi kolem spodniho. Takze drive byly spodni spoje namahany ve stihu, voda se snazila sklo odtlacit ve strihu lepidla, dnes lepidlo namahame v tahu.
Zkusime na to jit logikou a selskou zkusenosti. Kdyz poliju sklo vodou a prilozim na nej druhe, chtel bych nekoho videt, jak je v tahu od sebe dostane, drzi to neuveritelne pevne. Ale ve strihu (ze je vysune vuci sobe bokem) to zas tak velky problem neni.
Stále by mě zajímalo, kdo a kde to lepil
Abych si tam náhodou nenechal taky něco slepit... když bych chtěl "ušetřit".
od pohledu 2 možnosti , buď se nejedná o akvarijní silikon který nevydrží tlak a nebo je to moc namáčknutý a není ve spoji téměř žádný silikon
Fuuuu,akva vhodne tak pre skrecky.
Vybouleni bych se nebal,,taky to tak nejak mam a drzi,
8 mm mi na tu výšku akvária příjde ještě použitelné, i když je akvárium poměrně dlouhé.
Fatální selhání vidím vté utržené příčné výztuze, na které je sakra málo silikonu a i když to jde z fotky špatně odhadnout, příjde mi i poměrně úzká.
A vůbec jak na to koukám, ta příčná výztuha byla nalepena na horní hraně akvária ?
Jestli jo, tak to lepil nějaký "jouda"... ta výztuha by měla být nalepena na těch horních podélných lištách, tak aby byla přilepena co největší plochou.
2 04.03.2015 17:06 Pavel Pane Vávra, doschlé to určitě bylo, měl jsem ho doma od poloviny prosince a první napuštění proběhlo včera. Výsledek je vidět na fotkách. Nádrž jsem raději vypustil. Také mi přišlo, že silikonu je tam na pohled daleko méně, než jsem měl u svého předešlého akva. Myšlenka, že nechám akva rozřezat a přelepit mě také napadla a tak jsem dnes oslovil nedalekého výrobce akvárií, který lepí akva do celé Evropy. Pan majitel byl ochotný, ale prý si to nelajzne, protože je to jen z 8mm skla. Prý dle tabulek by to při rozměrech, které mám, mělo být 10mm sklo.
Pokud nemáte už důvěru k tomu co ti to lepil. Tak nejlepší je to rozlepit očistit a nechat někde jinde slepit a šikovně hlavně proložit nejlíp dekami, aby se ti akvárium nepoškrábalo. Nejlepší způsob pokud to nevyreklamujete u dotyčného.
třeba to bylo slepené kvalitně ale nebylo to doschlé , pokud jde o výrobu pak může se stát že i silikon může být přemrznutý nebo špatně skladovaný a dotyčný výrobce s tím nemá nic společného ( osobně se mě to stalo u tří značek TKK,SIGA,TYTAN ) u poslední značky mě jejich zástupce jednoduše odsekl větou že Polák zapoměl cosi přimíchat a tím to zkončilo a 70 nakoupených tub jsem rozdával na tmelení a nikdo mě již nevrátil peníze ani nekompenzoval ztrátu času i když jsem byl ujištěn že dealer přijede a dá to do pořádku , dále musím ale zase napsat že třeba "šikulky" z firmy Sklo Bendl , lepí akvária na broušenou hranu s argumentem že je to špičkově umyté a pak to nevadí ( blbost všech blbostí , pískovaná nebo broušená neleštěná hrana silikon odpuzuje a není adhézní) , pak jsou šetřílkové kteří používají místo lepidla na akvária kde co seženou a je v tubách nebo salámech , už jsem zde i četl jak někdo lepí MSpolymerem a jinejma hnusama i jsem četl spoustu pomluv a pravd ale co se na to celé podívat podrobně a zjistit příčinu ??
Možná nejenom mě, by zajímalo, kde to bylo dělané a nějaká fotka.
Souhlasím s Horácem. Nevěřil bych tomu, pokusil se to reklamovat a koupit jinde. Vyboulení je si myslím v pohodě, ale aby si něco utrhlo, tak to není normální.
Pokud se ta příčná vzpěra utrhla i při takhle malé výšce akvária, tak si o kvalitě lepení myslím svoje ... tím jsem chtěl říct, že nevím, esli má smysl si to nějak svépomocí opravovat ... přilepíš vzpěru ... a po..re se to jinde ... a nebo taky ne ... každopádně, důvěru bych k tomu lepiči už neměl žádnou ...
0 03.03.2015 14:02 Pavel ahoj všem, potřeboval bych radu zkušených. Nechal jsem si slepit akvárium d175/h28/v40, 2x podélná vzpěra, 1x příčná vzpěra, sklo 8mm. Dnes jsem nádrž zkušebně napustil. Vyboulení akvária bylo 1mm. Cca po 5 minutách celkového napuštění se příčná vzpěra na jedné straně utrhla a vyboulení je už na hodnotě 8mm a to si myslím je už celkem dost a nevím co s tím. Mám docela strach. Co by jste mi poradili? Děkuji za každou radu.
Starší reakce
Radši bych přelepil celé, když se vyvalila jedna, může příště povolit jiná.
Starší reakce
To mi příjde docela málo na to aby to takhle praskalo , 250tku co mám lepenou z 8mm skla , při koupi neměla žádnou výztuhua šla o 4 mm na každé stěně(čelní ,zadní) , upustil jsem to do půlky , pač už tam byly ryby a dolepil podélné , ted to je tak ty 3mm prohlé a nic se neděje , je ale pravdou že všude kde jsem sondoval 180cm délku a 60 výšku , nikdo bez příčné nechtěl ani slyšet
O 3 mm
Měřil jste, o kolik se to sklo nahoře (bez příčných výztuh) prohnulo?
dle mě by to mělo problém vyřešit
Tak jsem to přilepil a jsem zvědavý jestli to pomůže.
Starší reakce
příčné vzpěry není potřeba
Jen na doplnění, tloušťka skla závisí především na výšce nádrže.
Myslel jsem že záleží hlavně na délce a tloušťce skla. Akvárium 80x35x35 tloušťka skla 6mm. Na nějakých o fous delších nádržích jsem příčné vzpěry už viděl.
jaký je rozměr celého akvária? 80cm 6mm není moc info
Záleží na tloušťce skla, ale s podélnou vzpěrou to cenu zřejmě nemá
Když na 180cm délku jsou ideální dvě příčné vzpěry. Má cenu to řešit u 80cm/6mm? Jednu aby se to ani nehlo nebo je to zbytečné (podélné tam jsou)?
klidně i 8mm jde jen o sponku ale hezčí by to bylo z 10-12mm
Jak silné sklo na vzpěru bude stačit.
jj přesně tak vždycky se to vyrovná
tak to je ono , upustit o 20cm a přidat vzpěru , při 200cm už by mohlo prasknout
Na šířku žádná vzpěra není jen podélná.
Chápu.Takže ten spoj tam vlastně slouží jakoby silenblok.
to je divný , už jsem nad tím přemýšlel ale nezdálo se mě to skrze to že třeba když jdu zasklívat okna a berem tabuly 3mm 225x160cm tak se nám prohne i třeba o 25cm , přeci jenom to není akrylát aby takhle praskal nebo se " drolil " a kolik máte vůbec na akváriu příčných vzpěr ? žádné jsem si nevšiml a na 180cm x 60cm by měla být minimálně jedna lépe dvě aby se to nehlo ani o mm
tak to netušim , musel by jsem si to lépe prohlédnout, takhle to vypadá jako něco ve skle , ještě mě napadlo že to mohou být mikro škrábance , když se sklo štosuje pro převoz a neproloží se tak ten prach to dokáže jako by " počmárat "
a jde to i lehce rozleštit
skrze pnutí to pak lehce praskne, dělené dno je v tomto případě nutností
Já myslím, že se to řeší normálně slepením.
Si nechej ten díl do L,uřezat vodním paprskem a máš po starostech.
To je také fakt.Jak ty skla mám ,ale napojit na sebe.
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 33655x