Lepení akvária
Prosím vás jsem mírně zneklidněn při technologicke přestávce po slepení své 200 litrovky, dle rady jsem nastavil výšku spary na + 0,5 mm, teď v jednom technickém listu jiného lepidla na akva čtu výšku min. 1 mm . Jedná se o sparu spoje, kdy stěna je položena na dnu, sklo 10mm. Jaká je správná výška spary u 10mm skla o výšce stěny 60 cm. Díky za názor. Tady jsem to nikde nenašel.
Starší reakce
Mám akvárium Juwel Lido a na okrajich horniho ramu se svetlem byl silikon a vypadalo to celkem nehezky tak jsem ho odskrabl ale ted me napadlo jestli jsem nemohl poskodit vnejsi silikon, ktery je mezi sklama...ma take tesnici funkci jako ty vnitrni spoje?
Otázka je kolik ušetříš,práce je někdy dražší než materiál.
Já bych to odhadoval tak na cca 60l a pokud to tak je,tak bych snad radši koupil nové,bude to o něco dražší,ale nové.
0 15.02.2016 20:02 lubosturbak To akva nepotrebuje vistuhy ?
Kolko bi to mohlo stat lepenie
Rozřezat, dokonale očistit od zbytků silikonu, odmastit a znovu slepit, nebo to rozebraný a očištěný sklo donést ke sklenáři a nechat si to slepit.
0 15.02.2016 19:55 lubosturbak Ze zohnal som velke akvarium v spodnom pravom rohu je mala dierka v silikone a kavpa z vnutornich stien su spoje su na niektorich miestach odlupene je potrebne ho prelepit alebo ho rozobrat a zlepit znova ?
ahoj...a na co se ptáš?? jsem to asi nepochopil, litráž si snad snadno spočítáš a to ostatní jsem nepochopil
0 15.02.2016 19:29 lubosturbak Ahoj zohnal som si velke akvarium a v spodnom pravom rohu je mala dierka a akva tecie
Z nuka je trochu odlupeny silikon a kolko moze mat litrov diki za odpovede
Starší reakce
No nevím, ale asi nebudou nikde nadšení když to nebude z jejich skla.
To jsem mu taky říkal, ale bude mít 2m a to nechce riskovat. To youtube mu doporučim
Pokud to není něco velkého tak návodů je na YouTube je dost.
Starší reakce
Tak s tím jsem se ještě nesetkal
Pokud ho nehodláš vypustit na delší dobu a nikde napuštěné nesákne, tak se nestrachuj.
Děkuju.
Já právě od někoho slyšela, že si přelepují akvárka cca po 5ti letech, tak jsem začala panikařit, že ho mám už přes těch 6 let, tak aby mi neprasklo...
Ale asi to je planý poplach.
Každopádně ho zkouknu a uvidím, v jakém stavu ve skutečnosti je.
Díky!
Určitě bych to v případě pochybností dala oborníkům.
A když tak to tím silikonem přemáznu.
Tipuji to na Cenusil,nebo Perennator.To by mohlo ještě nějaký pátek vydržet.
Neprofesionálně vlastnoručně lepené akvárium mě vydrželo 30 let.
Profesionálně lepená akvária by měla vydržet desítky let (pokud je někdo nerozbije), takže bych to neřešil.
Ahoj, nikdo ti tady nemuze dat zodpovednou radu. Az na tu si to nechat prohlednout nekym kdo tomu rozumi. Co oci nevidi, to nelze posoudit. Jinak a to je pouze nazor, tak pokud to drzi tak jak to je, tak bych osobne po vypusteni a prevozu okouknul spoje. Samo i celkove akvarko, jestli se neobjevila nejaka prasklina apod. Kdyz si nebudes jista, premaznuti akvarijnim silikonem nidky neni na skodu. Pokud budou vetsi pochybnosti, je lepe se obratit na zkusenejsiho. Akvarko pak na tyden napust vodou a kdyz bude vse v poradku, melo by to byt OK. Ale to je jen tak, jsou i lidi kteri si koupej novy akvarka a za par tydnu to tece. To co jsem napsal, je ma osobni zkusenost, i jsem musel akvo po prevozu prelepit, pac se tam objevila prasklina, ale 100 % zaruku ti neda nikdo.
Zdravím
, mám akvárko něco přes 6 let. Plánuji ho předělat - tzn. vypustit, překopat a zas napustit. Přitom chci zkontrolovat, jak vypadá silikon. V případě, že by se mi nezdál, dala bych akva přelepit ke sklenáři. Ale napadlo mě, jestli by nestálo za to spoje odmastit a nanést na starý silikon novou vrstvu akvaristického silikonu, uhladit to pořádně, aby se dostal i do případných skulinek ve starém pojivu.
Má to smysl nebo je to blbost?
Jinak akvárko je ze zverimexu vyrobené na zakázku od nějaké firmy - tzn. není doma lepené.
Všem děkuju za odpověď!
Nevadí to, pokial to nieje po celej dlzke, na kazdom akva sa najde nejaka ta bublinka... Mozno casom pozoruj prerastanie riasou alebo zvecsovanie bublinky, podla mna to nevadí
Ahoj,
měl bych malý dotaz. Přivezl jsem si domů nové akva a až doma po větším prozkoumání jsem narazil na tyto dvě bubliny. Jak to mám řešit? Myslíte, že to akva v pohodě dá? Předem díky za reakce.
Starší reakce
V odkazu videika není práce amatérů,zpochybňuješ použití maskovací (papírové samolepící) pásky a unikla Ti taktní připomínka v následujícím komentáři (vaaclav).
Maskovací páskou se vymezí šířka slepu a zabrání se znečištění okolního skla,tím je zajištěna čistá práce,bez časově náročného odstranňování přetoků silikonu seřezáváním žiletkovými přípravky.K použití saponátů,které jsou uvedeny v dalších příspěvcích,mám své výhrady a nechci je zde rozvádět.Na snímku máš některé z svépomocných pomůcek k demontáži a rekonstrukci nádrží,možná něco napoví,jak na to.Nechci se zde v diskusi zdržovat,s případnými dotazy přejdi na e-mail na mém profilu..
Já použil jarovou vodu. Jak je v reklamě, jedna kapka stačí
Bubliny tam nemám, abych řekl pravdu, použil jsem prst a lepidla tak aby to kolem toho prstu nelezlo kolem. Jen jsem ho namáčel do té jarové vody.
Tak že půjde silikon vidět je při vyplňování rohů jasné s tím počítám, hlavně aby v něm nebyly vzduchové bubliny, zatím jsem se nedobral jednoznačného postupu či instrukcí co dělat/nedělat a proč/s jakými následky
A ještě jsem nic nelepil, ale z toho co už jsem různě četl je prý jarová voda nevhodná, že narušuje silikon a raději se má používat mýdlová voda (je to někde ve zdejším článku o lepení).
Jsou k tomu za pár korun stěrky, nebo stačí ustřihnout roh od kartičky třeba z penny. Nenes silikon, rozprašovačem s jarovou vodou to postříkej a setři. Třeba znova jarová voda a zase setři. A když máš větší vrstvu silikonu u dna nevadí, ale boky jsou vidět, já to vyřešil hliníkovýma L lištama, které jsem taky podlepil.
To vím, ale není to návrh nové nádrže, přelepuju starou a tam to nezměním.
2cm z 10 mm skla mi nikdo neuřízne, abych mohl dno zapustit.
Re: Tojsouvěci
Nevím co je špatné na mém přístupu
Jde mi třeba o to:
Když k sobě přiložím natřená skla, část silikonu se vytlačí ven a teď chci vyplnit ty rohy tak jako jsem naznačoval na náčrtku.
Musím ten vytlačený silikon z lepení odstranit/vyhladit a nebo můžu nanášet na něj, nevznikne tam spousta vzduchových bublin ?
A to mi třeba youtube videa neřeknou.
Dno je lepší oblepit dokola. Silikon drží lépe v tahu, než ve smyku.
Profíci je možná nepoužívají ale protože ty zřejmě nejsi profík tak ti je doporučuji ale i s nimi můžeš mít zapatlané skla.
youtube jsem několikrát prošel, ale není tam kompletní postup u kterého bych si řekl, to je ono co hledám... o těch postupech s papírovou páskou pochybuji, že je lidi ("profíci") co lepí ve velkém používají
Zadej si na You Tube Lepení akvária a vyjede ti spousta návodů jak na to.
www.youtube.com/… 0 10.12.2015 16:40 O.Tom [439] Měl bych dotaz k lepení, už roky se chystám přelepit akvárium.
Chtěl bych, aby silikon byl i v rozích akvária (viz náčrtek z malování
), kvůli vyšší pevnosti a nezarůstání řasou.
Přemýšlím nad tím, jak silikon nanést abych tam neměl vzduch a jak ho zatřít, aby to jen hezky vyplnilo roh a silikon nebyl rozpatlaný všude okolo.
Přelepované akva má 330 litrů, sklo 10mm.
Starší reakce
Dej si ty podélné výztuhy ještě pro sichr i dolů ke dnu a nahoru tu příčnou.Já osobně bych si udělal na takový rozměr nádrže kryt s větším přesahem a napouštěl vodu třeba 8cm pod horní hranu akva.Stejně bys měl problém tak vysoký vodní sloupec prosvítit dostatečnou intenzitou s běžnými svítidly.Na to už by byly třeba nějaké halogeny
Ten kdo to lepil nebyl profík ale hazardér. Dle staré tabulky by sklo mělo mít tloušťku 13mm. Většina profíků dělá akvária už od 60cm výšky z 12mm skla.
Já mám taky akvárium z tenčího skla než se běžně při takových rozměrech používá, ale mám nahoře uprostřed a i podél všech 4 stran výstuhu.
Akvária jsem nikdy nelepil, ale to tebou zmíněné akvárium bych se bál v obýváku napustit i s výstuhou. Za běžného provozu to očividně přežije, ale nebude mít moc velkou rezervu pro případ nenadálé situace.
Ahoj dostanu od kamaráda (souseda) akvárko cca 2 roky staré. Rozměry jsou 120x50x70v, je profesionálně slepeno, ale jen ze skla tloušťky 10mm, nahoře má na obou stranách podélné výztuhy. Přemýšlel jsem že bych nalepil ještě jednu příčnou pro klid na duši. Moje otázka je jestli je to dobrý nápad nebo ne, když to lepil profík a nedal jí tam a 2 roky to drželo. Jestli ano tak je lepší jí nalepit když je v akváriu voda nebo při úplně prázdném? Bojím se třeba jestli mi ta příčná výztuha neutrhne ty podélné když ho napustím. Děkuji za odpověď
Starší reakce
Děkuji moc. Asi to bude lepší
Za tři stovky máš nové,když to dáš přelepit,bude tě to stát skoro stejné peníze a budeš mít pořád staré sklo,které časem tvrdne a křehne,tak proč riskovat
0 13.08.2015 11:15 2110Majka – Přelepit avárko
Ahojky všem,
poradíte mi prosím někdo jestli je nutné přelepit akvárko??
První malé akvárko o necelých 30 litrech jsem dostala přesně před 13 lety. Při povodních jsme ho stěhovali s minimem vody uvnitř. takhle jsme ho stěhovali celkem asi 6x. Otázka je, jak moc lepidlo ve spojích vydrží. Akvárko neprotéká, ale bojím se únavy materiálu, nic nevydrží věčně. Myslíte, že by bylo rozumné akvárko nechat znova přelepit? Dělá se to vůbec preventivně? Děkuji
Starší reakce
přilož ke stěne papír a uvidíš trošku se to zazelená
, ale nic to není a optiwhite již doporučuji při 15mm nebo u akvária které bude stát jako příčka , ale jak je to někde u stěny nebo s 3D pozadím tak to nemá smysl a je to fuk
jojo. Je to z obyčejneho floatoveho skla. Neni to extra čiré ( optivithe...? ) Takže po napuštěni to zmizí
dikas.
klasické sklo float, ze kterého se akvárka dělají má nádech do zelena, čím tlustší stěna, tím je to víc vidět, jinak se ještě dělají skla optiwhite, která tento nádech nemají, ale zase je akvárko z nich o dost dražší. Já mám 10mm a taky to bylo znát, ale jak ho napustíš a nasvítíš ani si toho nevšimneš.
Pokud je bez vody tak to je použitým sklem a nebude to žádný problém.
nene to je nove akva.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 33655x