Lepení akvária
Mě se právě líbí transparentní. Ale jak jsem řekl někdo tady zmiňoval tu řasu tak jsem nevěděl ale myslím si že v dnešní době je to asi jedno. Akvárium chci vyměnit moje už je sem tam prorostlé řasou a tak už nemám takovou důvěru. A navíc se budu stěhovat tak je ideální příležitost
Je to celkem jedno jestli černý nebo transparentní a řasy by to už prorůstat neměly. Pokud chceš mít jistotu tak dříve se doporučovalo oblepit spoje neprůhlednou lepenkou.
Starší reakce
Buď žiletka (samotná) a nebo tohle
www.soudal.cz/… plus žiletka :o) ... funguje to - osobní zkušenost. Silikon působením toho odstraňovače ztvrdne a jde dobře oškrábat ...
0 15.05.2016 21:14 Uno – Čištění tmelu
Ahoj lidi.
Poraďte mi prosum čím odstranit rozšmudlaný silokon z akvárka.Při lepení 3D pozadí jsem trdlo šmrncnul o místo kde ho mít nechci.Samo jsem myslel že ho jen smáznu hadrrm ale udělala se tam čmouha. Nerad bych ublížil jak sklu nebo spojům preci jen 300l u sousedů nic moc
Starší reakce
Plech vevnitř bude těsnit i bez lepidla, tlakem vody. Přeháním ... ale ne moc.
Jo prelepit díru by stačilo, ale to pořád musí pořádně držet a těsnit. Může být dvojitá stěna, venku sklo se dvěma dírami cca 4 nebo 6 cm, respektive kruh, do kterého se takový čtverec vejde, a uvnitř plech, jehož úkolem nebude držet strukturu akvária, ale bezpečne vodu uvnitř. Asi by to zvládl nějaký epoxid? Jenže by to chtělo něco pružného jako je silikon kvuli tepelné roztažnosti, která se určitě u skla a oceli liší.
Na 16 stupnu, tzn asi o 10 stupňů, to vetrak nedá.
Co je energeticky náročné? Peltier? Není, topim beztak elektrikou. A do malé nádrže cpat klasickou lednici je overkill. Nuceny oběh je složitý, topící čerpadlo, a zase je potřeba řešit nějaký rozumný nerezový nebo titanový výměník, což člověk jen tak nekoupi.
Na jakou teplotu to chceš chladit? Nebylo by lepší si pořídit pár PC větráčků, zdroj 12V a chladit jen odparem? Cena minimální. Regulátor do stovky v Číně, větráčky pokud nemáš staré z PC kolem stovky a zdroj pokud nemáš taky do stovky.
Minimálně 5°C dolů toto řešení dosáhne při přijatelném odparu (odhadem do 10% týdně).
Mě tedy přijde jako komplikace ten plech
Jak velký bude ten peltier? Co ten plech vlepit dovnitř a ve skle mít prostě díru. Tedy plech bude přístupný zvenku.
Akorát mi to přijde trochu energeticky náročné.
Rámová se už asi moc nesezenou, jednalo by se o malou nádrž. Přemýšlím, jak efektivně cpat do akvária zimu peltierem. Sklo je izolant a nuceny uzavreny chladící oběh mi přijde moc velká komplikace - nehledě na to, že čerpadlo zas bude vodu zbytecne ohřívat.
S rámem to půjde určitě, bez rámu asi ne. Ale k čemu by to bylo dobré?
Myslíte, že by šlo slepit akvárium že skla + jedná stěna z nerezu? Případně titanu, ale to by asi bylo drahy.
Starší reakce
omlouvám se máš pravdu , počítal špatně jsem si přečetl celé vlákno a počítal jsem nesmysl
Za tím si stojím :sklo 12mm
Spodní rozměr akva 160 x 50
160 - (2 x 1,2) - (2 x 0,1) = 157,4
50 - (2 x 1,2) - (2 x 0,1) = 47,4
Omlouvám se za BM a děkuji za upozornění,chyba byla v mojí hlavě,a tím i v desetinné čárce,správně mělo být uvedeno u odhadu 0,1BM.
tak pokud je na kantu sražená hrana tak to postačuje a nebo myslíte že ne? A sklo na akvárku máte hrbolaté???A za kolik korun a jak velké akvárium to bylo a ještě kdy to bylo? a proč jste se neozval dříve a píšete to nyní ? A na závěr můžete mě ukázat fotku nezabroušené hrany toho kantu a těch hrbolků , já si nejsem vědom že by jsem na kantech hranu nesrážel a někomu předal sklo o které by se pořezal . Já jen že nemám rád pokud o mě píše někdo blbosti.
Pane vávra jsem rád že už vìm proč kant od vás mám tak hrbolatý a nezabroušený. Protože to zvládne jen hrstka lidì.
8kč bm by jsem ti to neobrousil ani smirkem a pouštět brusku co papá x KW za 8kč bm by ti musela brousit svatá Tereza , nejméně počítej okolo 30kč za BM při sámkování a za leštěnou interierovou hranu podle síly skla od 30kč do 100kč BM 3-12mm u 15-19mm 150kč bm a je jedno zda to proleze 9 kotoučovou mašinou za 3 minuty a nebo budeš brousit pásem hodinu
vždy to má něakou spotřebu brusného materialu , jinak pro jen sražení hrany musí být sklo perfektně řízlé a ulomené bez podlomu a hrany musí být rovné což většině sklenářů jde do 8mm skla a pak hrstka to zvládá ještě u 10mm ale u 12-19mm už jen vyjmečně . Navíc na brusu nesmí být "ultrablb" ale člověk který bude vědět že podlom se musí na protilehlé straně vypodložit a několikrát přeměřit uhel během broušení jinak z toho je pak krásná p..a ( kosočtverec ) na místo obdelníku nebo čtverce .
máš tam chybu
dno by mělo být 47,4 x 157,2 a ne 157,4
je jednoduché odpočítat sklo ale zřejmě jsi ještě nikdy akvárium nelepil a nebo ti lezou boční skla ven , musíš si nechat rezervu pro lepidlo
já jen šel kolem a tak mě to nedalo
ahoj a lepení zdar.
Díky. No pro jistotu to budu sledovat
Tohle nic není nesmí to zasahovat do skla.
Starší reakce
to ano, taky mam kontakty na vyrobve ale precijen mam jine vydaje nez jen akva a mit akva za 7000 nebo za 3000 clovek uz pak hleda pro a proti ;) uvidim nedpecham na to a sbiram info ;)
Je to jenom tvoje rozhodnutí,cena z nabídky vypadá na zaleštění (nemám po ruce faktury),promysli to,pokud chceš mít interierovou nádrž, stačilo by zaleštit pohledové plochy lomů a hrany,na ostatních sklech nechat zbrousit pouze hrany.Zabroušení hran vychází cca 4-8Kč/bm.
Další možnost je,najít si výrobce,nebo si nechat postavit akva na míru 10-12 Kč/l + doprava a máš to i se zárukou,bez práce.
v nabidce mam naosano brouseni 40kc/metr tak je to asi jen ťzbrouseni ostrych stran??
slo mi o to kdys bude slepene akva, tak ažt jsou obrousene jen ty hrany nahore a maximalne jeste ty co jaou dole (pokud by to nevadilo) aby ndoslo pri manipulaci k porezani
Strhávání (sámování) hran řezu a protilehlého lomu se dělá z bezpečnostních důvodů,aby při manipulaci se sklem nemohlo dojít k pořezání uživatele.Pro pracovní nádrže stačí tento typ odhranění.Hrany stačí zabrousit jemným karborundovým brouskem,nebo smirkovým papírem zrnitosti 160 na hranolu s rovnými plochami (v provozu používám rozbrušovačku s lamelovým kotoučem zrnitost 120),pod úhlem 45° k ploše skla a lomu řezu.Je vhodné pracovat v rukavicích a tabule mít položeny na měkké podložce,je to otázka pár minut,nezapomeň sklo otřít a odmastit.
Pokud se rozhodneš pro stržení,nebo zabroušení hran s zaleštěním ploch lomů ve sklenářství,tak se předem zeptej na cenu a podle ní se rozhodni,abys nebyl při placení překvapen.
Neodhraněná skla jsou často zdrojem pořezání a při případné rekonstrukci hrozí popraskání hran!
jeste mi prosim povez jake hrany musim nechat zabrousit?? pouze ty ci nejsou ve spoji?? kdys necham zabrousit jen ty vrchni u vika akva tak by to melo stacit??
dekuju za rozmery, chapu teda ze musim udelat mensi skla kuli rezerve na silikon? ;) jinak videa sem zkouknul a borec za 1:45min slepi akva
tak skla me vysly na 1500kc pres maminu (float glaverbel) este silikon a pokud se podari, tak za 2000-2500 nove akva
jasny dam vedet ;) pocitam di mesice bude urcite
Pak dej vědět jak to dopadlo, přemýšlím o slepení 50x50x50 zatím nemám odvahu. Děkuji
2ks 160 x 60 Čela
2ks 47,4 x 60 Boky
1ks 47,4 x 157,4 Dno
2ks 6 x 142 - 147 Výstužné pásky si promysli,podle technického příslušenství (fitrace a kabeláže)
jestli staci nechat vsude pronsilikon 1mm mezeru staci rict ;)
tak pak dej vedet ;) a diky... mely to byt rozmery na 160x50x60
sirka, hloubka, vyska ;) sklo 12mm diky
Rozměry máš špatně,upravim Ti to,ale momementálně musím odejít,tak vydrž!
youtu.be/… ,
youtu.be/… ,
youtu.be/… Tady je trošku inspirace,poslední video by se Ti mohlo hodit..Na sklech se v žádném případě nezbrušují styčné plochy (vyjma zalešťování),zbrušují se pouze hrany,proti možnosti pořezání.Silikon drží na principu přísavného efektu na hladkém povrchu,na zbroušených plchách by se snížila přilnavost!!!Před lepením,si ověř slícováním protilehlých skel jejich pravoúhlost a rozměr.Při lepení odmaštěných ploch (lihem),nešetři lepidlem,přetoky musí být oboustranné,bez násilného domačkávání.Slep vyzrává podle vzdušné vlhkosti orientačně 2-3mm/24hod,do té doby je manipulace s nádrží riziková!
takze jen pro kontrolu: sklo 1,2cm
skla: (zabrousit vsechny hrany??)
2x 160x60 (predni zadni)
2x 47,6x60 (boky)
1x 157,6x50 (dno)
2x 155x6 (podelne vyztuhy)
nebo se tam musi nechat rezerva na silikon?
prominte za mnoho dotazu ale nechci to pos*at
Všechna strany stejnou metodou.
0 01.03.2016 08:49 laki3 – ??
este posledni dotaz k akva: ted sem jeste koukal ze nekdo lepi predni a zadni stenu po stranach dna a bocni strany nalepi normalne na vrchni stranu dna??
beru ze jste schvalili novou variantu, ale pro ujasneni me zajimaji i bocni strany, maji se take lepit po obvodu skla? vezmu li v potaz ze silikon je v tahu lepsi? nebo postranni nalepit na dno a pouze celo a zadek dat po obvodu?
0 01.03.2016 07:35 laki3 – mit nemit strach??
precijen mam trochu strach lepit takove akva, i kdys muj tchan lepi akva pro sebe x let, ovsem trakto velke bychom to lepily poprve. je se ceho bat? nac si dat pozor. jo a kdys si necham rezat sklo, vadi kdys mi sklenas zabrousi vsechny hrany na sklech?? podle me ne, silikon ro vyplni ne??
Voľačo sa dá ušetriť ked sa len predne sklo dá hrubšie(cez doporúčanú hrúbku). Viem málokto to rieši. Ja som to riešil ked som prelepoval len predné (staré,doškrabané).
Jenom pro doplnění,metodou č.1 se lepilo na západě,již víc než pětatřiceti roky,má to své opodstatnění,silikonová lepidla jsou odolnější v tahu,než v střihu (navíc je jednoduší na montáž a nedochází k vytlačení silikonu ze styčných ploch,vahou skla bočních desek,před zatuhnutím silikonu).
50 by byla šířka (od předu dozadu), a uvažuji že možná bude i větší možná 180x50Šx60(70)...
tak proto raději 12mm
jinak děkuju za rady, byl sem totiž na navštěvě u jednoho akvaristy a ten koupil akva 540l a bylo lepene variantou starší, a sám se divil jak si ho někdo takto dělal, proto se ptám zda to nebyl jen osobní názor, teď jste mne v jeho názoru utvrdily
Kdysi se lepilo viz obrázek 2, dneska už jedině dle obrázku 1. Je to možná trošku náročnější na prácí, ale má to větší pevnost ve spoji.
Pokud je výška akvária 50, bude stačit sklo 10mm. Výztuhy nahoře podél delších stran a jedna napříč uprostřed.
Var.1, jednoznačně.
0 28.02.2016 19:24 laki3 – Jak lepit strany akvaria ??
Ahoj drobnej dotaz, myslel sem, že vždy se lepí akva tak že na spodní stranu akva se lepí nahoru strany a čelo (obrazek 2), ale ted jsem slyšel, že pokud chci akva 150x50x60 nebo o něco větší, tak musejí být strany a čela lepené po obvodu(obrazek 1) to prý, aby se zabránilo doteku skel a i když si to nedokážu vysvětlit zabraňuje to při tak velkém objemu prasknutí.
Co na to říkáte vy?? Jak lepit??? Jinak užiju na to 12ku floatové sklo... díky za rady a názory a snad chápete jak to myslím dle obrázku
Starší reakce
No to jistě máte pravdu ale tu spáru můžete dát od 0,5 mm po 1 mm ale taky klidně 1,5 mm proto se ptám.
Množství silikonu mezi styčnými plochami je dostatečné ,když se skla vzájemně nedotýkají tzv. sklo na sklo (k této chybě dochází při lepení nerovných řezů s většímí podlomy,nebo dodatečným přílišným stlačováním lepených ploch).
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 33655x