Lepení akvária
Takové malé skleněné destičky k akváriu a na to položit krycí sklo.
Starší reakce
aha,tak to potom do kulturního zařízení raději "bezpečnostní"
Ale jo, toto běžně existuje a používá se, viz:
stavba.tzb-info.cz/…
V akvaristice se ale používá až na hodně velká akvárka, kde nestačí maximálně prodávaná síla jednovrstvého skla. Popř. tam, kde to má navíc bezpečnostní význam, např. veřejné prostory (fólie sklo po prasknutí většinou udrží pohromadě). Ale za tu cenu, že tenčí, k sobě slepená skla, mají menší odolnost vůči nárazu. Něco za něco, jako ve všem.
Lukáši, při vší úctě, podle Tvých dotazů o problematice vůbec nic nevíš. Aby úplný začátečník napoprvé lepil takhle velkou a vysokou nádrž - to je šílenost! Nech si to slepit od profíku, cena samotného lepení (práce) bude v celkových nákladech zanedbatelná).
Technické:
- neexistuje žádný super silikon na velká akvárka, používá se klasický "akvarijní", černý i čirý, není v tom zásadní rozdíl, jen estetika (s tzv. prorůstáním řas čirým silikonem jsem se za 35 let ještě reálně nesetkal)
- vrstvené bezpečnostní sklo s folií (tzv. Connex) je konkrétně zde spíš na škodu, více viz starší příspěvky
- já osobně bych rozměr 150 cm délka, 70 cm výška určitě udělal za skla 14-15 mm, když už chceš mermomocí šetřit, dej tam podélné výztuhy po celé délce a uprostřed příčný "kant", jen bych si dopředu spočítal náklady za likvidaci 400 l potopy a cenu příslušné pojistky
já lepil své ( zeleninku) transparentním, levným, ani jsem tehdá nevěděl proč
pravdou je, že už bych do toho nešel.( to sem ale nepatří)
Sklo na akvária snad ani nemůže být s nějakou fólií uvnitř... klasické float sklo nebo clear vision,to jó.
Pokud si akvárium nikdy nelepil doporučuji začít s menším. Já si malá akvárka běžně lepím sám ale takhle velké bych nechal na někom kdo má zkušenosti. Ušetříš spoustu času a bude to jistota.
0 25.08.2019 13:42 Lukas748757 – Výroba akvaria
Ahoj. Budu doma lepit poprvé akvarko a chtěl bych se zeptat na nějaký věci. Akvarko bude mit d146xh38xv70. Skla si budu nechávat řezat ve sklářství. Sklo bude o tloušťce 12mm a chci se zeptat jaky skla doporučujete jestli stačí nějaký klasický a nebo bude lepší koupit bezpečnosti s tou foliou uvnitř a jestli ta folie nebude vadit ve spojích.
Za dalsi bych se chtěl zeptat na silikon. Jaky silikon zvolit. Dival jsem se na ně a nejdražší jsem našel na akvarka za 249 a přijde mi to moc levný na takove akvarko a mam strach to tim lepit. U takoveho akvarka by člověk neměl udělat zadnou chybu
D bych zvolil tu nejdražší variantu ale zaráží mě barva u toho silikonu, že je transparentní. Nikde jsem neviděl akvarko lepene průhledným silikonem jestli je to tím že časem změní barvu nebo nevim. Radši bych zvolil černej silikon ale jsou levnější než ten pruhlednej tak nevím jakou variantu mam zvolit. Ten silikon je z obi jmenuje se: Soudal Akvaristické lepidlo 280 ml. Děkuji za odpověď a budu i rad za další rady. Lukáš
Starší reakce
Příčka je určitě vlepena dodatečně, tak by měla jít odříznout. A pak žiletkou nebo něčím ostrým odtranit zbývající silikon.
ahoj, v našem městě rušili akvaristiku, tak jsem si koupila stolitrové dvojakvárko za 200,- Chtěla bych se zeptat, jestli se dá nějakým způsobem vyndat prostřední příčka abych měla jednu stolitrovku nebo to raději nechat a zařídit dvě padesátky?
Starší reakce
To asi jo, ale neudělá to nic, vyzkoušeno.
Pod vodou to asi ztvrdne, ale při tom tvrdnutí se ze silikonu uvolňuje kyselina octová. Pokud to napustí vodou asi se uvolní do té vody
Nemusí to být na suchu, silikon tvrdne i pod vodou. Takže bych to slepil, počkal 3-4 hodinky než to zatvrdne na povrchu a pak napustil vodu. Nebude to ale mechanicky pevné, nějak to zatížit nebo rozepřít např. molitanem raději až za 24h.
A proč si myslím, že tvrdne i pod vodou? No když lepím akvárko a pak vytahuju rohy stěrkou, dělám takové fazetky nebo jak to nazvat, tak ty hroudy silikonu, co zůstanou na té stěrce, sundávám ve vodě s jarem. No a pak z toho kýblu vytáhnu kusy normálně tuhého silikonu. Koneckonců si to můžeš vyzkoušet, vytlač trochu toho silikonu přímo do vody a uvidíš, že ztuhne.
Musí to být aspoň 24hodin na suchu a to ještě podle vrstvy jakou máš v plánu. Kdybys to napustil ihned, tak se ti to rozjede.
0 24.05.2019 07:36 pavel1234 – Lepení
Dobrý den,
nebudu lepit akvárium, ale jen takovou vnitřní komoru. Mám to už promyšlené a uřezané rozměry budou asi dnes, nejdéle v pondělí. Chci se zeptat, koupil jsem akvarijní silikon a když tedy odpustím vodu tak, abych to tam mohl hezky nalepit, mohu to hned napustit? Ryby nevydrží den místo 250 litrů s jen 60 litrů. Takže bych to rád hned naplnil, ale nevím, jestli to ryby nebudou náhodou okusovat, aby se neotrávily. Poradíte mi prosím?
Děkuji.
Starší reakce
Tieto odkazy som si vygooglil ale nepride mi to ako profi vybavenie, je mi jasne že s rezakom za 10 euro sa to asi nereže, prave preto som sa chcel spytat napriklaf na to profi vybavenie kde by sa dalo zohnat?
Ale jo, googlit a postovat obecné rady z webu dnes umí skoro každý. Něco jiného je jejich implementace do praxe
Z vlastní dlouholeté zkušenosti (velkoobchod a velké profi sklenářství) - takto lze sklo do 6 mm, osmička a silnější už opravdu potřebuje fortel, zkušenosti a profi výbavu. Anebo cestu vlastních (drahých) pokusů a omylů...
Kvalitně uříznout takto silná skla je pro laika bez pořádného vybavení a zkušeností skoro nemožné. Ona na to nemusí být vyloženě "mašina", ale jde jde spíše o zkušenosti, fortel a hlavně kvalitu vstupního materiálu.
Z čeho to budeš řezat - máš doma celou novou zdravou tabuli skla? Protože dodatečně přiřezávat a hlavně odlamovat starší sklo je sázka do loterie. Už jsem to psal do jiného tématu - starší sklo Ti i profík buď odmítně řezat, nebo vyloženě bez záruky, na Tvé riziko. A zavolej si do nějakého velkoobchodu s plochým sklem a zeptej se, jak velké tabule skla by sis muset minimálně objednat.
Když to shrnu, na menší zakázku se to prostě nevyplatí a má smysl nechat si u sklenáře nařezat/zbrousit/vyleštit hotové polotovary, které si pak doma popř. slepíš.
Tak spíš jde o to, že profik to asi neřeže nožem podle pravítka, ale na mašině, kor takhle silné sklo...
Jak sa ty profici stali profikmi ? Nemysliš že sa to museli niekde naučit ? To ako teraz keď tu nebude tych profikov tak nikto nebude vedieť narezať hrube sklo ?
1 10.03.2019 22:47 HPetr Tak po tomhle bych se nepídil, i když normální sklo do 5 mm řežu běžně a mám na to vercajk. To je už pro profíky.
0 10.03.2019 19:09 halenar1984 – rezanie skla
ahojte nikde tu neni tema o rezani skla,tak to pišem sem dufam že ma nikto nebude preklinat
je tu niekto kto by vedel pomoct s rezanim skla hrubšim 10,12 a 15 mm ? vedel by poradit kvalitny rezaci nôž a ostatne veci okolo toho ? dakujem
Starší reakce
Starší reakce
Víš jak se to říká , člověk nesmí bejt ze všeho připos.... to pak nikam nedojde
když jsem lepil první 250L taky postaru a jen z 8mm skla, taky jsem si nebyl úplně jistej...
Však jo, na strojárně jsme počítali lepený spoje a když se to udělá jak má, tak to unese lokomotivu. Ale stejně...
V podstatě na tom není nic těžkého , starý silikon co šlo ořezán žiletkou , zbytky odstraněny drátěnkou na nádobí , důkladně odmastit nejdříve toluenem , pak lihem a jde se lepit - je to 90X55X50 tl skla 1cm - lepeno po staru , proto jsem lepil vzhůru dnem , po sedmi dnech jsem otočil (což se pak ukázalo jako moc brzy , uprostřed slepu se udělaly mikrobublinky ale dodnes drží jak stlučený krovákama) ořezal vnitřní přetoky silikonu olepil páskou ,znovu odmastil a vystěrkoval rohy zevnitř, za další čtyři dny po důkladném umytí napouštěl- odchoval jsem v něm už stovky skalárků
rybicky.net/fotogalerie.php… Tak když to necháš pár let napuštěný na zahradě a nic nepovolí, tak to klidně můžeš založit...
Né, sorry, já tě nechci stresovat, ono to bude určitě v cajku, ty silikony udržej i slona
Mě to nebolelo
ale to lepeni to byl porod. Druhe akva bude urcite lepsi
no vidíš, ani to nebolelo
pěkná práce.
Urcite to necham aspon 2 dny tak. Silikonu je tam fest. Prebytek silikonu co se vytlacil po lepeni na stranach tak oriznu a docistim. Jinak tato hrana je ta hezci. Co jsem sledoval zda jsou nekde bubliny tak nastesti ne.
Hlavně to nech pořádně proschnout , 1mm tlouštky skla 24 hodin , když jsem to otáčel nebo manipuloval s akvem dříve ,měl jsem uprostřed slepu drobné bublinky
Hrozna prace a na videu to vypada tak lehce
Upřímnou soustrast, je to hrozná práce.
Hele já toho v životě moc neslepil, tak nejsem odborník, ale pořádně očistit a odmastit, hlídat úhel a nepřimačkávat skla moc pevně k sobě. Aby ve spoji trocha silikonu zůstala.
No asi přece jenom možná akva slepím znovu. Na co si dát pozor při lepení?
Táta měl akva z Hornbachu asi tři roky než začalo téct. Po vypuštění a odřezávání silikonu v rohách se nám prakticky rozpadlo pod rukama. Slepil bych ho raději celé znova.
prave myslim si ze je to nejaky hrombach nebo nco podobneho. Jedno takove akva mam akorat 60litru. Moc se mi to cele rezat nechce. Osobne premyslim nad tim ze akva prelepim jak na yt. Vetsinu materialu mam jak benzin tak pasku tubu silikonu koupim zitra
Takhle bohužel vypadají skoro všechny akva z velkovýroby , stačí se podívat co prodávají třeba v Hornbachu a pod , no osobně bych to rozřezal ,očistil a slepil znovu , silikon, papírová páska a tech benzín Tě vyjdou max 250kaček , dle mého rozhodně lepší než pak honit po podlaze 160L vody , pokud jsi aspon trochu man. zručný tak za tři hodky nemáš co dělat...
Nakonec jsem našel nějaké video na yt kde kluci renovovali akva tim ze vetsinu silikonu odstranily a nanesli nový. Tak to udělám stejně myslím si že to bude lepší než to co to bylo.
Než to řezat a znovu lepit, to bych si raději nechal nařezat nová skla
Zkusil bych doladit to nejhorší, nebo bych udělal viditelnou tu hezčí stranu a snažil bych se to nejak zakrýt - např. černé pozadí toho schová hodně.
Starší reakce
Díky, spára je dole silnejsi. Spoje vypadají bez bublin, tak snad bude vše ok. Díky za odpovědi.
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 33663x