Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy na rostlinách

 

NápovědaFórum » Řasy  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Řasy na rostlinách
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2024 19:52 Žena Starka [204] Re: Lojza007
Souhlasím. Já to měním nedobrovolně pořád. I během krátké chvíle, co akva (ne)funguje, jsem vystřídala dost rostlin. Nejhorší je, že jednou jeden druh krásně roste, pak to odejde a znova už se nechytne. Vzdala jsem se myšlenky vybírat rostliny podle toho, co se mi líbí. :-D Nyní beru to, co je nejlevnější a co je k dispozici (s ohledem na podmínky a vhodnost rostliny).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   30.01.2024 19:32 Muž Lojza007 [1175] Re: Starka
Vždycky se něčemu daří víc a něčemu míň a je potřeba se trošku přizpůsobit a rostliny, kterým se nedaří, tak se jich zbavit.
Já už jsem takto vyzkoušel spoustu rostlin, některým se vůbec nedařilo, některý se mně nelíbili nebo se moc rozrůstaly, tak jsem se spousty z nich zbavil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2024 16:29 Žena Starka [204] Re: jab63
I když ta valisneria nevypadá, tak Té se daří. Koupila jsem jeden košíček, byly v něm tři rostliny. Teď jich mám asi 12. A bacopu jsem pořád zkracovala. Takže něco roste, ale sama vidím, že to není ono.

Mě i tak přišlo po 10 měsíčním provozu akva měnit vodu co 14 dní dost, ale asi ne. Také je možné, že akva bylo jen zabordelené. Na dně bylo dost bordelu. Nejspíš jsem doteď špatně odkalovala. Tak uvidíme, každý týden vyměnit vodu zvládnu.
Zkusím ještě omezit množství krmiva. A poohlednu se ještě po něčem zeleném. Uvidíme, co to udělá. Něco určitě jo. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.01.2024 14:54 Muž jab63 [1417] - BorneoRe: Starka
Já měním vždy polovinu vody týdně. Akva by už mělo být po deseti měsících zajeté a tak nevím proč ti to neroste. Stonkovky by s tím množstvím ryb už měly růst slušně možná i bez hnojiva. Světla se mi zdá taky dost (pokud svítíš 8-10 hodin). Rostlin není nikdy dost. Klidně přidej. Ještě mě napadá jestli nepřekrmuješ. To by taky mohlo ve spojitosti s nadbytkem hnojiva rozhodit parametry vody. Pravidelné dostatečné výměny vody by to měly srovnat ale chce to trochu času. Nebude to za týden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2024 09:39 Žena Starka [204] Re: jab63
Tak a jsme doma! Rostliny, které byly napadeny řasou nebo vypadaly bídně jsem vyházela. Do toho jsem odšroubovala sítko z odkalovače a i za cenu, že mi to vysaje unisoil, jsem to odkalila. Na dně bylo dost shnilých kořenů a listů. Takže Tvá teorie je pravdivá. Díky.

Jak dlouho mám provádět výměny vody? Nebo můžu i měnit třetinu vody 2x týdně?

Případně má cenu teď přidávat nějaké rostliny, do akvaria v takovém stavu? Nebo lepší až po "řasokalipse"? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.01.2024 15:01 Muž jab63 [1417] - BorneoRe: Starka
Hlavně ty rostliny neprosperují a rozpadají se. Proto je prostor pro vznik řas. Doporučil bych měnit minimálně 50% vody týdně a filtr vyčistit. Odhaduji, že v akva bude hodně odpadu z rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.01.2024 18:49 Muž Pedros [5] Re: Starka
No já bych si třeba pořídil nějaké pomocníky. Parmička černopruhá, otík, clithon, neritina apod..Takové pomocníky uvidíš prakticky v každém hezkém akvárku a říká se jim řasožrouti..No a s tím hnojením? Na youtube si najdi Profiplants videoškola akvaristiky.. Každý díl si pusť třeba několikrát, neboť jen tak se všem těm zákonitostem ohledně hnojení dá porozumět hmm Mně to pomohlo ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2024 09:06 Žena Starka [204]
Fotka k příspěvku Stala se mi taková nemilá věc. Píšu o akváriu Rybče. Před pár měsíci se mi zdálo, že rostlinky moc neprospívají, a tak jsem začala do akvarka dle návodu přidávat Tetra Planta min dle návodu. Rostliny viditelně začaly prospívat, fungovalo to tak nějaký ten měsíc a najednou je v akvárku řasa.

Tudíž mám nejspíš přehnojeno, protože jiný zásah jsem v akváriu nedělala a co 14 dní měním cca 1/3 vody. Jelikož akvárium funguje třičtvrtě roku, tak si nemyslím, že by řasa vznikla kvůli světlu. I když na intenzitě teď ubrat můžu. Prostě za celou dobu fungování se řasa nevyskytla, krom rozsivek ze začátku, ale ty samý zmizely.

Chci se zeptat, jak bojovat s řasou. Hnojit teď nebudu. Jsou časté výměny vody vhodné proti řase? Filtr (molitan) nečistím, za celý rok jsem ho jen jednou vymachala v akva vodě. Mám jej vyčistit? Nebo co s tím?

Díky za rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2022 06:44 Brodys Re: Vasek
Je vidět, že se o to dost zajímáš a staráš, což je cesta k úspěchu. Hodnoty NO3 jsou v pohodě, ale určitě je prostor dávku snížit a zároveň opravdu prodloužit délku svitu jako v přírodě, zkusit nevypínat CO2 a nějakou dobu (2-3 týdny) dělat jen běžnou údržbu, zbytečně se v tom nevrzat. Pak by mělo jít vidět, jestli se to posouvá správným směrem palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2022 00:00 Muž jab63 [1417] - BorneoRe: Vasek
CO2, světlo a hnojivo. To jsou v tomto pořadí nejčastější důvody problémů. To jsem se vypátral podle samostudia a docela se k tomu přikláním.
Mě se Ruducha dělá z přehnojení a zelené řasy z přesvícení. Změny dělat postupně vždy jen u jedné veličiny.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2022 22:23 Muž Lojza007 [1175] Re: Vasek
Jak rychle to roste? Rotalu a pogostemon bys měl zkracovat týdně. Jestli rostou pomalu, tak by to světlo mohlo pomoct. Ale je to zvláštní. Ještě můžeš zkusit jinou značku hnojiva, třeba Rataje nebo jakoukoliv jinou značku, jestli se to nezmění. Ale na to bych úplně nesázel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2022 19:37 Muž Vasek [0] Re: Lojza007
Dávkou hnojiva jsem si víceméně jistý, dávkuje to automat a nedávno jsem ho zkoušel i znovu kalibrovat - odchylka byla minimální. Vodu jsem první 2 měsíce míchal a někdo tady na fóru mi tento způsob přípravy vody právě odsoudil. Nyní tedy dávám 100 % vody z RO + minerály.
Dnes jsem zajel zakoupit test NO3 od Sery. Výsledek je takový, že 2 hodiny před koncem svícení je ve vodě 10 ppm NO3. Proužkový test od ESHA ukazuje taky 0-10 ppm. Hodnoty se mi nezdají nějak hrozné na metodu EI vzhledem k tomu, že je dnes den výměny vody. Nicméně asi dám na rady a zkusím ubrat hnojivo na 2 ml denně a taky trochu přidat na světle. Uvidíme co se stane.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2022 13:53 Muž Jozef [311] Re: ctibum
Áno, je to priamo v popise výrobku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2022 12:30 R Muž ctibum [6838] Re: Lojza007
Není to princip metody EI?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   10.11.2022 10:23 Muž Lojza007 [1175] Re: Jozef
Já ten popis chápu, ale připadá mně zvláštní postavit strategii hnojení na výměně vody a to zcela bez ohledu, jaká ta měněná voda je. V tom popisu se moc nezohledňuje ani množství rostlin a podobně. Naopak tam fakticky radí maximální dávku a pak teprve snížovat, že se tím dá ušetřit. Osobně bych zvolil opačnou strategii, nasadit minimální doporučenou dávku, která tam ani není uvedená, a postupně zvyšovat i s ohledem na zdrojovou vodu, množství rostlin a případně řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2022 09:26 Muž Jozef [311] Re: Lojza007
Lojza007 napsal:
Taky ten jejich popis hnojení je dost zajímavý, spojovat strategii hnojení vyloženě s výměnou vody mně připadá dost zvláštní.

Len trochu poopravím (inak len čítam vaše skúsenosti). Vasek hnojí denne. Ten popis u výrobcu je trochu mätúci, ale správny. Ak sa v akváriu mení týždenne 50% vody, je doporučená dávka denne 5ml (na 100l).

Edit: Teda aspoň myslím, že je to tak. Ak by sa menilo menej vody, doporučená dávka sa bude znižovať...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2022 09:11 Muž Lojza007 [1175] Re: Vasek
V první řadě si změř, kolik vlastně dává ta jejich pumpička, je to fakt 1ml, jak tvrdí? Já taky takové pumpičce věřil a místo 1ml, dávala 1,8ml, což je skoro dvojnásobek. Taky jsem se držel na maximálně hnojící dávce a akvárium jsem tím brutálně přehnojoval.
Taky ten jejich popis hnojení je dost zajímavý, spojovat strategii hnojení vyloženě s výměnou vody mně připadá dost zvláštní. Osobně bych zvážil jinou značku hnojiva a tipuju, že to vyjde i levněji. Fakticky v těch hnojivech je furt to samý, takže nemá smysl kupovat nějaký předražený kouzla na základě marketingových keců prodejců.
Doporučuju změřit vlastními testy a pak poslat buď do laboratoře nebo aspoň do Profiplants, ať jsou vidět skutečný hodnoty a o kolik ty testy kecají. NO3 jde orientačně změřit i nějakým multiproužkem třeba od JBL. Hodnota moc odečíst nejde, ale určitě jde poznat, jestli tam není nic, je tam trochu, přiměřeně nebo moc. Určitě bych aspoň změřil před výměnou vody, po výměně, ráno před hnojením a večer, ať je trochu vidět, jak se průběžně mění hodnota NO3.
A dál, ta voda je čistě osmotická s přimícháním nebo se míchá i s normální vodou? A není levnější míchat osmotickou vodu s normální, než tam něco přisypávat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2022 21:47 Muž Roger [1873] Re: Brodys
Jj, test NO3 od JBL se mi taky neosvědčil. Sice jsem vodu na žádný rozbor neposlal, ale při dlouhodobém zkoušení se mi výsledek vzhledem ke stavu v akváriu nezdál. Pořád ukazoval nízké výsledky ač jsem přidával sanytr. Přešel jsem zpět na SERA NO3 test se kterým jsem byl v minulosti spokojen. Díky němu jsem dávky sanytru omezil/snížil na minimum, kytky se vzpamatovaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2022 21:06 Brodys Re: Vasek
Tak jsme doma, JBL mi několik měsíců ukazovalo 5mg dusičnanů, poslal jsem vodu na rozbor a bylo 90. Mají testy kvalitní, ale NO3 jim nejde, tak používám Seru, je přesnější, i když stále je to orientační hodnota.
S tím CO2 bych byl opatrnější, s KH dva je to na hraně používání, voda nemá skoro žádný pufry, takže není místo pro chyby. Zároveň stačí opravdu malé množství CO2, aby kytky rostly. Jak jsem psal, týden nebo dva bych nehnojil nebo opravdu jen minimálně, stáhnul CO2, ale nechal bublat nonstop, stačí tmavě zelená na dropu a určitě prodloužil dobu svícení na 12 hodin. Hnojíte, bubláte, ale kdy to ty kytky mají spotřebovat? Jsou zvyklé na dlouhé dny.
Pokud to chcete mít ťip ťop, můžete časem před výměnou vody zaslat vzorek vody na rozbor, dělá to např. Profiplannts, pak máte jistotu, jak to u vás vypadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2022 19:41 Muž Vasek [0] Re: Brodys
Je to měřeno testy od JBL. Vodu budu měnit zase zítra - měním pravidelně 1/2 vodu týdně. CO2 jsem z počátku nevypínal a zdálo se mi to spíše horší. Ke konci dne ho bylo spíše méně a ráno se rybky chovaly neklidně, občas jsem nějakou našel i vyskočenou. Pří hnojení jsem se řídil tím, že na konci dne musí nějaké živiny vždy v akváriu zůstat aby rostliny nehladověly. Myslíte tedy, že ještě hnojení ubrat? Doporučené dávkování je 5 ml denně na 100 l při dávkování CO2. Já dávám 3 ml denně na 100 l.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2022 09:09 Brodys Re: Vasek
Přikláním se k Lojzovi, že je moc NO3. Čím je to měřeno? Být to moje, vyměním třetinu vody, nebudu týden hnojit, světlo nechám běžet 12 hodin a vypnu noční pausu na CO2, ty výkyvy ničemu neprospějí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2022 21:13 Muž Vasek [0] Re: Lojza007
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Fotky jsem nahrál do prezentace ale dávám je i zde. Vodu čas od času testuji, dnešní hodnoty ze vzorků odebraných hodinu před koncem svícení jsou následující:
KH 2; GH 3; pH 6,3; NH4 < 0,05 ppm; NO2 < 0,01 ppm; NO3 3-5 ppm; K > 15 ppm; PO4 0,8 ppm; Fe 0,1 ppm; SiO2 2 ppm.
Jinak další informace o akváriu v prezentaci jsou aktuální.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2022 09:16 Muž Lojza007 [1175] Re: Vasek
I bez fotky tipuju na přehnojený akvárium nebo málo světla. Řasa se bude tvořit, dokud nebude světlo, hnojení a CO2 v rovnováze. Hnojivo neznám, ale chce to hnojit na spodní doporučené dávce na objem a vzhledem k tomu, jak málo je to akvárium zarostlý, tak bych dal ještě míň.
Ověřit to jde snadno, buď pořídit testy aspoň na makro prvky nebo vodu vzít do laboratoře na rozbor. A pro dobrou strategii hnojení je taky potřeba znát množství makroprvků ve zdrojové vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2022 19:55 Muž Vasek [0] – Dlouhodobé problémy s řasami
Dobrý den,
dlouhou dobu se mi nedaří zbavit některých nešvarů s řasami v mém akváriu. Na rostlinách se stále dokola objevují řasy viz foto. Je to vždy kombinace ruduchy a nějaké zelené řasy. Listy kobercovek se po čase také začnou po okrajích zabarvovat do hněda. Popravdě nevím, co dalšího aktuálně zlepšovat a tak bych chtěl požádat zdejší uživatele o radu.
Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2022 21:59 Muž Lojza007 [1175] Re: V3ntur
Hightech vybavení a lowtech hnojení. Doporučuju přečíst tyto články: www.rataj-spk.cz/…
Pokud by se udělaly testy, tipuju nedostatek makro prvků, možná i některých mikroprvků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2022 21:24 Muž V3ntur [1] Re: vaclav
Nemám zatím moc fotek.. ale informace jsem tam dopsal..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2022 20:10 R Muž vaclav [14544] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: V3ntur
Základem je mít prezentaci akvária s co nejvíce informacemi. Takhle jen podle fotek to moc nepůjde nebo dostaneš jen nějakou všeobecnou radu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2022 18:43 Muž V3ntur [1] – Dotaz na řasu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, jak se zbavím této řasy? Mám ji hlavně na rostlinkách :-(
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2022 15:45 Muž MVano [58] Re:
Přidal jsem plovoucí "kytky". Hladina stále čistá, bez škraloupu. Hnojení jsem rozpočítal dávku na 1 den. Budu přidávat postupně. Uvidím co to s tou tahavou zelenou řasou udělá. Je tam stále, ale roste trochu pomaleji (myslím).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2022 21:34 Muž Rovano [228] - RostlinyRe: MVano
Přesně na tuhle řasu mi pomáhá jedině snížení intenzity světla. Vím, že jsi psal, že Tobě nepomáhá světlo.
Výměny vody nemají vliv, stejně tak hnojení,počet rostlin(pokud nenechám zarůst hladinu leknínama=snížení světla) či ryb,teplota vody nebo krmivo.

Prostě kdyby jsi měl low tech, je to jednodušší zeslabit 2x9W. Takhle nevím co radit.

U mě voda bohatá na NO3 (34mg).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.08.2022 21:03 Muž Lojza007 [1175] Re: MVano
Vykašli se na drahou Tropicu. U ní je fajn, že má průhlednou flašku, ale jinak je zbytečně drahá. Pokud přidáváš CO2, je potřeba i hodně svítit a denně hnojit, na to jsou lepší hnojiva, kde je rozepsaná denní dávka, pravděpodobně budeš potřebovat mikro i makro, u toho makra je jenom potřeba vychytat koncentraci prvků, když se mění voda, pokud je tam toho hodně, je lepší den nebo dva po výměně nehnojit. Vodárny obvykle udávají jenom NO3, ale chce to zjistit i fosfor a draslík, abys to zase rychle nepřehnojil.
Skoro bych řekl, že máš stejnou řasu, jako jsem měl já a já to měl z přehnojení (neověřil jsem si, kolik dávkuje pumpička u té Tropiky, místo 1ml dávala 1,8ml, což je skoro dvojánsobek). U mé 250L prezentace můžeš krásně vidět, jak dlouho mně trvalo, než jsem vychytal poměr CO2/světlo/hnojivo. A to je velká nádrž, která odpustí spoustu chyb, u menší to jde strašně rychle zvrhnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 18:41 Muž Redsnake [52] Re: MVano
Mrkni na tohle, myslím že tam je řada dobrých tipů.
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.08.2022 17:47 Brodys Re: MVano
Ale hladina hnojiva výrazně kolísá v čase, v akvarijích s COčkem a silným světlem se opravdu hnojí denně. Aby jsme si rozuměli, celková dávka zůstává stejná,jen se rozprostře po dnech.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 17:19 Muž MVano [58] Re: Brodys
U hnojiva "Tropica Specialised Nutrilon" píšou v návodu, dávkovat 1x týdně. Ale u jiných třeba i 1x denně. 1x týdně je opravdu dostačující.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 17:10 Muž Redsnake [52] Re: MVano
Na mastnou hladinu jsou super lilly pipes s integrovanym skimmerem.
Neprekrmujes nahodou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 17:02 Brodys Re: MVano
Přikláním se k přehnojení v důsledku redukce koberečku. Ta mastná hladina je toho důkazem. Já bych tam dal Růžkatec a nebo pupečník nebo klidně tu Hygrophilu a hnojil málo, raději denně menší množství. S CO2 světlo 7 hodin denně taky moc nedává smysl, jestli jen tak krátký svit,tak bych se vykašlal na CO2 a hnojení a šel cestou lowtech. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 15:47 Muž Redsnake [52] Re: MVano
Zkusil bych nasadit h. polysperma do zbyvajici zadni tretiny, dost bych se divil kdyby nerostla. Muzu Ti venovat prostrih jestli jsi prazsky…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 15:21 Muž MVano [58] Re. Redsnake
Ta kytka co je vzadu vpravo u sání filtru je kupovaná právě proto. Kousek jsem vysadil i vlevo vepředu. Neroste. Je taková, jak jsem jí tam dal asi před měsícem.
Edit: Ale jedna změna k lepšímu tu je. Po cca měsíci i víc, pozoruji že nemám na hladině "škraloup". Nevím čím to je a jestli to má nějaký vliv na řasy, ale teď tam není. Uvidím večer a pak zítra.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 15:07 Muž Redsnake [52] Re: MVano
osobně bych zkusil přidat víc rychle rostoucích rostlin, klidně i jen dočasně, než se akva stabilizuje a usadí. Pokud to čtu správně, jde o malé akvárko, tam udržet rovnováhu nebude nic jednoduchého...

Jinak koukám, že jsi v minulosti používal nějaký přípravek proti šnekům. Tomu popravdě příliš nerozumím proč je hubit, když v téhle situaci by ti jedině pomohli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 14:53 Muž MVano [58] Re: zervajs
Fotka k příspěvku Tady je aktuální fotka, včetně těch řas co vyrostli přes noc.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 10:28 Muž Lojza007 [1175] Re: MVano
V Dobručce jsou dva zdroje vody a v jednom je hodně NO3 a možná i zbytku makroprvků. S tím je potřeba při hnojení počítat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 09:39 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: MVano
Díky.
Když jste omezil světlo,omezil jste i CO2 ?
Když jste omezil hnojení,omezil jste zároveň světlo?

Živiny pro rostliny : světlo,CO2,hnojivo, spolu tvoří množinu...pracujeme s nimi jako celkem...
Za mě pokud hnojím a nic neměřím, a řídím se kondicí rostlin, můžu mít přehnojeno ( zdrojová voda) a nebo málo živin...pokud je jich dost jde o limitní množství nějaké živiny... prozatím tak.
Pokud se akva "jakštak" dařilo, a stříháním se "něco" změnilo ( méně kytek které by odebíraly živiny?) ,tak bylo v jednu chvíli přehnojeno ( světlo,CO2, hnojivo) a řasa dostala (asi) zelenou .
Je třeba "nakopnout" rostliny zpět k růstu,a mezi tím odstraňovat mechanicky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 08:49 Muž MVano [58] Re: zervajs
Fotka k příspěvku Vše začalo, když jsem hooodně ostříhal přerostlý kobereček. Byl už tak mohutný a vysoký, že to vlastně kobereček nebyl. Ostatní rostliny přestali růst a řasa se začala objevovat ve větší míře než do té doby. Kobereček to nepřežil. Koupil jsem nový a vysázel. Roste extrémně pomalu, ale žije. Další rostliny i ty co jsem musel 2x týdně stříhat, teď téměř nestříhám. Jenom sporadicky. Světlo jsem zeslabil a cca 2-3 týdny a pozoroval. Zhoršilo se to. Tak jsem ho naopak zesílil a taky několik týdnu pozoroval. Zlepšení nenastalo. Tak jsem zase na původních hodnotách 40% a 60%. Svítím od 14:00 do 21:00.
Namotávám. Ale nelze to odstranit dostatečně. Drží pevně, místo toho aby se oddělila od kamene, přetrhne se a velká část zůstává v akvárku.
Hnojení jsem zredukoval na jediné univerzální hnojivo Tropica Specialised Nutrilon. Přidávám 1x týdně 2ml a v půlce týdne (při částečné výměně vody, cca 3Litre) 1ml.
Pak jsem to taky trochu omezil, snížil dávkování a přidával pouze železo a fosfor. Beze změn.
Dělá se mi i takový křehký škraloup na hladině. Je hodně zelený. Dokáže změnit barvu světla v akvárku, když ho neodstraním.
Aktuálí foto je ta řasa v příspěvku. Ale to je jenom výřez. přidám další až se odpoledne rosvítí.
Zatím tahle:
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 06:09 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: MVano
Jestli máte možnost svou prezentaci "oživit" čerstvými info a fotky, udělejte tak.( Celkový pohled,na to kolik je tam rostlin, živočichů)

V jakém časovém horizontu jste "svítil méně" ?
A v jakém omezil hnojení ?

Namotávat, namotávat a zase každý den namotávat a odstraňovat "růčo".
( A je li možnost změřit v akva NO3)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2022 18:56 Muž MVano [58]
Fotka k příspěvku Začala se mi tvořit táhlá zelená řasa. Roste na kameni i na rostlinách. Vyroste 10 cm i víc za jediný den.
Zkoušel jsem snížit intenzitu světla, nepomohlo. omezil jsem hnojení, taky nepomohlo. Rostliny rostou, ale extrémně pomalu. Už téměř nestříhám. Před tím jsem stříhal 2x týdně. Co změnit, nebo udělat jinak? Nevíte.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2022 20:33 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Macrobrachium
To bude více řas ;-)
Akvaristika 'bývala byla' o trpělivosti.
A tak i na tu řasu bude spíše platit pomalu a jistě "rozjet" akvárium do rovnováhy, než ho celé rozhodit chemií,nebo "zázračnými" pilulkami smich
Bez informací k nádrži Vám stejně nejde radit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2022 19:13 Macrobrachium – Co je to za řasu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,
Prosím o identifikaci řasy na fotkách. Rovněž se vyskytuje na skle, ale to jsem nedávno čistil škrabkou.
Rovněž jestli máte někdo zkušenosti, jak se toho zbavit, tzn. nějaký přípravek.
Jedná se o starou 240l nádrž kde jsou jen krevety. Používám Seachem hnojivo a CO2 od Rataje. Od příštího týdne zkusím častěji měnit vodu.
Moc děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 10:42 R Muž vaclav [14544] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Radek87
Je to ruducha rybicky.net/forum/p69
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 08:57 Muž Radek87 [5]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, nevíte někdo co je to za černé chloupky na listech? Případně jak se dají zlikvidovat? Díky moc.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2020 20:51 R Muž vaclav [14544] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Drea94
Ta přední část akvária od středu do leva tak to nejsou tak uplně jednoduché rostliny a protože ti nerostou tvoří se na nich řasa. Máš to založené měsíc tak uvidíš jak to bude pokračovat. :-)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 20

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 37102x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6965-rasy-na-rostlinach-