Výměna dna
Dlouhodobě je nemůžu sehnat
To půjde.
Edit: Hoď tam nějaký dělníky dna, piskořky.
V pátek jsem vyměnil v akvárku část dna za klasický písek co jsem našel doma. Je mnohem jemnější než dno co je ve zbytku akvárka. Udělal jsem to proto abych zkusil jak se bude dařit lilovníčku a sagittarii. Jenom bych se chtěl zeptat, sice s křížkem po funuse jestli jsem neudělal blbost. Fotky jsou prezentaci. Co si myslíte o vhodnosti tohoto dna?
Starší reakce
Ony neonky stejně výhledově poputují do velkého akva (pokud přežijí
) Ale i tetry žhavé, které je nahradí, budou nad tou tmavou pěkně svítit
Na tom substrátu ty neonky pěkně vyniknou.
Řekla bych, že to tady právě dělám
Díky za názor, zatím se mi z toho rýsuje, že prostě použiju jeden substrát. Už jsem ho koupila a má pěknou barvu, tak asi Profi Soil, vrátit ho už asi nepůjde.. Ale to nevadí, příště budu chytřejší. Taky děkuji za názor. Pomalu si to dávám všechno dohromady
Osobně bych ti nemíchal, ve finále po několika odkaleních to bude každej pes jiná ves a jak trošku problém bych viděl jinou objemovou hmotnost zamýšlených materiálů. Rozhodl bych se buď pro jedno, nebo druhý, nebo klidně úplně něco jinýho, informací a inspirací je tady myslím dost. Já sám za sebe bych šel tou nenásilnější cestou, že bych použil klasickej betonářskej písek a pod rostliny bych dal jílový kuličky, jako zásobní startovací hnojivo, než se postarají rybky a substrát vyhnojí. Samozřejmě, je to jenom můj názor, možností je opravdu hodně, chce to číst, dívat se, ptát se.
Jasně, díky! Promyslím to a najdu nějaké řešení.
Profi soil jsem neměla, ani staré dno, ale takhle bych to udělala já. Třeba se ozve ještě někdo
Aha... ano, to může být příčina. Každý týden změna tvrdosti o nějakých 7 stupňů nebo více... Prostě to budu muset vyměnit, nedá se nic dělat. Ryby to rozdýchají nebo ne, protože takhle stejně zajdou
Takže mi radíš Profi Soil (když už ho mám), bez Starého dna, ale se zaběhnutým filtrem a částí staré vody. Pochopila jsem dobře?
ty zásobní hnojiva pomůžou nejvíc nazačátku, ale když budeš často měnit vodu tak budou mít rostliny dostatek živin i bez toho. S tím hnojivem se může kytkám dařit líp, ale jestli teď nechceš riskovat florapol, klidně můžeš časem píchnout jílové kuličky přímo k rostlinám, ty můžeš použít už u běžícího akvária.
Podle mě je větším problémem pro ryby náhlá změna parametrů vody která u tebe probíhá při každé výměně vody. U nás je taky tvrdá voda a neonky v ní žijí v pohodě, ale ty parametry se jen tak nemění.
a co jíl, to je v podstatě taky florapol, jen si ho obohať sama
EDIt: případně s hlínou
OK, díky. To je dobrá rada.
tak mě napadá, ten profi soil bude taky lepší předem namočit, abys to pak nezjistila až budeš mít akvárko vybargrované a ryby venku
Výměnám vody se vyhnout nechci. Jen si myslím, že v případě, že mám na dně štěrk, který začne v octě silně šumět, není výměna vody trvalým řešením. Problémy by se vrátily, i kdyby se ryby dočasně vyléčily. Filtr je zaběhnutý, běžet v kýblu ho nechám, ale ryby pár dní v kýblu... to se mi nelíbí. Měly by tam moc málo prostoru. Prostě, pokud se rozhodnu to dno vyměnit, udržím filtr běžící, dám tam starou vodu a někdo tu psal, že Florapol je geniální pro rostliny, ale nevím, jestli to zas není tahání zbytečných peněz. Což se hodně objevuje...
zrovna v sobotu jsem si toho dovezl přes 35l, jen to musím nechat namočené, za 14 dní předělám 200l.
Jojo, už jsem to taky zjistila... bohužel pozdě. ale naštěstí mám jen malé akva, do chystaného velkého už budu chytřejší. Díky.
výměnám vody se nevyhneš.
Buď tam můdeš dát i to staré dno, ale je možné že se živiny z něj dostanou do vody a tím si přiotráviš rybky mnohem víc. Pokud se staré dno promíchá hned je to problém, musí na něm být dostatečná vrstva právě proto aby se nedostalo příliš živin do vody (to je určitě i v návodu). Ty bakterie co tam píšou až tak nápomocné nebudou, když už máš zaběhlý filtr tak to pomůže určitě víc.
Pokud chceš měnit dno jen abys pomohla rybám tak bych se na nějaké staré dno vykašlala (může to znít blbě). Ryby teď potřebují hlavně čistou vodu. Tak se snaž jim udržet dobré prostředí, jestli budeš měnit to dno tak se snaž udržet funkční filtr (vyplý jen pár hodin nebo nechat běžet v kýblu s vodou), můžeš taky do nového akvárka nalít část staré vody. A pak často měnit vodu, klidně každý den (jak určitě radil romant) třetinu až polovinu. Pořídit hodně rostlin, hlavně nenáročné rychleroustoucí (třeba i plovoucí) a časem se akvárko pořádně zaběhne. Taky se rozmyslet nad rybí osádkou, aby jich nebylo moc.
V době přestavby můžeš taky pár dní nechat ryby v kýblu nebo jiné nádobě s filtrem nebo vzduchováním a častými výměnami vody.
a víš, co je přesně profi soil? Detailní info vzkazem, ale tady jen napíši, že to je vlastně keramzit a jde sehnat mnohem levněji, jen ne v takovém líbivém balení
Můžeš ty ušetřený penízky raději vrazit do světla, kytek nebo krmení.
PS: Ještě je možnost tam dát prostě jen Profi Soil, bez Starého dna, takhle jsi to myslela?
Děkuju za komentář. Můj dotaz zněl jinak. Já nemůžu počkat s rybičkami. Rybičky mají problém vycházející zřejmě mj. ze špatného štěrku. Proto ho chci vyměnit. A rybičky musí zpátky hned, protože druhé akva není. Dotaz zněl: vyměnit dno nebo ne právě proto, že ryby půjdou hned zpět. A dotaz taky zněl, jestli mi Staré dno pomůže rychleji nastolit rovnováhu nebo ne. V případě, že měnit budu, šlo by dolů Staré dno, nahoru Profi Soil. Že by se to promíchalo by mi nevadilo, kamínky ve Starém dně se mi líbí. Profi Soil je ale právě ten svrchní substrát, aspoň tak jsem to pochopila dle návodů na stránkách Rataje. Neptám se jaké dno použít, ptám se zda ho vyměnit. Jeden kolega tady mi radil, ať ho neměním, ať napřed zkusím vodoléčit. Což taky udělám. Ale obávám se, že to nepomůže...
staré dno je něco jako písek ze zaběhlého akvária (tady máš jak se vyrábí
www.rataj-spk.cz/…# ) pořád je v něm písek/štěrk, který je ale jiný než ten profi soil který tam chceš dát. Třeba ten JBL Florapol je jen jíl se živinami, takže neobsahuje "kamínky navíc". Když si kupuji dno co se mi líbí tak se chci dívat na něj a ne aby se mi to časem promíchalo s něčím jiným.
Ale jelikož je Profi Soil lehčí je dost možné, že nové dno zůstane dole a jen tak se to nepromíchá. Když už ho máš koupené. Zkus pročíst tohle téma, jestli tam nebude něco zajímavého
rybicky.net/forum/16659
Když ho pužiješ, musíš na něj dát dostatečnou vrstvu dalšího čistého substrátu, raději často měnit vodu a počkat rybkami, nebo vodu kontrolovat testy jestli nestoupají dusíkaté látky
Katerinecka to spis myslela tak, ze pouzijete stare dno od rataje, coz je obohaceny kremicity pisek s nejakou frakci, a k tomu zcela odlisne specialni dno (na jine bazi), takze se muze stat, ze se vam to promicha a bude to vypadat blbe.
Jinak stare dno jsem pouzil na zakladani a v pohode, dela to presne to, co jsem od toho dna ocekaval.
Promiň, nerozumím tomu "obyčejnému štěrku". Co máš na mysli? Koupila jsem Staré dno a na to chci dát Profi Soil. To není obyč. štěrk.. Možná jsme se špatně pochopily? Ten starý štěrk chci vyhodit. A s neonkama to bude určitě kombinace několika věcí. Jen nemůžu přijít na to jakých
mě by teda bylo lít míchat takový speciální a ne zrovna levný substrát s obyčejným štěrkem (časem se to může promíchat a štěrk může vylést). Lepší je třeba JBL Florapol, protože neobsahuje "kamínky navíc". Jak staré dno od rataje tak jiná zásobní hnojiva pomůže hlavně rostlinám v době kdy ještě ve dně nejsou žádné živiny, ale jde to i bez nich.
Neonky jsou dost zvyklé i na vyšší tvrdost vody a jejich úhyn bude pravděpodobně způsoben něčím jiným, než jen vápenatým dnem.
Ahoj, jaké máte zkušenosti se starým dnem od Rataje? Budu muset výhledově vyměnit dno, protože ačkoliv jsem nakupovala u poměrně známého prodejce, koupila jsem totálně vápenatou s..čku. V octě to šumí jako blázen a sice většině ryb je to šumák, ale neonky mi totálně odcházejí. Koupila jsem staré dno a navrch Profi Soil. Někdo tady psal, že měl se Starým dnem problém, přenos nemocí či co.. jaké jsou zkušenosti? Koupila jsem ho s představou, že ryby méně utrpí, že zaběhnutý filtr, původní voda a obohacené dno pomohou rychlejšímu záběhu vlastně nového akvárka. Mám ho použít nebo se na to vykašlat?
Starší reakce
Tak ti ještě pomůžu: hmotnost standartního dna lze spočítat tak že zhruba litr zaplněného objemu má hmotnost 1,6kg. Teď už to určitě zvládneš.
hmotnost [kg] = objem [m3] x objemová hmotnost(hustota)[kg/m3]
objem = délka x šířka x výška
Jsem očividně jediná kdo se ti snaží aspoň poradit, tak se nevztekej. Jestli je tohle na tebe moc, tak sem napiš konkrétni informace a třeba se najde někdo hodnej kdo ti to spočítá.
Ja hlavně potřeboval spocitat dno .. nevim co z toho hned děláš matematickou soutěž tady ..
kdyby to bylo nějaké vysokoškolské učivo, ale o učivu základní školy by měl mít každý aspoň vzdálenou představu.
Nebo umět používat google, když jsme v tom 21. století
cs.wikipedia.org/…
www.zslado.cz/…
určitě i nějaký počítadlo bys tam našel jestli nemáš kalkulačku
si představ, že by nebyl nikdo, kdo by tohle uměl spočítat, to bysme zas brzo skončili (tím nemyslím akvaristy)
I v jedenadvacátém století si troufnu objem spočítat z hlavy rychleji než když máš otevřít stránky, najít vzorec, vepsat hodnoty.
Měl jsem odkaz na kalkulátor na stránkách akvamalawi.com, ale ten už nefunguje. Zkus tohle
www.theaquatools.com/… mimochodem, to že je 21. století neznamená, že necháme zakrnět mozek, ne?
co tak použít nějaké znalosti z matematiky? Váhu substrátu ti stejně žádný počítadlo nespočítá, jestli nezadáš objemovou hmotnost
Chtěl bych se zeptat jestli neznáte stránku na které se dá spočítat objem nádrže ? Už jsem tady nkde ten link viděl, ale nalést ho nemůžu .. Díky kdo pošle a byl bych rad kdyby se tam dal vypocitat i hmotnost substratu
Starší reakce
Časem se ti to stejně smíchá dohromady. Jinak substrát vypadá v pytlíku jinak než když ho dáš do vody
Pokud by to byly přesně ty z odkazu, tedy amazonia v "normální" verzi a africana ve verzi "powder", pak je zrnitost o dost jiná
Pěkně. Takto nějak jsem to myslel, ještě to nehodlám měnit dno, ale potřeboval jsem se ujistit, abych si byl jist jak na to
.. Jen s tím mícháním, já myslel jako půlku aqua jednim substratem a druhou pulku tím druhym, ale asi máte pravdu, že lepší by to bylo celé jedním
..
Diky za odpovědi ..
Ano chci je míchat právě kvůli barvě, ani zase takový rozdil v barvě to není
A zrnitost se mi zdá je stejná mezi 1-4
Ryby odlovit do kýblu se starou vodou z akva část vody z akva si nechat, vytrhat rostlinky, vybrat staré dno, vyčistit akva, nasypat nový propraný substrát, napustit původní vodu z akva, zasadit rostliny, dopustit vodou novou a vpustit ryby a každý den sledovat jejich stav. Jinak každý druhý den bych měnil část vody. jinak s tím substrátem bych poradil to že bych jej nemíchal
Bude to vypadat lépe
. Ale to už je na tobě
Mne tedy překvapilo že chceš ty substráty míchat, mají jednak jinou barvu, jednak jinou zrnitost, jsem jen zvědavá...?
Osvědčené postupy jsou přímo v tomto vláknu několikrát a docela podrobně popsány. Chce to jen trošku námahy mrknout hlouběji než na 1. stránku.
Ahooj,
Ptám se jen tak předběžně jak to mám vyměnit, když tam mám rybky ? Mám tu vodu co tam je dát do belíku a hodit tam rybky , nebo jak ?
Osobně bych to udělal takhle: vodu prelejt do 2beliku, tam bych dal rostlinky z aqua a dno vyměnil..a pak tu vodu zase dal do aqua..Filtr bych nechal zaběhnutej neproplachoval bych, aby ihned mohli nitrafakční bakterie se rozmnožovat v novém substrátu..
Substrát bych chtěl takto = smíchal bych nebo na půlku aqua
www.aquascape.cz/… a
www.aquascape.cz/…
Co myslíte ? Jak by jste to udělali vy ?
Starší reakce
Starší reakce
ve mestech kde se konaj sraziky je to jednodussi....
Spoustu kytek se dá sehnat "za odvoz" nebo malej bakšiš, zkus kouknout tady do inzerátů.
můžeš kdy chceš, když u toho nepřebagruješ celý dno. Když jen zasadíš rostliny do jedné části tak se nic závažného neděje. Mě se dobře sází kytky pinzetou.
Častý, třeba každodenní, strkání ruk do akvárka není moc dobrý, ale když tam jednou za týden dosadíš pár kytek, tak je to v pohodě.
až ti akva pořadne zaběhne
Jj, kytky pomalu dokupuju, koupila jsem mimo jiné eleocharis parvulus, která by podle netu měla vytvářet kobercový porost, ale ta se zatím příliš nerozrůstá. Ještě bych měla takovou otázku, ale ani to nepatří do tohoto vklákna a asi je to i hloupost... Po jaké době si můžu dovolit znovu zasahovat do akva? Co třeba když každý týden přinesu jednu kytku nebo nějakého živočicha? Samozřejmě si dávám pozor na přerybnění, ale nemůžu si dovolit koupit hned tolik kytek najednou a navíc, u nás není příliš široký výběr. Plovoucí jsem měla, bohužel u ní nebyla popiska a pán mi o ní jen řekl, že je plovoucí, ale na tu mi chodily mšice, tak jsem ji dala pryč.
Ten písek není až tak bílý, normální křemičitý, neviděla bych důvod ho měnit.
Pořiď si rostlinky co z větší části zarostou dno, a rybkám bude úplně jedno jakej ten písek je. Stejně tak můžou pomoct plovoucí rostliny co to trochu zastíní.
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 21
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x