Výměna dna
Spíš než ty jílový kuličky, bych, když už k tomu bude příležitost volil taky kuličky, ale menší a to typu osmocote, kterýma se dno prosype a překryje další vrstvou a potom napuštíš vodu, sázíš atd.
no kulatý moc není,takže se asi přichystám na výměnu a do dna dám kuličky.dík za trpělivost.
Hmm, to je slovo do pranice. Pokud je to dno tvořeno, byť i o kapánek větším šutříkem, ale je-li ten štěrk kulatej, nemyslím si, že by to ve tvém akváriu dělalo nějakej problém. To se ostatně dá dobře ověřit při odkalování a to když jde odkalovač vcelku snadno nořit do dna, je to v richtiku a neměnil bych.
Přidáním světla se zvýšila poptávka po živinách a využívají toho řasy, decentní přihnojení do vodního sloupce by nemuselo bejt marný, ale jak píšeš, začal bych tím vyhnojeným dnem.
Myslíš že je nutné mé dno měnit?nebo se to dá i s tím?popř. bivoje ke kořenům?mám tam komenty,že bych s tím měla něco dělat,na hnojivo do vody ještě nemám praxi,je fakt,že některé nějak chřadnou,po přidání světla mám řasy,zelenou a bahnatka je nějaká do hněda a chlupatá.tak jsem myslela,že špatné dno a proto kytky nerostou a rostou řasy.dík ti
Spíš bych to viděl na to, že se jim daří.
ok,tak až budu mít vše potřebné,pustím se do toho...ještě dotaz,to že mi některé stonkovky vyháněj ,,vzdušné kořeny" značí málo živin ve dně?
Špína co je vidět, rybám nevadí, horší je to s tou neviditelnou, tedy vyššíma N látkama, ale i s tím se dá vypořádat formou klidně denních výměn vody, což bych doporučil tak jako tak, výměna dna je značnej zásah do stability akvária.
já to myslela spíš obráceně,až se voda trochu ustálí,ale jestli to rybám nevadí,vrazím je tam hned.jinak dnes jsem byla v bauhausu a měli jen ostré drtě,tak budu muset pátrat dál.
8 hodin už je docela hrana, chtělo by to stihnout za kratší čas, určitě se to dá.
Ideál tak 2-3 hodiny.
Zdravim vsechny,rozhodla jsem se vy menit dno za jemnejsi a chtela bych se ujistit,ze to udelam dobre...chci koupit pisek frakce 2-4 mm nebo 3-6mm,podle toho co v bauhausu potam.vymena bude za provozu,takze:do vanicky,kyblu,co najdu dam dekoraci,kytky,ryby.prihodim vzduchovani a filtry,cela filtrace nepujde je zavesna,prezijou bakterie?
Nasledne dam pisek,do nej kulicky hnojiv,kytky vodu,filtraci a ryby za osm hodin?slo by to tak?
Dekuji vsem
Starší reakce
To doporučení několikadenního nekrmení je společně s podporou výměnama vody prevencí proti event. vyšším hladinám škodlivých dusíkatých látek, který lze v akváriu, kde dojde k výměně dna, tedy druhýho filtru, předpokládat.
Už to vidím, nejde o to , že by se krmit vyloženě nesmělo, ale výměna dna je velký zásah, který akvárko rozhodí, než se akvárko ustálí, je lepší nezatěžovat ho zbytečným přidáváním krmiva. Rybám hladovka nijak neuškodí, ale pokud je nakrmíte opravdu střídmě a dodržíte i ostatní doporučení od romana z minulého příspěvku, tak to bude v pořádku.
afc1886 napsal: Chtěl bych se zeptat,proč se po výměně dna nesmí krmit.Ryby vypadají,jako by mě chtěly sežrat.
Chtít nestačí, klidně se ptejte
.
Kdo Vám řekl, že nesmíte krmit? Krmte střídmě.
Starší reakce
To jistě, ale nechce to zapomínat ani na údržbu, tedy když je třeba, protože zprasit se dá všechno.
Takze jaka zrnitost je idealni abych to mel ok a nemusel menit?
Jo to jo ale pry neni dobre hrube dno,,tak jake nahradit at je klidek,,uvazuji o predelani akva,,tak by to bylo pri jednom.
Dno stačí proprat a použít znovu a je klid.
Někdo po měsíci a někdo po 20 letech.
Ahoj. Takze po jake dobe se vymenuje dno?Tak to jsem fakt nevedel,
Starší reakce
Ryby dáš do jednoho kýblu, rostliny do druhýho, vyndáš, zandáš, napustíš vodu, zasadíš kytky a vpustíš ryby, operace na 2 hoďky. Nějakou vodu si necháš a použiješ v novým, není podmínkou a jede se dál. Denně po dobu týdne budeš měnit min. 1/3 vody, nebudeš několik dní krmit, nebudeš ani omylem nic dělat s filtrem(po dobu výměny bych hio nechal běhat v nějakým belíku, jako baypas). Bordel ze starýho dna, možeš použít na prolití dna novýho, ne všechno, ale částí se to dá naočkovat.
diky ted musim jen vyresit kde dam ryby kdyz se mi ted zajizdi druhe akvarko a kde dam vodu kterou budu odsavat
Mam nejak malo kyblu a malo akvarek
Starší reakce
rozumím. Kdy tak můžem něco přidat? 14 dní? Při pravidelných výměnách? Nemůžu se dočkat...jsem horší než děcka
Tak potom jenom ty výměny, trpělivost a odolávat pokušení při krmení, přidávání dalších ryb apod.
Kuličky jsem dala, jak jsem to sadila. Mám přidat ještě něco?
Krásná práce, za mě
, když se bude měnit ta voda a bude se krmit jen velmi střídmě(teď 2-3 dny nikomu nic), tak to dají, jak ryby, tak rostliny, jimž by bylo dobrý přilepšit nějakou živinou a to třeba jílovejma kuličkama, nebo třeba hnojivo(taktéž kuličky) typu osmocote, obojí vpraveno do dna pod kořeny rostlin.
Ahoj, tak jsem to dno vyměnila ve středu za flexi černou o zrnitosti 2 - 4 mm. Vypadá to pěkně a rybky to snad taky dají, vodu měním denně podle doporučení, na filtr nesahám. Rostlinky teda dostaly zabrat, snad se to zbráborá....
Starší reakce
Tu vatu, až se zanese tam nedáš vůbec a pojedeš dál až se začne viditelně snižovat ten výkon a potom jak jsem psal, nebudeš měnit kus za kus, ale jenom to propláchneš, zatím máš čas. Ryby rozhodně další nedopupovat, ani omylem, ta výměny dna bude dost rána, akvo je čerstváček, rovnováha zatím křehká a tou výměnou to pěkně počichníš, ale když budeš měnit tu vodu, nemělo by dojík k nějakýmu masívnímu úhynu, čímž neříkám, že to někdo neodnese, to je život, oddělí se zno od plev.
aha, ptám se, protože mám juwel3,0 bioflow a podle návodu bych měla vatu měnit každy týden, biocarb každý mesic a zelanou hrubou houbu co 2 měsíce a modrou kazde 3. Je to opodstatnělé nebo jen z lidi tahaj peníze? Nebo to teda plati az u zajetého akvárka? To moje je 4 tt a od nedele mam prvních 10 neonek, když vymenim dno o vikendu s dalsima rybama bych mela počkat, že? V planu mam 25 neonek, 6 pancernicku a parek mozna dva nenáročných cichlid.
Nebudu na ne spechat.
Ne, na ten filtr nešahat vůbec, po dobu měsíce, dvou, on si řekně viditelně sníženým průtokem a teprve potom to propláchnutí části hmot(1/3 ideál) a další zase za týden, 14 dní a při této operaci neodkalovat dno. Ty výměny vody, budou ochraňovat již stávající rybí osádku před zvýšenýma N látkama.
Ještě jeden dotaz. Pokud budu měnit vodu denně, tak na filtr asi nešahat, že? Jednou týdně přeprat hmoty ve vodě z akvárka? jednou měsíčně rozdělat čerpadlo? Díky za trpělivost.
Necháš vypnutej tam kde je a pokud operace proběhne za 2-3 hodin, nic se nebude dít a normálka po ukončení výměny zase zapneš a jedeš dál. Hlavně jak jsem již psal, po výměně nepodceňovat výměnu vody a činit tak klidně denně v objemu 1/3 po dobu týdne a skoro nekrmit.
0 17.11.2014 12:56 Brcko – výměna dna
Ahoj, tak já se taky chystám vyměnit dno. Pročítám vlákno a problém bude v tom, že mám filtr napevno v akva, nepůjde mi vytáhnout a nechat ho jít než to vyměním. Co s tím?
Poraďte, díky.
Starší reakce
Starší reakce
Jo, jasně, že není nutno mít všechnu starou vodu z aq.bokem, že stačí tak jak píšeš. A co se těch bakterek týká, samo že lepší pro ně je nechat běžet filtr jinde, ale za ty dvě hoďky když ho necháš otevřený tak se nic nestane, pokud se bojíš, tak tam pro sichr pustit vzduchování. Variant je dost a každý si zvolí tu svoji, která se mu zrovna hodí.A každý bude mít svoji zkušenost s tou výměnou dna.
O vodu zas až tak nejde , postačí nechat třetinu staré a tu pak doplnit cca stejně temperovanou novou , jde spíš o to aby filtr nechcíp(bakterie v něm)takže ho nechat běžet spolu se vzduchováním třeba v kýbli , já ryby vylovil do kýble , kytky do lavoru , v akva jsem nechal cca 1cm starého dna ve kterém taky probíhají biologické procesy , překryl jsem to novým substrátem , nechal sednout kal , nasázel kytky , a večer jsem vpustil ryby zpět , deset dní jsem pak měnil vodu obden a krmil střídmě , pak už klasika jednou týdně , nezaznamenal jsem žádnej problém
Tak on tam nepíše,že by chtěl aq. zároveň přestěhovat do jiného pokoje, jen vyměnit nevnodné dno za písek. Vyměnit dno ve 2.stovce je možno provést během 2hodin, tak, že vodu odeberu do připr.nádob,popř.opláchnuté vany nebo čehokoli čistého, odlovím ryby, vyměním dno, naliju zpět vodu, dám ryby zpátky a je to.
Tak jede to udělat oběma způsoby a fakt je,že při tom ponechání ryb je to pro ně menší stres,ale zase si nemůžeš dělat s akvárkem co chceš...Já teda postupoval metodou všechno pryč,ryby do kýble a akva vydrhnout...Filtr jsem nechal běžet v kýblu s vodou z akva,té jsem celkově ponechal asi třetinu.Druhý den šly ryby postupně zpátky(podmínky v kýbli měly slušné-jemné vzduchování,rostlinky jako úkryty,šero a samo že bez krmení...).
Nech v té nádrži ty ryby, vem hrubší hadici a odsaj 1/3 starého dna a nahraď novým. Nech asi 2 nebo 3 dny tak a postup zopakuj ještě 2x, a budeš mít dno vyměněno. Kdysi jsem to taky tak dělal a bylo to vpoho. Ryby nestresovali a byli celou tu dobu "doma"
Hezký večer
U mého 112l akvária jsem před týdnem vyměňoval dno. Udělal jsem to tak jak jsem musel a ryby jsem tam dal asi 5h po výměně dna. Ani jedna neumřela a všem se daří. Dno bych rád vyměnil i mým tlamovcům, ale víte co .. jsou to úplně jiné ryby než ty maličké. I když jsem o nich četl hodně zas tak o nich nevím. Mám to taky tak udělat ? Připravit si nějakou nádrž se vzduchováním a pak je tam přendat a vyndat to staré ošklivé dno, které jsem svou blbostí tam dal ? Nahradil bych ho pískem asi křemičitým zrnitost 1mm, nebo mám použít jinou ? Vlastně nic moc o tom nevím .. nechcete mi někdo poradit ? Dík
Starší reakce
skvele receno
prikoupim k tomu co mam nevim jaka zrnitost je to ta stredni..nejsou to velke sutry ani upne pisecek...proste prikoupim malou zrnitost,par pytlicku abych dno v akva zjemnil a prdim na to...flexi by mi vyslo na cca 1300 kc...a na to mrd.m
Já taky používám říční písek, dříve hrubší frakci. Nikdy jsem nic jiného neměl a není nad přírodní produkty. Navíc, to vlastně nic nestojí, teda trošku času spojeného s procházkou k řece nebo štěrkovně a i ta peněženka tě bude mít ráda.
nerozumim tomu,mel jsem vzdycky ricni pisek...tak nevim jaky je rozdil mezi temito vyrobky
to jo hornbach...uz jsem na to koukal ...bych mel pekny pruvan v penezence...tam bych nechal skoro 1500 kc to by me manzelka zabila...doma male deti,uz to slysim ...radeji si mel koupit plenky
Já bych volil Flexi obklady,hnědé nebo černé.
nene nejsem blazen
to bych mohl rybky rovnou odtehovat na mars...chtel jsem cerne dno...
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 21
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x