Výměna dna
A jak dlouho je založené a vůbec by se hodilo více informací, akváriu se může dařit i s vápencem ve dně, ale na to tu jsou jiní odborníci.
Pokud je nedávno založené a bez ryb tak bych se nerozmýšlel a dno změnil, už tu padlo jak nejlépe na to.
A pokud v něm jsou ryby, tak asi bych se moc dlouho nerozmýšlel, ale vyhraď si na to dost času a kbelíků.
Já také po půl roce měnil dno...
Právě že nefunguje :( Kytkám se nedaří a ph je skoro 8.
0 03.01.2012 10:41 David – směs
Zjistil jsem, že mám v akva křemičitý písek a hrubší drť, která je vápenatá. Myslíte že bude stacit písek prosít a vyprat nebo budu muset vyměnit celé dno za nové ?
Starší reakce
Pokud chcete dno jen navýšit, nevidím důvod, proč by to nemělo jít "za provozu" - prostě opatrně přisypat další substrát dna tak, abyste "nepohřbila" nějaké krevetky, zarovnat substrát a popř zasadit kytky... Se zaběhlým filtrem bych to neviděl jako problém, akvárko je zaběhlé...
0 18.11.2011 18:58 nula nevím, zda ten dotaz mám napsat spíš sem nebo ke čtverzubcům, živorodkám...ale tedy...
asi před tři čtvrtě rokem jsem založila cca 25l akvárko pro dva trpasličí čtverzubce, časem jsem k nim přidala withe pearl krevetky. čtverzubci vypadají spokojeně, krevetky se hezky množí... ale dala jsem na dno příliš malou vrstvu štěrku - v místech, kde je ho nejméně, je tak 1 cm, v místech, kde nejvíce, je to tak pět cm - zásluhou čehož v akvárku pořádně nemůžou být žádné "zasazovací" rostliny - je tam -na kořenu -hodně jávského mechu a pak -jako plovoucí- řečanka a růžkatec. a pak pár nějakých jiných. ktevetám se nejvíc líbí v tom mechu, čtverzubci jsou asi rádi, že nejsou vidět. -nejsou plaší, umí jíst z pinzety...
to nízké dno má výhodu, asi, že se dobře odkaluje..noale celé to akvárko vypadá poněkud jako odpadkový koš...
chtěla bych to dno navýšit - ale -nevím, kam po dobu proměny a zvykání akvárka se čtverzubci. krevetky bych se nebála dát to 54l, kde jsou formosky. Ale těm čtverzubcům moc nevěřím, že by nevybili mladé -nebo prostě ty ryby neděsili. navíc jsou u formosek i red cherry a bála bych se, že se naučí jíst ty a pak se nesnesou ani s bílými.
bojím se je ale dát do kýblu nebo do cca 7l akvárka, co stojí na okně a kde je jen bahnička drobná a šneci. Ráda bych, aby to mé zlepšování ve zdraví přestáli, ale prý jsou hodně citliví na kvalitu vody -tak co myslíte, kam během navyšování dna (a nějaký čas po- jaký?) s trpasličími čtverzubci?
Starší reakce
Barva rozhodně nevadí. Osobně si myslím, že je to věc vkusu. Krom toho, u některých druhů ryb se dokonce bílá barva dna doporučuje, lépe vyniknou. ;)
jojo ta velikost mi příde dobrá, ale nevadí ta světlá barva? prý se spíš doporučuje tmavá...
Ahoj,..presne tenhle mam a spokojenej
Zdar
Plánuji výměnu dna v akváriu, podle toho co jsem tady přečetl by mělo být vhodné např. toto?
www.bestforpet.cz/…
díky
Starší reakce
Nekdy neni moznost volit spravnou variantu, zadna spravna neni v urcity moment mozna, zbyva jen zvolit to nejmensi zlo. A kdyz se podivam jak je venku, a jak muze leckde kolisat teplota v byte... Zkratka si myslim, ze nez v nejakem kybliku ci lahvi od okurek prechovavat tyden ryby, s tim ze se jim jeste v noci chladi voda vhanenim studeneho vzduchu (neznam konkretni podminky, nemusi to tak byt) - to pak kaslat na nejake zasady a opravdu volit nejmensi zlo, tedy ryby dat do akvarka
.
Díky
.
0 01.12.2010 21:46 Usine – Re: Denver
O pávčata se neboj, rodí každé 4-6 neděle.
jestli je to jen těch 7 rybek co máš v prezentaci tak by s tím neměly být moc problémy, jen ještě nějakou dobu žádný nepřikupuj, ale klidně ještě přidej ňákou kytku
Tak já je tam dám asi zítra, snad se to i zlepší filtrováním, trošku to ustupuje, pomalu. A týden nekrmit, chuděrky
, snad mi ta jedna neporodí no. Děkuji
1 01.12.2010 21:16 Usine – Re: Denver
Než je mít v 3litrové lahvi tak to je radši dej do akvária, ale nekrm je aspoň týden.
Aha, díky. No akvárko je zaběhlé, já vyměnila "jen" dno, jinak voda je původní - ze 2/3, i filtr, akorát kořen jsem přidala. Přesto lepší až po týdnu je tam dát? Mám je v malé asi 3 l láhvi od okurek se vzduchováním..Díky
když budou v kyblíku se vzduchováním tak to klidně týden přežijí, když jim budeš každý den měnit vodu, a neměla bys je krmit
rybky je dobré tam dát až se akvárko zaběhne, nebo aspoň nějakou dobu počkat
Ahoj,
dnes jsem vyměnila dno z akvarijního štěrku na křemičitý "štěrk" (1-3mm) a nějak se mi přitom zakalila voda - do bíla. Štěrk byl převařen, pořádně proprán a taky jsem tam dolila 2/3 staré vody... Mám počkat až ten zákal pomine, nebo to je pro rybky neškodné? (Zatím je mám mimo akva). Díky moc
Starší reakce
0 13.09.2010 22:46 Acinonyx – Re: mateas11
Ja by som chcel čierný zmiešaný z obyčajným takým krémovo bielim kde sa to dá zohnať?? nevieš?
0 13.09.2010 19:47 Acinonyx – Re: mateas11
Tak teoreticky si mozes zohnat v prirode, len je s tym viac prace.
Aha tak daaky kupim asi... :( malo penazi je, kriza je a este na strk minat
1 13.09.2010 15:54 Acinonyx Bohuzial, tvrdost vody v akvariu uz neznizis. Podla mna je lepsie dat tam iny substrat rovno. Uvidis, ze tento budes do par mesiacov menit, teda ak neplanujes Afriku. Potom budu nareky, ze nerastu rastliny, vsade je riasa atd. atd.
Aha tak asi aj ja na to seriem a dám ho tam a prikúpim daaký substrát a popríbade odmeriem tvrdosť a keď bude vysoká znížim..
Dá sa s tým fungovať, ale vraj to horšie znášajú rastliny a niektoré ryby. Možno má kamarát šťastie a všetko sa prispôsobilo. Ja to neriešim či šumí. Keď ho tam chcem, tak ho tam dám.
A ako to že kamoš s tým v pohode funguje? a veď na tvrdú vodu sú rozne pripravky
Myslím, že by to prevarením nepomohlo, lebo to šumí zloženie štrku. Je v ňom vápenec a ten robi tvrdú vodu nevhodnú do akvária. Myslím, že som si to dobre zapamätala, lebo tu sa to už písalo.
Chcem tam dať taký, čo sa dáva pod zámkovou dlážku (černý) zmiešaný s takým, čo sa dáva do miechačky keď sa betonuje.... Ale asi tro spravým tak že štrk 1-3mm pomiešam zo substrátom pre rastliny a úplne navrch 1-2cm dám štrk o zrnitosti viac než 3mm ale max 5mm. A inak dal som do vzorky toho štrku ocot a malo to zmuk ako šumienka na jazyku tak daako to znelo. Ale kamoš ho má v akva a má to super. Žiadne riasy ani nič. Keby som to skúsil prevariť a umyť nestačilo by to?
Nevím jaký přesně chcete použít štěrk. Jestli takový ten kopaný, který je na stavbách a pískovištích nebo štěrk z lomu.
Pokud máte písek o zrnitosti 1-3 mm, tak bych ho tam dal a s jinou zrnitostí nemíchal. Když už, tak bych pod něj dal trochu úživného substrátu.
Aha dík moc a možem to dno spraviť tak že úplne dole (2cm-3cm) dám štrk (1mm-3mm) zmiešaný zo substrátom pre rastliny a navrch (3cm-6cm) dám hrubši??
A zaliať to celé octom bo kolko toho na jeden kíbel (kbelík)
Ne. Jen ocet (lepší je HCl) a poslouchat jestli šumí.
Ok dik moc a ked budem na to dávať ten ocot tak tam mám dať aj vodu?
0 11.09.2010 19:27 Usine – Re: mateas11
Ideální je tak 1-3mm, větší zrnitost ti nedoporučuji.
Aha a zrnitosť nebude vadiť rastlinkám??
0 11.09.2010 18:58 Usine – Re: mateas11
Nejdřív ho ale vyzkoušej potopený v 8% octu, nebo jiné kyselině na 24 hod. Pokud bude bublat, tak nebrat.
Ahojte. Nechcel som zbytočne zakladať novú tému tak som to dal sem. Chcem sa spýtať, či možem dať do akvária štrk čo je na betonovanie alebo taký daaký. Samozrejme že ho prevarím a vyčistím. Bude sa v ňom rastlinkám dariť?? Ďakujem
Starší reakce
0 13.05.2010 17:50 Recaiver – dík
Děkáji za názory, upravím podni nich původní strategii
10 neonek a 3 ancistrusi vám vydrží pár dní i v 10 l kbelíku.
Napusťte kbelík vodou z akva, přelovte do něj rybky. Zapojte filtr a jeho průtok přiškrťte tak, ať proud vody neonky "neumlátí".
Pak si pohrejte se znovuzaložením akva a místo stávajících 5-6 rostlin akva osaďte hromadou především rychle rostoucích kytek. (Když při pohledu zhora uvidíte tak 20% dna, máte akva "optimálně" osázeno.
)
Druhý den po napuštění akva do něj přendejte rybky a nainstalujte filtr.
Pak už postupujte podle obecných zásad pro zabíhání akva, (výměna části vody, doplnění rybí osádky)...
můžeš tam nějakou vodu nechat, pokud se ti podaří vybrat ten štěrk. Čím víc staré vody tím líp. Rybky ratši až další den, nech je v dost velké nádobě se vzduchováním. U rostlin není problém že se zasadí moc brzo, muselo to být něčím jiným, mě rostly rostliny i v čerstvě založeném akváriu bez hnojiva a ryb. Rozhodně po přestavbě nakup plno rostlin než budeš pořizovat další osazenstvo. Do tak velkého akvária se vyplatí objednat na netu, nebo od někoho kdo má hodně přebytků. A zjišťovat co by jim mohlo chybět
ja bych pouzila vic stare vody a rostliny bych tam dala rovnou. a jinak si myslim, ze ryby by se mohly vylovit hned na zacatku, ony to par hodin v kyblu zvladnou.
0 13.05.2010 16:13 Recaiver – Komplet výměna dna
Ahoj, připravuji se na kompletní výměnu dna svého 240 l "společenského" akvária a potřeboval bych trochu poradit s postupem.
Úvodem:
Mám 120x40x50 akva s externím filtrem Tetra 700, založené asi 1,5 měsíce. Dno je rozděleno dekorací na dvě části. Ve větší části je tvořeno oblázky různé barevnosti o velikosti od 0,5 - 2 cm a v menší části je tvořeno černobílou štěrkovou drží velikosti až 0,7 cm. Co se týče "osazenéní" akva, tak na dně se uchytit pouze jeden Anubias, osatní tři kytky pomřely. Volně v dekoraci uchycená přežila jedna kytka ze dvou. Nezdar přičítám osazení brzo po založení a drastická léčba krupice. Z rybek mám tři ancistruse, kteří zdárně přežili epidemii krupice, která se akváriem přehnala před půl měsícem a vzala sebou 8 z 11 ti neonek červených. Aktuální počet neonek po dokoupení je 10. Takže akvárium je více méně neobývané, proto jsem se rozhodl pro takto drastický zásah ještě v této době a snad nemůžu způsobit ještě tolik škody než po nasázení dalších kytek a rybek.
Po pročtení několika diskuzí jsem se rozhodl jako dno použít černý křemičitý písek 1-2 mm viz odkaz
www.flexiobklady.cz/…, kterého mám právě doma 50 kg. Provedena zkouška octem s negativním výsledkem - dle předpokladu.
Plán:
1. Odčerpání co možná nejvíce aktuální vody v akváriu, dle možností to odhaduji na 50-60 l
2. Vypnutí filtrace
3. Vyjmutí dekorace
4. Odlovení rybek a rostlinek
5. Odpuštění většiny vody, tzn ponechání manipulačního množství 10-20 procent akva
6. Odebrání starého dna
7. Odpuštění zbytku vody
8. Umístění písku a dekorace + částečné napuštění manipulačního množství vody -novou vodou
9. Dopuštění starou vodou z kýblů
10. Dopuštění do 70 procent akva novou vodou
10. Po cca 1 hodině návrat rybkek se zapnutím filtrace
11. Druhý den návrat kytek
12. Postupné dopouštění do provozního stavu
Takže myslíte že je to velká kravina? Děkuji za rady a postřehy....
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 21
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x