Výměna dna
Nevim, mam rizeni Ph, tak bubliny nepocitam. Vyhledej orientacni Vaclavuv vzorec, uvadi ho casto.
Osmoza na itnou vodu miva casto za sebou (a tato asi ma) jeste mineralizator, krery dodava nejake ty mineraly zpet. Lepe je michat cistou osmotickou vodu s vodovodni, nez pouzit tuhle cistou opet mineralizovanou pomoci patrony, nektere veci dulezite pro rostliny (a mozna i pro ryby) tam mohou (a asi budou) chybet.
Ale proc ne, pokud ma Kh0, michej tuto s vodovodni neupravenou, na Kh4 a dej vedet, jak to dopadlo (a hlavne dlouhodobe dopada s tim zbytkem vapence, at toto tema doresime)
0 08.01.2009 22:10 xxx – Re: filipsi
este ktej osmoze ja osmozu mam lae na pitnu vodu vystupna je Gh 3 ph 6,8 poda mojeho oka
ale Kh neveim isto sami zda ze 0 neviem odmeram a zajtra dam vedet.takze tych 70bubliniek nieje vela?
No, i bych pochyboval, ze nameri podle otisknute stupnice
Mel jsem stejny, zena vzdy me mereni o kousicek, desetinku, poopravila. Jake bylo pak me prekvapeni, ze Ph metrem jsem nameril o 0.5-6 (myslim, rozhodne vic jak pul) jinak. (edit - a prave ze to bylo pri prechodu neutralem, tam jsem to opravdu necekal)
Proste kapkami na urceni Ph cesta nevede, bud porid Ph metr, nebo si to od nekoho nech zmerit, porovnej s barvickou a zkalibruj si trochu Oko/stupnici. Nebo to tak moc neres, porid osmozu, michej vodu na 4dkh, bublej dle vaclavova vzorce a dal nic moc nemer
a ty terce si porid.
0 08.01.2009 21:59 xxx oko vidi oko neni p..a
no ja potrebujem pH pod 7 a to sa da uz rozozant okom tie nad 7 sa nedaju to mas pravdu
Ne, on naměří osum, ale lidské oko, obzvláště mužské, nemusí rozeznat při srovnání s ideální barvou, jestli to je např. 8,2 nebo 7,6. Když měříte víc akvárií zasebou, tak měříte pořád se stejnou chybou, ale srovnávat dva po sobě jdoucí dny nemusí být zrovna ideální.
0 08.01.2009 21:48 xxx – Re: filipsi
test na Ph pouzivam BEN-TES
test na Gh Kh rataj..ked som spravne pochopil tak test na Ph ukaze prikald 8 a v skutocnosti to je 7??CO2-reaktor CO2 mixer feraplast teraz skusam 70 bubliniek za minutu..co to stou vodou spravi ale moc sa mi ten mixer nelubi ako keby neokyseloval
To co2 pridavas nepretrzite, stale? Kolik bublinek/min? Neceris prilis hladinu proudem od filtru, vzduchovani?
Hodnoty neznamenaji nic zvlastniho. Na zmenu Ph o par desetin v okoli neutralu je potreba opravdu maly zasah. Navic nevim, cim to meris, u kapkovych testu par desetin zadna mira. Z hodnot je videt, ze se ten vapenec nerozpousti nijak drasticky a nic zvlastniho nedela (skoro by se zdal opak, ale to bude opet chybou mereni. Ne snad, ze by si spatne kapal, ale nikdo presne nevi, co doopravdy ten test meri, je neznameho slozeni.)
Mozna bych odlisne mereni pricital te kyseline fosforecne, treba to nejak ovlivnilo test. Protoze pri jejim pridani by se mel opravdu vapenec rozpoustet vice, a tvrdost i alkalita mirne stoupnout.
Jak jsem psal ja i vaclav, snazil bych se u vstupni vody snizit alkalitu, asi pouzitim casti vody z osmozy, od kyselin a pripravku bych se drzel dal a Ph snizoval jen co2 z tlakove lahve. Vyjde to nejlevneji, a je to nejbezpecnejsi, podekuji ti nakonec i rostliny.
0 08.01.2009 20:52 xxx – Re: vaclav
urobil som statistiku
Vsupna voda vceraj Ph 7,6 Gh-9 kh 7
Voda v akva dnes o 20:00 Ph 7,4 Gh 7 kH 5,5
čo to znači??
0 08.01.2009 20:23 Usine – Re: xxx
Pokud chceš pH 6,5 nemůžeš mít dkH 7 ale polovic. Potom ti to vydrží. Jak ti psal filipsi měl by jsi uvažovat jak se vysoké dkH zbavit.
0 08.01.2009 19:58 xxx ve 240L vody ale ze ked okyselim pomocou CO2 na 6,5 a kh mam 6.5 mozem este viacej okyselit CO2 pisu ze ked je potla tej tillemovej tabulky tak je mnoho..a z 6.5 mi do rana vistreli na 7.5.
Kh som meral v stupnej je 7 a v akva na druhy den 6,5..Tak vapenec to nebude??nejaka usadenina na kamenoch???
Vaclave, v 500l bezne mekke vody je rozpusteno napr. (dle vody) 80g CaCO3. Tak jak tece z kohoutku. Co myslis, ze s touto vodou udela rozpousteni dalsich 50g kaminku? Jak dlouho se budou za normalnich podminek rozpoustet? 5let? 3roky? Kolikrat se vymeni za tu dobu voda?
Jemny pisek samozrejme rychleji. A o to rychleji je po problemu. Netvrdim, ze to je dobre, jen to, ze male mnozstvi (musle, par kaminku) nevadi.
Nekdy neznamena co je psano to je dano. Navic mluvim o par kamincich ve velkem akva, clanek mozna byl o hrsti pisku v kybliku vody.
0 08.01.2009 17:29 Usine – Re: filipsi
At se koukam, jak se koukam, nic strasneho na trose vapence nevidim. Ani z pohledu co2.
V AT vycházely články o vodě a také tam byla zmínka co udělá z vodou jen malá hrstička písku obsahující vápenec. Na rozdíl od tebe ale dotyčný tvrdil že to není dobře.
0 08.01.2009 17:13 Usine – Re: xxx
Držet nižší Ph není zas takový problém, musíš mít ale vychytané CO2. Potom jen stačí při výměně vody dolít troch kyseliny. Já používám 3% chlorovodíkovou (solnou). Pokud máš špatné dno poznáš to lehce že změříš dkH vstupní a akvarijní vody číslo by nemělo být v akva vyšší.
To si ale nerekl, ze chces vode snizovat Ph silnymi kyselinami, a ze ho chces drzet na 6.5 oproti vstupni vode 7.5! Tak v tom pripade si samozrejme mel sbirat do posledniho zrnicka, dlouhodobe to bude tve usili marit.
(edit - jeste doplnim, ze v tom pripade bude pro tebe asi nejlevnejsi reseni osmoza. Kontaktoval bych chovatele tercu co maji vodu ze stejneho zdroje, a zeptal se jak to delaji oni)
0 08.01.2009 15:32 xxx – Re: filipsi
chcem si kupit tercaky a ony potrebuju vodu kyselu a ja sa knej neviem dopracovat..
prezentacia bude
Proc chces, mela voda urcite Ph, a cim ho meris? Proc tam lejes pripravky na upravu Ph (vetsinou zalozene na kyseline fosforecne)?
Udelej si prezentaci. Myslim, ze s vodou zadnou neplechu nemas, pouze se snazis jako alchymista bez znalosti souvislosti namichat "elixir" dle tabulek, v ocekavani, ze vsechno naraz pujde. Skoro jiste je problem v tom, proc to nejde, nekde uplne jinde, u zakladnich veci.
0 08.01.2009 15:05 xxx skoda ze ja to povedat nemozem po vimene strk na zkremicity mi cez noc stale vibehne Ph na7,5 vstupna voda je sice 7,5 ale vceraj som pouzil nato nejake komercne kyseliny a nic stale to iste uf som sotoho zufali kamene tam mam prirodne zelene ale v octe nešumia iba niekde kde je ta vapencova usadenina.vo filtri mam zeolit ale to asi tazko sice ho mam tam pol roka a este tam mam nieco ze:JBL Clearmec plus nemoze poradit co by mohlo robit tam neplechu stou vodou'???
Moc prosím o odkaz,kde jste toto psal
Mám úplně stejný problém,extrémně měkkou vodu, krevety se nejen že nemnoží,ale občas je i najednou větší úhyn,pak zase na chvíli klid, pH musím stále sledovat,voda je schopna se velice rychle okyselit,přidávám jen sodu,tedˇ už ze zoufalství tam mám cca týden vápencový kámen a zkouším zvýšit uhlič.tvrdost. Moc díky za odp., už si jdu zadat do vyhledávače křídu
Je to tady trochu offtopic, mluvil jsem o tom v jinem tematu. Mam extremne mekkou vodu. Krevetkam se prilis nedarilo (mnozeni). Stale jsem nemohl prijit na duvod, o te tvrdosti jsem uvazoval, ale primy duvod nevidel. Chitin z ktereho je krunyr krevetek by vapnik obsahovat nemel. Ale z omylu me vyvedl (ted uz nevim kdo) na akvaristovi, kdyz spravne poukazal na to, ze krevetky myslim jako jedny z mala zivocichu vapnik do sveho chitinoveho krunyre zabudovavaji. Tak jim obcas soupnu kousek kridy, a mam pocit, ze to je trochu lepsi. Kdo ma vodu normalni, tohle delat nemusi. Obcas ji kousek supnu i do ostatnich akva. CO2 mi nezere, nic spatneho mi nedela.
Tak nemyslim ze tu islo o vplyv na krevetky ale ide skor o parametre vody ci je voda mäkka alebo tvrda a teda ak sa mylim kludne ma mozete opravit, musim sa priznat ze spociatku som mal v sladkovodnom akva tiez cisto biele dno a aj zopar musli by sa naslo a ryby prezili ale casom ked sa tomu trosku clovek venuje uz asi neide velmi o prezivanie ryb ale o ich stastny a spokojny a co najlepsie zivot aj ked ja si ten svoj v sklenenej krabici neviem celkom dobre predstavit
Omlouvám se,mně asi taky něco uniklo
Můžete mi alespoň trochu přiblížit význam křídy a její, zřejmě tedy pozitivní vliv na krevetky?Díky,zatím jsem to nikde nečetla,možná neumím hledat
0 07.01.2009 21:17 xxx – Re: filipsi
snad nie vstupnu vodu som mal pH 7.5 Gh 9 kh 7 prisal som sera Ph minus Ph kleslo pekne na 6.8 pridavam CO2 ale Kh sa ani nepohlo
At se koukam, jak se koukam, nic strasneho na trose vapence nevidim. Ani z pohledu co2.
Jedine samozrejme, pri pridavani co2, ci vice kysele vode jinym zpusobem, bude se vapenec vice rozpoustet (samozrejme s vlivem na obsah co2).
Ale pri predstave, co vapenych soli uz ve vode samo je, a za jak dlouho se takovy vapenec rozpusti, kolikrat se mezitim vymeni voda, opravdu nevidim sebemensi problem.
(stale mluvim o trosce vapence, par kaminku, musle, atp., desitky, stovka gramu, ne plne akva)
Unika mi snad neco zasadniho?
0 07.01.2009 20:36 xxx – Re: vaclav
vibral som komplet ale trocha natom dne predsa ostalo do kopi cca 200g
som teraz zvedavi ci to Ph cez noc nebude viskakovat
0 07.01.2009 20:11 Usine – Re: xxx
Odpověď je jednoznačná, vybrat komplet.
Bylo by možná dobré podívat se na problematiku vápence ve vodě z pohledu volného CO2. Nechcete se zabavit?
Podle tve vody. Ja napriklad obcas pridavam trochu kridy, hlavne krevetkam.
Par kaminku nevadi, spocitej si, kolik g se musi rozpustit, aby vzrostla o stupen tvrdost vody. Stejne tak nevadi obcas nejaka ta musle v akva. Rozpoustela by se mnoho let, a zvyseni tvrdosti, ktere zpusobi, by vzhledem k vymenam vody nebylo ani meritelne.
(tim narazim na dalsi akva mytus - "vyhod z akva tu musli, ta ti zpusobi problemy". Par muslicek, kdyz pominu diskutabilni estetickou hodnotu ve sladkovodnim akva, nicemu nevadi).
Problem je pouze velke mnozstvi vapence (velky povrch) v akva s kyselejsi vodou, tak to znat je a vhodne to neni.
0 07.01.2009 14:16 xxx – vymena dna z vapencoveho na kremicite
zdravim vimienam dno ktore obsahovalo vapenec mam ho vibrat do jedneho zrniecka alebo tam moze nico ostat??strasne zle sa to vibera.dik
Starší reakce
0 16.09.2008 00:18 Ivulik1 – Re: Dušan2
K tomu filtru: je to lepsi bez krytu, ale to uz si asi zjistil
Jinak k te vymene dna: Nejlepsi je vzit hadici a normalne to dno odsat. Spolehlive by to melo fungovat s piskem. Pokud tam mate sterk, tak to bude horsi. Mozna vetsi hadici, ale tim si nejsem jista. Asi by bylo za minutu sucho a ryby by se vam placali na sterku
0 14.09.2008 10:38 Dušan2 Tak sem vybral štěrk a ryby nejsou ani vidět jak je to rozvířený, Filtraci jsem nechal naplno, jen sem na molitan nedal kryt, snad to vyčistí rychleji i když to pěkně víří. Doufám že to rybky přežijou. Odpoledne to snad bude, i když si říkám jestli by tam nebylo lepší ten kryt nechat, že v něm se toho bordelu víc udrží. ale zas má jen malé dírky a jen pár na sání.
Umím si představit akviško celé "v černém".
Třeba kdyby v této nádržce bylo černé dno, získala by zajímavou atmosféru.
rybicky.net/nadrze/2831&r=89
Já bych se toho nebál.
Tím ale netvrdím, že kombinace "černé dno - modré pozadí" nemůže dát parádní výsledek.
0 11.09.2008 15:41 tube – vyměna dna
Mám v plánu během měsíce výměnu dna za černé.Mám teď dilema jestli ponechat pozadí černé boky mám taky černé,nebo zkusit změnit pozadí na zeleno-modré.Jaké máte zkušenosti?Když to ponechám černé nebude to moc tmavé. Někde jsem na netu viděl různé varianty barvy pozadí ale nemohu si vzpomenout na ten odkaz nevíte někdo? Díky
1 10.09.2008 23:05 Loved by the Buffalo – Re: Horác
Diky za odpoved. Ted alespon vim,ze ostatni take odsavaji. Kdyz jsi tak nepekne psal o tom zvonu,pojal jsem podezreni,ze zkuseni akvariste odstranuji kal ze dna nejakou zvlastni metodou a ja zcela nesmyslne odsavam
.
0 10.09.2008 21:45 RAP – Re: Dušan2
Jsem si neuvědomil, že fotky zkreslují. Víc je toho 2mm křemičitého písku, poměr 3:1.
0 10.09.2008 20:23 Dušan2 – Re: RAP
Aha tak tam jsem nekoukal, to máš hrubší, no zkusím to a uvidím.
0 10.09.2008 20:16 RAP – Re: Dušan2
Já mám smíchaný říční cca0,5cm a křemičitý cca 0,2cm. Na fotkách v osobních je to vidět.
0 10.09.2008 20:04 Dušan2 – Re: RAP
Stačí pullitrovka,? To by bylo fajn, a jakej máš písek, Já budu mít od mounfilda do filtrace zrnitost 0,6 - 1,2 mm , aby ho to nenasávalo ?
0 10.09.2008 19:55 RAP – Re: Dušan2
Já používám 0,5l petku s uříznutým dnem s vlepenou trubkou. Používám ho už rok a bez problémů.
1 10.09.2008 18:27 Dušan2 – Re: Horác
Asi jo, jen si musím nechat aspoň odstát trochu vody, aspoň 2-3 kýble, aby nebylo tolik čerstvé, asi ji bude dost
.
Ten odkalovač je pěknej
, já mám teď tenhle . Je to hrůza , ale zkusím dát místo zvonu Petku a snad bude dobrej
.
Pokud není možnost ryby odlovit, tak je tam holt nech ... Já bych vyndal rostliny, kořeny atd., pořádně (třeba i několikrát) bych odkalil a teprve potom bych to začal vybírat. Jde zkrátka o to, aby se co nejmíň naprasilo a nějaká "neviděná" ryba nepřišla k úhoně. Filtr neodpojovat! Rostliny sázet až po usazení a odsátí kalu (nějaký tam stejně zůstane).
Předpokládal jsem že je to jasné, že se nebude tahat 600ltorvé akva do koupelny.
Odlov Ancíků jsem reguloval síťkou a tyčkou kterou jsem mu udával směr. Akva už bylo bez rostlin a dekorace!
0 10.09.2008 15:16 Dušan2 – Re: RAP
Jen si nedokážu představit jak chytím péřovce a ancistrusi
. a kam je pak dám, nic velkého nemám, jedině 16 l akva, tam by se umlátily a vyskákaly.
0 10.09.2008 15:12 Loved by the Buffalo – Re: Horác
Cetl jsem vas komentar k odkalovani zvonem a jelikoz presne tim odsavam necistoty z meho akvaria,tak by me zajimalo,co se tedy v "lepsi spolecnosti" na toto cisteni pouziva
?
1 10.09.2008 14:56 RAP – Re: Dušan2
Není přece nutné ho někam nosit.
1 10.09.2008 14:48 Dušan2 DrBolíto : To co popisuješ jde dělat s menším akva, moje musím dělat vše na místě.
Horáci : Tak myslíš že tak jak píšu já že by to mohlo jít ? Možná ještě předem aspoň kyblík odkalit a pak vybrat ? S rybama bych měl docela problém kam s nima.
S malým jsem to jednou dělal že jsem vše odlovil, ale tohle je jiné.
Nic proti Vašim radám a zkušenostem, ale když to tak čtu, tak mě napadá, že máte buď neuvěřitelně přerybněno nebo flákáte odkalování a nebo odkalujete něčím takovým:
www.horacovoakvarium.cz/… ... Trefil jsem se? :o)
Edit: Teď mě napadlo podívat se na Vaše akva ... 38 ryb na 63 litrů (hrubý objem) je skutečně dost, zejména když tam máte i živorodky ...
1 10.09.2008 01:20 Stepancz – Re: Dušan2
S výměnou dna za provozu i s rybama mám cca měsíc starou zkušenost a nemůžu doporučit:
1) kdybych to dělal znovu, zvolil bych jednoznačně variantu s odlovením všec ryb, do jakékoliv náhradní nádoby, bude to lepší než výměna dna za provozu i s rybama. Protože pokud si to po zahájení práce rozmyslíte, už to nejde, rybky nejde kvůli rozvíření detritu najít.
2) odlovte alespoň rybky, které hledají potravu na dně, tam by hrozilo poranění
3) tuto akci jsem dělal cca po měsíci, měsíci a půl provozu akvária, později by to nebylo možné, množství detritu by již bylo tak velké, že i při největší opatrnosti za chvilku neuvidíte ani na pár centimetrů
4) pročištění akvaria po opětovném spuštění filtru trvalo několik hodin, takže sázení rostlin, nebo úpravu dekorací je možné dělat pouze poslepu, nebo až s delším čas. odstupem
5) aby nedošlo k poranění rybek, tak úkony odebírání /přidávání dna trvají výrazně déle, oproti tomu bylo první založení akvária brnkačka.
Jsem akvarista začátečník a toto je moje první rada zde na fóru, ale díky nedávné zkušenosti snad přesto rada pomůže.
1 09.09.2008 21:04 DrBolíto [254] - Rostliny Já jsem to provedl v rámci údržby, odsál jsem cca 50% staré vody do vaničky pro kojence, vytrhal jsem kytky a opatrně jsem odlovil rybky a vpustil do vaničky s vodou i kytkami, kde se mohly hned poschovávat. Filtr jsem zavedl do kýble se zbytkem ještě čisté vody z akva. Staré dno jsem vybral lopatkou co to šlo, pak přenesl akva do koupelny, opláchl ze špíny a zbytků st. dna, naplnil plné vodou a přidal savo cca po 30min (po kouřové) jsem to vylil a pořádně několikrát opláchl.
Umyté akvárium jsem přenesl na stůl a nasypal nové dno, připravil jsem si rostlinky do lavoru které budu sázet. I když jsem se všude dočetl sázení do vody, tak jsem zkusil opak, rostlinky jsem sázel do navlhčeného dna aby nezaschli kořínky, a co jsem zasadil, tak jsem rozprašovačem na vodu, občas pokropil, aby rostlinky nezaschli. Krásně se to sázelo a vše po napuštění drželo. Do vaničky jsem připouštěl z kanystru odst. čerstvou vodu, a čerpadlem z vaničky do akvárka pomocí talířku. V polovině hladiny jsem postupně vpouštěl rybky. Voda byla celkem čistá i když jsem použil dno od Rataje staré a nové dno. Pro dočištění jsem použil interní čerpadlo naplněné filtr. vatou. Měl jsem z toho také strach, ale testy ob den ukázali, že se naopak čistota vody (NO2/NO3) jen zlepšovala.
Přidat reakci
1 ...... ...... [20] 21
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x