Výměna dna
Pokud jde o písek kupuj jen ověřenou kvalitu kde garantují obsah látek jako je třeba filtrační písek. Jinak KH 12,5 nejde s ničím porovnat jestli je to samé ve zdrojové vodě. Pokud je v ní KH nižší nemá moc cenu co2 do akvária dodávat protože se v něm něco rozpouští. Maximální KH pro použití CO2 je 10
Starší reakce
Porézní drť s ostrými hranami nebrat.
To je ale drť a je to sice tmavé ale nedoporučuji. Laciné ale nic moc.
Tak něco přece
-ad tmavý písek, pokud je to bazalt (čedič), mohlo by to být použitelné (po přesátí) ...
Nemám, co bych dodal
Dnešní trend černé pozadí černé dno černé ryby a černé rostliny moc nemusím (mimo pozadí) Když se koukneš na nějakou řeku nebo potok kde většina akvarijních ryb žije bude tam z větší části světlý písek.
Ano, proto používám filtrační písek s garantovanými vlastnostmi výhradně, jen je přeci jen světlejší
V tom je právě výhoda filtračních písků které garantují obsah složení. Hagen má dva druhy písků jeden světlejší a druhý tmavší. Cena toho druhého začínala někde nad 600.
akvarijni-pisky.heureka.cz/…
A hlavně kde ho sehnat, našel jsem akorát jeden druh v Akva-tera, možná je to právě on. Každopádně cca čtyři stovky za 25kg není tak strašný třeba oproti barveným pískům od Dennerle.
Neobsahuje ten tmavý Hagen vápenaté složky? Nejsem si jist, jestli jsem to už někde nečetl.
Máš k dispozici nějaké foto nádrže s tím pískem? Docela mě to zajímá...díky
Nejhezčí nebarvený písek je tmavý hagen ale je dost drahý. Bacha prodávají i světlejší.
Proto to píšu do uvozovek, někomu se ta barva bude líbit. Navíc pod akvarijním světlem změní barvu, já tu barvu znám jenom z filtrace.
Tak rostliny v tom rostly dobře asi bych to neměnil, ale odkalování bylo nanic.
Je to pořád písek tak v tom rostliny drží dobře.
0,1-0,3 mm
A jinak se to dá používat z praktického hlediska? Detrituje to? Rostou/drží v tom rostliny?
Jediná "vada" bude barva, bude taková šedožlutá a neseženeš jinou Nevím proč by to měla být vada já to naopak vidím jako přednost a určitě bych s tou šedožlutou nesouhlasil.
Děkuji za odpověď. Nebude po celém dně.
Napadá vás jiná alternativa?
Díky Václave. To jsem potřeboval vědět, že nebude žádný problém.
Jediná "vada" bude barva, bude taková šedožlutá a neseženeš jinou, protože ve filtraci se barva neřeší.
Písek do bazénových filtrací používám desetiletí. Asi nejlepší je 1-2 mm ale na ten jsem narazil až poté co jsem kopil 0,6 - 1,2 mm Chce to mít odkalovač s dlouhým tubusem. Pancíkům rozhodně nevadí. Jednou jsem si nevzal brýle a koupil zásypový písek k zámkové dlažbě což je 0,1-0,3 mm a ten teda pancéřníci milovali ale nedal se bez úniku odkalovat.
0 06.03.2023 12:03 Kawasaki [2965] - Amerika Ahoj všichni. Chystám předělávku akva. Máte někdo zkušenosti s pískem do bazénových filtrů?
Jakou frakci nejlépe použít?
Nebude to vadit třeba Panceřníčkům?
Děkuji za každou radu.
Starší reakce
Dost casto ctu na netu,jak lidi meni dno a predelavaji akvaria celkove...nejsem zdaleka zkuseny akvarista,ale nezda se mi to uplne cajk. Podle mych zkusenosti cim vic se v tom clovek vrta,tim hur. Ja mam dno 5 let spolu s celym akva,sterk cca 0,5-1 cm. Jen nedavno jsem kvuli dokoupenym pancernickum prisypala nahoru jemny ricni pisek. Je pravda,ze detrit ve sterku za sklem videt je,ale nechavam tak,nevrtam uz se v tom. Jen kazdy tyden menim 1/3 vody s lehouckym odkalenim,ale vazne opatrne,mam tam vsude mimina krevetek. Kytkam se dari,nehnojim. Chemii obecne se ut vyhybam,vyjma leciv.
Po obdobich pokus-omyl rasa temer zmizela. Nektere kytky jedou jako blazen,jine zasly. Proste zkousim,ktere se mi tam hodi,rikam si,ze na chalupe mi asi taky bananovnik nepojede. Me by zajimalo,jestli to tak muze byt naporad,nebo jestli budu nekdy muset to akvarko predelat,coz bych teda nerada!
Jak píše zkušenější kolega Václav, tak mít krásné rostlinky neznamená nutně mít i nějaký speciální substrát. Osobně mám jen kremičitý písek obarvený. Mně teď třeba stačilo vyměnit vodu a najednou se to rozjelo. Vodou přibyl dusík a CO2. No a pravda, hnojím do vody Rataj Bioflor. Ale ony ty hnojiva jsou skoro šecky na jedno brdo. NPK tablety do dna už jsem měl dávno dát nové, ale nezdá sa, že je to nutné. A začíná asi kvést Echinodorus. Akorát se trošku spálil o světlo. Nezapomeň, že potřeba nutnosti je převážně vytvářena marketingem, prodejci.
A jako bonus se jen s pískem lépe dělá cokoliv a neřešíš jeho změnu nebo že se v něm něco hromadí.
Vzhledem k tomu že rostliny přijímají nejlépe živiny přímo z vody tak není problém do ní hnojit.
A v piesku sa ako darí rastlinám? Tam sa udržia živiny?
V tom ti neporadím já má jen písek. Je to také dost o penězích.
A aký substrát teda najlepšie zvoliť? Nie som profík takže by som nerada skladala 2, 3 ,4 vrstvy roznych alebo ako to niektorí robia, ja by som len jeden chcela dať, ktorý vyplní celé dno. A teda bude vhodný pre krevetky.
Speciální substráty jsou dělané pro aquascaping a to znamená postavit vyfotit poslat do nějaké soutěže která je jednou za rok a pak začít znova. Od toho se odvíjí doba, kdy pomalu a jistě přestávají úplně nebo částečně fungovat.
Zdravím, aktuálny layout mám približne rok aj pol odkedy sme sa sťahovali a prerábala som akvárium. Mám 30l kocku chovám neocaridiny a razborky. Momentálne mám len nejaký lacný lávový substrát doplnený o NPK, ale koberec z MC mi v ňom celkom šiel.
Moja otázka znie, je nejaká doba,po ktorej je potrebné substrát vymeniť a teda prerobiť akva? Pretože sa mi zdá že väčšine rastlín sa prestáva dariť fungujú len tie menej náročné (cotyle, anubias...) a ku podivu ludwigia repens rubin rastie i keď nie je bordová (to bude slabším svetlom) alternanthera je červenšia ale akosi prestala rásť a začínajú sa na nej aj iných listoch robiť také zelenohnede povlaky a listy pomaly opadavaju, pripadne sú deravé, čo krevety obžierajú odumreté časti. Aj kobercu sa po zostrihu prestalo dariť a už pekný nie je.
Je to čas na zmenu alebo je chyba inde?
Planovala by som zmeniť substrát za japanese powder a dať tam nejaký lávový kameň,mach a nové rastliny.
Starší reakce
Podle mě postup co si napsal bude ten nejlepší. Za jaké dno budeš měnit ?
Výhledově někdy příští rok plánuju výměnu dna v 250L, protože mně písek stekl a vytvořil strašně vysoký dno. Bohužel nemůžu odsát jenom přebytečný písek, je pod ním substrát, který by celý vylezl a navíc se pořád promíchává s pískem. Pod tím je ještě lávová drť, která taky změnila tvar. A přemýšlím, která cesta bude lepší. V tuto chvíli se kloním k této variantě - odčerpat do kanystrů část vody, vytahat rostliny a dekorace, ryby nechat (v tomto počtu bych je lovil celý den a pancéřníčky ze zkušenosti až tam budou tak 2cm vody), pak vzít velký odkalovač od Fluvalu a do kyblů odčerpat všechen písek a substrát, ručně pak odebrat část lávové drtě a část ponechat i kvůli bakteriím (nevadí mně, že občas vyleze nad písek, místy ručně odstraním, místy nechávám jako ozdobu), na to zpět nasypat nový písek, zapíchat dekorace a rostliny, nalít zpět vodu. Když to půjde dobře, tak to mám za dopoledne hotovo. Písek zase bude černý, takže se nic nestane, když někde zůstane troška původního. Ryby by to měly zvládnout, většina krevetek taky a doufám, že se vyhnu nějaké strašné řasové kalamitě.
Druhá varianta je i s výlovem ryb, což je určitě bezpečnější, ale už jednou jsem to dělal u 60l akvária a kromě toho, že mně zcela bezpečně unikli dva otíci, tak pancéřníčky jsem opravdu dokázal ulovit, až tam bylo trošku vody nad pískem. O krevetkách ani nemluvě, ty by se asi musely víceméně namnožit znovu.
Co myslíte, dává první varianta smysl nebo je tam nějaká zásadní chyba? Případně vynechali byste nebo přidali nějaký krok?
Starší reakce
Postup: do kýblu dej vodu z nádrže, do ní vlož kytky a živočichy. Výběr stávající písek z nádrže (nezapomeň si poškrábat sklo
)
Pak dej ten unisoil, dej zpět kytky, vodu a živočichy. Práce cca na hodinu
Ať se vše podaří
Pokud ho máš dost tak tam nic nenechávej a stačí tam dát bordel z filtru nebo z toho písku. Měnit hodně vodu a občas šťouchnutá odkalovačem do dna jestli něco nehnije. Za 3 neděle až měsíc by si to mělo sednout.
Nehroť to tak. Každej má jiné preference. Toto není až tak důležité. Soustřeď se na jiné věci.
Porizuju si namisto stavajiciho dna z kremiciteho bileho pisku a ricniho sterku 4-5mm dno z UNISOIL akvarijní substrát 2-4mm a chtel bych poradit, zda mam nechat malinkou vrstvu stareho dna zalozeneho pred mesicem a zasyspat ho tim novym nebo jen trochu toho pisku nebo jen trochu toho ricniho sterku a zasypat, nebo uplne stare dno vybrat a dat jen novy UNISOIL akvarijní substrát. Mam za to, ze kdybych tam trochu stareho zabehleho nechal, nebyl by to takovy vyrazny sok pro biotop v akvarku. Filtr vycistim po tydnu od vymeny a vodu dam samozrejme tu stavajici.
Starší reakce
Na klasický říční písek nedám dopustit.
V založeném akváriu se substrátem Invital (japonec) se mi objevily ploštěnky. Léčba No planaria nebyla úspěšná, tak jsem zvýšil dávky. Přes víkend mi voda totálně zasmrádla. Vše šlo ven. Dotaz je zda po proplachu a vypečení v troubě mám japonce znovu použít nebo zahnití vody mohlo degradovat funkci substrátu?
Díky za vaše rady.
Starší reakce
Jo, to je dobrej nápad. Jinak jsem právě myslela, že s tím pískem to bude lepší.
To já vždycky vemu nůžky zabořím do substrátu pod kytku a ustrihnu kořeny takhle a pak už jen vytáhnu kytku a kořeny tam uhnijou a budou jako živiny pro další kytky... Krom toho u nových rostlin se stejně kořeny zkracují... Třeba to není úplně dobrý nápad ale přišlo mi to lepší než vířit bordel všude možně.
Ale to bude lítat ten bordel z jakéhokoliv substrátu..já mám klasiku říční štěrk nebo písek a taky to líta,při hrábnutí do dna..hlavně se v tom nehrabat..
Já právě nevydržím se v tom nehrabat. Kvůli tomu jsem zrušila japanese soil. Když jsem vytáhla něco hodně zakoreneneho, tak vylitlo tolik bordelu, že jsem měla strach že pomře všechno živé.
Lojza007 napsal: stačila by lávová drť na natvarování a písek. Náročnějším rostlinám pak zapíchat NPK kapsle.
Toto vřele nedoporučuji a já už tuhle blbost také nikdy neudělám (dávat lávovou drť pod substrát)
Jednou rostliny zasadit a už na dno nesahat, OK. Ale jakmile taháš ven kytku, tak s ní vytáhneš kouli lávové drti prorostlé kořeny a celé se to pak v tom místě promíchá. Substrát či písek je menší frakce, tak se krásně sype dolů pod lávu když táhneš kytku ven. Teď už každý týden vybírám kousky lávy, co se vždycky někde objeví
Určitě to chce hlídat hladinu NO2 a amoniaku, klidně i proužkovým testem a to denně. A k tomu si raději připravit nějakou vodičku na snížení těchto látek, něco dělá Sera, ale určitě to bude mít každý.
A taky bych pořídil pár okružáků, tipuju, že se tam velmi brzy objeví zelená vláknitá, než se to nějak usadí.
Za sebe musím říct, že lituju toho, že jsem dával výživný substrát, stačila by lávová drť na natvarování a písek. Náročnějším rostlinám pak zapíchat NPK kapsle.
Týden nekrmit. Vodu měnit po tu dobu týdne klidně denně v obligátní 1/3 objemu.
Dobrý den, mám otázku. Potřebovala jsem vyměnit dno, protože mi japanese soil dělal neplechu a tak jsem se rozhodla rovnou pro výměnu celého akvarka za větší. Bohužel nemám místo, takže v jednom dni proběhlo zrušení i založení. Na dno jsem použila zásobní substrát od Tetry a Sery - viz prezentace a písek Denerle. Rybičky se postěhují dnes, beta šla včera večer a dnes je ok. Nikde jsem nenašela, jak často v začátku měnit vodu se zásobním substrátem (u těch výživných substrátů je to popsané den po dni). Jinak mám zajetý filtr a násady bakterií, včera jsem preventivně použila AMGuard na snížení čpavku. Jinak hodnoty vody nesleduji, nerozumím tomu.
Starší reakce
Měním to proto, že bez hnojení tam rostliny nerostou. A i s hnojením mají echináče a cryptocoryny problémy. Nerozrůstají se, stagnují. Na stonkovky můžu rovnou zapomenout. Žádná tam nepřežije. Prostě se rozpadne. Stačí, abych týden nehnojila a je to znát. Věčně mám nedostatek NO3. Prostě s tím neumím a mám toho plné zuby za ty dva roky. Každý týden měním 2x po 20 litrech vody, aby ryby neměly šok. Hodně mi na začátku chcípaly. Doma jsem založila akvárium s obyčejným křemičitým pískem. Mamce jsem znovuzaložila další a ty jsou naprosto v pohodě. Radost koukat. Všechno roste. U mamky dokonce i bez hnojení. S Platinium Soil je to prostě děs. Tenhle substrát není pro mě.
Proč to ale měníš?
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 21
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x