Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Uhnívající rostliny

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Uhnívající rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2017 21:37 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: RBeil
Áno napadlo, preto som to napísal - hrozí to hlavne v tvrdej vode. V profile mám odkazy aj na iné stránky opisujúce prejavy nedostatku prvkov, pre porovnanie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2017 21:18 Muž RBeil [174] Re: Gumish
A napadla tě verze že přebytek vapniku zpusobil nedostatek bóru? Na fotce dole je znázorněn nedostatek bóru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2017 21:17 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Gumish
Mne raz pri tvrdej vode pomohlo pridanie bóru - kyselina boritá, alias bórová voda. S tým však veľmi opatrne, treba dávku poriadne zrátať a pridať len jemne. No nejako sa mi to nezdá, Tenso Coctail má bóru dostatok, ja som vtedy používal starý MicroMix Plus, v ktorom bola bóru len polovica.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2017 21:02 Muž Gumish [5] Re: RBeil
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ano tuto stránku samozřejmě znám. Díky ní jsem usoudil, že jde o nedostatek vápníku, což může být tak způsobeno přebytkem hořčíku a draslíku. No a protože mám kohoutkovou celkem tvrdou, tak jsem v hnojivo omezil na polovinu právě draslík a hořčík. Ale výsledek se jaksi nedostavuje. Spíš je to horší a horší. Hygrophyla nasazuje lístky jak o život, ale hned se jí kroutí a opadávají.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.04.2017 17:59 Muž RBeil [174] Re: Gumish
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2017 22:19 Muž Gumish [5] Re: Jarry
Tak jsem v hnojivu omezil "K" a "Mg" a po čase se mi začaly kroutit a opadávat mladé listy na Hygrophyle Siamensis. Že bych stále něčím přehnojoval? Toho PMDD se mi zdá že dávám, čím dál méně a vodu měním 1x týdně 16l. Je pravda, že tam přibylo 5 neonek. Viz můj profil..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.03.2017 22:45 Muž Jarry [1442] Re: Gumish
Ano a já popravdě K2SO4 v PMDD moc nechápu. Ono se asi vychází z toho, že nějaké NO3 "vyrobí filtr" a pak že bude draslíku z KNO3 málo, ale třeba u mě to tak nefunguje. Už pár týdnů K2SO4 do hnojiva nedávám, NO3 mám stabilní na úrovni vstupní vody a draslíku pořád docela dost i přes velké výměny vody (už jsem ho měřil i v té kohoutkové vodě a opravdu tam skoro žádný není). Pro mě je to tedy jenom další důkaz, že žádná "univerzální" metoda hnojení nebude fungovat zdaleka všude a že investice cca 1500Kč za základní kvalitní testy (NO3, K, PO4, Fe) se vyplatí, pokud to člověk myslí s rostlinami vážně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2017 21:51 Muž Gumish [5] Re: MichalV
No to ono součástí PMDD je i K2SO4, a to si myslím že dodává do aqua ještě více draslíku. Kouknu na to! Je pravda, že se mi malinko začali kroutit nové lístky na hygrophyle siamensis, což by i nadbytkem draslíku mohlo být. Rozhodně teď to už bude lepší startovní pozice, než před měsícem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2017 21:24 Muž MichalV [337] Re: Gumish
Aj ja ďakujem za spätnú väzbu. Ešte ťa chcem upozorniť, že ak pridávaš dusík výhradne z KNO3, môžu u teba po čase začať problémy s hromadením draslíka. Tento problém sa tu riešil, tak si to dohľadaj, aby si tomu včas predišiel. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2017 21:00 Maq Re: Gumish
Blahopřeji.
Mně se s těmi mikroprvky osvědčuje hodně zdrženlivý přístup. Ovšem já nemám CO2, tak mně to tak nevalí. X-) Důležité je, že teď už víš, že to bylo železo, a tak při náznaku problému už budeš mít jasno.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.03.2017 20:40 Muž Gumish [5] Re: MichalV
Fotka k příspěvku OK, tak se hlasím po více jak 14 dnech. Tak opravdu vysazení FEROXu pomohlo. Nahradil jsem ho PMDD s KNO3 a KH2PO4 ze začátku bez TensoCoctailu, tak aby se odčerpali nahromaděné stopové prvky. Poté jsem už začal přidávat i TensoCoctail. Nyní už rostliny jedou jak z praku, a po řase skoro ani památky. Díky všem za radu! potlesk

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 06:01 Muž Gumish [5] Re: Maq
Ono s tím světlem: svítím tak na 70% výkonu světel a to jen 6 hodin. Tak možná proto se ta Limnophila, tak táhne za světlem. Ona ta Hygrophyla, taky celkem dost šplhala vzhůru než aby se větvila. Nevím co na to má větší vliv. Jestli intenzita nebo délka osvitu. Ale kvůli té nynější řase, bych asi neměl přidávat ani na jednom do doby, než se to začne obracet k lepšímu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 18:33 R Muž vaclav [15087] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Gumish
Rozdělej si to každé zvlášť kdykoliv můžeš cokoliv ubrat nebo přidat jak je to všechno dohromady už s tím nehneš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 18:27 R Muž romant [28002] Re: Gumish
A to je škoda, oni za to kasírují a my tady potom máme řešit jejich byznys. :) Já proti těm klukům naprosto nic nemám, jenom se zde poslední dobou objevují dotazy jak přes kopírák a "viník" je vždy ten samý. ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 18:24 Muž Gumish [5]
OK, namíchám si vlastně PMDD bez toho TensoCoctailu, ale i s KH2PO4 a KNO3 a budu to dávkovat, tak jak je u PMDD uvedeno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 18:14 Muž MichalV [337] Re: Gumish
jedna z možností ;-) ale keďže pridávaš mikroprvky a veľmi ti to nerastie, môžu byť nahromadené, preto výmena vody je na mieste.
Spätná väzba od teba je žiadúca, môže to pomôcť ostatným. Daj o týžďen-dva vedieť ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 18:06 Muž Gumish [5] Re: romant
Nijak jsem to snimi pak už nekonzultoval. První měsíc jsem prostě slepě jel dle tohoto (www.rostlinna-akvaria.cz/…) a pak už jen tápal. Při prvních náznacích řasy jsem tenkrát světla ztlumil, ale začala se mi ta Limnophila táhnout za světlem a Cuba taky nic moc, tak jsem pak po nějakém týdnu opět o stupínek na světlech přidal (mají stmívač).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 18:00 Muž Gumish [5] Re: MichalV
Takže kdybych jel dle tvého odhadu problému. Tak bych měl vysadit Ferox, přidávat např. 1ml KH2PO4 (což přidá 0,1mg/l) a možná použít z PMDD tu složku MgSO4?

Vstupní vodu mám teď dle vodárny:
pH 7.1
CHSK-Mn 0,6 mg/l
tvrdost Ca+Mg 1,6 mmol/l
vápník 56 mg/l
hořčík 5 mg/l
železo 0,02 mg/l
dusitany <0,01 mg/l
dusičnany 11 mg/l
(aktualizoval jsem to i v profilu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 17:57 R Muž romant [28002] Re: Gumish
Jinak co tomu stavu říkají na rostlinná-akvária? Když někomu něco doporučují, tak předpokládám že s nějakým minimálním penzem informací, tak aby se to tzv. ukočírovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 17:49 Muž Gumish [5]
OK, takže s ADOU už nic neudělám, ale můžu na zkoušku vyhodit ten pískovec (třeba na měsíc)! Postupoval jsem dle "návodu" na "rostlinna-akvaria.cz", kde ADU a FEROX doporučovali, takže jsem tak jel s tím, že bude chyba asi někde jinde.
Takže byste mi doporučovali ten FEROX vysadit. Mám ho třeba nahradit menšími dávkami PMDD i když v něm je také železo? Ale snad je ho tam méně.

Doma mám tyto hnojiva: InvitalFerox, K2SO4, KNO3, KH2PO4, MgSO4, TensoCoctail

Jinak vodu jsem si začal vozit v kanystrech měkčí (www.vakna.cz/…)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 17:00 Maq Re: Gumish
Moc železa. Poděkuj ADA substrátu, a možná i tomu pískovci. Z toho rostou řasy.
S tím světlem nějak nevím; ty Limnophily vypadají jako by hladově táhly za světlem. Ta řasa mezi Micranthemum zase má ráda světlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 16:10 Muž MichalV [337] Re: Gumish
take moje postrehy: vstupna voda ma dost Ca a malo Mg
tvoja Aqua Soil Amazonia ma slusnu zasobu zeleza a to este pridavas cez Ferox, a nizky obsah fosforu, ktory uz nepridavas vobec.
Drasliku tam tiez nebudes mat vela. (ale nemusi to byt pricina problemov)
Z fotky mam pocit, ze sa ti relativne dost zivin uvolnuje do stlpca (riasy tesne nad dnom ak dobre vidim).
Zaver si sprav sam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 16:05 R Muž afc1886 [15618] Re: Gumish
Podle mě jsi si vybral moc silné světlo,které ti nejde ukočírovat.Já osobně bych ubral světlo a přestal hnojit.Začal bych namotávat tu vláknitou řasu a začal častěji měnit část vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 15:47 Muž Gumish [5] – Stagnující rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nemáte někdo tip na to, co bych měl dělat abych podpořil rostliny a zlikvidoval tak řasu? Už se s tím trápím od Vánoc. Viz moje nádrž v profilu. Uhnívají mi listy i stonky i dost nenáročných rostlinách. Svítím 6 hodin denně, dno je ADA Aquasoil, sytím CO2, proud si myslím je dostatečný. Krmím tak 1x za 2 dny trochu. Měním 40% vody týdně. Zkoušel jsem moc nehnojit i hnojit pomocí FEROX + KNO3 + PO4, ale výsledek je stále stejný. Že by to bylo tím pískovcem v akváriu? Zkoušel jsem ho octem, a ani po hodině z něj nevyšla ani bublinka. Situace je týden od týdne horší a horší

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2016 13:23 Muž amrtin [191] Re: housis
To opravdu uhnilý-mrtvý rozhodně pryč...jinak jak píše Václav.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2016 21:07 R Muž vaclav [15087] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: housis
Většina to rozdejchá hlavně stonkovky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2016 20:38 housis
Ještě jednu otázku: když mají kytky uhnilé černé kořínky, mohu je dát do nového štěrku a nebo raději vyhodit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2016 20:31 R Muž romant [28002] Re: housis
Táákže to vyměň ještě jednou a dej si tam křemičitej písek(štěrk frakce 2-4mm) a máš po starostech, poroste ti v tom drtivá většina rostlin a nebude to hnít a když si do dna dáš nějaký kypřitele v podobě šneků piskořek, budeš to mít posichrovaný. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2016 20:28 R Muž vaclav [15087] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: housis
Je to samý vápenec a do akvária to nepatří. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2016 20:24 housis Re: vaaclav
Perlí ti
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2016 19:45 R Muž vaclav [15087] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: housis
drť mix černá - bílá č.4 Skus dát pár těch bílých šutrů do octa. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2016 19:15 housis Re: vaaclav
vaaclav napsal: Zahnívá ti dno, chce to hloubkově odkalit a ne jednou. Bohužel nemáš prezentaci takže ani nevím co máš za dno. :-)
Mám akva 120l. Juwel lido 120. A na dně drť bílá č.3 a drť mix černá - bílá č.4
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2016 18:44 R Muž vaclav [15087] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: housis
Zahnívá ti dno, chce to hloubkově odkalit a ne jednou. Bohužel nemáš prezentaci takže ani nevím co máš za dno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2016 17:12 housis – Uhnívající rostliny a kořeny
Ahoj. Potřeboval bych poradit. Po roce mi přestali kytky růst: uhnívají kořeny a když odkazují, voda je černá a smrdí jak močůvka. Tak jsem vyměnil štěrk a kytky a opět po měsíci stejný problém. Pomůže mi někdo? Nevím si rady sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2016 16:59 Muž amrtin [191] Re: Dominik
Jde o organický odpad...a né o nedostatek P,ale o špatný poměr N/P.To vyčištění určitě pomůže palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2016 15:54 Dominik Re: amrtin
vodu měním každý týden 50%. Pridávam jak dusík tak i fosfor. Spíš to bude tím že jsem nechal trávníček moc vyrůst a to se pak spatne odsaval kal a necistoty a začlo to zespodu uhnívat. Dneska jsem travnícek vytrhal vycistil substrat a zkusil zasadit znova, uvidíme jak to půjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2016 15:07 Muž amrtin [191] Re: Sihoda
Rostlinný odpad je akorát zdroj problémů,já bych očekával brzo i nástup ruduchy.Rozhodně je chyba neměnit vodu!Za ty rozpady bych vinil nedostatek fosforu (nepoměr vůči dusíku).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2016 13:35 Muž konrad [45] Re: Dominik
To by mala byť sinica v substráte. Tvorí docela tvrdé pláty. Pomôže prelepenie skla ale pak je to hneď naspäť
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2016 12:34 Dominik – Uhnívání kořínků?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, může mi někdo poradit co způsobuje hnědo-černý povlak na skle asi 2-3 cm pod horní vrstvou substrátu? Nedávno jsem nechal moc vyrůst Micranthemum callitrichoides a ta mi začla asi zespoda uhnívát a odlepovat se od dna. Po radikálním zkrácení se sice opět zazelenala a vypada ze se vzpamatovala, ale pořád lovím z hladiny kousky porostu. Muze byt ten povlak způsobený hnijícími kořínky? Pořípadě jak řešit. Použity substrát je ADA Aqua soil. Akvarium asi 4 měsice po zalozeni.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2016 22:05 Sihoda
Zdravím. Taky potřebuji poradit ohledně uhnívajících rostlin. Tento čtvrtek to bude 3 týdny, co mám založené 200 litrové akvárium. Dno flexi obklady, vodní sloupec cca 34 cm, 2 x 25 W trubice v délce 75 cm( tuším Juwel). Akvárko má na délku metr. Dnešní parametry PH 7,1; celková tvrdost 6,6; UT 2, NO2-0; NO3-20 (Aquar kapkové testy). V posledním týdnu se mi objevila asi hnědá řasa, ale roste přímo pod světlem na pozadí a anubiasu. Foto dodám zítra. Dalo by se říct, že první týden až dva bylo vše v pohodě, rostlinky přirůstaly, ale ten třetí týden se vše změnilo. Komplet mi uhnila sagittaria, Proserpinaca palustris už měla cca 1 cm přírůstky a během dvou dní celá zhnědla, když jsem ji chtěla vytáhnout, rozbředla se. Ryby zatím nemám. Ještě jsem neodkalovala a ani nijak výrazně neměnila vodu, jen včera cca 15 litrů, protože hodnoty NO3 byly cca 35 mg/l, chtěla jsem akva nechat v klidu zaběhnout. Faktem je, že na dně je poměrně dost odpadu z odumřelých listů. Nehnojím. Tak nějak si najivně myslím, že ten rostlinný odpad je krmivo pro nitrifikační bakterie :-o Prosím o radu co dělám špatně (doufám, že ne všechno)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2016 08:59 deathdealer0012 Re: Helga
Ahoj. Pokud nemáš nic na měření parametrů vody a nemůžeš z toho vyvodit závěry tak ti nezbývá nic jiného než experimentovat. příčin je mnoho tak jak píšou předchozích článcích. Slabé osvětlení, špatné parametry vody, nedostatek živin. Doporučuji prověřit sílu osvětlení a začít hnojit ( stačí tekuté hnojivo třeba od Rataje ). A ten zákal vypadá skoro jako přemnožení nálevníci (pokud se to objevilo až po pár týdnech). Až budou v nádrži i ryby tak zmizí. Určitě ale pokračuj ve výměně vody. 1/3 týdně. Hodně štěstí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.04.2016 18:49 Muž Vodnar [10] Re: Helga
Skús si aspoň vyplniť kartu akvária... Veštec tu dnes nieje tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2016 17:23 Helga – uhnívající špičky
Fotka k příspěvku tři týdny mám založené akvárko, rostlinkám se dařilo, začali růst nové přírůstky a najednou začalo vše nové jakoby uhnívat. Voda se začla barvit trochu do žlutozelena, i přes to že měním teď za začátku hodně často. prosím poraďte čím to může být...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.03.2016 09:07 Muž konrad [45] Re: KarlosS
To som po niekdajších radách zvýšil. V tej inkriminovanej 200l je na úrovni cca 50mg/l.
V domácej stovke som ho zvýšil na 15mg/l ale v nej je fosfor takmer nemeratelný takže by malo/mohlo stačiť. V nej momentálne čakám čo sa bude diať, je to len 8 dní od zvýšenia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2016 08:27 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: konrad
u sinice si nejdřív změř NO3 a vsadím se, že ho bude málo ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2016 22:25 Muž konrad [45] Re: DaveLister
Móže byť. Ale nadbytok neviem čoho. Najprv som hnojil pmdd ale stále bolo všetkého málo a sinica pokrývala všetko. Po zatemnení a potom začatí s EI sa sinica aj zelené riasy stiahli alebo aspoň sa nešírili. Teraz som si ale všimol to uhnívanie a hlavne podĺa mňa na netypických miestach
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2016 22:24 R Muž vaclav [15087] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: konrad
Asi jsi ale zjistil že něco není v pořádku a proto máš takové potíže. Metodou EI bych rozhodně nezačínal protože to není tak jednoduché ukočírovat, nakonec jsi to poznal sám a můžu tě ubezpečit že nejsi sám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2016 22:18 Muž DaveLister [480] Re: konrad
A nemohlo by to být přehnojené? Nadbytek něčeho? EI je masakr. Jen takový nápad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2016 22:13 Muž konrad [45] Re: vaaclav
Inak, podľa tabuliek na rybicky.net/clanky/1167-led-osvetleni-akvaria-s-cipy-cree by to svetlo malo ísť približne na 55watt a cca 6000lm čo papierovo, pri hnojení EI a dostatku CO2 by nemalo byť nejak moc.
Hlavne aby kvoli tomu hnila väčšina rastlín v akváriu +riasy+sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2016 22:10 R Muž vaclav [15087] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: konrad
Vzal jsi to za špatný konec. Už p. Rataj psal že se nejdřív musíš naučit pěstovat rostliny a až potom jim začít svítit. 0,7w/l v ledkách je opravdu masakr, já jsem nikdy nepřelezl 0,3 w/l a to mám T5 trubice i když u většího akvária a také tu funguje a to jsem měl ještě méně a také to šlo. Začít znova můžeš jen ale musíš něco udělat se světlem. :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 20 21

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 24797x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3947-uhnivajici-rostliny?od=282