Prasklé sklo a jeho lepení
Pokud neni do kraje, pravdepodobne jen skrabanec, ale i ten skrabanec to muze oslabit za urcitejch okolnosti...
Když se podíváš na tu "prasklinu" víc z boku rozsiruje se?
Prasklina bývá po celé šířce (sile) skla tanze čelní pohled může vypadat jako nitkovita Prasklina avšak při pohledu víc do boku se musí rozšiřovat.
No já právě tu zadní stěnu nečistím vůbec.Jediné co mě napadá tak když jsem se k akváriu dostal byla zadní stěna od vodního kamene a čistilo se to žiletkou.Vím že z fotky to posoudit nejde jen mi jde o to že nevím jak se prasklina v napuštěné nádrži chová a jestli je vůbec možné aby to prasklina byla když to pořád drží.Každopádně děkuji za odpověď.Zatím riskuji a nádrž jsem nechal napuštěnou.Jen pořád přemýšlím jak zjistit o co se jedná
EDIT- Kdyby ještě někdo mohl napsat svůj názor k mému dotazu budu rád..každopádně vím že je těžko něco takhle posuzovat z fotografie ale tak snad alespoň podle zkušeností a chování prsklin jestli to na ni vypadá nebo jestli už by vzala za své...děkuji za každý názor
Takhle z fotky těžko říct,přiklonil bych se víc k poškrabání.Nečistil jsi třeba skla?Možná se ti dostal kamínek pod houbku,nebo už jsem viděl poškrábané sklo i od žiletky.
0 22.06.2016 22:46 MirisekCipisek – Prasklé sklo nebo rýha
Starší reakce
Je to pouze odraz a lom světla ve skle.Na osvětlené části lepidlo při průhledu dostane šedavý nádech,když ve dne zhasneš světla,tak bude opět černé.Ludvík Ti napověděl, o čem to je.
Víc světlé je to tam, kde je méně štěrku, že?
Ahoj, mám týden staré akva 120x40x50 a dnes jem si všiml na čelní stěně prošednutí silikonu (viz. foto). Mám se toho bát?
Starší reakce
Silikon ve vnitřních rozích se nazývá fabion,má nejen optickou přechodovou funkci mezi plochami,ale zvětšuje šířku slepu a tím snižuje namáhanost spoje a možnost průsaku.
Takze pro shrnuti...sklo to byt nemuze to by poskodila jenom rana napriklad kladivem a prasklo by naraz nemuze se tam nejaka prasklinka prohlubovat a silikon ten by nepraskal jenom prosakoval na nejakem miste?
Ťukání nevadí, prasklo by celý a to po pořádný ráně. 6 nebo 8 sklo to už drží, neboj se silikonu (velmi nepravděpodobný) kdyby byl nekvalitní tak bude prosakovat a jistě nepovolí po celé ploše.
Ať koukám jak koukám,nevidím nic závadného
Akvarium je 120 l. Ta cara je kousek rostlinky ja mel namysli tu cernou silikonovou caru mezi bocnim a zadnim sklem k cemu slouzi ale to je jedno...praskani skla je tedy blbost...ikdyz jsem do neho parkrat tuknul kamenem pri zakladani?
Jak velké je to akvárium? Ta čára je tedy prasklé sklo?
Nic nevidím
Ale platí že dnešní lepidla jsou "neprůstřelná" jestli máš akvo lepené profesionálně tak havárie hrozí v promilích. Pokud by mělo prasknout sklo tak by to určitě nebyl kousek ale pod tlakem by prasklo celé a hned. Praskání co slyšíš nemůže být podle mně od skla.Teď jsem se zadíval ještě jednou a je-li to označené prasklina tak to bych tedy vyhodil, to by se ale muselo stát před lepením.
Snad to bude videt na fotce...
Slepené silikonem s mezerou vyplněnou silikonem? Jak to tedy poznáš, že je tam mezera?
Málokdy se stane, že upadne celé sklo naráz. To by muselo být to lepení opravdu hodně moc zprasené, špatný silikon, ztrouchnivělý slunečním zářením a ještě prorostlý řasou. V naprosté většině případů začne nejdříve prosakovat a máš dost času reagovat. Snížením hladiny, např.
To napusť a nějakou dobu sleduj, jestli se to nemění. A nebo, za ten strach to fakt nestojí ... kup si nové. Nejjednodušší řešení a ještě k tomu se zárukou a většinou i pojištěním.
Na fotce asi nebude nic moc videt, na 10 cm bych to rozhodne nevidel max tak 1. To s tim silikonem samozrejme chapu, jenom mam porsd strach ze prijdu vecer domu a bude vsude voda a ryby na suchu. Myslel jsem to tak ze silikonem jsou slepene 2 skla vzdy k sobe a mezi nimi je z venku tak 3 mm mezirka a v te je pasek silikonu jeste to jsem mel na mysli nevim jak to vysvetlit kdyztak zkusim tu fotku...kdyz se zarizovalo tak jsem parkrat tuknul kamenem do skla a pak jsem jeste ziletkou odstranoval silikon co byl na skle a hornim krytu ze spodu a od te doby kdyz tam neco zapraska mam z toho hruzu jestli jsem s tim nemohl neco udelat
No ... kdybys dal fotku, tak ti možná i porozumím.
Jak zevnitř? Každé lepidlo lepí na stejném místě. Když k sobě přiložím dva předměty kvůli slepení - co je vevnitř a co venku?
Pokud ti tam kousek chybí, tak to v tom místě drží méně. Plocha je prostě pak menší. Pokud to bude do budoucna vadit ti nikdo neřekne. Nejspíš ne, silikon je držák a nějaký milimetr ho nerozhází. Ale spíš to může znamenat nekvalitu práce jako takovou a pak nevíš, co se ještě může objevit.
Ale nikdo ti neporadí. Neznáme tvé akvárium, nevíme co ti tam chybí. Ti řeknu, že to nevadí a ty pak ukážeš deset centimetrů chybějícího silikonu ... a bude tě to stát vymalovat třem sousedům. Nebo ti řeknu, že to vadí a přitom tam bude jedna milimetrová bublinka která tě díky mě bude stát nové akvárium.
Nevím proč se s tím pořád trápíš,pokud to nikde nesákne tak se nemáš čeho bát
To chapu, akorat mezi sklama zvenku mi na nekterych mistech troska chybi tak by me zajimalo jestli to nemuze prosaknout nejak nebo jestli hlavni spoje jsou jenom zevnitr?
Silikon je lepidlo. Musí být mezi lepenými předměty, aby držely u sebe. A silikon je takové lepidlo, že ho musí být trochu více, než stopové množství, aby to drželo.
A ten silikon z vnejsi strany mezi skly je k tesneni nebo jen aby skla nebyly u sebe?
Dobre diky uz jsem v klidu...
To urcite praskat nebude, to jen potece ...
A muze praskat v silikonu, kdyby se odlepoval?
... nebo plovoucka .. .vyrovnava napeti ...
Když to po týdnu nikde nesákne,tak je to v poho,taky se my povedlo pár krát zajet žiletkou trošku víc do rohu a pak jsem sledoval
,ale dobrý. To praskání bude opravdu spíše od zářivky,jestli tam máš nějaký plast na osvětlení,tak to bude lupat v tom.
To jsou blby vtipy
mam ho napusteno dyl uz tak mesic a pred tydnem jsem odstranoval prebytecny vnejsi silikon z plastoveho krytu nevypadalo to hezky...pak me napadlo jestli jsem nemohl nejak poskodit ty spoje...bublinky nevidim neprohyba se a ten tyden netece akorat nekdy slysim takovy jako kdyby prasknuti kdyz jsem u akva ale to je asi zarivka...
Neboj stresovat se budeš dva tři dny a ono tě to přejde
Vyzkoušeno.
Edit: těch 100l v nejhorším vsákne koberec
Ne neboj se.
Pokud jsi napustil a neprasklo, neprohýbá se a nejsou ve spojích vidět bubliny, tak se nestresuj. Vše je OK a je větší šance, že tě přejede auto, než že ti samo od sebe praskne akvárium.
Takze se to muze stat za tyden i za rok napriklad? Poznal bych to nejak pouhym okem?
Za jak dlouho by se projevila nejaka vada na skle nebo ve spojich pri plne napustenem akvariu? Dekuji.
Starší reakce
Viz fotka:
rybicky.net/k/forum/96573.jpg
Lepí se shora na podélné výztuhy do středu akvária a dělá se ze stejného skla jako akvárium. Šířka podle tloušťky skla, většinou kolem 10cm.
0 10.02.2016 17:32 Koudis Příčnou znamená od přední stěně k zadní na vrchu akvária ? Třeba tloušťka 8mm, šířka 20cm ? Nebo tak něco ?
Pokud se i tak boční skla prohýbají, stálo by za to vlepit ještě doprostřed jednu příčnou, určitě by to pomohlo.
Výztuhy tam jsou, na odhad asi ze stejné tloušťky skla. Na přední i zadní stěně po celé délce mimo cca 5 cm od rohů. Tedy jak jsem pochopil, takhle nějak mají výztuhy být.
Na fotce to není vidět.
Ale jestli tam nejsou výztuhy vážně bych o nich uvažoval.
Díky za rady. Raději se s ním ještě spojím, jak je to s tím prohýbáním a zkusím zalepit dle návodu a opatrně napouštět.
Ahoj, muj tip je pouzit epoxidove dvojslozkove lepilo (epoxidova pryskyrice nebo jak se to v cesku nazyva) a prilepit tim ten kousek zpet zvenku. Zevnitr pak protahnout kolem rohu dalsi vrstvou akvarijniho silikonu. To by melo stacit. Ale nejsem expert a za vysledek a provedeni prace se zarucit nemuzu.
Se mu to prohýbalo, tak to nenapouštěl do plna ...
8mm sklo při 63cm výšce bych se bál napustit i kdyby to nebylo štíplé... Fakt to měl původní majitel plně napuštěné?
Pardón, můj odhad byl úplně blbě. Úlomek má výšku 5cm a tloušťka skel je 8mm.
Ten úlomek má 2cm na výšku? Z jaké tloušťky skla je to "akvárium" slepeno? Mi to přijde spíše jako želvárium. Pokud 63 je výška, mělo by to být z 12mm skla a to pak ta délka úlomku nesedí.
Ahoj,
koupil jsem starší akvárko 100x63x40 obsah je 250 litru.
Bohužel hned při převozu se nám při odložení podařilo uštípnout lehce jeden spodní roh. Viz. foto. Výška toho úlomku je cca 2 cm.
Určitě můžu ten kousek něčím přilepit zpět. Pak jsem tu četl, pár doporučení o přelepení dalším sklem. Nevím zda se to pak ještě vejde do skříňky, ale asi bych ji mohl pro změnu vyříznout
Myslíte, že je takovéto uštípnutí bezpečné - bez lepení nebo s přelepením dalším sklem ?
Prosím, případně o doporučení lepidla. Děkuji.
Starší reakce
Jak říkáš,vyměnil bych celé přední sklo,jinak bych asi nespal
Přidat reakci
1 ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 38455x