Prasklé sklo a jeho lepení
Nějak se mi ty fotky nedaří. Tak posílám náčrt.
Dík za nápad. Můžu to vyzkoušet. Přelepenou stěnu otočím ke zdi a ze vnitřku akva to zakryje 3D pozadí. Celé akviško bude umístěné v takovém výklenku. Celkovou estetiku by to určitě nenarušilo.
kdyz chces dobre spat, tak to zvenku vystuz pruhem skla o sile skla v akva...
0 11.04.2010 14:57 miso21 roby nemas lepsiu fotku je to dos rozmazane
Do silikonu to nezasahuje. Mám ještě jednu trochu rozostřenou fotku, kterou přikládám. Akvárko je slepené festovně. Vnitřní rohy jsou vyspárované silikonem, jako by tam byl koutový svar o velikosti 4x45°.
0 11.04.2010 14:44 miso21 ja mam 130l akva a mam dole na dne prasknute len som to presiel silikonom a bolo ale podla mna to nevadi ak to nezasahuje do silikonu
Ještě jedna fotka
Zdravím, právě zakládám nové 250l akva a stala se mi taková nepříjemná věc. Při prvním nasazení hliníkového krytu s osvětlením se mi podařilo uštípnout horní venkovní růžek na akváriu. Přitom při přejímce doveženého akva od přepravce bylo všechno v pořádku. Ten kryt jsem tam nějak nepáčil, ani mi z ruky nějak nevypadnul. Prostě při dosedu se to odštíplo. Myslím si, že při přepravě mohlo dojít k nějakému drobnému naražení tohoto rohu, kterého jsem si nevšimnul. Velikost akva je 100x50x50 a mám obavu to napustit vodou, i když vím, že největší hydrostatický tlak je u dna nádrže. Máte někdo zkušenost s dlouhodobím provozem podobně velkého a požkozeného akvária? Velikost uštípnutí je patrná z přiložených foto.
tak nakonec jsem to slepi tou tavnou pistoli a drzi to jak blazen
a to rikam se zkusenosti, ze uz mi to stihlo spadnout na zem a nerozbilo se to
lepil jsme vnitrni filtr, takze tam nebude na te tlak skoro zadny narok, jde jen aby to tesnilo...tak snad to bude vpohode
...
no ja som mal takto lepene akva 120L - predelene - teda 2voj akva 60+60...a drzalo 20rokov...-rusil som ho "iba" zato ze plexi uz bolo velmo doskrabane a zohnal som sklo...
jo neni hlavne pruzna a pod tlakem se to lame... puvodne jsem mel lepit filtr z plexi ale ustoupil jsem z duvodu, ze to muze jednoduse vytect
L20 - nie je "zle"...ale je fakt lepsie pouzit tie piliny+riedidlo...ide o to ze sa "nemeni" material...
4 11.04.2010 09:03 jiřík – Re: Rexistens
Zdravím, ideální lepidlo na plexi, pokud je to plexi jsou piliny z tohoto plexiskla rozpuštěné v toluenu. Po rozpuštění vznikne kaše, kterou se to slepí a po odpaření rozpouštědel (zatvrdnutí) není problém se zdravotní závadností.
Ja pouzivam na plasty lepidlo L20, je sice urceno na novodurove potrubi, ale ja zjistil ze skvele drzi i na vickach od PET + pruhlednych plastovych spojkach a kolincich (predpokladam ze to je neco jako plexisklo), dotazoval jsem se primo ceskeho vyrobce
www.superfix.cz/… a ty mi rekly ze po uplnym vytvrdnuti a vyschniti rozpoustedla je lepidlo uplne nezavadne a plne odolne i proti CO2! Jeste mi doporucily ze lepsi je lepidlo Superfix, ktere lepi vetsi sortiment povrchu.
obe lepidla koupite v instalaterkych potrebach ci hobby marketech
L20 jsem sehnal za 25kc!
asi bych ho nejdriv otestoval na par odrezcich plexiskla, nez bych se dal do ostreho lepeni, po dvou dnech by to melo bejt vyschly i v silnejsi vrstve, pozor obsahuje to dost neprijemny rozpoustedla, takze lepit v dobre vetrany mistnosti!
0 11.04.2010 08:44 host – Re: Rexistens
Místo neplodného povídání o obálkách a žvýkačkách si dejte do vyhledávání "plexisklo + lepidlo" a můžete si vybrat podle Vašich potřeb, možností a dostupnosti pro Vás.
Nebyla, to byl pouze krasny priklad ze vse se ma lepit tim, co je na to urcene. Obalka s nanesenym lepidlem na papir, co lepi po navlhceni a uschnuti, bude obliznuta drzet primove. Ale zkus si obliznout tu novejsi co ma jine lepidlo. Muzes ji vyhodit. Bez obliznuti presto krasne drzi.
no je to muj prvni pokus, udelat si filtr sam. kdyz to nevyjde, tak hold to budu muset udelat ze skla. Nejaky stary mam dokonce doma, ale to je zase koupit nuz na sklo, neucit se to rezat a kdyz clovek neco nedela, tak hold ten vysledek stoji za...
A s tim stylem ze si muzu nechat narezat sklo, to si to zrovna muzu nechat slepit
Kdyz clovek dela neco v malem, tak je to na prd. Kupovat kvuli asi, kdyz to sectu) metru a pul spoje lepidlo na plexi je zbytecne.
Ze to neudrzi silikon mne bohuzel napadlo, az co jsem obetoval 3 hodiny razani toho plexiskla rucni pilou, tak uz jen kvuli te praci co sme s tim mel to chci nejak zkusim slepit.
Jeste mne napadnul chemopren, ten mam taky doma a drzi jak blazen, ale ten fakt nemam odvahu davat do vody
edit:
jako nouzovku mam vymysleny filtr ze dvou PETek, ale nerad bych ho pouzival
A sakra, to byla podpásovka
ja pouzivam sliny a obalky drzia
Tak to s tou žvíkačkou byl supr příklad
Ze neco "drzi" nemusi znamenat, ze je to slepene. Muze to upadnout za tyden, az se na to nekdo krive podiva, nebo taky vydrzet pet roku, ale pevnostni spoj to neni. Taky nekdo ma zvykackou prilepenou fotku na stene, a drzi. Presto se zvykackou bezne nelepi.
přesně tak
Na plexi se používá spec. lepidlo do kterého se přimíchává nastrouhané plexi na drobné pilinky, ale nechápu, proč nedat sklenářovi 100,- za nějaký zbytkový sklo a neslepit to pak klasicky silikonem, nehledě na to, že ze skla je to daleko stabilnější
Jasný
Nebude, a na zdrsnelem uz vubec ne. Silikon je vhodne lepidlo prave na veci s velice hladkym povrchem (za predpokladu jeste dalsich vlastnosti povrchu, ktere nema ani hladke plexi). Proste kazdy material a aplikace chce to spravne lepidlo. Vybirat podle toho, co je po ruce, nebo podle jinych kriterii nejde.
Ano netvrdím to že zrovna na plexi skle to držet bude , nemám zkušenost - ale podle mě rozhodně větší naděj než obyč. tavný lepidlo. No každopádně pro normálního člověka dostupné - je se zeptat v prodejně a koupit k tomu odpovídající lepidlo a je
na ten rovnou zapomeň
drží dobře na skle, to jo, ale na plexi vůbec
Správně
Rexistens napsal:...zadny atest na styk s vodou, to je to...
A co to plexi, ma ho? A tvuj filtr, tekute hnojivo, chemie v pripade nemoci, polystyren, prisavky topitka ...?
Lidi, neprehanejte to s obavami ze skodlivosti vseho mozneho (a nejen v akvaristice, napr. mnamka glutaman sodny, prirodne identicka latka, odpradavna pouzivana, je dnes oblibeny strasak).
A mám na mysli silikon na akva černej! ten drží jak Ho... košule
no ja videl lepsidlo na plexi, ale krome toho, ze bylo drahe, tak nemelo zadny atest na styk s vodou, to je to...
zkusim tu pistoli, pripadne nejak rozpustit plexi "a zakyda to tim"
ja kupuji v zelezarstvi..,. i kdyz v tamanech to maj o korunu dve levnejsi
Já si hlavně myslím že, tavný lepidlo držet nebude - spíš ten silikon na zdrsněném povrchu
Na plexiskle kazdopadne silikon nebude drzet (tak aby ho lepil). Neptej se, zda lepit tavnou pistoli, ale jakym lepidlem. Tavnych lepidel je mnoho, jiste nektere slusne plexi slepi. Ale to co se bezne prodava v setu s pistolemi v baumarketech, to nebude.
Kazdy material se lepi nejlepe lepidly na to urcenymi a vhodnymi.
Zdravim,
konecne jsem se dal do stavby noveho filtru. Narezal jsme plexisklo (v ramci moznosti rucni pily celkem v pohode) a ted premyslim jak to dat dohromady. Je to sice 4mm plexisklo, ale i tak se celkem krouti+ nejaky enrovnosti pri rezani vznikly.
Bojim se, ze na tom plexiskle nebude drzet silikon, a tak jsme si rikal, ze bych to k sobe prilepil tavnou pistoli.
Muze jit ta hmota ktera se pouziva na to lepeni do akvaria?
diky moc
Starší reakce
Taky bych toto řešení považoval za dostatečně bezpečné.
Dole na dlouhých stranách, na hoře na dlouhých a doprostřed napříč
no akva je z 10 mm a tloustku vyztuh si muzu celkem zvolit, pristup ke sklu jaks taks mam...
Takže doporučujete vyztuhu na dno po delsi nebo kratsi strane
a nahore po delsi strane vyztuhu a prepazit uprostred jednou napric?
Pře desítce plný souhlas, púři dvanáctce by měly stačit podélné nahoře a jedna příčná.
Dal bych ve středu příčnou, i vodorovné výztuhy v předu a zadu. Přece jen je to délka a na dno bych dal jen vodorovné. Jedno takové akvárko jsem měl a takhle to na něm bylo ( 10mm tl. )
Počet a umístění výztuh záleží především na tom z jak tlustého skla lepíš.
Zdravím,
dodělávám akva 150x50x50 mám ho zatím bez výztuh, dali by jste tam nějaké, příp. kde a jaké - nejvíc řeším jestli dát příčnou výztuhu a 1 nebo dvě?
Díky za rady...
hm tak mě se to stává když tam dam hodně vody a pak mi to odpařovánim stejká.taky sem myslel že je prasklý
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 38455x