Prasklé sklo a jeho lepení
0 26.06.2009 22:01 V – Re: Imiis
2 měsíce? Hodit to na hlavu autorovi a ať se činí.
Jde o to ... že todle akvárium je nové ... ještě ani nemá 2 měsíce ...
ale asi to zalepím z venku a zevnitř
0 26.06.2009 21:55 Hanz – Re: Imiis
Při tomto objemu bych asi měnil ( úpro klidné spaní ) celou nádrž. Jestli je to 31 L, tak nová bude za pár stokorun - určitě to vyjde levněji než vyboulená podlaha nebo shnilý koberec.
Podle toho svetlého půlměsíce to vypadá, že v tom místě už silikon nadobro vzdal svoji přilnavost. Tlak si vždy hledá cestu nejmenšího odporu. Jestli to budete chtít opravovat, tak nádrž vypusťte, místo důkladně omyjte a odmastěte, nechtě důkladně vyschnout a následně silikonem místo "zabandážujte" jak z venku, tak zevnitř. Bude to sice vidět, ale mělo by to vydržet.
Pokud je to jen krátká netěsnost ve spoji, většinou chybou lepení, stačí vypustit akvárko pod úroveň trhliny, osušit a očistit v koutě uvnitř akvária, a v koutě položit housenku silikonu. Drobná netěsnost nemá vliv na pevnost akvárka.
Pokud ale byla skla akvárka před lepením špatně připravená, začnou se netěsnosti neustálým tlakem zvětšovat a žádné přetěsnění nepomůže. Nakonec se uvolní celá hrana spoje. Lepší je sklo vyříznou, očistit a znovu slepit.
Sám musíš posoudit nakolik se ti s tím chce hrát a nakolik jsi ochoten riskovat další netěsnosti. Když už se někde samy od sebe uvolňují spoje, čekal bych, že se začnou tvořit další i jinde.
0 26.06.2009 21:25 Peťura – Teče akva
Dobrý den,prosím o radu.Dnes mi začalo,naštěstí,když jsem byl doma a přišel na to včas,protýkat akva ve spáru asi tak v polovině výšky akvária.Teklo to docela slušným čůrkem.Upustil jsem vodu lehce pod to kde to teklo.Zbylo tam něco málo pod půlkou.Může mi prosím někdo poradit,co s tím nejlépe teď v pátek večer provést a jaká je nejlepší rada na opravu?Děkuji moc.
Starší reakce
Z fotek se poškození opravdu špatně analyzuje
Hlavně opatrně zahladit, obrousit poškození.
Já bych řekla že to je prasklina zvenčí ... ale budiž ... takže bát se prozatím nemusím ? Vypadá to podle mě na prasknutí, ale drží to tam ještě dost silikonu ...
EDIT: žádné malé prasklinky nevidím ... pouze ten kus uštípnutého skla (které tam ještě drží)
Souhlas, k prohlédnutí poškození a případných vlasových prasklin doporučuji použít lupu. On je rozdíl mezi prasklinou a vyloupnutím. Vyloupnutí bych nechal být v případě praskliny bych měnil alespoň poškozené sklo. (Chápu že u zcela nového AQ je to mrzutost).
já měl daleko víc prasklé akva(40l) cca.5 let a vše v poho, ale jak bylo psáno důkladně bych se podíval a pak musí každý sám zvážit či nechat nebo vyměnit sklo
Vždy je důležité se podívat, zda kolem poškození nejsou drobné paprskovité praskliny. Bývají tenké jako vlas. Je také důležité zabrousit ostré hrany. Zamazání silikonem nic neřeší. Je totiž nutné eliminovat možné šíření trhlin a to lze jedině zabroušením.
Tady to vypadá na odštípnuté sklo z vnitřní strany. Pokud je vše pod lepidlem, tak při tak malém objemu, neměl bych strach akva i nadále používat. Jen je důležité sledovat, zda se trhliny nešíří nebo nezačíná někde propouštět. Určitě nehrozí o tohoto akvárka rychlé zborcení stěny.
Jediná mrzutost by nastala, pokud by začlo propouštět, tak následná výměna za jiné akvárko
0 17.06.2009 07:50 Imii [46] Ještě bych připojila svůj dotaz ....
Prasklo nám akvárko. Mám strach že to dlouho nevydrží. Je to 31l a prasklina je velká cca 2cm.
Když se pozorně podíváte na fotku tak je tam ještě kus silikonu co to drží, nicméně je to docela dost vyštíplé ...
ZDE je obrázek ve větší kvalitě
i42.tinypic.com/…
Pokud je to pouze uštíplý lupínek skla z povrchu, který nezasahuje až do lepidla, nic nehrozí. Jen kamenem lehce zabrus a srovnej ostré hrany. Tím také lépe uvidíš do poškození. Raději se pořádně podívej, zda tam neuvidíš větvící se prasklinky. Bývají opravdu velice jemné, na fotce to nejde vidět. Pokud tam jsou, raději vyměň sklo. Praskliny i sebemenší se časem začnou namáháním zvětšovat a jejich postup nejde zastavit. Tedy jde, ale u akvária je nepoužitelný. 350 litrů je přece jenom velká zátěž.
Hodně štěstí.
Podle mého názoru to vůbrc ničemu nevadí, trochu to zamázni silikonem a byde to dobrý.
0 17.06.2009 06:34 Mrakoplash – Re: ČUPR
U takového objemu, bych to taky neriskoval.
no nevím jestli vidím dobře, ale to co vidím se mi zdá jako malé nic, tudíž já bych to neřešil, ale to je jen můj názor
Vezmi kýbl s vodou - tj. cca 10 litrů a vylej ho na tu dřevěnou podlahu v pokoji, kde máš akvárium. Potom si představ množství cca 30x větší a sám se rozhodni, co je pro Tebe jistější a bezpečnější.
Teď ale vážně - já osobně bych tedy neriskoval a nádrž pořídil zcela novou. Mám rád klidné spaní. V tom horším případě bych odříznul a vyměnil poškozené sklo. Ale to je docela náročná práce - záleží na tom jak jsou na sebe skla napojena. Také záleží na tom, kolik let je nádrž "stará".
To mas len vystrbene ... tak to vyzera - trochu silikonu staci..
0 16.06.2009 23:42 kachna – Prasklé akvárium
Ahoj,
při stěhování mého nového akvária jsem na jednom ze schodů (pochopitelně na posledním) trochu klepl... a odštípl se mi kousek skla u dna... prosím má li někdo z vás zkušenosti s takovým to poškozením ať poradí jak nejlépe opravit, nebo akvárko vyztužit, případně jestli poškození neignorovat... nerad bych aby se po naplnění ozvalo filmové prskání skla a mou dřevěnou podlahu zalilo 350litrů vody
dík moc a rybičkám zdar
Starší reakce
myslím že by to nemělo mít vliv na bubliny, po nanesení lepidla steně spoj domáčkneš a zbytek setřeš
0 06.05.2009 21:12 RAP – Re: Jammes
Třeba to má vliv na tvoření bublinek v lepidle.
někdy pomůže i troška té síly
stejně si pořád myslím že směr nanášení lepidla nemá na pevnost vliv, naneseý lepidlo rozmáčkne přimáčknutý sklo a zbytek se stáhne stěrkou
Jo, já jen reagoval na ten nůž. Aby to někdo nezkoušel silou, když to tím jde nejlíp.
právě že když je tam menší mezera tak to jde tou strunou
Pokud je mezi skly mezera minimálně na tloušťku čepele nože, tak to půjde, ale jak tam bude mezera menší, tak to realizovatelné moc není...
Ja bych volil bezpecnejsi nastroj a to nuz na koberce. slo mi to s nim supr.
Co zkusit ocelovou (kytarovou?) strunu? Pomocí ocelové struny se "odřezávají" poškozená čelní skla aut. Podobně jako s žiletkou je třeba maximální opatrnosti! Konce struny namotané nejlépe na dřevěných "rukojetích", na rukou pevné rukavice.
Ahaa, sklenar by to moh umet, co myslis? Premejslim,koho poverit
0 06.05.2009 05:56 Mrakoplash – Re: Rebbie
Žiletkou s notnou dávkou opatrnosti. Jde to těžko ale jde to
Jak se rozlepi neco co je uz slepeny,prosim? Konkretne mi jde o kryci sklo,ktery je na fest nalepeny na akvarku a je tam jen malej otvor na manipulaci,coz mi vadi. Dumam jak se toho kryciho skla zbavit..
Já na to nepřišel. Ale můj šéf a to byl nějakej mistr v lepení nádrží (a skleněného nábytku) se mohl vždycky zbláznit, když jsme to tak z počátku nanášeli. Logicky se nanáší lepidlo tak, že jedeš s "housenkou" v tahu. Je to ale špatné a nanášet se má zásadně tak, že vytlačuješ lepidlo vpřed - snad si to dokážeš představit jak. Něco na tom bude, protože tahem housenku zeslabuješ a nikdy ji neuděláš rovnoměrnou. To bys musel vytlačovat stále stejné množství lepidla a pohyb by musel být také rovnoměrný - což dokáže jen stroj. Housenka by měla být vytlačena najednou po celé délce lepeného spoje - tedy bez nastavování.
Jak si přišel na to že spoj při nanášení lepidla tažením je oslabený?
jasný. do zítra to nechám
0 05.05.2009 21:23 RAP – Re: Kaplan007
Počkal bych ještě 24hodin, kvůli vytvrzení lepidla.
Měnil jsem zadní sklo. Přesně jak píšeš. Odříznul jsem, pořádně očistil, odmastil. Lepidlo jsem táhnul (teď už vím že to není dobrý způsob
). Mám to jako záložní akva. Lepidlo jsem koupil docela kvalitní a vypadá to že to drží fakt fest a jelikož jde o 45l tak bych z toho asi nedělal vědu. Ty bublinky o kterých jesm psal jsou fakt mini a nejsou podél celého spoje, jen místy. Zítra zkusím napustit vodu a uvidím co to udělá...
(jinak akva je nové)
Měnil jsem dneska 1 sklo akva. Něco takového jsem dělal poprvé. V místě spoje se po přilepení objevili malinkaté bublinky vzduchu. Nevím jestli je to tím, že jsem sklo moc přimáčkl. a chci se zeptat jestli to nebude mít velký vliv na pevnost akva. Jedná se o poměrně malé, 45l akva.
0 02.05.2009 23:31 hkei – Re: Norton
Reakce víc než "s křížkem po funuse", ale třeba sem ještě náhodou zabloudíš ...
Čikuli nemělo s toluenem nic společného, kromě toho, že se obojí užívalo k "čuchání" (fetování). Jinak ale Čikuli je trichloretylen, plexi se s ním dá lepit dobře a jakmile vyprchá (spoj vyschne - otázka pár desítek sekund), je spoj naprosto netoxický.
Starší reakce
Jo paráda, dík, možná se do toho pustím už brzy. Ještě taková hloupá otázka: Hypermangan seženu kde?
0 17.04.2009 16:40 JuraS – Re: deathfoe
octem resp. kyselinou octovou stejně musíš ustálit akva silikon po zaschnití..aspoň ten můj od den braven to má v návodu...pak to propláchni jarem, vodou, já přidal řádně fialový proplach hypermanganem..obalil jsem rohy toaleťákem..de fanto oblepil..napustil skoro až po víčko vodou s hypermanganem a by bylo vidět kdyby propouštělo..nechal jsem to tam tak 4 hodiny a než to dám do provozu tak to ještě pro sichr propláchnu savovou vodou na desinfekci vody...
Ještě se chci zeptat, po odstranění silikonu pomocí perchlorethylenu, tak potom to mám ještě vyčistit octem nebo savem (ředěným?), mýdlovou vodou? Co doporučujete? Díky.
Já myslím, že vydrží dost a navíc hodně horká voda by vůbec neprospěla tomu sklu.
0 17.04.2009 16:04 JuraS Jakou teplotu vlastně akva silikon vydrží ? Vydřel by horkou vodu ? Co ho tak rozpustit nebo alespoň dostat do stavu kdy budě měkký ?
Díky za nápady - odlamovací nůž i perchlorethylen mám doma, tak něco zkusím. No a strunu mám jen na kytaře, takže tu sundávat nebudu
.
Raději bych použil odlamovací nůž. Tam je menší riziko pořezání, ale i tak bacha na prsty. Vím o čem mluvím
.
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 38455x