Pancéřníček - rozmnožování, odchov
Děkuji, vyzkouším.
Měl jsem problém poznat, jestli něco žerou. Jsou tak prťaví.. Ani slabá lupa nepomohla, proto jsem trochu potravy nechával na dně. Potom jsem se jí snažil odsát, když jsem přišel z práce, ale to bylo až za x hodin.
Odsávání odskořápkované artemie nebo zbytek JBL nobil fluid šlo velmi špatně a do toho se pletla ta drobotina.
pokud tam plavbaly chuchvalce, tak to bylo jednoznačně překrmeno, voda by měla být pořád čistá průzračná a dno taky, pokud je na něm vidět nějakej bordel, je to špatně. Pokud nejste schopen udržet čistotu, zkuste odchov v čajovém sítku v domovském akváriu. Doporučuju dát na dno nějaký suchý list, třeba z dubu, malí se budou snažit pořád schovat a aspoň hned neodplave všechno krmení. Krmit se musí opravdu málo, hlavně zezačátku.
Bohužel potěr postupně vychcípal. :( Poslední dvě přeživší rybky jsem zkusil přemístit na dno akvária do spleti rostlin, ale moc šancí jim nedávám. Ani líhnutá artemie na závěr nepomohla, pravděpodobně byla nedostatečně čistá voda. Netuším, jestli chcíply na špínu nebo hladem nebo na obojí. Některé mrtvolky byly obalené bílou "vatou".
Nevím, jestli mám další pokus zkoušet se síťovou porodničkou v akváriu (zabere dost místa, chtělo by to větší akvárko) nebo znovu platový ikea box 7 litrů nebo větší, jen s topítkem a bublifukem (sehnal jsem co nejmenší) a po dvou dnech krmit čerstvě vylíhlou artémií.
Do té sedmilitrovky jsem bublifuk dal později a nepřišlo mi, že by nějak čistil vodu. Plavaly v ní stejně sem tam chuchvalce, které jsem se snažil marně odsávat, asi plíseň? Ani se tam pořádně naležato nevešel, byl šikmo. Také artémii jsem sehnal až později, ke konci prvního týdne po vykulení.
Starší reakce
malí pancéřníčci leží skoro pořád,nejčastěji na nějakém skrytém místě, jen se nebojte, oni si něco najdou, hlavně nepřekrmit, nobilfluid je lepší potrava, ale i ten tu vodu kazí hrozně rychle.
To bohužel nedávám, když někdy přijdu z práce až večer. Ale koupil jsem JBL Nobil Fluid a mám připravené micron after tuším od Sera.
Některé rybky sebou mrskají, některé dokonce plavou i k hladině nebo po stěnách, ale většina spíš jen leží. Nevšiml jsem si, že by se vrhaly na žrádlo.
Krmit se musí hrozně málo, ideálně živou artemii, nalihlou z cyst. Krmit několikrát denně a zbytky odsávat ideálně tak po hodině, kord jestli je to sušené, to do druhého dne zkazí vodu ráz dva.
Ještě bych se chtěl zeptat na krmení. Ráno odsaju zbytek krmení z večera, doleju odstátou vodu, přidám trochu nového krmení. Odpoledne po příchodu z práce odsaju zbytky a nečistoty, doplním vodu a přidám nové krmení. Je to tak v pořádku?
Po přidání krmení totiž nějak nevidím, že by se na něj vrhali a žrali, proto ho nechávám ve vodě, ale nevím, jestli je to chyba, protože už mám první ztráty.
Zatím jsem zkoušel krmit prachem z vločkového krmiva a hikary plankton later, protože nic jiného nemám. Zkoušel jsem i vaječný žloutek, ale děsně zaneřádil vodu.
Starší reakce
dokud se nekrmí, tak je zbytečné vodu měnit
Pancéřníčci se od té doby vytřeli ještě minimálně 2x, včera naposledy. Všiml jsem si, že jedna malá gupka má nad tlamkou nějakou bouli, tak jí sleduju pozorněji a ono to vypadalo jako přilepaná jikra. Pořádně jsem prohlédl akvárko a taky že jo, našel jsem shluk jiker na biomolitanu a pár dalších na egerii.
Zkusil jsem jikry z této i minulé snůšky přesunout do plastového boxu, odhaduju 4-5 litrů, přidal topítko, pár stonků egerie s jikrami a vzduchovací kamínek.
Je nutné vodu každý den měnit nebo stačí, až po vykulení ryb (pokud se teda vůbec vykulí)?
Starší reakce
Starší reakce
A co takhle vydržet a 4 dny vodu neměnit? Nevím jaké tam máš ryby, ale jikry, co jsou někde na skle nebo viditelném místě, stejně šanci moc nemají. Přežije to, co nevidíš.
Tak uvidím, možná přežije nejsilnější. Ale mám obavu, jestli při výměně vody nebude jikrám vadit, že jsou nějakou dobu na suchu? Bych je musel zkusit přelepit někam níže.
Těch jiker bude mnohem více, některé dobře schované. Mi se občas stane, že nějaký přežije. Z původních 6ti je jich dneska cca 20 (po dvou letech co je mám). Ale ty co přežijou uvidíš až tak za měsíc, až povyrostou a přestanou se schovávat.
0
[626] 26.04.18 07:24 Papik Zavedl jsem kvasnicové co2, čímž se trochu hlo pH v akváriu, do toho jsem v úterý dělal pravidelnou údržbu s výměnou vody a včera jsem našel zřejmě jikry na rozstřikovací rampě.
Neritina sází jinak vypadající vajíčka, takže to vypadá, že se vytřeli pancéřníčci napští. Na jednom místě je odhadem 12 jiker, na jiném jen 5. Doufal jsem, že z pěti rybek by mohly být dvě nějvětší a nejmohutnější samičky, ale jak ryby dorůstají, tak samiček možná bude vícero.
Předpokládám, že když jikry nechám ve společenském akváriu svému osudu, tak se ani nevykulí nebo mláďata nepřežijí, že?
Nečekal jsem to, nejsem na mladé vybavený. Leda najít nějaký plastový box, přidat vzduchování kamínkem nebo lipovým dřívkem, náhradní topítko mám i teploměr a na krmení mladých mám jen mražené buchanky.
Starší reakce
Ahoj, Jaké pancéřníčky máš? Jaké akvárium a jakou porodničku...nejlépe bude, když si založíš prezentaci...těžko radit bez jakékoliv informace.
Mohu panceřníčky odchytit do porodničky a dát jim rostliny? Děkuji Jsem začátečník.
Starší reakce
Díky vyzkouším

Dělá se to jinak - buď jikry seskrabujes průběžně, nebo u některých druhů (panda mám odzkoušeno) dej do nádrže trochu rozpletenou "drátěnku" na nádobí - samozřejmě tu z umělé hmoty - tam jikry zůstanou přilepené a buď je pak komplet přemístit do jiné nádrže a nebo odlovíš dospělé ...
Ahoj jak dlouho se vytírají pancéřníčci?
Ráno v 6 hod jsem našel první jikry v 15 hod další a v 19 další. 3 samice a 3 samci.
Odborníci kdy byste je přelovovali z vytíračky?
Starší reakce
Jakmile se jim nevejdou do huby.

Za ako dlho po vyliahnutí môžem presunúť z pôrodničky do akvária pancierničkov aby ich tam nič nezklikvidovalo (v akváriu sú gupky, dospelí pancierničkovia) ?
Starší reakce
Zdravím. Kdo máte zkušenosti s odchovem pancéřníčka Pandy, poradíte, proč potěr po jednom postupně umírá? Nemám zvlášť odchovnu, jen sítko ve společenské nádrži s trochou jávského mechu a limnobia s okřehkem na hladině. Je tam i pár malinkých levatek. Pandy se třou pravidelně, zkusila jsem odchov v plastovém sítku (15 cm průměr). Podařilo se rybky rozkrmit JBL nobil fluid, jako desetidenní přežily dvoudenní půst. 18.den první úmrtí, mezi 25. a 35. dnem další jeden padl (nebyli jsme doma), pak po dalších třech dnech opět jeden a znovu po třech dnech další dva, jeden ráno, druhý večer. Vodu měním po týdnu 1/3, někdy už po pěti dnech, když dopředu vím, že v obvyklou dobu nebudu moct. Teplota je stabilní 25 stupňů. Posledních šest dní je v sítku dalších asi deset čerstvě vykulených pandíků a těm se nic neděje, vymřeli jen ti starší. Přístup k hladině mají, slepá se netvoří. Může to souviset s krmením? Kromě tekutého JBL dostávali i vločky a malé kousky rozmočených tablet. V sítku jídlo nezůstávalo. ???
Starší reakce
Díky! Včera se zadařilo, jak začalo večer pršet tak jsem snížil hladinu na cca 1/2 a přidal pár litrů dešťové a dneska na to vlítli. I kdyby se to z nějakého důvodu nepodařilo, jsem rád, že jsem po delší době viděl, že to jde.
Starší reakce
Jediné co mě napadá je přidat rostliny. Ideálně egeria densa. Ta má pro něj super lístky, na které to rádi lepí... Také mám v květináči affinis, ten maj také rádi... Ať je tam prostě džungle...
Pak už jen nedělat ty teplotní školy tak často. Nech je dva týdny uklidnit v 25 st. a teprve po dvou týdnech bych zkusil vyměnit za 22, ale topítko nechat zapnuté, ať zase teplota pomalu stoupá na původní hodnoty...
Co světlo, jak dlouho jim svítíš? Zkusit třeba lehce přistínit část akva...
Ahoj,
od té doby, co jsem se přestěhoval na místo s jiným zdrojem vody /Praha 8/ jsem nezaznamenal pokusy pancéřníčků (C. paleatus) o tření. Teď asi týden mám v separátní nádrži 2 samce a 1 samici, jsou živí, žraví, vypadají spokojeně ale na tření to pořád nevypadá. Zkoušel jsem různě měnit parametry vody, přidat vysoký podíl RO /pozvolna/, méně nebo více Torbenu, měnit teplotu směrem dolů až na 18 °C, krmím různorodou stravou včetně zeleniny, filtrace jede tak aby byl slušný proud, ve kterém se rádi prohánějí... ale furt nic.
Sám nevím co bych si na to odpověděl, ale třeba má někdo nějaký tip. Ještě bych dodal, že pancéřníčků jsem v minulosti už odchoval docela hodně, bylo to v místě s jiným zdrojem vody (Praha 5). Předem díky za rady.
Starší reakce
já u Pand použil normální "drátěnku" z kuchyně - samozřejmě umělo_hmotnou - jikry nakladly dovnitř a nic nesežraly ... navíc to pak lze snadno jako celek přendat jinam ...
No ja jim vcera rano ochladil, pak byla asi pul hodky sprcha, zadne zradlo, dneska taky hladovka. Pred tim jsem zkousel kde co, studena rano, studena vecer, vymena vice nez pulky za RO vodu a furt nic.
Taky jsem už tření pozoroval večer, tedy nutno přiznat že vždy po výměně vody.
Asi jo. 10 vecer, cas jit spat, a oni si 5 minut vybiraji kam nalepi 1 jikru

Trenujou me uz mesic, az vcera zabrala sprcha nasazena na vyvod z filtru.
Máš holt ryby náměsíčníky.

No mi se vzdycky zatim vsichni vytirali pres den, vetsinou dopoledne. Ted takhle navecer me prekvapili. Navic studenou dostali vcera rano. Porad jsem na ne nemohl najit recept, nedavno jsem nekde cetl clanek, ze nekdy muze pomoct prave slunecni svit. A oni radeji mesic.
V 9 už mívám všude zhasnuto, ale nevidím důvod, proč ne...
Starší reakce
ahoj. Tak asi pred 5-6 tyzdnou dozadu sa mi vtedy vyliahlo 7 prckov. Ostalo mi vtedy po 2 tyzdnoch 5 kusov ktor mam dodnes. Cely cas som ich krmil zivou potravou. Lenze som mal pocit ze rastu nejako pomaly. Neviem ci som krmil malo alebo nie. Pred tyzdnom som skusil vlockovu potravu a chytili sa. Prestalo ma to s artemkou bavit a zacal som davat vlockovu. Odvtedy ich rast doslova az na jeden kus vystrelil. Uz som take peikrmenie zazil u inych ryb ze z dna na den zacali radikalne rast ryhlejsie. Zaznamenal si aj ty nieco take?
Starší reakce
Mam tiež vajíčka tak čakám na vyliahnutie sú v druhom akva majú 2dni pekne hnede zatiaľ vse ok.mohla by som potom maličkých dať do krevetkaria cca 30l (red cherry a malicky ancikovia) a kedy hlavne? Odchovavam prvý krát trošku sa obávam toho kŕmenia.. no uvidime
Starší reakce
Děkuji za odpověď. Už sem to pročítal. Su zvědavej jestli se mně ňákej zadaří. Vytáhl sem jikry z velkýho akvárka do menšího. A dal je do toho čajovýho sítka a nechávám vodu provzdušňovat
Odpovědi najdeš na této stránce, stačí zarolovat dolů...
Ahoj, mám na stěně akvárka jikry panceřníčku. Co udělat pro to, aby se vylíhli? Dají se jikry předělat? Děkuji
Starší reakce
Starší reakce
Fakt to zkus, jak říkám. Přendej dospělce, než se začnou třít... Bublifuk a plovoucky. Měň vodu a střídmě krm... Budeš překvapen. Tihle pancernicci nejsou alchymie...
No tech 7 pionyru tu vodu snad nezkazi nikdy,ale ta akvaristova chyba je velice pravdepodobna. Navic se tem pancikum blbe odsava, projizdka toboganem je bezna vec ( pouzivam na to bily kastrol, tam je je videt). Taky hodne pomahaji okruzaci.
To cajove sitko mi prijde takove blbuvzdorne.
Je treba to zkouset, budou nove jikry, menit vodu vcas, ono se to vychyta.
S tím souhlas.
On je ma v akva 112l, ale v cajovem sitku. Pak je teprve prendava. Ona ta artemka i v tom sitku bude sezratelna i pro ty "drobce", pokud to teda neni sitko na nudle. Prvnich 7 prezilo beze ztrat a krmil asi stejne.
Je treba to zkouset, budou nove jikry, menit vodu vcas, pridat acryflavin a ono se to vychyta.
Pro 7 pancerničků je 12 l luxus... Když neudělá chybu akvarista, tak těhlech pár kousků ti ve 12l zkazí vodu tak za měsíc...

V tom případě mají hlad. Ve 120 je nedokážeš adekvátně nakrmit... Artemka uplave, odnese filtr, nebo cokoli...
Leží na boku, mají propadlé břicho, ne kulaté a takové růžové a plácají se, jako by se chtěli zvednout, ale nemají sílu? = chcípají hlady...
Jinak už nevím...
Hele, oni v tom sitku asi nejsou ziveni nejlip a neprecpavaji se, ale ja kdyz se mi s tim nechce drbat, tak jikry nahazu do prvni komory prepadoveho filtru a par jich vzdycky prezije. Vubec je tam nekrmim, alespon zpocatku ne.
Ta voda bude problem, hodne ancáků, vidim na fotce i nejake moly a vymena po 14ti dnech taky neni optimalni.
po vykuleni. Nieje na nich plesen. Zacinaju byt apaticke este sa snazia plavat a potom su uz len vyvalene na boku. To boko aj v sitku v 120l.
Ja bys som ich v sitku v 120l aj nechal ale artemia nim orejde krizom uplne z lahka.
V 120l je prudenie vody normakne a vzduch som pod nich nedaval. Prvy krat samicka nakladla len 7 ikier a tie aj prezili. Potom nakladla 10 a neskor dalsie. 3 varky po troske.
Ja mam pocit ci to nieje vodou v 120l. Asi tam je vysoke NO3 nakolko je slabsi fikter a uz je hranica vtmeny vody.
Co sa tyka vytierania ja by som ich aj oremozil ake zatial to beriem len ako experiment a nejak to nesilim s vyterom. Co nakladu na listy prelovim.
Ako pisem tie druhe co som hz prelozil zacali kapat uz sitku v akva 120l
Já to pochopil, že v sítku je má v té 112ce. Přendává je až po rozplavání a krmení...
Truly: ty dny počítáš od nakladení, vykulení, nebo rozplavání??
Přidat reakci
1 ...... 34 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 35191x