Pancéřníček - rozmnožování, odchov
Já bych řekla, že to jsou jikry panceřníčka. Panceřníček kropenatý klade jikry pod listy širokolistých rostlin (v tomto případě si zvolil "rantl"). Ta pěna okolo bude pěnové hnízdo. Navíc Filip psal že panceřníček vyšiloval (když se přiblížil)= hlídá jikry.
Toto na panceřnǐcka nevidím :/
Do sitky nad čaj, jo a vajíčko a jikry jsou rozdíl ;) a není to na vrchním rantlu?
ani jsem nevedel, ze mam par... myslel sem ze mi tam pění nejakej bordel, ale kdyz sem se priblizil a nasel tam vajicka a pancernik by me umlatil, tak to vypada, ze se mi to asi nejak pomilovalo.. to jaro, strasna vec ..
esli neco prezije, bude to zazrak, protoze nemam ani vzduchovani, ani jine akvarium, kam odlovit :(
pokud jsou nahnědlé a ne bílé, tak ano.
Starší reakce
Ještě je jedna možnost, pokud se ti vytřou ve společenském akva, tak posbírat jikry, umístit je do sítka nad vzduchování, trochu je tam vykrmit (alespon 2 týdny)a potom vypustit do akva.
(výdaje jen za sítko a artemii)
Panceřníčci jsou hejnové ryby, takže když jich ještě několik přikoupíš, určitě jim prospěješ. Doporučují se 2 samečci na jednu samičku. Pokud je budeš mít ve společenském akváriu, tak ti ostatní ryby sežerou jikry. Šance že nějací panceřníčci přežijí a odrostu tu je. Ale moc jich nebude. Samička se zaplní jikrama když ji dobře krmíš (nejlepší jsou asi živé patentky). Když se zaplní jikrama, bříško je kulaté.
Pokud by si je přeci jen chtěla odchovat, je vhodné pořídit si malou nádrž s filtrem (stačí bublifuk) a topítkem a tam jikry přemístit - do sítka nad vzduchování, nebo k vývodu filtru. Potěr se ze začátku krmí artémií (to je možné ale jen v odchovně) 2x denně. Dále je duležité 1x denně, nebo alespoň ob den odkalovat dno a měnit 1/3 vody.
Co se týká výdajů, tak pokud je budeš mít ve společenském akva, tak výdaje žádné navíc nebudou, když tak za tablety pro ryby dna.
Kdyby si chtěla zařídit odchovnu, budeš potřebovat malé akva, vzduchovací motorek, bublifuk, topítko a krmení (artemii).
vše co potřebujes vědet je v atlasu, stejne jako pancernicek skvrnitý, na jednu samicku 2-3 samci, pokud ti jde o odchov tak je nutné aby se oddělili jinak jim jikry sežerou ostatní rybky, samičky nejsou březí ale májí jikry=jsou zaplněné, není to vůbec nákladné, ale záleži co má a co ne, popřípade co se musí dokoupit, do 1000kč by se to mělo vlést
0 07.04.2013 19:43 MegaNeala – Rozmnožování pancéřníčků zlatopásých jednodušeji
Ahoj všichni,prosím,potřebovala bych poradit.Mám dvě samičky pancéřníčků zlatopásých a jsou v ´říji´ (mají kulatá bříška atd)poraďte prosím:
1)kolik samečků mám přikoupit?
2)nemám moc času,jde nějak umožnit rozmnožování,ale tak abych nemusela přenášet rybky tam a sem,sem a tam?
3)jak poznám že jsou samičky březí?
4)není to nákladné?(nechci žádný chov)
Aha, ale z těch nic nebude že ?
Mám taky jednu netritinu, byla na nich myslel jsem že je jí..tak jsem jí dal bokem
to vypadá na vajíčka netriny (z těch nic nebude)
0 05.04.2013 18:07 martin386 [17] - Živorodky Jsou to od pancéřníčka ?
A až se to vylíhne tak je můžu pustit do akvária ? Nebo někam zvlášť a krmit artemii sušenou ?
dej je do čajového sítka nad vzduchování, nebo k vývodu filtru. Seškrábnout je můžeš tou žiletkou.
Jikry jsou vzadu za filtrem, ryby si toho nevšímají..
Aha a co s nimi mám udělat ?Dát do krabičky, dát tam vzduchovací kamínek a i svítit ?
A čím je mám odlovit ? Žiletkou ?
Jestli je máš ve společném akva.v prezentaci,tak s tím moc nepočítej,a jestli nějaký přežije,tak to bude spíše náhoda.
Pandy mají tak 1 - 1,2 cm (odhadem), ale to mají už pár dnů po vykulení (mají dlouhý ocásek). Ale v těch 5 týdnech už vzhledově i tvarem těla vypadají jako jejich rodiče.
Já jsem u svých panceřníčků (panda) pozorovala že "se chodí nadechnout" až v 5-ti týdnech. V odchovně mi ale jelo pořád naplno vzduchování. Pokud mají pořád dostatek místa v cedníku, tak je tam klidně ještě nech. Pandy už mám od 5. týdne ve velkém akva (sloupec vody asi 30cm) a v pohodě si vyplavou k hladině.
Já mám panceřníčky panda a do velkého akvária je přemisťuju když mají 4-5 týdnů.
Z dotazu není patrné, jak velcí jsou spolubydlící...ale potěr sežerou. Pokud je chcete přemísťovat, tak s vodou z akvárka a v tom cedníku, klidně teď...
Starší reakce
Kdybyste nebyla baba, ale přiměřený chlap...
tak bych řekl, že skvěle naplňujete teorii o sedlákovi a bramborách...
Pomalu začínám přemýšlet, že to s tou hygienou u jiker nebudu tak přehánět...
Všichni se vždy vykulili (až na jikry s bílýma tečkama), úhyn občas nějaký je. Řekla bych že odchovám tak 80%.
OK.... a kolik odchováte z té várky mladých?
ano - hned při vylovení. dnes jsem to i nafotila
A ty bílé tečky mají jikry již v akváriu před přesunem do sítka?
v odchovně mi plave přes 50 pandů, v sítku mám dnes vykulený potěr a v druhém sítku dnes posbíraných 16 jiker.
Největší pandy postupně stěhuju do velkého akva.
Mně to tak funguje. Jak jsem psala, je potřeba odkalovat zbytky krmiva a rovnou vyměním 1/3 vody (denně).
A hlavně počítat s tím, že to líhnutí chvilku trvá. Tak ať nejsou hlady.
Stačí troška - tak na špičku nože
0 22.03.2013 16:31 MotylHanka Tak artémie zakoupeny, čajové sítko plastové taky sehnané. Jen ještě jeden dotaz, jak a kolik těch artémií dát pro 11 prcků, je to dost malinkaté, tak abych to nepřekrmovala a ještě jeden dotaz, jestli se musí artémiím vzduchovat i po vylíhnutí. Musela jsem si poradit a rozdvojit hadičku na dvě, jenže mám každý jiný kamínek a bublá to jen bez nich. ( Samozřejmě jsem zapoměla koupit rozdvojku. )
jo líp vyfotit nesel
ja si taky myslim ze je to samecek...tak dekujiii
0 22.03.2013 13:34 MotylHanka Tak artémii nemám, budu muset koupit, mám pouze cyklop a teď jsem se dočetla, že cyklop mražený až tak za 14 dní, až trošku povyrostou, snad jí budou mít, jedu do zvěrimexu. Čajové sítko mám jen kovové, to by asi nebylo dobré že?
Pohromadě být můžou. Jikry můžeš umístit do čajového sítka nad vzduchování - než se vykulí.
Nejlepší je začít krmit s artémií. Je potřeba denně odkalovat zbytky krmiva, aby se nezkazila voda a panceřníčci neumřeli.
Leží blbě...
ale vypadá to na samce...
Jenže to by musely být chomáče po celém kořenu. Kladou to po jedné jikře všude možně.
Ještě bych jim mohla udělat třecí střapec.
Ony nejsou pohromadě. Kladou je po jedné a na různá místa.
ono záleží i na jikrách (od jakých ryb jsou). Třeba ancistruse bych ve společenským akváriu nechala - krmí se spařenou zeleninou.
U jiných ryb, které se musí krmit artemii (viřníkem, mikry...) tak to by bylo ve společenském akva obtížné (zvláště u panceřníčků, kteří jsou ryby dna). Navíc ve společenském akva hrozí sežrání (jiker i potěru) jinýma rybama. Takže pokud někdo chce potěr odchovat, je lepší jikry přemístit do odchovny.
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 34 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 34843x