Plži
Můžeš mít buď Okružáky nebo Kružníky... A na fotce máš Okružáky
A neřekl bych, že mají v plánu se sežrat...
Nejsem si jistý do jakého vlákna napsat tohle věstí asi to že budu mít malé Okružníky že? Nehodlají se pojídat asi navzájem
Starší reakce
Ne, ani na tebe. Bylo to myšleno tak obecně, jak jen to je možné myslet obecně, tedy tak, že případné odpovědi na úplně první dotaz Morticie bych (já osobně) bral s rezervou...
Ano, to bylo myšleno na mě. Já ale (snad jen kromě těchto stránek) nejsem v akvaristice začátečník.
Ale já teď vůbec neřeším ampularie, ale plovatky a asolene.
Ampulárky jem měla jen hodné, té žravé se vyhýbám. I když se nesmí prodávat, v nabídce už jsem ju viděla.
Ano, ale jedna je hodnější.
Takže žerou obě dvě...
Morticia napsala: Žádná moja ampulárka nežrala rostliny, asi stíhám přikrmovat
Ony jsou dva druhy, jeden žere, druhej nežere. Z hlavy je nepojmenuju, ale dá se to vygooglit...
Jo tak to je vpohodě.Taky tak krmím.
Přikrmuju jak si vzpomenu. Někdy 1, někdy 2x týdně, někdy nenechám.
JJ,až potom jsem si to prečetla...Ja myslela na Clithona...
Když nebudeš překrmovat, tak se ničeho opravdu bát nemusíš.
Dotaz ohledně žraní rostlin byl na plovatky, ty ampulárkovité nejsou, ale reaguju na jejich popis zde v atlase.
Mezi ampule patří Asolone. Mám den a zatím se zahrabala do štěrku. Žádná moja ampulárka nežrala rostliny, asi stíhám přikrmovat.
Planorbella: takže se snad nemusím bát.
To bude podobné jako u okružáků.
Pokud jsou ampularkovití tak každopadně rostliny žrát budou..To je jak šnek zahradní ..takový záškodník..
A žerou teda rostliny a kazí vodu?
Já vím, i ulitu točí na druhou stranu. To nebylo myšlený na tebe
Mrknu na prezantačku, máš-li.
Levatky mám take a vypadají opravdu jinak. Plovatky jsou větší a mají jiná tykadla.
Řekl bych, že spousta lidí nerozlišuje mezi Levatkou a Plovatkou...
Já mám Plovatku v nádrži. Zatím jednu velkou (již delší dobu) a viděla jsem už i jednu maličkou. Co se týče rostlinek, tak jsou zatím naprosto v pořádku. A co se týče výkalů, nedokážu posoudit. Není jediná v mé nádrži. Nicméně si myslím, že zase takovým problémem pro akvárium nebude.
Má někdo v nádrži plovatky? Tady píšou, že výkaly kazí vodu a nejsou moc vhodné. A že žerou rostliny? Nějaké zkušenosti?
No, dala jsem ju do akva, kde je Ampulárka, tak se třeba podělí.
Nemá tu ani popis.
Asi 3 roky mi žije v akva s lekníny. Bez přikrmování.
Má někdo? Přikrmujete? Patří mezi Ampulárkovité. Zkusíme okuru....
Tak Clithon zatím žije. Je přisátý na skle, tak uvidíme. Snad to dá, je to hezký plž.
Hromadný úhyn to není. Ráno viděni ostatní Neritiny na skle, Ampulka vyžrala okurku, drobotina taky vypadá vcajku.
A rok a víc mi na nouzový režim příjde dost dlouhé.
Ráno jsem se divila a radovala, neb Clithon si lezl do skle a ožíral řasu. Dojdu dom z práce a opět leží ns zádech....tak teda nevim. Ale Garry, spolehliví likvidátoři všeho chcíplého, si ho nevšímají. Proto byl a je stále v akva. Ale divné chování to je.
Jsou poměrně odolní, když si představíš, jak dostanou "zabrat", než se konečně ocitnou v akváriu. Někteří to asi prostě snášejí hůře a jejich organismus sice nějakou dobu ještě funguje na nouzový režim a akvarista se raduje, že se aklimatizovali, ale oni to prostě už nedají. Pokud to není nějaký hromadný úhyn (a u tebe se o něj evidentně nejedná, když ostatní jedinci a i jiní plži jsou O.K.) asi bych to neřešila.
Ty zázračné vodičky a léčiva často lijí do prodejních nádrží prodejci (preventivně !?!) a plži i některé druhy ryb jsou tak nenávratně poškozeni.
Taky ještě musím říct, že Neritiny zebry byly chvilu někde zalezlé, už jsem je odepsala..pak vylezly postupně jedna, pak druhá, tak jsem se radovala a pak postupně odešly... Ostatní Neritiny i Clithoni jsou/byli vidět víceméně stále.
Každopádně v tom pralese občas těžké šneka najít, ale zkusím víc kontrolovat.
Taky bych si vsadil, že se spíš jedná o náhodu.
Tak před rokem mě v malém akváriu taky jedna Zebra odešla na druhý břeh, protože jsem si pozdě všiml, že je na zádech..
Ahoj Davide. Přesněji, já na ty pijavice přišel až při odkalování a to tak, že po vylití odkaleného bince do WC jsem si všiml na dně světle šedého kýble 2-3 menších kousků na dně, jinak jsem je ve velkém akváriu vůbec neviděl. Neritiny (Zebry) mám ve velkém akváriu dvě a řekl bych, že se jim daří...je to tam samé vajíčko
Umírají mě jen Corydoras Black Venezuela, ale nevím, jestli za to mohou pijavice, protože Třískvrňáci jsou OK
Zubovce pac.mám též. Všechny mám přes rok. Žádné vodičky do akva neleju, jen hnojivo. A všichni vyrostli od koupi, takže potravu mají, zádní stěnu čistím jen málo. Neritiny zebry dokonce opakovaně provozovany na okurce. A ostatní žijí.
Když se jim daří, jsou dlouhověcí, mám zubovce pacifického od ledna 2012, clithona jsem měla cca 6 let a poslední neritina je u nás od prosince 2013. Ale také mi jedna neritina uhynula po krátké době.
Jsou velmi citliví na chemii, všelijaké "zázračné" vodičky a nedostatek poživatelné řasy v akváriu.
Navíc nikdy nevíš, jak starého plže si kupuješ, ani obchodník neví, kde vlastně byl konkrétní plž uloven a rostou poměrně pomalu.
Ajaj, to mě vůbec nenapadlo!
A nemáš tam nějakého parazita, který šneky v noci napadá?
Zkus večer zhasnou/zatemnit AQ alespoň na 1h a pak si posvítit ve tmě baterkou, jestli něco na(d) dně neuvidíš lozit... jak se to stalo nedávno mně, kdy jsem takto našel Ploštěnky a PetrO našel zase Pijavice
Takže to mohli ještě žít. Nechápu, co se stalo. Neritina se třeba neotočila, ale ti 2 Clithoni...a v podobný čas odešli. A když je zbytek šneků v pohodě?
To já vím. Ale už bylo pozdě.
Neritina se neumí otočit, když spadne na záda. Takže když si toho nevšimneš, tak...
Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho žije Clithon a Nerritina zebra? Dávala jsem je 2.4.2017. Pak jsem dlouho neviděla Neritinu, až jsem ju při jednom čištění našla už jen jako ulitu. Chvilu na to Clithona a teď vypadá, že odešel i ten druhý. Ostatní plži - další Neritiny, Ampularia, mikro šneci...jsou v pořádku.
EDIT: Jde o Ner. pulligera, turrita a zebra.
Starší reakce
Dobrý den, mám od neděle založené akvárko a začala se mi dělat na kořenech plíseň. Napadlo mě koupit si šneky aby mi s ní pomohli, ale nevím jestli je můžu dát do takto čerstvé nádrže. Pokud ano jaký druh bych si měla pořídit. Mám tam hodně malých rostlinek a nechci o ně přijít. Díky za radu.
Starší reakce
0 12.10.2018 16:48 -
Starší reakce
0 14.06.2018 13:31 Vallisneria – Plži
Dobrý den, nevíte někdo jak dlouho žije okružák kanadský? Děkuji
Starší reakce
aha máš pravdu,v akváriu nemám zatím žádnou řasu tak šneky musím krmit.
Viz atlas "Živí se především řasami a rostlinnými zbytky, příležitostně i potravou pro ryby (řasy tvoří hlavní část jeho jídelníčku a je třeba tuto potravu zajistit, jinak hrozí úhyn)"
Nevede tudy cesta, vzhledem k tomu, kolik jich máš ve 20l hrubýho...?
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 18
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 14687x