malyLibor napsal: Wow... a co tedy u Brotií považuješ za důležité? Je fakt, že sežerou i kopřivu, a to nejen listy, i stopku... ale nejraději se popásají na řase na skle, kamenech a kořenech. No a za nejdůležitější pro to udržet je naživu považuji to, že denně musím sledovat akva a všechny přepočítat, a když je nevidím, tak prohlédnout dno, aby některá neležela vzhůru nohama - neobrátí se a umírají hlady.Přehlídla jsem tvou reakci, omlouvám se za opožděnou odpověď
Za důležitý považuju detrit - Brotie jsou experti v žraní listů, některé dokonce ve žraní kořenů (moc pěkné finger-wurzel - nevím jestli to má český název - mi ohoblovaly na tenké špejličky). Velká část druhů celé čeledi Pachychilidae jsou detritovoři a v přírodě se významně podílejí na rozkladu spadaného listí. Na těch mých je vidět, jak sedí na kořenu a ten mizí skoro před očima, zatímco pod ním utěšeně narůstá hromádka šnečího trusu.
Takže já je mám v akváriu, kde je na dně bahno smíchané s kamínky, velká spousta dřeva a pravidelný přísun listí a větviček. Krmím taky granulkama a ráda mám "dřevní pelety" pro přísavníky, ty jim taky jedou. A jinak tak jako u tebe tráví spoustu času na sklech, dřevech, kamenech, kde něco spásají (různé nárůsty, zelené řasy tam nejsou). Občas k nim dám pěkně řasou obrostlý kámen, ale ta řasa je nechá poměrně v klidu, zatímco pod ní povrch kamene pěkně obrousí.
Němci tvrdí, že brotie jsou filtrátoři, a tak je krmí i prachovým krmením; a také přidávají do potravy jíl. Já mám obojí víceméně pokryté tím substrátem, což je spíš na základě toho, co jsem o jejich ekologii vypátrala, a na základě vlastního pozorování ze spousty lokalit zástupců příbuzného rodu Pachychylius, kde není pro samé šneky kam šlápnout a člověka to nutí přemýšlet, co asi žerou. Kromě toho si nemyslím, že by brotie opravdu primárně filtrovaly (možná některý konkrétní druh ano).
K tvým zkušenostem - že sežerou stonek kopřivy už asi není překvapivé vzhledem k tomu, co jsem psala výše
Obracet je neobracím, to je pověra - šnek, který je v dobré kondici, se prostě musí umět obrátit sám. Extrémní případy, jako jsou různé skuliny mezi kamením, odkud se nevyprostí, to beru, ale je to naprostá vzácnost, aby tam šnek "upadl". Navíc mám ve "šnekáriích" tak hustou šnečí osádku, že tam občas někdo leze okolo a nějak si pomůžou (neúmyslně). Ještě jsem nenašla blbě zaklíněného mrtvého šneka ve škvíře, a to občas vidím nějakého trčícího, hlavně u tylomelanií. Šnek v kondici každopádně vydrží bez žrádla řadu dní, takže bych nepohodlnou polohu neviděla jako smrtelné nebezpečí. Je to dobré kontrolovat u nově donesených jedinců, zvlášť pokud jsou z importu a mají toho plné kecky - ty nemají sílu to pořád zkoušet a bojovat, ale normální zdravý šnek na zádech neumře.