Ampulárie a rostliny
Zkus to odnést do akvaristiky...Nebo všude možně do inzerce do darovaní...
Ahoj, prosím, jak se správně zbavit ampulárií? Zdědila jsem akvárium, kde byly strašně přemnožené - no aspoň 30. A likvidují mi Limnophilu. Vypouštět se nesmí, nikdo se mi na inzerát tady neozval. Poraďte, prosím.
Starší reakce
Já bych ho přirovnala ke slimakovi ze zahrady,sežere vše co mu stojí v cestě
Hezké odpoledne, opravdu je to na rostlinky takovej žrout a ,,časem,, je všechny zlikviduje ?
Starší reakce
sivon napsala: Záleží na tom, kterou ampulárii sis koupila. Pokud je to Pomacea bridgesi (ampullaria australis), tak ta je "hodná" . V podstatě kytky nežere, jen ty jemnolisté svou neustálou péčí časem úplně zlikviduje.
Pokud se ti ale podařilo zakoupit plže Pomacea canaliculata, máš smůlu a s kytičkami se můžeš rozloučit. Oba druhy jsou si velmi podobné, rozdíl je jen ve tvaru závitů ulity. Barva v tomto případě nerozhoduje. Na web applesnail.net jsem již do tohoto vlákna dávala odkaz - pod kolonkou "Species" (menu vlevo nahoře) je obrázek rozdílů.
P. bridgesi žere např. okřehek, ale při příkrmu je docela "hodná", P. canaliculata je kombajn a je jí zcela jedno, kolik příkrmu dáš, stejně bude kytky likvidovat - nejen že je žere, horší je, že je "odřezává" u dna a pak už si těch plavajících ani nevšimne a jde na další.
Nech si jí. Zas takovou škodu ti neudělá
(koupíš kdyžtak jiné kytky)
Někde jsem kdysi vykopala tenhle web
applesnail.net je tu hezky popsané jak je od sebe odlišit
takze dat to pryc
X let jsem mela zluty ampulary a nezraly mi nikdy nic. Posledne, co jsem si donesla z hospody, to hoblovalo (a sezralo) kde co - pupecnik, hygrophilu, staurogyne (to, co melo mekci listy; echace, anubiasy a bolbitis jim nastesti nejely)... No, uz povymiraly. Jelikoz je neumim od sebe odlissit, tak uz si je znova neporidim. Skoda, moc se mi libil kontrast syte zlute a zeleny biomasy (no a do toho ty cerveny platy a cerny mollyny).
Souhlas. Já měl tu teoreticky nežravou a byl to dobrej kombajn. Žrala mi i Okřehek z hladiny...
Já mám tu maculatou a i australis,a obě dvě ožírají rostlinky,ale třeba anubiasu,toho se nechytnou..
Myslim, ze jsou dokonce 3 druhy zlutych - 2 Pomacey - maculata a canaliculata a Ampullaria australis - podle mych zkusenosti, je to tvrzeni, ze jeden druh ozira a druhy neozira mytus, protoze rostliny oziraji vsechny tri. P. canaliculata nejvic ta je proste zere masivne a neustale i kdyby tam mela i tunu doplnkovyho krmeni (i kdyz to zere taky). Dve ostatni kdyz se jim dava, spenat, salaty sice zerou rostliny o dost min ale stejne si obcas rady daji.
Ja mela 3 trsy malokvetky drobne a jsou jen oholene stonky,listek zadny,vsechnu mi ampularie ozraly-potvory,a to jim stale neco davam,no nepomohlo
Dej fotku okusu
Tuším, že i žlutých jsou dva druhy. Jeden spásá, druhý ne...
Ty ale neokusují okraje rostlin ale hoblují je až na pletivo většinou od střední žilky.
zlute kdyz jsem mel 1 tak byl klid pak jsem privezl dalsi 2. a mozna ze to delaj ancici
Záleží, který druh Ampulárek máš... Ty žluté to většinou nedělají, protože prý mají měkčí zoubky a se zdravou rostlinou mají problém ji ukousnout. Ty ostatní to prý dělají běžně.
Řekl bych, že ano. Nebo Ancistrus...
Starší reakce
Co Ampulárka a Pogostemon?
Starší reakce
Ty moje mely na cisteni lidi, teda... Sneky a krevetky. Mam v prezentaci fotky, bud tady nebo na akvarku.
A vidím,že to jsou aktivistky všude. Ta moja zase vyleze na nádech, ale už se nezdržuje slézáním, ale "odlepí se" a hop dolů. Poprvní jsem si říkala: jak to že spadla,nekňuba, ale asi je to nějaká kratochvíle, protože už to udělala několikrát. A taky si občas čistí ulitu! když jsem to viděla poprvé, lekla jsem se, že se jí něco stalo, jak byla zkroucená a ono si sama ze sebe hoblovala řasy, dámička.
Pohodá, příjemnou zábavu přeju
Vypadá to na nekombajn.
U me se ampule rano vzdycky zaparkovala do krmnyho rohu, udelala z nohy trychtyrek a cekala co priplave, nebo tam spadne. Za celou dobu, co jsem tech sneku mela vic to delala jenom tahle jedna, zebrota. A vubec ji nevadilo, ze do ni thorakat dela berany duc.
"doplavou pro list salátu uprostřed nádrže" - to mi propomnelo - ampule si u hladiny nasala vzduch, takze se odlehcila, pustila se a s nohou roztazenou jak plachta (taky se to tak vlnilo) dustojne plachtila akvarkem, postupne upoustejic vzduch a mavajice na max vysunutyma tykadlama jako kormidlama, az doslo na hladke pristani. Musim rict - majestatni podivana, a jak zpomalenej film.
Tak ony si docela hezky doplavou pro list salátu uprostřed nádrže a udělají úplně to samé ...
Vakuová pumpa
Jsou prčovní a s tím ořehkem ještě víc. Nevěřil bych, kolik ho do tý nohy láskyplně labužnicky pobrala
Tohle chování mne také fascinovalo, ampulárie se usadila na bočním skle, pumpováním vody si nasávala do kapsy vytvořené mezi nohou a sklem okřehek z hladiny a když ho tam měla hodně, sklonila "hlavu" a pěkně si to z té kapsičky vyžrala.
Koukni tady na příspěk od Sivon z 20.1. Je vyžlucený. Dávala tam odkaz na šnečí web. Koukni, jakou Ampuli máš, jestli kombajn, nebo nekombajn
EDIT
Já měl nekombajn a spásala mi jen okřehek z hladiny. Ale zato zhusta. Vylezla nahoru, nabrala ho plnou nohu, spustila se na dno a žrala a žrala. A pak znova...
Jo riccie... To je ovsem jina. U me padla za obet. A to se vznasela na hladine.
Microsorium by melo byt ok.
Díky za reakce,ženy. Tak to asi vyzkouším, po tom M´Windelow´pokukuju delší dobu. Ona ta moja Amp.si zatím nevšímá ani Riccie a to je tu celé jedno téma diskuze.
X let obycejnej javak a ampule a ok. Ani si nejak nevybavuju ze by na to nebo do toho lezly.
Hnědovkám určitě neublíží, ale u monoselenia bych si jistá nebyla. Nemusel by to to její ožužlávání vydržet. A jemné mechy může poškodit už jen svou vahou, když v nich bude hledat zapadlé zbytky potravy.
Má někdo zkušenosti s Ampulárkou a mechy-Monoselium,Taxiphyllum a tak? A Microsorium ´Windelow´? Žrala/nežrala je? Jestli se tím vůbec zabývat a pořizovat...
Starší reakce
Měla jsem oba druhy (nekolikrát, prostě tyhle plže miluji
). Zatímco P.bridgesi se při přikrmování kopřivami a zeleninou chovala ke kytkám docela slušně (jen ty jemnolisté jsem prostě musela oželet), P. canaliculata při stejné péči ignorovala příkrm a "střihala" kytky u báze listů (anubias !!) nebo prostě ukusovala stonky těsně nad substrátem (bahnatka, bakopa, zakulacenka).
Prostě do akvárka s rostlinami brát jen ampulárii s placatou "silnicí" na vrchol ulity.
Přesně.
No jó... to byli první Vietnamci...kyseliny... to souhlasím...
Libore, asi tak 35 let zpátky. Byla to ta původní hnědá.A fakt ten apetit byl diametrálně odlišný.
No... nevím v jakých časech to bylo - s ohledem na nějakou možnou druhovou čistotu - ale A.a. je podle mne Pomacea bridgesi a to poměrně dost dlouho... U všech plžů tohoto typu je apetit podobný. Velký. Ale pokud jsou cíleně přikrmování, tak se s běžným osázením akvária snáší. Ale samozřejmě nelze hodnotit unifikovaně všechny jedince jako u všeho živého...
To, co já staromilec nazývám Ampullaria australis.
Co jsou to "klasické ampulárky"?
Tam byla normální rybí obsádka a krmilo se tam. Vedle jsme měli klasické "ampulárky" a ty takové pestvo neudělaly.
No když je o hladu a nemá co jiného, tak sežere prostě kytky...
Aby si přítomní udělal představu o apetitu "šnečka" Pomacea canaliculata. Kdysi nám na stanici mladých přírodovědců jistý cestovatel věnoval jeden exemplář. Zajásali jsme, protože tohle nikdo z nás neznal a umístili jsme ho do 400litrové bádrže kompletně zarostlé bujně rostoucí kytkou Vallisneria intermedia. Ta kytka se tam doslova plevelila a my jsme si nevěděli rady s jejími přebytky. Zhruba za čtvrt roku ten středně velký šneček zlikvidoval celou populaci kytek a bylo vymalováno.
applesnail.net
Pod odkazem "Species" (menu vlevo nahoře) je obrázek rozdílů.
A jaký je ten rozdíl ve tvaru ulity?
Záleží na tom, kterou ampulárii sis koupila. Pokud je to Pomacea bridgesi (ampullaria australis), tak ta je "hodná" . V podstatě kytky nežere, jen ty jemnolisté svou neustálou péčí časem úplně zlikviduje.
Pokud se ti ale podařilo zakoupit plže Pomacea canaliculata, máš smůlu a s kytičkami se můžeš rozloučit. Oba druhy jsou si velmi podobné, rozdíl je jen ve tvaru závitů ulity.
Mám v 70 l dvě velké modré ampulárie, v akvariju hodně rostlin, nic mi neničí... Pochutnají si na řasové tabletě (tablety dostávají krunýřovci).....
A na jak dlouho mám takovou karanténu zřídit, aby to mělo smysl? A hypermangan na to mohu použit? Nezahubím to?
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 2703x