Betta splendens - rozmnožování, odchov
Chtěla bych se zeptat mám samce a 2 samice betty. Samec už několikrát stavěl hnízdo a pořád nic :( chvilku ho má vždycky postavené pak ho "zruší" nebo nevím prostě zmizí a postaví ho zas jinde. Teplotu jsem měla na 26 a teď jsem jí dala na 27, někde jsem se dočetla že za to může třeba vzduchování - mám molitanový filtr takže jsem ho ztlumila na minimum (více v prezentaci). Obě samice mají vodorovné pruhy a jedna má i tu "bílou tečku" dole a myslím si že už má i větší bříško. Co se dá ještě víc udělat abych je podpořila v tření? Mám odlovit tu samici co nemá "tu tečku"?
Starší reakce
Tohle je " FÓRUM " což znamená, že odpověď přijde, až si tvůj dotaz přečte někdo, kdo o tom něco ví.
Nesedí tu lídé jen tak, aby hned reagovali na tvoje dotazy. Pokud jsi chtěla vědět odpověď hned, měla jsi si se pokusit o vyhledání informací sama a nečekat až se někdo ozve.
Pokud jde o ten tvůj dotaz: pokud sameček samičku po tření odhání, je třeba jí odlovit, protože se už třít nebudou a samec by pravděpodobně v malém prostoru samičku ubil.
Tak nakonec se začali rvát a rozehnali hnízdo po celý hladině. Děkuju, že jste mi dali "rady".
0 27.04.2012 14:41 katsim – tření
Začali se mi třít betty a samička vypustila tak max 20 jiker. Ještě je plná, ale zdá se mi, že jí sameček odhání od hnízda. Myslíte, že se ještě budou třít? Ještě jsem neměla zkušenost s třením bojovnic a tak děkuji za každou radu.
Starší reakce
Tu nejjemnější artémii je třeba zdůraznit, první týden jsem krmil trepkou a nutno pžiznat, že se žádný potěr nikdy nezadávil. Což se v případě některých značek artémie stávalo.
Živou potravou se má krmit od začátku po rozplavání potěru.
Jak psal Štefan, Háďátko, nebo nejjemnější Artemíe. Po 16-ti dnech by měli být ve velikosti cca 0,5 cm.
Jak dáš živé krmivo,uvidíš ze dne na den ten rozdíl.
Nemusíš se bát. Klidně začni krmit živym artemii nebo hadatko octové- Vše je v pořádku
0 10.04.2012 12:26 Andy Dobrý deň, mám vyliahnutý poter Betty už 16 dní.Na altlase rýb som čítala, že 11-14 deň sa majú začať kŕmiť živou potravou.Ja kŕmim stále sera micron, pretože nejako nerastú a ešte stále sú menší ako prachové krmivo.Bojím sa im dať živé.Stala sa niekde chyba,alebo ste sa s tým už stretli?
Starší reakce
at se klidně třou, v tom houfu z toho nic nebude
0 02.04.2012 21:30 henstridge – samička
Mám mladé Betty, teď 11 týdnů staré, jsou pořád ve společném 30 litrovém akvárku, zatím se nenapadají, ale jedna samička se mi zdá plnější a má příčné pruhy, kdy je dobré je rozdělit, aby se netřeli mezi sebou?
Starší reakce
Aby ta měněná voda měla zhruba stejnou teplotu jako je v místnosti, kde předpokládám, že je přes 20 stupňů.
čo myslíš tým vytemperovat?
Dva dny odstátá voda, je již voda stará. Když odstát, tak jenom 2-3 hodiny vytemperovat a možno dávat do akvária. Používat destilovanou vodu je pro běžný akvaristický účely zbytečný. Měnit vodu normálně natočenou z vodovodu a netřeba s tím již dělat žádný úpravy. Měnit týdně 1/3 vody, to je dobrej standart. Pokud v akváriu není filtrace, tak měnit obden.
0 29.03.2012 11:53 Andy Dobrý deň všetkým.Minule som sa dočítala, že do akva je lepšie dávať destilovanú vodu ako prevarernú vodu z vodovodu. Čo Vy na to?
Ja dávam vždy prevarenú. Skúšala som aj odstátu vodu(2 dni kvôli škodlivynám), ale nevydrží čistá ani dva dni.
Vopred ďakujem za akúkoľvek informáciu od Vás, iste ste skúsenejší
vodu nech jak je, až se potěr rozplave, pusť jemně filtr (bublifuk).... pokud budeš chtít vyměnit část vody, tak hadičku natlač na ten molitan a odsaj kolik potřebuješ, tak nenasaješ potěr...
0 26.03.2012 09:02 Andy dobrý deň,
včera sa mi vyliahol mladý poter.Chcela by som sa Vás opýtať, ako meníte pri tých mikroskopických rybkách vodu.Nemenila som ju dlhšie kvôli hniezdu a ikrám, a teraz neviem ako. Dočítala som sa že poter je na kvalitu vody veľmi citlivý.
Vopred ďakujem.
.. ano, samozřejmě, pro potěr je to třeba třídit sítkama.....
Pozor na častý výskyt jarního dravého cyklopu....
nene, teď se otepluje a je už teď možnost na rybnících, požárních nádržích či v různých "Kachňácích" nachytat prachovou potravu. Tohle je nejjednoduší způsob. A živé je živé, žádný náhražky.
Nejsnadnější alternativou, kterou však nedoporučuji kvůli pracnosti udržování nádrže v čistotě, je žloutková mlha z vajíčka.
vďaka za odkaz.Chcela by som nejakú alternatívu čo sa kŕmenia týka. Neexistuje nieči iné? U mňa v okolí je problém zohnať čokoľvek pre akvaristiku a tieto krmivá nezoženiem.
0 22.03.2012 09:40 andy Ahojte. Potrebovala by som info. Mám samca aj samičku betta. Dnes sa spárili a v penovom hniezde sú ikry. Nikdy som neuvažovala o chove, ale keď už to sami zoorganizovali, chcela by som ich dielo dokončiť. Len absolútne neviem čo mám robiť ďalej. Ikry ešte stále samica vypúšťa.
Vopred ďakujem za pomoc.
Starší reakce
To tvé akva je větší než 10L?Tak kup ještě jedno,dej tam bublifuk.Nech ho holé bez štěrku kvuli pozdější údržbě.Vodu napust do 20ti cm výšky sloupce.Samce tam dej samotného a na hladinu dej oporu z polystyrenu.Já používám rozpůlený tácek od mletého masa.Až postaví hnízdo tak přidej 1 samici a pozoruj.Když se mu nebude tahle líbit tak zkus tu druhou.
Vlez do atlasu, najdi si tam Bojovnice pestrá a hed budeš mít jasno. A ANO, 10l na ytření stačí. Profíci v Thajsku je třou v plastovém lavoru, kde je sotva 5l vody. Ale uvědom si že výtěrem to jen začíná. Těch nádrží budeš posléze potřebovat víc.
Ten můj pitomec se o hnízdečko nikdy ani nesnažil. Pokaždé s některou ze samiček zajede do rohu akvária, ta vypustí jikry do prostoru a neonky je vítězoslavně sežerou...
Tak je to každou chvilku...
Tak kdybych si koupil ještě jedno akvárium tak o 10l, pro vytření by stačilo? A kdybych tam toho samce dal a postavil třeba to hnízdo, měl bych do toho vytíracího akvárka dát jednu nebo obě samičky?
Michale,pokud chceš betty odchovat,1 nádrž Ti nestačí.Když dáš pryč parmičku,není ještě řečeno,že beťák hnízdo postaví.Při stavbě hnízda ho může rušit i samička.Já dám samce zvlášť,počkám až postaví hnízdo a pak připustím samičku plnou jiker.Ke spáření nemusí stejně dojít,protože si třeba nesednou.Musí to být vhodný pár.Po spáření je lepší samici odebrat,pokud není dostatek úkrytů a samce ponechat s jikrami než se jikry vykulí.Pak musíš odebrat i samce.
máme možnost přehazovat ryby podle chování, tak pro nás není problém najít k sobě páry i do 12l.. ale tyhle možnosti má málo kodo.....
Určitě máte mnohem víc zkušeností, než já...takže bych sám věřil víc Vašim informacím...taky jsem si od Vás před časem nechal poradit...
Tohle je z mojí zkušenosti, kdy mi 30l připadalo pro jeden pár málo...od té doby nerad dělám takové "pokusy" co se velikosti nádrže týká...
Malé to být nemusí, záleží na samci a tvaru akvária. Pokud je to kostka, tak to pro tu kombinaci moc vhodný není.
Na vytření ano...ale podle toho, co tam momentálně chová, to asi nádrž jen na vytření není...
Spíš mi to připadá, že tam chce mít jednoho samce a dvě samice na stálo...Na to mi to připadá malé...
Tak 20l na vytření vhodné je, nebo na chov jednoho samce např.
Pokud ale Michal má v úmyslu odchovat nějaké bojovnice, tak už teď vím, že se mu to nepodaří.
Bude toho muset ještě hodně moc přečíst. Jinak nemá šanci.
Mít jednu jedinou parmičku čtyřpruhou není moc dobrý nápad...a už vůbec to není dobrý nápad ve 20l...
rybicky.net/atlasryb/parmicka_ctyrpruha
Mimo to 20l není vhodné ani pro tolik bett...
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
Odlovení parmičky by mohlo pomoct, co se stavění hnízda týka. Ale jisté to není. Odlovit by se ale parmička měla v každém případě a měla by se umístit do nějakého hejna parmiček...
Těhotná 100% není. Těhotné mohou být jen živorodky
A ano, Parmička muže být příčinou toho, že sameček nestaví hnízdo.
Ale hlavně by jsi měl/a něco o Bojovnicích nastudovat.
0 11.03.2012 13:41 Michael Dobrý den,
mám malé akvárko (20l), ve kterém mám dvě samičky a jednoho samce bojovnice pestré. Dále pak také jednu jedinou parmičku čtyřpruhou. Už v minulosti jsem choval asi tři samečky (po sobě jdoucí, ne v jedné nádrži) a vždycky postavili hnízdo, i když neměli samici. Tenhle má dokonce dvě a asi plné jiker a vůbec nic to s ním nedělá- hnízdo nestaví. Může za to parmička? Když bych ji odlovil, myslíte, že by se vzpamatoval a začal stavět hnízdo?(Myslel jsem, že staví automaticky i bez samice) A nebo je prostě postiženej a hnízdo nikdy stavět nebude? Díky za každou odpověď.
Veľké množstvo bielkovín.
Roupice jsou pro pludek velke. Pak je muzes davat pro spestreni jidelnicku ale neprehanet.
není zač, rád poradím....
co krmím tímto, tak se mi nestalo, že by jediný kus potěru "vysel".... nenaplnil se mu měchýř.
ˇUdajně je to způsobené příliš tvrdou schránkou Artémie, která poškodí střeba rybky hned po rozplavání. Tohle má Milan Líbal (též tam bude prodávat) od Hristo Hristova (skvělí fotograf ryb a chovatel bojovnic a halančíků).
Tak jsem ho skusil a fakt ho berou. Dík za radu
Háďátko? Grindal ano, ale háďátko asi ne.
Nemám s tím problém.
Není háďátko příliš tučné?Ony rybky po něm pěkně rostou,ale myslím si,že je vhodné spíš jako doplňkové krmivo.
Mikry? To je obchodní název pro to Háďátko?
Pokud ano tak ne, jsou oprati plůdku sotva vidět.
Zkušennost je, že ve vodě s potěrem vydrží několik dní, nekazí vodu, oproti Artemii jsou jemné a nenarušují tak krunýřky trávící soustavu potěru. Chov je velice snadný.
Živé je prostě živé a zádné náhražky jej nikdy nenahradí.
Nejsou mikri pro pludek velke? Ja pouzivam sera micron a po 10 dnech artemku.
Tak to je paráda..ty řasy se venku v té nádrži utvoří?
On ten žloutek je dost ošemetný.
Trepky, nálevníci mohou být i dravé a při velkém množství může dojít ke ztrátě potěru.
Pokud máte nejjemnější arémii, dá se sní krmit od prvního dne po rozplavání.
Já teď přes zimu používám Háďátko octové pro první týden života plůdku. Po týdnu přejdu na artemii.
Přes teplé období mám na dvoře kubíkovou nádrž plnou slané vody, kde si vegetí mořské řasy, na těch se pasou mořští vířníci a na nich rozplavané Bojovnice a jiný potěr.
Na vířníku si pochutná i Artémie, jsou potom pěkně oranžové.
Na Artemii si libují ryby všech velikostí, hlavně ty dospívající, pěkně po nich rostou.
Hned po rozplavání plůdku.. To je tak třetí čtvtý den. Pár dní vařeným žloutkem rozmělněným ve vodě. Lze použít i tekutou stravu Liquimin. Zbytky nezkonzumované potravy opatrně odsát vzduchovací hadičkou, po pár dnech plesniví. Po pár dnech krmím naupliemi žábrožky.
0 08.03.2012 21:20 monte – rozplavaní plúdku
Ahoj.Kdy začít s krmením plúdku?Múžu použít trepku velkou?Slyšel jsem,že múže napadat potěr.Díky za případné info.Pěkný stránky
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 34
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 23173x