Betta splendens - rozmnožování, odchov
Dobře takže podle tebe je lepší odchovat 20ks v "přiřozených" podmínkách než 200ks v "umělých"? to si myslim že je trošku rozdíl a pak samozřejmě že to vyžaduje odlovování ryb, "umělé" krmivo, každodenní sledování hnízda atd... to k tomu patří jestli chce něco odchovat v nákym počtu tak to tak udělat musí! ne to zanedbávat jako ty a doufat že to NĚJAK! dopadne..nevíš ani v jakym akva to má jestli to má oszený nebo holý..ale to co řikáš ty je naprostá KR*VINA!! leda tam kdyby je nechtěl odchovat pak to chápu ale tvuj pasivní přístup rozhodně NEDOPORUČUJU.
Podle tebe je tedy lepší nováčkovi doporučovat odlovování ryb, umělé krmení, každodenní sledování hnízda a hodnocení mladých než mu doporučit založení přirozeného akva, které bude rybám vyhovovat a kde budou fungovat samy od sebe?
Dělěj si snima co chceš ale rozhodně je ideální doporučovat to nováčkovy...
Nežer. Stačí, když to žerou ty betty
Ale v něčem ti dám za pravdu - že v prázdném akva se nemají kam schovat a že by tam asi nepřežily. Ale v hustě zarostlém akva s kvalitní vodou a dobrými podmínkami se ti bude samo množit prakticky všechno. Například u těch bet předpokládám, že přežily díky velké kouli z Monosoria. Jedna část vystupuje nad vodu a dole má velmi hustou spleť listů a kořenů, kam se vetší ryby nedostanou. A desítky listů rostoucích až nad hladinu tvoří naprosto dokonalé bludiště. A co se týká stravy, tak tam nevím, co žraly. Ale po nějaké době po tom, kdy se betty vytřely, zmizel dorost krevet. Takže předpokládám, že žraly ty malé, které se schovávaly právě třeba v těch kořenech a listech. Takže tolik k bettám. Ale to samé platí třeba Danio margaritatus, o kterých je článek na titulní stránce. Článek hezký, ale jaksi složitý. Měl jsem jich zarostlém v akva 20 a za cca 1/4 roku se počet zdvojnásobil. Kde se třeli a co žrali také nevím. Ale můj názor je ten, že pokud nemáš pěstírnu ryb a jen máš radost z občasného množení, můžeš to nechat na přírodě.
No v akva se obevujou mikroorganismi který by teoreticky mohli jist ale stejně tolik jich tam zase neni je to bez šance a kord když je máš ve společnosti jinejch ryb...tohle ti fakt nežeru..
Hmmm. A jak je možné, že mi po akva plavou malé, asi 2,5 cm velké betty? Asi zázrak ... na to, že mám v akva malé betty, jsem přišel až tehdy, když měly cca 6mm. Jediná reakce byla "hm, hezké" a to bylo asi tak vše. Žádné krmení, nic. A přesto vyrostly. Tak nevím.
Petr ma fakt rozumnej nazor
ve volný přírodě a v akva je to úplně něco jinýho samice ve volný přírodě odplave a samec střeží hnízdo ale jakmile prckové opustí hnízdo s rychlostí je pojídá a ve volný přírodě má potěr spoustu příležitostí se schovat v akva bez dna a rostlin a úkrytů nemá před samcem šanci a to nemluvim ani o plísni jiker atd..+ ty prcky taky musíš krmit pochybuju že vydrží měsíc bez žrádla...
Karol XY: samici odlov hned samce až když se prckové rozplavou poznáš to podle toho že zespoda hnízda koukají takový ocásky (to už sou vyvinutý prckové) a pak až budou plavat normálně rovně tak začni krmit...doporučuju artemku vločky rozhodně NESTAČÍ ani prachový krmivo..
Pokud je mas v odchovne nadrzi, tak odlov jen samici. Samec je potrebny, protoze se o jikry stara. Pokud nejaka vypadne z hnizda tak ji tam vrati. Take doplnuje cerstve bublinky do hnizda.
Taky uz to tak delam, akorat teda krmim no, ale sem tam nejakou malou rybku zahlednu
Dobry typ je plovoucí rostlina. Me samec dela hnizdo v plovoucí ricci.
Nech ho tam. Moc se o to staráš. Vykašli se na akva a za měsíc se podívej, co ti v akva plave. To je asi to nejlepší, co bys mohl udělat. V přírodě samce taky nikdo neodlovuje.
V mém akva si ty bety plavou, jak chtějí, nestarám se o ně, téměř je ani nekrmím (ani dospělé, natož nějaký potěr), a přesto se mi tam objevují nové malé rybky ...
Uz sa vytreli a chce sa opytat kedy mam odlovit samca?
Spíš než průhledné, jsou jikry bílé. Sameček samičku obejme a ta je bříškem vzhůru. Mačká ji a pokud z ní vymačká jikry, tak je oplodňuje. Potom zbírá jikry do tlamky a plive do hnízda.
Samec ju uz obima ale nevidim ziadne ikry...su priehladne alebo ich samica nevypusta? prosim pomozte...
No jikry uvidiš. A samec je stale přelepujea upravuje.
Tak uz si spravil hniezdo ale neviem ci sa uz nahodou nevytreli. Lebo samec je vacsinou pri hniezde a ked samica vijde von zacne ju nahanat.... A neda sa nejako zistit ci su ikry uz v hniezde?
Filter vypny/daj prec!Hniezdo praska, ked je rozdielna teplota vzduchu a vody!Akva musi byt dokonale zakryte!Je tobre dat samcovi ako podklad na stavbu hniezda kusok polystirenu, vtedy je hniezdo tiez trochu chranene!
Nech sa dari!
Tu sa o bettach dozvies viac, ked ta to zaujima:
www.splendenspower.cz Proste jestli filter dala proud vody, ktery rozbiji hnizdo, tak se ho pokus nejak jinak nasmerovat nebo filter vyndej. Jestli bettakovi bublinky praskaj v klidne vode, tak neboj, on se to nauci
0 23.02.2009 14:30 Karol xy –
filipsi Nejak moj betak nevie spravit hniezdo. Stale mu bublinky praskaju.
Jaky filtr? Pokud samci proud rozbiji hnizdo, nebo hrozi, ze nasaje poter, dela velky proud, vypni ho a dej pryc.
Můžeš ho klidně vypnout. Aby ti tam nedělal vír. Pak by to mohlo škodit potěru.
0 23.02.2009 13:23 Karol xy – beta hniezdo
Chcel by som sa vas opytat, ze ked si bojovnica pestra robi hniezdo ci jej nevadi filter? Mam ho vipnut alebo nie? Dakujem mam bety v rozmnozovacke kt. som si kupil v piatok a budem vas informovat ako sa im dari.
Starší reakce
Já bych neřek,dost často se dovezou velikostě pěkný bety tak je na krámech označí jako XL je to atraktivnější
No ale v akvaristike vyzerali celkom zivo. No neviem, opytam sa predavacky. Len ci mi povie oravdu.
Jo, ale nesmíme zapomínat na opravdové Giant betty ... ovšem pochybuji, že by se dali koupit v normální akvaristice.
S tou agresivitou a třením bych neviděla žádnou souvislost. Třeba můj (shodou okolností marble) byl ustrašený chudáček. A druhý den po převozu domů nejen, že ve společné nádrži nabublal hnízdo, ale také se do něj vytřel s platinovou samičkou. A to většinu dne trávil v rohu nádrže a bál se dojít si skoro i pro jídlo.
To je pravda. XL bývají dost často staré ryby.
A hlavne aby to nebyl nejaky stary odslouzily jedinec, oznaceni XL mi tak pripada. Jinak k sameckovi radeji vice samicek, nebo poradne akvarium s moznostmi uniku/ukrytu nebo oboji
No ist ist by to mohlo, ale ku samcovi sa dava vzdy primerane velka samica, aby prezila doriadenie!
Nevidím důvod proč by to nemohlo jít.
0 14.02.2009 16:45 marek – beta xl
Ahojte u nas v akvaristike maju bety XL samce. Chcel by som sa vas spytat ci by sa dokazali vytriet beta Xl same a normalna beta samicka.
Agresivita se dá naučit...
www.atisonbetta.com/…
Pokud použije 1. část postupu, tak se stane víc agresivní.
tímto nikomu nechci dávat návod na rybí souboje
0 14.02.2009 13:31 Biky Z vlastní zkušenosti:
Krotký bettáci se špatně vytírají-můj marbl vůbec. A to jsem si ho koupila, protože mi přišlo fajn, že se hezky snáší s platama, se kterejma byl v prodejně.
Při tření na něj udělá samice BAF a on se plave schovat.
Naproti tomu můj agresivní CT samec se vytírá výborně. Betty by ve vlastním zájmu měly být agresivní a vždy byli.
Zářný příklad toho jsou thajští fighteři.
Starší reakce
Já nechával samce s jikrama 5 dní pak jsem ho přelovil a mladý začal krmit čerstvě vylíhlou žábronožkou, chtěj trochu vyšší teplotu 26-28°C se mi osvědčilo, prckové rostou rychle a neni těžké je odchovat. Ale mladé bývaj často terčem Onidia.
Ano, samice se většinou po tření snaží něco sežrat, aby si doplnila energii a to nejvýživnější, co najde jsou jikry. Proto ji taky samec odhání.
Ale samce s potěrem nech, vrací do hnízda vypadlé jikry a mladé.
Nenechavej rodice s poterem.
Doporucuje se nechat samce s hnizdem plnym jiker samotneho,bez samic. Pote jak se ale mini bettky vylihnou,je nutnost dat je samostatne.Samice se odendava kvuli agresivite samce v dobe treni. Doufam ze nechces mit ze samicky kasi
0 18.01.2009 11:38 nikola – jo nebo ne
Prosimvas, nevi nekdo jestli samice sezere svoje mlade?
Jo bojovnice do akva bez dna max výška vodního sloupce 15cm, hned po výtěru samici odlovit, samec už to zvládne sám... a to co padá mezi kamínky jsou jikry, vajčka maj třeba slepice.
Toho bych se nebál, pokud nemá ryba nějakou ránu a není oslabená, tak se plísní nenakazí.
0 16.01.2009 17:38 Vocko88 Je možnost, že plesnivé jikry udělají neplechu rybám? (plíseň ryb apod.) Mně taky sameček všechny nepochytal a dole mám štěrk...
Starší reakce
3 09.01.2009 22:35 boruberry [159] - Raci, krabi, krevetky Me se betty trou ve spolecenskem akva porad! Mam je par mesicu a uz se treli 3x minimalne. Sem laik a nedelam pro ne nic specialniho. Mladych mam sice jen 12, protoze se mi podarilo odebrat jikry jen z jednoho treni (ostatni rybky jikry miluji). Ja jikry ihned po vytreni odlovil a dal do male nadrze pro prcky. Vzduchoval abych zabranil zplesniveni a hle za par dni uz to tam plavalo.
Zhruba 2 mesice stary prcek.
Starší reakce
Z těchle by se to mělo povést. Část nejspíš budou kambodžy (jako samička na obrázku) a část červené, možná se tam objeví i jiné barvy...
Pokud by se neobjevily červené, tak jak chceš, tak vyber tu nejčervenější samicku a znovu ji vytři s tvým červeným samcem.
A ve druhé generaci budou červené zaručeně.
0 13.12.2008 09:42 Vocko88 – betta samička
Ahoj, v Ústeckém kraji nejde sehnat samička betty, mají jen takové(viz. obr.) a já jsem chtěl, aby byly CELÉ červené-jde to vůbec? Nebo co mi vznikne z tohohle a červeného VT samečka? Aby to nebyl nějakej paskvil.
Starší reakce
A co CT samec a HMPK samica?
Já si nemyslím, že je moc vhodné křížit CT a VT, mně osobně se ti kříženci vůbec nelíbí. Když už křížit, tak spíš PK x CT nebo HM x CT
Ahoj.
V křížení bett se většinou moc meze nekladou, pokud vím. Vytření bett VT a CT není žádný problém, já sama nyní odchovávám takové tření: samice VT kambodža, samec červený CT.
Pokud by tě zajímalo, co z toho vypadne za varietu, bude několik málo rybek VT stejně jako CT a zbytek CV. Teoreticky by se mělo jednat o rybky s roztřepenými konečky ploutví. Taková rybka nemá na výstavách v kategorii CT moc šancí, ale, je-li opravdu hezká, může vyniknout pod kategorií Ostatní. Navíc takovéto bettynky jsou často oblíbené u laiků, kteří znají z akvaristik jen červené a modré praporáky.
Pokud sháníš kontakty, doporučila bych ti se porozhlédnout na
www.splendenspower.cz.
Spoustu bettích mláďat a hezkých odchovů Biky
Starší reakce
Pruhy maji i mlade betty. Kdyz moje samice poustela jikry, tak mela takove bile pruhy.. Ale ne podelne ale svisle.. Jakoby popraskany telo (asi od tehotenstvi)
)) Ale jestli to maji takhle vsechny ryby...nevim. Nicmene pareni bett je opravdu podivuhodna podivana
0 12.11.2008 15:14 martineu Ked ma samica chut na parenie, tak sa jej nahodia vodorovne pruhy?
Starší reakce
Betta není gupka, nedá se odchovat bez nějakých znalostí, samci se musí vyseparovat - bude potřebovat místo na odělení cca 50 samců, atd... Nastuduj si alespoň základy
Tohle se musí pořádně rozmyslet.
Před zakoupením bojovnic doporučuji prostudovat
www.betta.wz.cz .
Přidat reakci
1 ...... [28] ...... 34
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 23173x