Betta splendens - rozmnožování, odchov
No jo, ale obyčejné 50W které prodávají ve zverimexu mi bude na nic, i když teplota naštelovat jde.
Já mám topítko ve 4 litrech!
akvarijni-topitka.heureka.cz/… Tohle je pro betky jak stvořený,nemá to štelování teploty,zvedne to prostě teplotu o 5 st.
Prosím, poraďte. Mám samce betty v jednom akvárku a dvě samičky v druhém. Chtěl bych je dát do tření, ale teplota vody je 23°C a já nemám jak sehnat topítko do 10 l akva. Dospělým rybám to nevadí, ale v tom se mi nevytřou a už vůbec by v tom nepřežil plůdek, že?
8 litrů není málo. V tom problém určitě není.
Vyměnit samce
,je to jak u lidí,prostě si nepadli do oka...
0 16.03.2014 01:16 Lukáš – Tření
Dobrý den,
ve 20l AQ mám 1 samečka a 2 samičky Betty. Krmím je týden patentkami 2x-3x denně. Jedna ze samiček začala projevovat výraznější zbarvení a svislé bílé pruhy. Po týdnu pravidelného krmení jsem tedy dal samičku a samečka do odděleného akvárka připraveného pro tření s teplotou vody 27-28 °C, odstřižený kelímek od jogurtu jako hnízdo, filtrace, plovoucí květinu a odstřiženou PET flašku pro samičku jako komínek. Rybky jsou v nádrži už 12 hodin a sameček nejeví žádný zájem a občas se ježí a bouří na samičku, ale žádné hnízdo nestaví. Můžete mi prosím poradit v čem je chyba? Objem třecí nádržky je 8l, čehož jsem si vědom, že je to málo. Můžete mi prosím tedy poradit případně předložit návrhy v čem by mohla být chyba?
Starší reakce
V půl roce dosahují pohlavní zralosti.
Prosím, poraďte mi někdo. Chci se zeptat, od jakého věku můžu dát betty ke tření?
Starší reakce
Me prezily tri male bety v 20l akva. Pak i vyrostly ale nedelalo to dobrotu. Prinejhorsim je muzes prodat nekde do akvaristiky.... Ono fakt zalezi na nahode. Me se nedavno narodily male endlerky a do jedne byly sezrany tetrami cernymi.
Samec teď bude pár dní hnízdo hlídat, to že nežere je způsobeno tím hlídáním, betty jsou dobří rodiče tak první tři dny. Vzhledem k tomu, že jsou všichni spolu v nádrži bych raději hnízdo zničila (jednoduše vylovit), samec by mohl být k samicím agresivní pokud se k hnízdu přiblíží. Pokud ho tam necháte a plůdek se vylíhne, pravděpodobně většina rybek dříve či později zemře hlady nebo jako svačina rodičů.
0 03.03.2014 10:46 miki – hnízdo
Zdravím, včera když jsme přijeli z rodinné návštěvy, jsme zjistili, že si samec stihl založit pěnové hnízdo a už v něm plavaly i jikry. Chci se jen zeptat (odchov malých neplánujem, přítel je dostal k narozeninám - 1 samce a 3 samičky), zda-li bychom mu měli to hnízdo celé vylovit a tak zničit, nebo to nechat a oni se potom o to postarají sami (někde jsem četla, že pak malé požerou, pokud nejsou v jiné nádrži). Jinak, máme 44 litrové akvárko kde všichni žijí a jedno 10l v kterém je dostal. Samičky se v tom velkém mají kam schovat. Samec ovšem ale přestal žrát a nic jiného než hnízdo jej nezajímá. Předem díky za každou radu
Starší reakce
0 25.02.2014 21:45 Žaneta – potěr
Ahoj, mohla bych poprosit o radu. Dneska ráno se nám vylíhl potěr betty, zatim se o ně stará sameček, ale nevim kdy ho máme odlovit? A má se snižovat vodní hladina? Momentálně máme tak 23 cm. Dík
Starší reakce
Namlouvání může tak trvat věčně, a nakonec bez jakékoliv odezvy, i u bojovnic...To jsme zažili nepochybně každý i ve svém životě...
Těch 29 je až dost!
Jako vytíračka je ten objem fajn. Jen je potřeba po tření samičku odlovit.
Tak to nech na nich dej jim čas.
Děkuju za rady. To 10 l akvárko mají jen na tření, poté mám pro ně nachystané jiné všechny je tam nenechám.
Na internetu na diskuzi někdo radil, že takto má samec inspiraci ke stavění hnízda a přitom nemůže samičce ublížit. Místa měla dost neustále jsem ji pozorovala a nebyla nijak vystresovaná.
Nech to na nich,oni si poradí bez zásahu člověka
EDIT: A nemyslím si,že 10l vody je optimální pro pár + eventuélní mladé.
Přečetla jsem si toho o těchto rybách dost. Jen jsem se nikde nedočetla jak dlouho může trvat namlouvání. Krmím je vydatně, vodu měním denně a teplotu mají 29 stupňů.
Asi má šok z té pet lahve
Že sis dělala srandu
s tou pet lahví.
Što děláť...
...nastudovat, jak je to s rozmnožováním těchto rybek. To není jako vezmu tuk, ten rozpálím, zasypu moukou a mám jíšku. Sameček měsíc koupený se tak nějak srovnal s tím, co se po něm žádá. Samička zjevně ne. Tudíž je jaksi potřeba dát jí čas...oba pěkně výživně krmit, měnit vodu, držet kvalitu a teplotu, zpívat jim ty správné písně, vyprávět krásné pohádky a pak se modlit. Třeba to klapne poté...
0 18.02.2014 16:44 Hanka Ahoj chtěla bych poprosit o radu. Asi před měsícem jsem si koupila samečka betty, dařilo se mu dobře tak jsem mu pořídila samičku. Dala jsem je do asi 10 l akvárka a sameček začal hned stavět pěnové hnízdo, samičku jsem zavřela do petlahve aby ji samec neublížil. Když bylo hnízdo dost velké, vypustila jsem samičku. Ale už to trvá dost dlouho samec jí nahání ale ona pořád nic. Mám strach aby jí samec neublížil, trvá už to celý den. Mám samici odlovit a zkusit to za pár dní nebo mám ještě vydržet. Nevím jak dlouho by mohlo namlouvání trvat.
Starší reakce
Co je to za divnou otázku?A ještě je tady 2x...Jasně že se může vyvíjet v 8 litrech,já kdysi rozmnožil bety v ještě menší louži(odhadem tak 5 litrů).Ale musí se splnit vše co je třeba(viz odkaz nahoře).
Neví někdo, jestli se plůdek vyvíjí v 8 litrech? Děkuju.
Starší reakce
Bílé proužky nejsou jikry v těle...ještě studovat...
Já osobně si myslím, že nezáleží na velikosti, ale na stáří (5-6 měsíců). Protože některé druhy mohou být trochu větší než jiné. Pokud máš samičku tak poznáš, že se může pářit podle bílých proužků (to jsou jikry v těle) a pokud máš samečka tak zkus dát samičku do jiného akvária blízko něj nebo do jeho akvária ještě alespoń s jednou a pokud si začne stavět hnízdo, tak už bude připraven.
Ono se blbě odhaduje od kolika centimetrů, lepší je srovnání stářím, betta je pohlavně dospělá v půl roce, kdy by měla dosahovat tak 3/4 svojí maximální velikosti. Dala bych samičku přiměřeně velkou k samečkovi okolo 3 cm bez ploutví. Ale je to spíš odhad, raději bych tam dala alespoň šesti měsíční samičku
Samičku ještě na pár dní oddělit, alespoň by to tak mělo být. Když samec pořád ještě staví hnízdo. A neví teda někdo, od kolika centimetrů se může samička třít?
0 03.02.2014 20:28 michaela – vhodný pár
Chci se vás zeptat jak poznám, že se k sobě bety hodí? Já mám samce a samici skusila jsem je dát ke tření. Samec si postavil hnízdo a já jsem mu tam dala samičku. On ho pořát dodělává, i když je už dost velké. Potom láká samici, ale když příjde pod hnízdo nahání ji a pak zase staví.
Naopak vzduchování potěr potřebuje! Při narození není ještě vytvořený labyrint a potěr dýchá vodní kyslík. Labyrint se vytváří až cca 4 týden. I v této době je vhodné mírně vzduchovat. A jak píse "DREDRA" pořid si klasický vzduchovací kamínek nějaké malé velkosti a přiškrť hadičku nejlépe škrtítkem. Když se chceš pokusit betty odchovat pročti si tuhle stránku
betta.wz.cz/… možná najdeš odpověďi na pár svých otázek a ušetříš si dopředu nějaké trable
Klasický vzduch.kamínek a hadičku přiškrtit na požadovaný tok vzduchu.
A vzduchování potěr asi nutně potřebuje. Jde sehnat i nějaké jiné, než ty, které sypou velké množství bublin až se celá hladina houpe? Nějaké úplně miniaturní?
U toho topítka máš napsanou doporučenou litráž do které se hodí. Řiď se podel toho. Já si myslím, že už je to moc, ale co je psáno výrobcem to je dáno.
Ok mlčím
A kdyby tam bylo 20 W, vadilo by to?
Nestraš, dělají se i menší, 25, 15 a teď jsem si do odchovny sehnala i 10 W
Jen co se týče regulovatelnosti, neviděla jsem regulovatelné ty 15 a 10.
Nejslabší je asi 50w,ale otázka zda nebude moc dlouhé
EDIT:tak mají i 25w
10 W, teplotu zvedat pomalu postupně během dvou dnů. Potěr je na to velice citlivý.
Kolikawattové topítko by mohlo být v 7,5 l akva?
Neřekla bych, potěr se vyvíjí při 27 - 29° C.
Tak,asi by to chtělo přitopit
I dospělé ryby potřebují víc,natož potěr.
Prosím, poraďte! Přežije potěr v teplotě 23°C?
Marjápano, to jsou otázky po ránu...
a proč by mělo mělo? Nejedná se přece o mezidruhové křížence, takže pokud budete mít zdravé rodiče, tak se nic nestane. Mimo toho, že budete větší tvaru variabilitu ploutví u mláďat.
Dobrý den (ráno), chci se zeptat, jestli mi nevznikne postížené potomstvo, kdybych chtěl k VT samci koupit CT samičku?
Pokud chceš betty opravdu odchovávat, je vhodné dát samce do menšího akvária 20-30 l bez dna, s živými rostlinami, teplotou okolo 28°C a něčím u čeho si postaví hnízdo třeba pistia nebo kousek plovoucího polystyrenu, samici dej do akvária, aby na ní viděl, až postaví hnízdo pak přelov samičku a sleduj zda se namlouvají nebo pokud mezi sebou bojují, není to vhodný pár. Ale s partou malých beťáčků je hodně práce, chtělo by to mít už předem připravený dostatek malých samostatných nádržek pro nově narozené samce, nějakou velkou nádrž kde budou nejprve všichni prcci pohromadě a poté jen pro samičky, atd.
Počítám, že ve velkém akváriu nebyl beťák sám a jsou tam i jiný obyvatelé, betty se třou v soukromí v menších nádržích, ve velkých společenských to pro ně není vhodné navíc ostatní ryby mu hnízdo ničí a on nemá klid.
Edit: K tomu odchovávání, zapoměla jsem na dostatek úkrytů pro samičku, třeba části hliněných květináčů bez ostrých hran nebo kokos.
0 01.02.2014 12:39 michaela – tření
Dobrý den, chtěla bych se na něco zeptat. Mám samečka bety boj. a ve svém akváriu si postavil velké hnízdo, ale nechtěla sem, kdyby měl malý, aby byly v malém akváriu. Přendala sem ho do většího, ale tam mu to už nešlo všechny bublinky praskali. Skusila sem k němu dát samičku a nic tak sem ji dala do jiného akvária vedle toho jeho a taky nic. Já to nechápu .
Starší reakce
Ideálně 30 l (min 20) bez dna s pár schovkama pro samičku a nějakou plovoučkou pro samečka na hnízdo třeba pistie nebo stačí i kousek plovoucího polystyrenu. Sice někdo do odchoven rostliny nedává, ale já si myslím, že u bettek by být mohly, ať jim zpříjemní tyhle chvíle
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 34
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 23173x