Betta splendens - rozmnožování, odchov
Větší potíž bude plůdek odkrmit . Zrovna včera jsem byl na rybníku dokud silně nezamrzlo zjistit jestli je živý prach - byl a donesl si ten nejjemnější , který potřebují i čerstvě rozplavané mladé Betta splendens , tak zavčas si jej nutno zajistit.
Ahoj s akvaristkou začínám ale radši bych ho vylovila .
Ty tři až čtyři dny jsou myšleny od vytření.Po rozplavání potěru se samec odloví.
Radcej ho prelov
0 02.01.2010 12:50 čichavec27 – čerstvá mládata bojovnice pestré
Dobrý den.
Mám unikátní problém.
Práve se mě začali líhnout malinkaté bojovnice,ale problém je že hned jak se vylíhnou a začnou plavat tak je sameček vrací zase sptáky do bublin.Pořád to opakuje(asi si ještě myslí že to jsou vajíčka) a všiml sem si že tak ty malinkaté chudáčky zabíjí.
Vím že se všude píše že má sameček s mládaty zůstat 3-4dny,ale neměl bych ho přecejen odlovit aby mě je všechny nezabil?nebo je to vpořádku a jen se prostě občas stane že nějaká uhyne?
Starší reakce
bílou, nějlíp jsou vidět, když si hnízdo zespoda prosvítíš baterkou
Starší reakce
Ono hodně záleží na tom jaké obě dvě ryby jsou. Měl jsem pár co společně stavěl hnízdo, sbíral jikry a ošetřovali malé.
No velmi agresívní začne být ihned po tření, protože samice mívají tendence:
a)opravovat hnízdo - samec to nesnáší
b)krást jikry - dtto
c)ještě svádět samce - dtto, protože ví, že je to ze setrvačnosti a samice je prázdná
Asi celkem rychle 5 l je asi málo na agresivního samce a schovanou ssamici.
Ale nejsem odborník a vyter se mojim jeste nepoved.
Když samec dokončí hnízdo a samička udělá co má, tak do kdy ji zabije v 5 litrech vody a s trochou růžkatce a s topítkem?
Nikoli že může zabít, v případě malé vytíračky ji buď zabije s jistotou a nebo ji donutí vyskočit z nádrže
Samec ju može zabit. Ale toto neskušaj
Ja som raz dal moje betty do 20 litrového akva a tam sa množili a ja som nikoho neodlovoval síce som nič poriadne neodchoval ale nooo hhhhh
0 14.11.2009 17:14 jituška – Bojovnice-odlovení samice při rozmnožování
Je velký problém když nebude bojovnice(samička) odlovena v období kdy se samec stará o jikry? Co se stane?Sežere jikry?děkuji
Starší reakce
Záleží na teplotě, 24-36 hodin do vykulení a pak asi 3-5 dní než se rozplavou.... spíš počítej s těmi delšími časy.
0 31.10.2009 17:26 mmm Jak dlouho trvá než se mladý narodí?
Starší reakce
Mrkni na splendenspower fórum a i na stránkách je dost potřebnejch rad. Když dáš k sobě ty rybky po třech hodinách, tak sem spíš budeš psát, že ti samic samici prohání (nebo opačně) a budeš mít těžkou hlavu... Zkus pár dní pročítat starý příspěvky na SPF a uvidíš. Mě se poved odchov po třech měsících akvaristikování.
0 26.10.2009 18:17 dan999 – ...
Ahoj, chtel bych si koupit samici bojovnice (samce už mam). Aen tatka mi říka že jsem akvarista smolař protože jsem ješte nemel nikdy mladé. A jak pišete, že se bety tak rychle množi tak bych chtel aby byl vysledek čím jak nejdřív. Jak jsem četl, a jestli to chapu dobře, tak můžu koupit samici, dat ji do sklinky, samce do druhe. Postavit je vedle sebe. A za 3hodiny mam samici pustit do maleho akva 3 hodiny ji tam nechat pak tam poslat i samce a co dál? Moc díky za každou reakci
Starší reakce
...záleží jak dlouho po rozplavání...
Dashenka:
"...může mi prosím někdo poradit.vykulili se mi malá Betátka. Poradí mi někdo čím krmit.
Myslím, že z tohoto je docela jasně poznat, "jak dlouho po rozplavání" jsou ta právě vykulená Dashenčina beťátka.
Prostě si myslím, že se Semtex "seknul".
záleží jak dlouho po rozplavání, prvních pár dnů by to bylo opravdu tak, že by se artemka nezkrmila a vylél bys to do záchoda ... ve třetím týdnu by to mohly během tří dnů zvládnout ... ale to se dá již v pohodě krmit sekanými nitěnkami ... mám odzkoušeno vícekrát ... aby mě Semtex neplísmil
...Artémie taky jednu polévkovou...
Polévkovou lžíci?!
Tím nakrmí celý barák, ne?
Pokud jsou artémie tak žloutek není třeba.
Já dávám na 1,5 litrů vody jednu polévkovou žličku soli a kávovou žličku jedlé sody. Artémie taky jednu polévkovou.
0 14.09.2009 07:28 Dashenka – krmení
může mi prosím někdo poradit.vykulili se mi malá Betátka. Poradí mi někdo čím krmit.mám doma artermii ale nepamatuju si s jakým mnoštvím soli jí připravit.dále jsme slyšela že mám krmit vařeným žloutkem ceděným přez kapesník.Máte ještě někdo nějaké tipy děkuji
Vzhledem ke zkušenostem Semtexe dej raději na něj. Ten už pááááááár bett odchoval.
Do vytření bych tam filtr neměl raději vůbec. Né proto, že by se voda mohla zakalit (pokud nekrmíš, což by jsi neměl, nebo jen velmi opatrně), ale proto, že pokud samec bude agresivně samičku nahánět a ona se bude snažit nacpat za filtr, může se stát, že se zasekne navždy. Já osobně filtr přidávám až když drobotina sama plave a začínám jí krmit. Po týdnu ještě přidám pár krevetek kvůli ůklidu.
S tím vypínáním filtru pomalu. Zkus udělat spíš opatření, které vodu rozptýlí. Mě pomoho malý zip sáček na výtoku. Do něj jsem udělal pár malých otvorů, které rozptylují vodu po obvodu celého zip sáčku. Zip sáček není ve vodě vůbec vidět. Němáš náhodou filtr s regulací? To by pak nebylo co řešit. Dobrou oporu pro hnízdo dokáže vytvořit i krmítko, které se umíství na hladinu a připevní ke sklu přísavkou. Pomoci může i obyčejná slámka nebo dvě, které se do sebe "jednoduše" zasunou.
aha,ked vypnem filter aby stala hladina nestane sa nic?myslim ci sa nezakali voda....myslel som ze ci ho nejde povzbudit aj zvysenim teploty alebo co.....díky
k ničemu ho nepřinutíš... mají svoji hlavu
můžeš me jen udělat dobré podmínky, aby hnízdo dobře drželo, to na fotce se rozpadá...
chce to naprosto klidnou hladinu a používat krycí sklo, ty kytky na oporu jsou dobré, klidně bych jich tam dal víc
taky je možné, že je to jeden z těch, co pořádné hnízdo nikdy nepostaví
Starší reakce
Doporučuji sledovat, zda se jí objeví jikra u prdky, pak už by chtěla zcela jistě
Bublinky na stěnách akva a rostlinách?!
Pak máte nějakého "nadsamce".
Díky, moc, krmím jen mraženým (koretra, nítěnky, černá komáří larva), sušené vůbec, když se dostanu na chatu tak nalovím i živé a občas u nás ve zverimexu mají živé patentky, a to ještě chudinka vypadala nejlíp z těch ve zverimexu... :(
V té nádrži staví samec Betty hnízdo, proto ty bubliny.... ale už je v jiném společenském akva..
Tahle samička mi připadne trošku pohublá, ke tření bych jí nedával.
Pokud chceš jí nechat třít, tak by si jí měla dostat do kondice.
Chtělo by to jí krmit tak 14 dní živou nebo mraženou potravou, nejraději mají patentky, nebo artemky.
Až bude trošku plnější v bříšku. Mrkni na moje samičky tady v prezentaci, tak přibližně vypadají samičky připravené ke tření.
rybicky.net/nadrze/7104 Není dobré dávat rybky do čerstvě napuštěných nádrží...
Odhadla bych to cca na ty 4,5 cm. Díky
Velikost odhaduji na 4-5cm. Rekni jak je velka. Ve velikosti 5cm uz by mela byt urcite dospela.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li by někdo odhadnul stáří této samičky betty splendens a jestli je připravená k rozmnožování. Děkuji
Starší reakce
Jikry tam nejsou. Ty jsou jasně bílé a malinké na rozdíl od bublinek, které jsou bezbarvé.
0 17.08.2009 18:21 ajushka – hniezdo
Uz druhi den po postaveni hniezda. Samec sa pred samicou tak nevrti, myslite ze su tam uz ikry?
Starší reakce
A díváš se pořádně?Jsou strašně drobouncí.
já se nehádám
... jen si myslím, že pokud to má třeba na 21°C (?) tak asi se úspěch nedostaví (?) ... srovnávám s jinými druhy - to, že betty teprve zkouším neznamená, že jsem bez zkušeností ... a píši o pohybu pod hnízem - ne o rozplavání - to je jiný termín ...
Já píši o vlastních zkušennostech. A to ne jen z jednoho či dvou výtěrů, ale bojovnice nechávám třít asi 3x do měsíce. To že se něco píse v knížce ještě neznamená, že to musí být pravda. Většinou se tam píše, že se "obvykle rozplavou do 3 dnů". Ale lychee píše, že neví jaká je tam teplota a pravděpodobně i kolísá. Taky píše, že jikry vidí, ale neznamená to že je po nich. Klidně to může být jak jsem psal o něco níž.
pokud po třech dnech není pod hnízdem pohyb plůdku, tak je to asi marný pokus ... nezdá se mi, že bys po třech dnech ještě nezaznamenal, že jsou tam malé rybičky? ... nejspíš bude chyba v teplotě vody - já to zkusil při 28°C a líhly se dříve než za 24 hódin ... popisuji na atlasu rybiček ...
www.akvarko.cz/… záleží na kondici obou jedinců, jestli jsou dobře krmení, chovných podmínkách atd. Já bych to zkusil tak za 14 dní, to by měla být dostatečná doba. Přinejhorším se to nepovede. Lepší je si ale do tý doby pořídit topítko a vyhřívat to tím, ne světlem, to bych naopak omezil.
Shora, ale mám krycí sklo, to ano. Snad teplo bylo dostačující. Kdyby se to nepovedlo, za jak dlouho asi se mi vytřou znovu, prosím?
Svítít zhora? Je tam krycí sklo? To by tam jistě být mělo, aby světlo ty jikry neuvařilo, nebo se k nim nedostal chladný vzduch a taky nenastal výkyv teploty. Pckové v podstatě vypadají jako jikry, ale jde jim vidět ocásek.
Děkuju. Ony se jako plůdek netváří - vypadají pořád stejně, jako první den: bílé nepravidelné útvary. Omlouvám se za termíny, jsem prvňák :o). Voda by měla být v pohodě, teploměr nemají, myslela jsem, že stačí ohřev shora od lampy. Tak já ho tam šoupnu.
3 dny po vytření už nejsou jikry, ale plůdek. Pokud myslíte že ještě neplavou, tak zachovejte klid, nic to neznamená. Hodně záleží na teplotě a rozplavání může nastat třeba až po 5 dnech.
0 21.06.2009 20:31 lychee – Jikry bojovnice pestré
Hezký večer, dnes je to třetí den po vytření, samičky odloveny, sameček hlídá, ale nic se neděje a mám pocit, že vajíček ubývá...Co můžu dělat, kromě toho, že hlídkuju s ním? :o) Díky
Starší reakce
S tím ustálením barev je to různý, mám mladé od začátku března, ale ještě pořád se dobarvují. Mám jednoho samečka, a ten ještě 5 měsíců po narození teprve začal barvyt. Je to celofánek a začal mu na hřbetě jakoby vytvářet červený proužek z obou stran. Jako by byl pospreyovaný
s tou teplotou, no ja to snižuju asi po měsíci a půl postupně po 14 dnech o stupeň až na těch asi 25°C.
Přidat reakci
1 ...... [26] ...... 34
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 23173x