Betta splendens - rozmnožování, odchov
Tak vem polystyrenovou destičku,třeba něco,jak prodávají balené maso,uprostřed udělej otvor,např průměr 8cm.Samci si udělají hnízdo v tom otvoru a nebudeš mít jikry rozptýlené.
Ahojky, minulý týden jsem přišla o svého miláčka a v pátek jsem pořídila nového krasavce. Ten můj postavil za celou dobu dvě hnízdečka, třel se jednou a pak už se o nic nestaral. To tenhle nový, to je jiné kafe. Staví od pátku obří hnízda a dnes se několik hodin třel s nejstarší samičkou.
Zase se ale prokázala moje najivita, myslela jsem si, že až k tomu dojde, celé hnízdo podeberu porodničkou a budu je tam mít i se samcem. S tím předešlým by to možná šlo, ten stavěl pod kytkama. Jenže nováček je staví podél skel a jsou opravdu od jednoho konce ke druhému a co jsem viděla, tak i ty jikry jsou všude. Nuž, to jsem zvědavá, jak to zase dopadne.
Jak se rozplavou, odlov jej, ale protože jedete na dovolenou, tak jej tam nenechavej...
O samce strach neměj, on ví proč nežere.
Jakmile bude drobotina rozplavaná, tak následně za několik dní ho dlov. Někdo řekne 3, někdo 5 dní, to máš různý, jak kdo to má odsledovaný.
Ja toho cetl dost na netu si myslim. Ale asi jsem nejak spanikaril, jelikoz se to konecne povedlo. Pred tim mi to vzdy splesnivelo, cca 4x. Nvm cim to bylo :( Tak radsi zjistuji at neco nezanedbam. Za jak dlouho je tedy dobry odlovit samce? Hned jak mile vypadaji mali ze plavou nebo ho tam radsi jeste nechat? On nechce nic zrat jak tam s nima je. Dik
A jeste do toho jak napotvoru jedem zitra na dovolenou. :( Tak se o to bude muset starat bracha a snad mu to pujde.
Myslím, že před pokusem o odchov by si měl víc číst, ptaš se za sekundu 12
Dekuji ona pulka tech malych plave uz po akva. Ale jeste jich je par v hnizde a ty samec porad vraci zpet do hnizda. Vzduchovani mam uplne na druhe strane akva tak to by mu pak nemelo delat takovou praci. Mam tam skrtitko co se pouziva na infuze takze to je fakt pustene jemne.
Jinak diky
Pokud jsou ve hnízdě se žloutkovým váčkem, nevzduchovat! Zbytečně přiděláváte samci práci, jelikož se mu budou rozlétávát a při vracení vždycky nějaké mládě "omylem" spolkne. V okamžiku když hnízdo opustí, do rohu bublifuk s vývodem na stěnu, (voda lehce stéká do nádrže) a máte vyřešeno.
Krmit ihned po rozplavání. Jakmile ztratí žloutkové váčky. Vzduchovat opravdu velice jemně, aby se plůdek neumlátil.
Zatím krmením budeš pouze kazit vodu. Rybky zatím žijou z žloutkovýho váčku, ale měl bys už chovat násadu žábronožek solných, jemné!!! Vzduchování ano, protože labyrint se jim tvoří až později.
Když je to nutné...podle chování ryb....
0 04.08.2012 15:48 Jana – oddeleni samcu
v kolika mesicich oddelujete samce? me uz se zacinaji dve rybky docela nahanet a dominantnet a to je jim pet tydnu.
Krome vyraznejsich ploutvi a povahy, je nejaky dalsi rozpoznavaci znak, jak poznat samecky?
Sera Artemia mix krmím okamžitě co se malí vylíhli, jsou vykulení pár dní. Je vidět že to baští protože mají krásně oranžový bříška.
Ty potřebuješ něco opravdu mini, proto jsem Ti doporučil ten Micron, ten Sak máš pro větší ryby. Vířník taky dobrý, s mraženým zkušenost nemám, pěstoval jsem si nezmary, ale to chce s tím počítat a bet na mladý připravenej, proto Ti doporučuju tu seru, to už máš všechno hotový, jenom použít a to teď potřebuješ, jde o čas, jinak Ti začnou padat na nedostatek potravy.
A tohle
www.exothobby.cz/… ??? je mozno to taky pouzit na rozkrmeni ? nebo to neni az tak vhodne ?
co ty mrazene vyrniky ? davat nebo pockat az budou vetsi ?
Z komerčních krmiv bych použil třeba
www.akvarista.cz/… , tu žábronožku až tak po 14 dnech.
Edit: Tím vařeným žloutkem v případě nouze lze taky. Kousek vař. žloutku mezi prsty zozmělněnýho a vytvoří se taková mlha, ale musí se s tím opatrně, dost to kazí vodu.
Od kdy Bojovnice žerou zeleninu?
Jj.. Cetla jsem tam, ze je to z predcasneho vyvinuti plodu, ale pry to neni fatalni a muze se to prave podavanim zeleniny dorovnat. No kdyz se mi ho podari zachranit, urcite to sem napisu a budu pysna.
Kazdopadne z nachlazeni to nebude, drzim stalou teplotu a akvarium je na teplem miste v byte. Zatim se drzi.
To sou rady, jako když za středověku. Uvaříme lektvar z netopýřího ucha, muří nohy, trochu tohodle sajrajtu a něco z tam tý šlichy.....
Pokud neplave, pada ke dnu, je to problém plynového měchýře. Ten to problém je buď z nachlazení, nebo u mladych ryb z nedostatečně vyvynutého měchýře.
Hmm... :/ Na netu jsem nasla radu, ze pokud se to u rybicek vyskytne, muze se to srovnat podavanim cerstveho nadrceneho hrasku. Mam ted volnou jednu mensi nadrzku, dala jsem ji tam zvlast, aby mi nezavlekla infekci, a zkusim s ni jeste tedy tuhle posledni moznost a kdyz tak papa
Jak říká romant... ale pokud nemůže plavat, je to něco s plovacím měchýřem a já bych ho utratil, aby nechytl ještě nějakou infekci a nenakazil ostatní.
Selekci provede buď sama příroda a podle toho jak to popisuješ tak vše k tomu směřuje, nebo jí trošku pomůžeš.
Hm... Tak dneska se tomu podivnymu pindovi tezce dycha a plave trhane. Tedy spis lezi na dne. Co jsem vypozorovala - nedokaze se vznaset jako ostatni rybky, ale okamzite jde ke dnu, kde lezi a tezce dycha. Tu ploutev ma fakt rozdvojenou a u sebe. Nevim, zabijet se mi ho nechce. Nebo mam? Co s nim je? ;(
Hele, pokud je v pohodě, plave a žere a roste, tak ji neřeš, na to máš čas. Ale kdyby nějak blbě plavala nebo tak něco, pak ... víš co. Krátký proces je pro defektní rybku lepší než dlouhé trápení.
0 30.07.2012 13:47 Jana – podivnej tvar ocasu
Zdravim zase po chvili, maly rybicky rostou bez vetsiho uhynu zatim. Kazdopadne jsem si u jedne male rybky vsimla podivnyho tvaru ocasu. Oba rodice byli crowntail. Vsechny rybky tedy maji klasicky vejir, ale jedna ma jakoby na konci patere ocasni ploutvicku do spicky takove vidle o dvou hrotech. Je to nejaky defekt?? Mebo se mi narodila nejaka specialni ryba ?
Je v pohode, zere a patri mezi ty nejvetsi. Dik za radu
Nutno dodat, ze jsem se koukala na par videi a jako double tail to nevypada. Vetsinu casu ma ty ploutvicky u sebe jako kdyz mate zavreny nuzky. Divny...
Starší reakce
Dal bych na kolegu, on to má odsledovaný a nějakou tu betu už odchoval.
No já právě zase jinde četla, že jim zatvrdnou
O pár příspěvku výše o tom píše kolega.
LiborSprysl napsal: No a to je to řešení...ona si umí ulevit. Mnohým druhům ryb jikry tz zav.tvrdnou, betty si pomohou...odsypou... Starší reakce
Libor to hezky vysvětlil. Tak jen přidám video, kde uvidíš jikry v tlamce samce a druhé, kde je krásně vidět tření a "tanec s jikrami":
www.youtube.com/…
www.youtube.com/…
A ptal jsem se proto, že se tyhle krásky chci pokusit chovat. Tak sbírám co nejvíce informací, než se do nich pustím. A LiborSprysl je studnice informací
Ne nemyslí, jsou dvě skupiny bett, jedny staví pěnové hnízdo a u druhých samice kladou jikry, které po oplodnění samec uloží do tlamky - mnohé si je velmi pěkně předávají z huby do huby
- a takhle odchová mladé...
?? Já to pochopila jako srandu, že tím myslí tlamovce?
Já to znám jen splendensek. Tlamovcové bety jsem nikdy neměl...
Tak tohle jsem nevěděl.... já měl vždy samců několik a se třením nikdy nebyl problém. Jojo, člověk se stále učí, díky za nové info. Myslíš, že tohle platí i u tlamovcových bet? Že když nechám samičku chvíli bez samce, že jikry "upustí"? Nebo je to jen u těch, co staví hnízdo, případně jen u betty splendens?
hehe tak az tak ne to jsem uz vypozoroval jak se treli a padali z te samicky ze jsou bile
Tak to jo,já jen že betty maji jikry bílé,napadlo mě,jestli neplašíš zbytečně
.
Nn, ze maji kolem sebe pak takove ty bily humus, jakoze ty vlakna. Zkusim to vyfotit
Jen tak na okraj-co nazýváš plesnivýma jikrama?Že jsou bílé?
No a to je to řešení...ona si umí ulevit. Mnohým druhům ryb jikry tzv. zatvrdnou, betty si pomohou...odsypou...
0 20.07.2012 17:05 Jana – mozna hloupej dotaz
Jak resite samicky, co maji narvany brisko jikrama a momentalne nechcete mit dalsi treni? Samecek je po nemoci, tak ho prirozene nechci taky vycerpavat. Ale ty zensky v akvariu z neho sileji, pulka z nich narvane bricho jikrami. Jedna z nich ho ma tak velike, ze ji odstava i nekolik supin a samovolne jikry upousti.
bry den tak jsem snizil vyluhem ph na nejakych 6.8 a dnes se tam rybky vytreli tak uvidime co z toho bude
snad se jim bude tentokrat darit i samec se ted stara a to je minule pozral. jinak dekuji za rady panove
Také dávám artémku hned po rozplavání a bez problému
He... Tak se zda, ze jsem je podcenila, ze by byly rybky na artemie stale moc male... No dobre, dnes jim pripravim artemie.
To já jen výjmečně, když jiná není... Většinou mám 220.
Tak já dávám artemku hned po rozplavání bett a bez problému.Používám dost jemnou,260 000 nauplií.
Až bude potěr tak velký, aby ji byl schopen pozřít. Většinou dávám trepku již třetí den, artémii , pokud je drobná po týdnu.
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 34
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 23173x