Betta splendens - rozmnožování, odchov
Čerstvě vykulený potěr nechat jedině se samcem, který se o ně do rozplavání stará. Ostatní ryby (včetně samice) je sežerou.
0 16.05.2008 16:56 Vocko88 – Co je nebezpečné pro malé betty?
Ahoj, chci se zeptat, co nebo spíš kdo je nebezpečný pro malé Betty? Jestli samice či ostatní ryby v akvárku? Nemám jiné akvárko, tak si asi udělám porodničku a nevím, koho s kým nechat
Díky za rydu...
No, nekdy zerou, kdyz pomahaji samci nosit do hnizda. To jim jeste toleruje, protoze ma sam plne "ruce" prace.
Nemam s betkami velke zkusenosti, nicmene u me i pres pomerne male akva (50) je i po treni docela klid, mam stesti na osobnost ryb, samicky samce nedrazdi, klidi se z cesty a on na ne cilene neutoci, krom obcasneho stouchnuti, aby se nereklo, kdyz obhlizi revir. Ale i z toho si dokazu predstavit situaci v necem jeste mensim.
po stoprvní opakuju že samice se odlovuje proto,že ji po tření samec považuje za nepřítele..jak by je mohla sežrat dyž by jí samec mezi tim ubil k smrti..!!..takže SAMICE JIKRY NEŽEROU!!!!!..než bejt aktivní a psát sem o něčem co nevim nebo o tom nejsem 100% přesvědčen tak si to psaní nechte od cesty..radíte zbytečně ptákoviny,..
Zlikvidování potěru samičkou ať se bojí profesionální chovatel. Pro většinu majitelů často jednoho společenského akvária je pokus o chovatelský odchov jen stresující záležitostí pro všechny zúčastněné. Teda soudím.
ta ne, ale v akvárku to má trochu těžký se prosadit, proto jí musíme pomoct
samičku radši odlov, pokud ti to nebude činit potíže. je to bezpečnější, ty jikry by mohla sežrat.
Nechal bych tomu volný průběh. Snad ta příroda není tak blbá.
Rád jsem se přiučil... měl jsem za to, že se samička odlovuje, protože by požrala jikry
věčinou se stává že je zežere i samec při prvním třením
Samička je připravena do týdne ,můj rekord je 3 a půl dne
Me se povedlo ve spolecnem dokonce jednu betku dovest od treni do dospelosti. Ostatni obyvatele spis sezerou vykuleny poter, zdrave, oplodnene jikry samec casto ubrani. Pak je to na rybce, jak se dokaze ukryt, a jak si umi najit potravu. Zalezi ale na slozeni ryb i na zarostlosti a velikosti nadrze a v neposledni rade na stesti, zda ve spolecenskem neco zustane.
proč by z jiker nic nebylo..??..samice se dává pryč proto že samec jí hned po tření považuje za ryvala a nepřítele a může jí zabít...pokud vytíráš ve společenské nádrži ostatní ryby jim jikry sežerou..jinak mohly zmizet taky proto že samec sám uznal za vhodné je sníst..
..třeba proto že nebyly oplodněné..
To sice nevim, za jak dlouho, ale až k tomu dojde musíš samičku odlovit a dát jinam. jinak z jiker nic nebude
0 15.05.2008 13:40 kukulin – tření betta splndens
Dobrý den. V malém akvárku se nám vytřeli betty. Do rána jikry zmizely. Za jak dlouho je samička zase připravená na tření? Syn se mě pořád ptá, tak ať vím, co mu říct. Moc děkuji. Lenka
Nebo zkus na hladinu nějak umístit napůlku rozstřihnutý kelímek.
Vznikne z něj taková jeskyňka a hnízdo bude držet pohromadě
Nějakou plovoucí rostlinku, rychle se množí a je na to dobrá např. lemna minor, tady ji nabízí spousta lidí.
0 12.05.2008 17:19 12Mattiew12 –
Re: Tron skus ta prichytit polystiren to je len napad nevem ci je to aj vyskusane
0 12.05.2008 16:00 Tron – Betta- stavění hnízda
Mám takoví malí problém.Můj sameček betty staví hnízdo ale nemá na co takže se to pokouší dát ke stěně.Chci je nechat rozmnožit, ale nemám žádný list který bych tam položil na hladinu, tak sem se chtěl zeptat co na tu hladinu můžu položit místo toho listu.
Předem se omlouvám za případné pravopisné chyby.
Edit: Musím ale přiznat že se činí už je 2cm od skla on se asi bude chtít vážně rozmnožit
Starší reakce
to vím, ale betta starter je asi z poloviny tvořen mletou artemií, já sám ho ještě nezkoušel, ale mám ho objednaný, na první týden stačí běžné prachové krmení
pro male bety jen trepku nebo virniky, pri krmenim umelim rostou velmi pomalu a jsou daleko vetsi ztraty.
Artemka je na ne moc velka, tu az po tydnu.
Nejlepší je Atison Betta Starter nebo si líhnout artemii.
0 19.04.2008 10:26 Klááááár – Malé betty
Tak už se mi vylíhly ty betty, čím je mám teda krmit?
Starší reakce
To tak není.Z importu se kupují i páry stejného vybarvení, podle tvého výběru.
Protože je po nich větší poptávka.
Ale i v importech z Asie Vám přijdou většinou pouze samci.A pokud tam jsou samice,tak zaručeně jiná barevná varianta.Nebudou Vám ulechčovat chov čisté linie.
V akavaristikách se prodávají samci, protože jsou hezčí a lidi je kupujou víc, to prodávání jen samců kvůli ochraně kšeftu mi přijde jako celkem blbost - v akvaristice nic jinýho, než VT a občas CT neseženeš a k špičkovým kusům mají hodně daleko
Já jsem nikde netvrdil,že se mají chovat při 30 stupnich,jen při tření a to kolem 30
Už vidím jak odchováš 100 ks mladých samců do pěkných nepotrhaných jedinců,ano do nějaké velikosti můžou být spolu,ale ve velikosti cca 3cm se začínájí napadat,takže nevím jak to děláš.
Za další jsem napsal,že je většina samic v potomstvu,ale stačí si nejdříve přečist řádně odpověd.No nevím jak ty,ale v akvaristikách samice nechtěli ,jen samce,takže opravdu nechápu co tu píšeš.
V minulosti jsem Betty množil a to ve velkém,ale teplotu 30°C jsem nikdy neměl. Opravdu stačí kolem 25°C. Já osobně odlovoval jak samici,tak i samce a nikdy nebyl žádný problém. Pokud byly jikry oplodněné,pak se líhlo vše bez problému. Samozřejmě musí být odpovídající voda. Stává se,že mladý samec jikry neoplodní,nebo má samice jikry v sobě až moc dlouho. Pak je lepší pár vytřít vícekrát. Ale odchov je opravdu primitivní,nevidím důvod nějakého nezdaru...
1 04.04.2008 13:18 Klááááár Hele a kolik se jich asi tak rodí (líhne)? Jo a kolik asi jich přežije do dospělosti?
A kolik z toho je samců a kolik samiček?
30°C - skvělé - chudák ten,co si je koupí-krátký život(i tak nežijí zrovna dlouho)
samce zvlášť - proč? Klidně i 50-100ks(mladých) ve 100l - jen se musí vědět,jak na to.
jak už napsal Joecz - v obchodech jsou většinou jen samci,proč?Nerodí se více samců,ale samičky od variant se neprodávají.
rádoby"ochrana"profi chovatelů - "každý"by mohl odchovávat čisté formy a oni by měli po kšeftu.
Pokud je chováte při 27-28°C,tak se nedivte.
ve společném akva nepřežijou, ostatní je sežerou a nevšiml jsem si, že by v odchovu byl nadbytek samiček, pokud máš kvalitní ryby var. HMPK, HM, PK tak se o ně většinou poperou
Nebo az se ti vylihnou ve spolecnym tak predelej cele hnizdo do elementky
Chci je odchovat, vajíčka kladou pořád, ale do společného akva...
Teplota kolem 30 stupnu,tyto ryby množit je jednoduché,ale je problém je prodat,hlavně samice,kterých je většina v potomstvu,taky je potřeba chovat samce zvlášt,jinak si navzájem potrhají plutve a jsou na odpis.Až se ti vylíhnou,sniž sloupec vody na cca 10cm,krm je artemkou to pak rostou jako z vody
Řeč je o odchovu. Mě se nevykulil plůdek dřív než sem jí nezvýšil na 30stupňů. Jinak bych to nepsal..
A že by se vařili to nějak nepozoruju
Úplně zbytečně vysoká teplota,která zkracuje život bett.Pro chov bohatě stačí 24-25°C.
31°C není pro bettu vaření
přesně tak, měla by si mít samostatné akvárko, jinak ti ten potěr níkdy nepřežije, na tření stačí tak 10l s velkým množstvím rostlin, hlavně plovoucích a těch 29 není až tak nutných jde to i při 27
Co Vy máte s tou teplotou?Vy ryby vaříte jako rybí polévku?
Pro betty stačí teplota 27-28°C a plůdek se líhne zhruba za 26 hodin.
Teplota by měla být okolo 29(mě se osvědčilo 30-31stupňů) po vytření samici vyndat a dát do jiného akva a samce nechat ve vytíračce. Pokud je samec sní není snima něco v pořádku buď jsou neoplozené nebo je samec prostě mladý a neví co snima.
1 02.04.2008 16:40 Klááááár – Množení bojovnic
Ahoj, chtěla bych množit bojovnice, i bojovnice to chcou, ale vždy když nakladou vajíčka (jikry), je tam hnízdo jeden den a pak zmizí.
Jednou mi ruplo akva, tak jsem lovila ryby ven a viděla jsem tam mimino, myslela jsem si ale, že je to paví oko, ale bylo o kousek větší, uvažuju, jestli to nebylo mimino bojovnice (bety).
Poraďte, jaké podmínky jsou dobré na vytření a jak je odchovat, hnízdo samec staví pořád, samice kladou, ale nikdy se nevilíhne nic...
Starší reakce
Na 100% ne!
1 22.03.2008 08:28 Kamka – Pomozte mi!!!!!
Prosim vas!!!Ako mam dat Betu aby sa sparila...No mam taku samicku ze ma strasne velke brucho!!!A uz asi bude mat...No ale samec nestavia hniezdo...A mam tam skalare.Myslite ze tie male betinky preziju? Mam tam skalare,slimakou,prisavnikov...
Starší reakce
Samička má vždycky jikry.
0 14.02.2008 17:47 KAKTUS1010 –
Re: dado Mne sa samica zo samcom vytre vzdy na druhy den. Samice maju zvacsenu mocovopohlavnu bradavku to je to biele pod bruskom.
Břicho se jí hodně zvětší
1 14.02.2008 17:24 dado – betta splendens
Ako zistim že samička ma v brušku ikry?chcel by som to vediet lebo neviem či už je čas dať ich do odchovnej nadrže
Starší reakce
Dno tam nedavej, bude se ti to lepe čistit a lepe uvidiš ty mlade rybičky. A ktěm rotstlinkam, ja bych je dal do maleho keramickeho květinače s třoškou štěrku. Ale samzdřejmě nech aji některe rostlinky plavat mrňata budou mit více ukrytu.
Přidat reakci
1 ...... [31] ...... 34
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 23173x