Betta splendens - rozmnožování, odchov
ahoj tak samicka se nasla lezela mrtva za bridlici co je v akva asi ji tam zahnal ci co :(
Dekuji za info.
Jelikoz jsem je mel po spolu teprve 6h a oni se vytreli, s cim jsem nepocital, tak byli v tom 54l akva co mam v prezentaci. S tou drti, jak tam nekdo napsal. Par jiker lezi mezi tim tak uvidim. Pockat tedy tri dny, zda neco nebude
A ohledne samicky stale nenalezena :( snad nebude moc smrdet nekde v krytu nebo tak.
Pokud máš vytíračku dobře přikrytou (a to by jsi měl, hlvně kvůli tomu, aby se nerozpadalo hnízdo), tak samička bude v nádrži. Ale pkud ne, samička bude někde mimo nádrž a jak píše placka5 bude asi už vysušená.
Pokud jde o jikry na dně, a mášli holé dno, část jiker bude v pohodě. Nechej tak a do tří dnů uvidíš, i pokud tam nějaké dno máš.
Ještě k těm bojovnicím co vyskočí z nádrže.
Už se mi to stalo párkrát, že ryba vyskočila z nádrže a pomalu schla na zemi. Pokud takovou rybu uvidíte do 3-6ti hodin od vyskočení, je ještě šance, že žije. Zní to podivně, ale je to tak. Vše záleží na okolních podmínkách, teplotě a vlhkosti vzduchu, teplotě a materiálu podlahy... I když ryba vypadá jako zaschlá, zkuste jí dát z5 do vody. Je tu šance, že se z toho probere.
Jelikoz se vytreli jak jsem byl v praci a nez jsem dojel domu tak uz tam nebyla tak jsem ji nemel jak odlovit
Samičku jsi po výtěru neodlovil?Bude někde vysušená
.Nyní mě asi všiuchni ukamenují,ale já odlovuju i samce,a k vylíhnutí dojde také.
Bre rano panove a damy
chci se zeptat vcera jak jsme byl a sichte tak se mi vytreli bettky samec hlidal hnizdo jako divej az do 24 00 kdy jem ho pozoroval pak jsem sel spat rano jak jsem vstal tak hnizdo rozbite a vsude po akva jikry z toho asi uz nic nebude ze ? a nejvetsi sranda je ze nemuzu najit samicku :( nikde nelezi a ani neni schovana tedy alespon tam kde je videt
diky za odpoved
Máte také zázemí odchov není ojedné nádrži
Problém je v tom, že málo čtete.
Ono nic se teď neděje, ale samec tam s nimi měl být ještě tak 2-5 dní.
To že vidíte prcky padat ke dnu je v pořádku, kdyby tam byl samec, pomáhal by jim do hnízda.
Prckové jetě nejsou zcela vyvynutí, jsou to spíš ještě takové larvy.
Až je uvidíte normálně plavat a změní barvu z mléčně bíle na průsvitnou, začnete je krmit. A pokud by tam byl samec, odlovil by jste jej.
A kolik pak jich vidíte, hodně? Čím to budete krmit? Máte něco zajištěno?
Proč jste odlovoval samečka? On je nosí zpátky do hnízda, dokud se nerozplavou.
0 25.06.2012 14:52 Míra – betky
Ahoj. jdu si za vámi pro radu. Dnes je to třetí den po nakledení jiker. Samici sem hned po nakladení odlovil a samečka dnes. Koukám do akvárka a vidím jak bezvládně malý vylíhlý prcci padají ke dnu. Je to normální nebo jsou mrtví? Musím jim vzduchovat? Prosím poraďte.
Starší reakce
Ono na takovou vytíráčku pro bojovnice není třeba mít nic specíálního..
Thajci je třou v lavoru....
Tak si přečti místní atlas a budeš vědět víc....
0 20.06.2012 18:05 Míra – betky
Ahoj mam prosbu. Mám společné akvárium a tam mam samečka a 2 samičky betek. Samice jsou narvané jikrama ale samec hnízdo nestaví napadlo mě dát samečka s jednou samicí zvlášť ale nevím jak jim zařídit jiné akva nejvodněji tak aby se mi vytřely. Dík za odpověď
Jak získám či vypěstuji to háďátko octové?
Strava dobrá. Mužeš doplnit hádátko octové. Berou ho hned po rozplavání.
Tak problem bude někde jinde, když zbyli jen dva.
No, když na ně teď koukám, tak asi ten 1cm mají. Tak to možná moc řeším. Fakt je, že proti prckům Black moll to jde pomalu.
Dávám jim vylíhlé artemie + Serra Micron. Co ještě jim můžu nabídnout?
1 cm naroste za dobrých stravovacích podmínek za měsíc.
To že jsou už jen 2 a pomalu rostou vypadá na hladovění.
Mám dotaz. Když se mi vykulilo hejno prcků Betty, tak jsem pár odlovila a postupně mi zůstaly jen dva kousky. Připadá mi, že rostou strašně pomalu. Je to normální? Za jak dlouho má mít bettí miminko cca 1cm?
Starší reakce
Ahoj,
už jsem tak udělala. Dneska odpoledne, ještě než jsem udělala ten komín, "to dělali" skoro pořád a už správně tak jak mají, ale ani jedna jikra. Nejde mi ani tak o to odchovat mladý, ale měla jsem spíš strach o ní a proto jsem svolila k tomu, že jim to dovolím. Vždyť já brečím i rybičky co má nemoc, takže představa, že by se jí něco stalo, když jikry nevypustí, mě trápila. Když vím, že se jí nic nestane tak jsem v klidu. Jinak ten sameček je větší než ona. A taky hlavně mockrát děkuju za radu.
Bojovnice se přes noc netřou.
Vypadá to, že sameček je asi nezkušenný a není náhodou o fous menší jak samička?
Vem PETku a udělěj z ní tzv. "komín" - odstřihneš dno a horní část PETky. Výšku by jsi mělá mít asi o 2cm víc než je hladina vody ve vytíračce. Do komínku dej samičku. Nech je tak do rána a pak samičku vypusť.
I když má samička plno jiker třít se nemusí. Přezrálé jikry samovolně vypustí. Někdy se to z ní sype jak písek.
0 14.06.2012 12:34 Martina – Tření Betta splendens
Dobrý den, našel by se tu někdo kdo by mi poradil? Mám Bojovnice pestré a můj sameček už dlouho stavěl hnízdo, neboť měl ve vedlejším akváriu samičku a viděl na ni. Samičce se zaplnilo bříško a plně se mi vybarvila a tak jsem se rozhodla je poprvé dát k sobě a třeba je nechat vytřít. Sameček ji přijmul a o tření se mi několikrát pokoušeli. Včera v noci jsem je jednou viděla dostat se do "sevření", ale samička nevypustila ani jedno vajíčko a také se velice rychle probrala z toho strnulého stavu a odplavala. Pořád samečka láká, on je spíše pasivní a nechává se zlákat. Co se v noci dělo nevím. Dnes samička vypadá stále stejně a stále se snaží třít a občas i sameček, ale příjde mi, že on je už spíše agrasivnější. Ke tření během noci nejspíš nedošlo, neboť na hnízdě není vidět změna. Poradí mi někdo, zda bude samička v pořádku, když vajíčka neuvolní. Mám ji odlovit a vyprdnout se na to? Mám ji tam nechat a nechat je ještě? Prosím poraďte mi někdo. Předem všem moc děkuji.
Starší reakce
Pryč jej dávat nemusíš. Stačí jej hned po vytěru odlovit ale chce to teplejší vodu 28-30st. C aby se potěr rychlo vykulil a přidat Huminy. Ty by měli být ve vodě při každém výtěru.
Starší reakce
No jo, to je pravda, tím se chrání i oni sami...ale tak nechte jednu na zkoušku...
Mě vždy řeknou, že mají svoje chovatele a od cizích neberou
To mi povídej, není problém udat ryby do zverimexu, dokonce i někteří žebrají aby sme jim něco dodali...
Někdy toho chtějí tolik, že musíme odmítat, prostě nejsou....
Ale oni je nechtěj ani zadarmo
Přesně tak. Burzy internet ve zverimexu ti stejně moc nedaj
Taky bych zkusil odchov Bett, ale nevím, kam bych pak dal mladý, ve zverimexech je nechtějí
Starší reakce
Já netvrdím, že se mají dát ke tření obě dvě samice, ale že když jí tam nechá napořád samotnou, jen se samcem tak ji usmrtí!!!
Jak Semtex píše...takové nesmysly jako tření se dvěma samicemi ani nezkoušejte...může zabít obě!
Zajímalo by mne, kde se píše o tom, že se do tření mají dát 2 samičky???
Myslím že ve slovech Chov a Odchov je velký rozdíl.
Zkus to, když se to nepovede, tak tam dej zpět i tu druhou samici, aby ji neuhnal k smrti
Takže doporučujete jednu samici odlovit? Mám tam dvě protože se píše v atlasu že je to tak lepší....
Pokud jde o to potěr už jsem jednou měla akorát mi ho asi po 14 dnech samec sežral protože jsem ho boužel neměla kam odlovit a naivně jsem si myslela že se potěr někam schová....Tentokrát ho už mám kam pak odlovit a myslím že odchov zvládnu (četla jsem o tom už dost článků) a pokud budu mít nějaký problém ano pak se budu ptát protože si myslím že od toho fórum je...
Nejúžasnější na odchovu Bojovnic je to, že nikdy nevíte, (minimálně v posledních letech) co vám z toho vypadne. Myslím tím teď barvy, tvary ploutví, ale i jak už se někomu párkrát stalo, v potěru byli jen samé samičky.
Ale ty barvy to je asi největší napínák. Měli jsme samce i samici žluté a hádejte kolik potěru zežloutlo? Ani jedna, a to jich bylo asi 50 kousků.
Nebo naše poslední odchovy, jsou tam barvy od červené, modré, bezbarvé strakaté, žluté i černé a měděné.
Naprosto s Tebou souhlasím.
Rozhodně jsem nechtěl poukazovat na jednoduchost odchovu, z toho mě snad nepodezíráš.
Viděl bych to podobně...
Já jsem si ze zvědavosti jeden odchov vyzkoušel...a je to vážně super, odchovat si tyhle krásný ryby sám...jen to neni zas tak jednoduchý jak se může zdát...pokud si neni člověk jistej tim, že chce odchovávat, že na to má zařízení a že to zvládne, tak nemá smysl řešit tření a pěnový hnízda...
Ano, živá strava dělá divy, ale pokud budou pohromadě víc jak dvě ryby dané do tření, tak úspěch je ve hvězdách..
A co potom, když se vytření zadaří a potěr se začne líhnout? To bude zas vyptávání jak to odchovat?
Většina lidí si tu myslí, že je to jen tak samo od sebe, že se to nějak udělá. Ale pokud si dřív než něco začnou chtít odchovávat nenastudují do detailů, tak sou předem odsouzeni k neuspěchu a zklamání, které asi i od dalších pokusů odradí.
Ano, je to přesně tak jednoduché, jak píšeš.
Děkuji za radu
To mě nenapadlo... A to myslíte normálně je nalovím v sudu propláchnu a můžu jim je dát? Nebo s nimi mám ještě něco udělat?
Krmte živými komářími larvami...sexuální apetit stoupá přímo raketově po tomto žrádle.Edit: Teď mne napadlo - abyste to nepřehnala, betty jsou veleprasata, která se umí tohodle přežrat do skutečného prasknutí! Nikdy neví kdy mají dost...
jestli máš možnost, tak mu tam zkus dát jinou samici a uvidíš
Co se dá dělat?
Napřed bych si o tom něco přečetl, stačí tady v atlase, nebo i v tomto vlákně.
Podélné pruhy jsou běžné zbarvení. Pokud má samička ochotu ke tření, má pruhy příčné, silné. Ale en ty tmavší barvy, u světlích bohužel nejsou žádné.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 34
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 23173x