Echinodorus - problém
A jak je to tedy s těmi dusičňany?

Pokud je 100 mg/l reálná hodnota (mám poněkud pochybnosti), tak by to mělo ke "zdravému akvariu" dost daleko...
Citace: "Existuje skupina roslin, které přijímají živiny téměř výhradně z kořenů a takové lze pěstovat pouze v hitech akvárií."
Tak to by mne velmi zajímalo, které jsou to konkrétně - a jak by pro ně mělo takovè "hitech" akvarium vlastně vypadat?
Kolik Echinodorů Ti v akva už vyrostlo, že jsem tak smělý? Opakuji, mně roste E. "Mercedes" v křemičitém jemném písku, bez hnojiv v substrátu, hnojení jen do vody. Rostl ale bez problémů i po výměně dna (takže úplně bez živin ze dna), za cca 10 dní po výměně dna měl nový list.
To nevylučuje mé tvrzením. Pokud je voda přesycena živinami, pak se to ke kořenům může klidně dostat stejně jako kuličkové hnojivo. Ale tohle není běžný stav v lowtech akvárií jako má Danča84.

Mám za sebou asi 60 druhů a kultivarů rostlin rodu Echinodorus. Tak o tom něco vím. Dokážou růst i bez substrátu jen se zatíženými kořeny.
To je hodně zjednodušené až zavádějící tvrzení. Existuje skupina roslin, které přijímají živiny téměř výhradně z kořenů a takové lze pěstovat pouze v hitech akvárií. Na opačném konci žebříčku jsou extra nenáročné rostliny, které si vystačí pouze s živinami ve vodě. Do té ale Šípatkovec (Echinodorus) nepatří. Přináleží do širokého spektra rostlin rozloženého mezi těmito extrémy. Ačkoliv zvládne pojmout většinu živin z vody, tak je občas potřeba doping v podobě kuliček ke kořenům. Teda pokud člověk nemá štěstí, že se mu v substrátu přetvořily odpadní látky na živiny.
Tohle téma jsem byl nucen podrobně prostudovat, když mi během půl roku uhynul Šípatkovec, ačkoliv se všude tvrdilo, že je absolutně nenáročný.
Máte pravdu, není potřeba to nějak hrotit. Příroda si cestu najde sama

Děkuji. Filtr nemám a neplánuji, jen tu 5w lampičku s klipem a pod akváriem z nutnosti topnou podložku.
Nebazíruju na žádné rostlince ani živočichovi, pokud něco dohromady nepůjde nezblázním se. Chci dlouhodobě udržitelné zdravé akvárko příjemné na pohled. Je zdravý člověk co musí denně polykat hrsti prášků?
Děkuji za radu, ale než hnojit to se radši bez této rostlinky obejdeme, tohle akvárium stojí především na octopusu a mokřance, echinodorus je tam jen pro ozvláštnění. Něco mi říká že prodejci doporučí cokoliv co vytáhne ze zákazníka peníze. Naši dědové neznali ani CO2 ani všemožné chemikálie, do akvária nasypali písek nabraný v řece, nasázeli rostlinky co kdo měl (ano nebyl takový výběr jako dnes, ale kdo měl štěstí sehnal dost), kdo měl topítko z odporového drátu zasypaného pískem a zataveného do zkumavky nebo svítil obyčejnou lampičkou položenou na krycím skle, byl machr největší. A fungovalo to

Na začátku jste se ptala na růst nebo konec Vašich Echinodorů. Jen jsem chtěl poradit jak jim dopřát trochu hnojiva, kdyz nemáte výživný substrát, který těmto druhům pomáhá zakorenit a prosperovat. Uvidite sama, jak se jim bude dařit. Je toho hodně, co je dobré znát, ale pokud chcete přirozené akvarium, tak jen nechte zaplý filtr, sviťte,vymeňujte vodu a krmte zlehka osazenstvo, to ostatní přijde snad samo. Držím palce, ať se daří

Na dusíky a čpavek chápu aby se hlídalo množství a při stoupání se vyměnila voda, ale na co potřebuju ty ostatní hodnoty? Vysokou hladinu fosfátů nemám určitě neboť řasy se tomuto akváriu vyhýbají jako čert kříži a GH a KH nemám tušení ani co to je. Nevyžívám se v chemii ani nemám ambice na podvodní botanickou zahradu, naopak je mým cílem akvárium kde je přirozená rovnováha, aby všechno fungovalo beze strachu z předávkování toho nebo výpadku výroby tamtoho, nechci ve zmatku shánět centrálu když ohlásí přerušení proudu... Chci vybalancovat druhy a množství rostlin a živočichů aby si to sedlo, ne ladit kolik čeho tam mám ještě nakapat. V Hranaté radosti se mi to snad začíná dařit že je akvárko funkční i pěkné na pohled (zaklepu), ale ta je větší a starší, tady to bude větší oříšek.
Krevety měl syn blue dream a black krystal, z těch modrých 3 dospělých a 4 mladých jsem už dlouho neviděla ani jednu, z 9+1 černobílých vídám na první pohled 3,4 ale já špatně vidím a ony se rády schovávají tak jich tam bude možná víc. A nejsem si jistá jestli ty mladé něco nesežralo...
Představa že rostliny přijímají živiny hlavně kořeny je dost mylná jsou jako většina akvarijních rostlin z většího či menšího proudu a kořeny se hlavně přidržují k substrátu.
Doporučil bych určitě kapkové testy alespoň na NO3, PO4,přip.další makroprvky jako draslík a železo, dále kapkové na gh a kh hodnoty. ph měřím zkalibrovanou digitální ph tužkou za 200kč. Pokud tam budete mít nebezpečný NO2 nebo čpavek určitě to poznají rybky a krevetky, které by dlouho nevydržely.

Tetra 6v1, měří to NO2, NO3, DH, KH, PH a chlór

měřím s tím od začátku, takže všechny hodnoty jsou tímto testem...
Tak nějak. Papírové testy mi dávaly 200mg a po přeměření podrobným testem to spadlo na pouhých 25mg.
Je taky otázka jakým testem těch 100mg NO3/l naměřila.Pokud to byly papírkové testy,tam bych té naměřené hodnotě vůbec nevěřil.
Zjevně má dobrý základ z doby, kdy se tam hnojilo a nelze srovnát s prostředím, kde nikdy nic podbného nebylo.
K Echinodorům bez aktivního substrátu doporučují prodejci dávat ke korenům tabletky npk, některé tam vydrží davkovat hnojivo i půl roku, přímo ke korenům. Ovšem je potřeba zvážit vaši hodnotu no3 100. Zkuste třeba
www.rostlinna-akvaria.cz/… Už pár let tam žádné co2 ani hnojivo nemám a rostou stejně jako s ním.

Jenže tam máš spoustu tekutého hnojiva + CO2. S tím už něco ke kořenům prosákne a už to není taková loterie zda se rostlina chytne nebo nechytne.
Žadná "loterie" to není, chce to "vědět co dělám". Což kolegyně, pokud má opravdu 100 mg/l -NO3, zjevně neví

No,tak to určitě ne. Mám třeba E. "Mercedes" (Václave díky) jen v jemném křemičitém písku, hnojení jen do vody (dnes už minidávky) a naroste klidně přes 30 cm.
A proto píšu, že je to loterie. I v písku se mohou po čase utvořit živiny, ale ta nenáročnost je u low tech akvárií bez záruky.
100 NO3 to je fakt hodně.

Echináče jsou jedny z nejméně náročných rostlin a mám je jen v písku.

Já se těm uměle dodávaným věcem bráním, nerozumím jim a nechci si kvůli jednomu problému nadělat problémů ještě víc. Na vyhánění čerta ďáblem mám ještě času dost. Pokud tam nějaká kytka nepůjde tak holt nepůjde, hlavně že to funguje celé dohromady (v sadě Junior z aqua daho co ze mě syn vyloudil byla např. Ludwigie super red ta odešla prakticky hned, ale to mi bylo hned jasné že to nebude jednoduchá kytka pro začátečníky, jak je sada popsána).
Akvárko jak je teď tak funguje, ostatní kytky hlavně octopus a hygrophila rostou krásně, řasy naopak vůbec, s dusíkem si snad za naší pomoci výměnou vody kytky také časem poradí.
Dotaz byl myšlen nikoliv "co mám dělat aby ta kytka šla", ale "je šance že ta kytka začne růst nebo jí máme dát někomu do lepších podmínek"
Vodu jsem po delší době testovala (půjčila jsem testy kolegyni a zapomínala mi je vrátit) a bylo tam toho méně špatného dusíku 100, hodně špatný je na nule dlouhodobě - všechny výsledky mám zapsané v prezentaci. Když jsem odkalovala jak vyplavaly ty echinodorusy, tak jsem dno odkalila i pod nima a nebylo tam víc špíny než jinde? On když odkaluje syn (10let, akvárko je jeho) tak to bere z gruntu, vyhrabe hodně kytek ale spíš stonkovky a malé liliovníčky vepředu, ech. se mu vyhrabat nepodařilo to až mě, když jsem se snažila ostříhat polámané listy... A v písku bylo dost vaty ještě z těch liliovníčků, co se mají sázet s ní. Tak jsem jí vyndala co jsem našla...
Bez aktivního substrátu je Echinodorus loterie. Co nějaká výživová tableta?
Pokud nerostou kořeny je něco špatně většinou je to vodou nebo zahnívající dno.

V atlase píšou u světla "středně náročná, slabší až střední". Ostatní kytky rostou jak blázen a řasy vůbec, takže myslím že světlo a živiny jsou v rovnováze. Je to mrňous 22l hrubého objemu, ve druhém akváriu mám 4w led nad 94l hrubého objemu a bez problému, roste všechno...
Nechápu,že nechápeš,že pod tou bludičkou, se ty Echnináče potácí na hranici přežití

Ahoj prosím o radu. Asi před čtvrt rokem jsem do akvária zasadila nové rostliny, mj 4ks echinodorus red flame. Dnes se při odkalování uvolnily tak jsem je vytáhla a odstranila špatné listy, a viděla jsem že kořeny mají všechny čtyři jen krátké, jak jsem je tenkrát před zasazením zastřihla. Bylo tam pár pěkných bílých kořínků, ale většina byla uhnilá. Před vyplaváním rostliny nevypadaly špatně, uhnilo jen pár lístků při přelisťování, ostatní jsou pěkné i rostou nové, nic nenasvědčovalo že by byl nějaký problém. Vzpamatují se ještě kořeny a začnou růst, nebo je to začátek konce těchto rostlin?
Akvárium máme jako low tech, svítíme jen 5w led lampičkou 13h denně bez pauzy, nepoužíváme CO2 ani hnojivo, ale v době pořízení rostlin už bylo dno (říční písek 2-4mm) přirozeně zaběhnuté od rybek takže živin snad mají dostatek...
Díky
Starší reakce
Ancistrusi jsou milé a přizpůsobivé rybky. Mají však dvě neodstranitelné chyby.
Jakmile začnou "brousit" rostliny - již nikdy nepřestanou.
Jakmile se začnou množit - nikdy nepřestanou. A čím jsou starší, tím těch mladých je více.
Cesta nápravy je jediná - zbavit se jich.

Zdravim, u nadherne vzrostleho echinodoru se zacaly objevovat jakoby prodreniny na listech, pridala bych fotku, snad se mi to podari. Hnojeni jednou tydne hnojivem bioflor master od Rataje- tekute. Vsecky ostatni rostliny v poradku- limnophila, anubias, kryptokoryny i valisnerie a sagitarie..je mozne, ze listy prokousava vzrostla samice ancistrusa? Myslim si, ze to dela ona, jinak v akvariu jeste chvili bydli mala prisavka thajska.
Starší reakce
Děkuji moc za reakce. Zkusím přidávat od soboty železo. Fotografie jsem pořídil při výměně vody, určitě neexperimentuji s polovinou vody v akvárku. Jsem rád, že to aspoň trošku funguje. Sám jsem měl také malé podezření, že jim nestačí živiny, vše se začalo zhoršovat až rostlina vyrostla. Tím, že ostatní rostliny jsou relativně v pohodě, jsem myslel, že jsem u ostatních rostlin odtrhával jen jeden list. Nemáte, prosím, nějaký tip, jak šetrně ke kořenům přidat živiny, nerad bych, abych mi zase plavaly rostliny na hladině

.
Mne tento echináč rok jen tak přežíval a nerostl. potom jsem si nadělal jílové kuličky z výkopu studny a napíchal ke kořenům. Teď musím protrhávat valisnérky a echináče taky zaplnily prostor. Takže živiny ke kořenům
rostlina s krásnou barvou, která má natolik tenké listy, že jsou lehce průsvitné. Díky těmto vlastnostem je rostlina velmi speciální. Tak je to klasický echináč pěstuje se více jak 100 let ale že by měl tenké listy jsem si tedy nevšiml.

zdravim.
toto jsou popisky, které jsem k této rostlině našel.
1.rostlina s krasnou barvou, která má natolik tenké listy, že jsou lehce průsvitné. Díky těmto vlastnostem je rostlina velmi speciální.
2.Je vhodné přihnojovat železo, jinak listy často žloutnou a sklovatí.
Za mě by to tedy mohl být mix obou bodů. Zkuste začít přidávat železo do akvária a po pár tydnech koukněte, jestli se situace zlepšila.
Osobně ho taky mám a rostl vždycky bez problémů a nutnosti C02.
Ahoj, sice nejsem žádný expert, ale moje zkušenost s E. bleherae je taková, že je to až neuvěřitelně vitální druh a taky je prostě obrovský.
Určitě se nebude jednat o nedostatek CO2, tento druh je velmi vhodný pro low-tech akvária, nevyžaduje sycení "céóčkem".
Pokud se ale pokoušíš o pěstování tohoto druhu s nízkou hladinou vody, tak to asi bude problém, mně se při dosažení hladiny začal deformovat a listy byly škaredý, nelíbilo se mu to.
Ne nutně to musí být velký problém. Někdy to tak je, že některé rostliny to prostě nezvládnou. Otázkou je co znamená že zbytek roste “relativně dobře”. Nic méně já osobně když se mi kazí takto listy, tak danou rostlinu prostřihnu od špatných listů, i když jich je víc, a čekám co bude. Většinou se mi daly do kupy.
Není prezentace. Málo informací.
Starší reakce
Pokud je oddenek příliš velký (dlouhý) tak se stává že konec začne uhnívat, a to se rostlině nelíbí vždycky nechávám jen kousek, co je přímo pod rostlinou. Odříznutý zdravý kus oddenku by měl plavat a vyrostou na něm další rostliny.

Ano, samozřejmě jsme myslel zásobní oddnek, díky za upozornění

Passenger77 napsal:.... Echinodorus většinou vydrží hodně, pokud má zdravý kořenový systém.
Měl si na mysli odenek. Většinu kořenů po přesazení obmění.
Jak říkám, faktorů může být spousta, dej tomu čas, Echinodorus většinou vydrží hodně, pokud má zdravý kořenový systém.

Zaráží mě to, že druhý roste bez problémů. Není zasazený příliš hluboko, živin mají oba stejně, takže je to záhada
Naprosto běžně se to stává, stačí si pročíst vlákno. Důvodů může být mnoho

Přidat reakci
[1] ...... 15 16
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 19802x