Echinodorus - problém
Limnobium a další plovoučky jsou opravdu dobrým indikátorem nižší hladiny NO3 v akva vodě. Začnou žloutnout a rychleji odumírat a tím signalizuj jako první ten nedostatek.
Taky jsem někde četl, že dobrým indikátorem NO3 je Limnobium. Ale jestli to opravdu funguje těžko říct. Každopádně jak jsem zjistil, možná to je i jedno, jestli pořídit test na NO3, který stejně není přesný a dává údaje jen podobné, nikoliv přesné, nebo pořídit Limnobium, které svým růstem a vzhledem také indikuje NO3 dá se říct, že s podonou "přesností".

Jde ale o to, jestli Limnobium takto opravdu funguje ....

jasne,dakujem za rady

,budem informovat, ako to dopadlo
Když to uděláš tak, jak napsal Sid a dopřeješ těm rostlinám nějaký to zásobní hnojivo v podobě těch jílovejch kuliček, tak bych řekl, že ani ten test kupovat nebudeš muset. Změnu na rostlinách poznáš. Osobně bych raději investoval do toho hnojiva než do testu, ale to je jenom můj názor.

Ok,takze mi bude treba tester na NO3, neexistuje na to nejaka finta(po domacky vyrobeny),aby som ho nemusel kupovat?

Narozdíl od jílových kuliček bych s PMDD nespěchal. Zkuste nejprve zjistit, jak jste na tom s těmi NO3.
Dakujem velmi pekne za odpoved.skusim nieco kupit,popripade mam v chladnicke pmdd ,ktore uz dlhsiu dobu nepouzivam(pouzival som ho po zasadeni prvych rastliniek minuly rok),dalo by sa teoreticky vyskusat,ci to bude fungovat?nechcem vsak ublizit ostatnym rastlinkam, ktore prosperuju velmi dobre

.Este raz dakujem

Jde téměř jistě o problém způsobený nesprávnou výživou. Vypadá to, že té rostlině chybí nějaký prvek nebo prvky, přičemž těžko jednoznačně určit, které. (Že by mohlo jít o zhoršenou využitelnost živin vinou nevhodného pH, je při sycení vody CO2 málo pravděpodobné.)
Můžete jako první opatření (věrohodně!) změřit koncentraci NO3?
Nic nepokazíte, když preventivně ke kořenům echinodoru vtlačíte ze 2 kuličky nějakého "jílového hnojiva". (Matkulu, Bivoje, příp. 7 Kugeln od JBL.)

Ahojte,neviem co sa zacalo diat s tymtom E, mal som ho pekny, nove listy hadze pekne cervene ,ale potom dorastu do urcitej velkosti a zacnu takto odumierat,cim by to mohlo byt? Pridavam CO2 z burciaku, svietim 8h/den, teplota primer cca 26st., ostatne hodnoty nemeram.
Starší reakce

V dobrých podmínkách je to celkem běžná věc že nové listy červenají i jinak zeleným rostlinám. Většinou jim to ale dlouho nevydrží.

Super, pozitivni zprava

Diky

kazdopadne jej jeste vyfotim at se mate na co koukat

Když se červená člověk, většinou je zaskočen, či se stydí.
U akvarijních rostlin je to podle mých zkušeností naopak. Většinou se radují z dostatku světla a živin. Týká se to i zmíněných echináčů.
jojo to mas pravdu, to je taky otazka, proc sem si ji koupupil zelenou a najednou zcervenala

Ale jelikoz roste, neresim ji

Ten echinodorus mam novej, takze jeste neni v prezentace .) jen co najdu kartu na fotak, tak jej vyfotim

Já ho tam u tebe v prezentaci nevidím, ale je tam vidět nějaká, zřejmě Hygrophila s načervenalými listy a evidentně se jí u tebe daří. To červenání bych přisuzoval dobrejm podmínkám v akváriu.

Ahoj, mam echinodorus argentis, no a postupem času pozoruji, ze se mi listy zacinaji cervenat.
Nevite, proc se mi zacinaji cervenat?
Nema nekdo zkusenosti s timto problemem? Treba co ve vode chybi, nebo ceho je nadbytek? Hnojim PMDD a pravda, davku hnojeni jeste nemam uplne vychytanou..
Vic nevim, co bych k tomu dodal

Diiky
Starší reakce
Být tebou dávám to hodinu po zhasnutí. Tak jim dávám i já jelikož by jim to ryby sežrali.
zkusím jím přilepšit, mražené krmivo jsem dával ted psolední měsíc jedni kostku deně a byl to nějakej mix 4 druhů. Ale budu toho muset dávat víc protože to skoro ani nestačilo dopadnout na dno

Podle mě je při tom přikrmování důležitá ta masová složka, třeba ty patentky a filé.

Jinak smaženým filé krmím jenom sebe, to můžeš bejt klidnej.

Echináče nemám a jediný kytky který u mě držkolezci otravují jsou Ludwigie, kterým svojí čistící aktivitou jakoby lámou listy a ty posléze odumírají, ale zase ty kytky rostou přiměřeně rychle, takže to stíhám zavčasu omlazovat.

Zkus jim přilepšit a uvidíš.
Taky jsem s nima bojoval. Ale mám menší akvárko 40 l a to je rostlinné a měl jsem tam echinodorus ten my sežrali ale nechal jsem ho tam a roste a ancíci se ho ještě ani nechytli a to už je tam cca 6 měsíců. Ancíky přikrmuji tabletama, zeleninou, patentkama, zkus jim hodit filetu, ne smaženou cos měl dnes na oběd obyč rozmraženou. A uvidíš co budou časem dělat. Mě zatím (musím zaklepat) nesežrali rostlinu žádnou.

safra tak to je dilema...ale zase když je někomu daruji tak z nich bude mít někdo další radost

Jakmile se už jednou do těch listů pustily, tak už je to nikdy a nikdo neodnaučí. Buď nemít ancíky, nebo Echináče.

no tak toho jsem se bál
čím se dají ancíci ještě přikrmit? Vemou i nějakou zeleninu? salát nebo tak něco?
Teď mám v akva jen 2 dospělé kusy...
Tak jim tam dnes zkusím dát kus ledového salátu a uvidíme.
Chce je přikrmovat jsou to velcí žrouti. Já používám špenátový protlak z rybím masem 50/50. Když to nepomůže dám je pryč a nechám si jen mladé, ty rostliny neničí.

Ancíkum lekníny i echináče chutnají, mohu potvrdit...
To bude práce těch ancíků.

Prosím o radu, podle všeho to vypadá že si moji Ancistrusové pochutnávají po večerech na Echidonorusu. Nebo může být problém i někde jinde?
Další rostlina u které mi ubývají listy je Tiger lotus green.
Ještě mám v akváriu Přísavku thajskou, ale ta by měla být vůči rostlinám neškodná.
Starší reakce
Zaujimavy clanok...

uz som nasiel taku hlinikovu trubku, rozrezal som ju..ale je trosku zoxidovana...tak ju trosku prebrusim a vylestim a bude...som zvedavy dufam ze to pomoze

Účinnost toho odrazu světla bude nižší, než to zacílení tím reflektorem, ale svůj účel to splní. Lepší než nic.

a co keby som na celu vnutornu stranu krytu nalepil alobal...namiesto toho plechu ? ..splnalo by to ucel?..alebo by to uz bolo ine ?
dakujem vam ..uz som pochopil...idem pohladat ten plech ..

Docela často narážím na toto nepochopení, proto krátké zjednodušené vysvětlení i pro ostatní.
Světlo - světelný zdroj (objímka-patice se zářičem)
Reflektor - světelný zdroj s odrazovou plochou směrující světelný tok žádoucím směrem (relexe-reflection=odraz)
přesně to ti poslal romant...to je ono. Mam to taky a fakt to maká

Je to vpodstatě kus ohnutýho plechu umístěnýho nad zářivkou.
www.akvarista.cz/…
Při troše šikovnosti se to dá vyrobit samo-domo.
reflektora na zářivky ?..ako to myslis ?...mam tam namontovat nove svetlo ?
Já myslím že se nemusíš až tak bát. Na druhou stranu musíš každé rostlině nechat nějaký ten prostor k životu.

díky moc. i to PaDa a Stehan. pěkná rybka
to je ancistrus...presný druh netuším

co je to z rybku vpravo na listě?
dokup si do toho krytu reflektora na zářivky. Uvidíš jak ta hnědá řasa odpochoduje. Ancíka máš?
Přidávám se.
Ale ani 2x 840 není špatné. A nakonec ani ta kombinace 840 + 865...

Já bych měl jinou kombinaci. 830 + 840.

ďakovala za názor, mám ten istý

Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 15
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 19572x