Echinodorus - problém
To co máš na fotce je běžný jev to že nové listy jsou více či méně načervenalé až rudé.

Trošku je problém s kvalitou tej fotky - je asi rozmazaná pohybom (príliš dlhý čas uzávierky pri fotení z ruky, chcelo by to použiť statív) a ešte aj silne komprimovaná (ani ten vložený dátum nie je ostrý). Potom sa zle na ňu pozerá, teda s výnimkou extra skúsených echinodoristov, ako je vaaclav, ktorým stačí i to málo

Já to mám u více listů a to u červených i u zelených.U tebe vidím něco jiného(červené fleky)a u mého problému jsou červené žilky a pletivo slabě na zelenalé.

Poslal som foto tam kde sa cervenanie straca.a take su ked sa tlacia.
Jsem asi trochu mimo a na tvé rostlině nic nenormálního nevidím. To o čem mluvím je na mladých listech u fotek od vakes.

Dávkuji 12ml na 300l,používám Micromix a hořkou sůl jsem použil z drogerie.V akváriu to mám i u ech.Apart.
0 07.09.2014 20:05
rybka1 [178] 
MonterMonty ma pravdu.nove su cervene no cim su vecsie tak krasne zeleneju.
Vaaclav,mal som ich takto aj ked som vobec nehnojil,aj tam kde hnojene bolo!!!!
Normální to rozhodně není už se mě to párkrát stalo. Kolik dávkuješ PMDD.

myslím že je to normální , mladé dorůstající listy většiny echáčů takto vypadaj
Nemyslel jsem proč není celý červený,ale co mu chybí za prvek při hnojení.Když se podíváš tak u červených listů jsou červené(tmavě)žilky a pletivo je světle zené.U vedlejšího jsou listy rudé,místy malé zelené tečky.Jde o ech. Kleine Prinz.
Neviem ako ostatní, ale ja nie som si istý, či som pochopil otázku: Akože prečo nie je celý červený, keď susedný je? Aký je to druh? Nemá menej svetla ako druhý? Nám Echinodorus 'Kleine Bär' mení farbu na zeleno akonáhle je nejaký výpadok svetla. V silne nasvetlenom akváriu je celý červený, v mojom slabšie osvetlenom sú červené len najmladšie listy, potom zelenejú.

Ahoj nevíte co mu chybí(žilky červené a pletivo je světle zelené).Vedlejší ech.má jen pár zelených teček.
Starší reakce
No, tenhle ma primo nad sebou vykonovou LEDku, asi mu to chutna. A pod druhou LEDkou mam mensi Bleherae, asi tak 50cm listi, ale jeste kosatejsi

.
Nic nestiham, litam po sluzebkach, resim co jeste musim, a nechci rozhrabat akvarko pred odletem do zahranici, takze repa se bude tahat nejdriv az se vratim.
Ony se u těch echináčů všeobecně uvádějí rozměry, které příliš neodpovídají. Všechny (kromě leopardu a zatím Janii) mi vyrostly dříve než později za 65cm vysokého akva..
"V atlasu je do 45cm, ten muj ma listy 60cm"
jojo, potvrzuju, u me bylo to samy

Pokarani (ocesani listu a zkraceni korenu) nepomohlo, a protoze uz se mi ho povedlo rozmnozit a nebyl dostatecne cervenej tak byl darovan.
Přines ho na výstavu od pondělí stavíme.

Mam problem s
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_indian_red . V atlasu je do 45cm, ten muj ma listy 60cm, a stale rostou nove a je vetsi a vetsi, a i kdyz je ocesany ohledne poctu listu, uz zacina moc stinit...
Nechci se ho zbavovat, takze premyslim, ze by sel do kvetinace. Jak na to, abych z tak velke submerzni rostliny udelal emerz a pokud mozno to prezila?
Nebo ho mam radeji oplakat (se mi fakt moc nechce) a dat ho nekomu do vetsiho akvaria? Ale chce vubec nekdo neco takoveho?
O.K., tak je to "doma" - emerzní listy.

Cca asi mesiac..
Toto sa objavuje asi posledne dva tyzdne..
Díky.

Vypadá to na emerzní listy, takže netřeba se plašit.
Jen pro jistotu: jak dlouho asi byla ta rostlina pod vodou?

Takto vyzeraju listy po odstrihnuti..
Jsi stále mimo

biologie: asimilace – přijímání a přeměna látek živým organizmem pro výstavbu jeho těla
školství: asimilace – proces začleňování nových poznatků do stávajících
sociologie: asimilace – splynutí jednoho člověka nebo skupiny lidí s většinovým obyvatelstvem
Star Trek: když se staneš Borgem, tak tě asimilují
Přizpůsobení rostliny novým podmínkám po přesazení prostě není asimilace. Ty, když se přestěhuješ do Španělska, tak se také neasimiluješ ... ale aklimatizuješ. Ano, Německo může asimilovat Česko.
Asimilace (z latinského similis – podobný) je označení pro přizpůsobení jednoho jevu jinému. Užívá se ve více různých situacích a oborech
Ano ... ale není to asimilace, ale aklimatizace.
Možná bys měl raději napsat, že jí dlouho trvá, než se přizpůsobí

kytky začínají shazovat emerzní listy , a začne nasazovat submerzní , je to normální , doporučil bych otrhat ty co začínají zahnívat a naládovat kolem kořenů třeba Osmocote , cabomba je celkem háklivá na přesazovaní , dlouho jí trvá než se asimiluje , ale pak roste jak šílená

dalsia
vsetko co je v akvariu tam je max mesiac.. je to novozalozene akva, rastlinky su z hornbachu, a tam im naozaj niektore vyliezaju z nadrze..
foto bola robena vcera vecer narychlo.. skusim dnes urobit lepsie..
aj cabomba mi zospodu postupne zltne, aj ked rastie..
Tak to by ještě fungovat mohl.

Přesto bych to s nějakými těmi kapslemi zkusil.

EDIT: Ještě mě napadá, že by mohlo jít o emerzní listy(?). Odsud to tak dobře není vidět, ale jestli jste rostlinu sadil taky před tím cca měsícem a kupoval ji jako novou, (nepřesazoval z jiného akvária), mohlo by se jednat o fyziologický proces - odumírání emerzních listů při ponoření rostliny do vody. Pokud se stejně chovají i nové listy, pak je ovšem problém ve výživě, jak jsem prve psal.
Detailnější fotky postižených listů by udělat nešlo?l
je to tam cca mesiac.. neviem ci sa to zvykne "minut", ale ak ano.. tak to vyzera, ze tam toho je este dost.. ani tabletky co v tom boli sa este poriadne nerozpustili..
Záleží na tom, jak dlouho jej v nádrži máte. Nic nevydrží věčně...

Sera floradepot co mam na dne nestaci..?
Zásobní = pomalu rozpustné hnojivo do substrátu, např. kapsle s Osmocote.

(Nebo to, co používám já.

)
co znamena zasobne hnojivo..?
pod strkom mam substrat a pridaval som tekute sera daydrops a florena.. len sa mi rozsirili riasy, tak som prestal..

Chybí mu nějaké pohyblivé živiny, proto si je bere ze starších listů, aby mohl tvořit ty nové.

EDIT: Zkuste mu "podstrčit" nějaké kvalitní zásobní hnojivo.

neviete mi, prosim, poradit, co moze byt za problem s mojim echinodorusom..?
Starší reakce
jediné co jsem z toho vypozoroval, tak že ty s hodně rozdílnýma hodnotama sou malý nadrže takže by se snad mohli zanedbat, ale asi to je dost hádání. Asi zkusíme něco jako EI, ale moc tomu nevěřim. Mě jen překvapil ten echináč je tak najednou ohnil.
...to právě nikdo pořádně neví, protože je míchaná...
To se pak špatně radí...

a taky mění, protože je spíš povrchová...
to právě nikdo pořádně neví, protože je míchaná, dřív měli podrobný rozbory pomalu pro každou ulici, teď sem našel akorát toto: 55 procent obyvatel odebírá vodu z josefodolské nádrže(kterou jsem v té tabulce ani nenašel), zbytek z podzemních zdrojů v Libíči a Dolánkách.
A která že to ta úpravna vody se týká vás?
BTW: Kvalita vody ze studny se může měnit hodně rychle.
to teda

ona zas až tak měkká neni, tvrdili nám před lety že je kvalitní, tak se toho držím
abychom se trochu vrátili, nenapadá Vás něco k těm rozborům, co jsem posílal?
Ono to ale není o chuti...

To už jsme ale od problémů s echinodory hodně daleko...

no rozhodně chutná lidem, včetně mě, daleko více než městská

jinak samozřejmě železitost nepovažuju za přednost
...já naštěstí piju (ryby v mím akvárku taky) studniční vodu, která je naopak většinou celkem měkká a železitá ...
A to považujete za přednost?!

Designer napsal: Musim na Tebe opatrne, pac jestli tou vodou bezne pokryvas sve vlastni potreby, muzeme cekat, cituji:"Podrážděnost, nervozita, nespavost, deprese..."
tak to mi budeš muset vysvětlit? já naštěstí piju(ryby v mím akvárku taky) studniční vodu, která je naopak většinou celkem měkká a železitá
Musim na Tebe opatrne, pac jestli tou vodou bezne pokryvas sve vlastni potreby, muzeme cekat, cituji:"Podrážděnost, nervozita, nespavost, deprese..." A pokud jen pritelkyne, kupuj ji vhodnou mineralku, udelas tak neco pro sebe

.
A co cekat u rostlin, na to mrkni treba k Marcelovi:
www.prirodni-akvarium.cz/… no asi budeme přidávat celé pmdd, protože bývají i děravé listy na stonkovkách
Ikdyž, těch kytek tak za tak moc není, kryptokoriny a anubias, toho asi moc nevemou
Voda je to tvrda dost (az moc, na muj vkus), takze normalne bez toho udaje o horciku by sis mohl myslet, ze horcik nepridavat, ale tady bych ho pridaval. Kdyz uvazis, ze strop pro spotrebu rostlin (dle metody EI) je u horciku 10mg/l tydne (ze vic uz rostliny s jistotou nespotrebuji, a samozrejme stale musi byt nejaka koncentrace ve vode), prijde mi tech 2.31mg/l hodne slabych, a v pomeru k vapniku to vubec nevypada moc dobre.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 15
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 19572x