Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Echinodorus - problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Echinodorus - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 16:41 Muž Stehan [2] Re: Miso
používam tiež tie guličky JBL...doteraz som s nimi nemal problemy...tiež som dal guličku k echinodoru ovalis a potom sa mi začalo čosi diať s listami viď moje fotky vyššie, ale to si myslím že nebude tým :)

podľa mňa to zmenou značky nebude :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 20:04 Usine Re: Miso
Koukni se jestli ti okolo rostliny nezahnívá dno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 15:12 HaDaS Re: Miso
Tak s tím Ti bohužel neporadím. Myslel jsem, jestli náhodou rostlinky nepřecházely na submerz.
Pokud se ale nic jiného v akva neměnilo, tak to bude asi opravdu tím novým hnojivem. Vrať se k osvěčené značce.
Snad Ti někdo řekne víc.
Přeju Ti hodně štěstí v hledání příčiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 15:02 Muž Miso [470] Re: HaDaS
nie, islo o 3 rastliny ktore tam boli uz pol roka, predtym som pouzival tablety sera florenette A a boli vpohode. Nemam totis vyzivne dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 14:20 HaDaS Re: Miso
Nebyla ta rostlinka, ke které jsi dával tu půlku kuličky, nově dodána do akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 13:23 Muž Miso [470]
zdravim, chcem sa spitat, pred tym ako som odisiel na dovolenku som dal ku korenom gulicky JBL Die 7 Kugeln, 1/2 gulicky k rastline. Ked som sa po dvoch tyzdnoch vratil mali vsetky Echinodorusy cordifolius (ver. Nana) odhnite vsetky listy ostatne Echinodorusy boli OK. Neviete kde moze byt problem a co s tym? Vyhnali sice uz 1-2 nove listy te sak rastu velmi pomali az vobec. Dakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2011 20:03 HaDaS – škrábání řasy z rostlin
Stehan napsal: Mám jeden echinodorus ovalis v akváriu a začalo ho takto niečo ničiť. ... Raz bol celý zariasený, tak som ho vytiahol zo štrku a nechtami vyčistil riasu z neho. ...
A já bych řekl, že je to tím odstraněním řasy z listu nehtem. Byla narušena struktura listu, který byl předtím oslaben řasou.
Prostě bych v tom nehledal Ďábla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2011 17:41 Muž soubi [32] Re: Stehan
zkus pod něj dát jílovou kuličku s hnojivem....vypadá to na nedostatek stopových prvků palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2011 11:59 Muž Tudy [330] - Krevetky
Za svou krátkou akvaristickou zkušenost mám odpozorováno, že řasám se opravdu daří spíše při nedostatku živin nebo při nadbytku určité živiny (nerovnováha). Pravidelným (a přiměřeným) hnojením nastartujete rostliny a růst řas se omezí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2011 08:07 Muž kortezhugo [983] Re: Jurasek
no variat je vela...a konkreetne na to co vypichol Sid
ja som opatrny z davkovanim nebol ale ak su ziviny vo vhodnom pomere? ziadne riasy sa nekonaju...
takto som sa pocas cca 3 mesiacov a to aj z pravidelnou vymenu 30% vody tyzdenne dostal na 160 mg/l NO3 a 5 mg/l PO4 -co je niekolko nasobne viac ako sa doporucuje a ziadne riasy ani iny problem som nezaznamenal...

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 22:25 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Jurasek
Nemám potřebu jakékoli rekapitulace všemožných variant, které mohou v akvaristice nastat. :-) Reaguji výhradně na tento (podle mne zavádějící) výrok: "S přihnojováním tekutým hnojivem bych byl opatrný, aby se nestalo, že kytky živiny nespotřebujou a začne bujet řasa".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 21:06 Muž Jurasek [137] Re: Sid
Vezměme to z druhé strany:
První případ: V akváriu mám málo světla, nepřidávám CO2 a rostlinky mi nerostou, tak tam přiliju nějaké tekuté hnojivo. Takže pro rostlinky tam bude dost živin, přesto jediné, co mi na nich vyroste, bude řasa. Není to tak nereálná možnost, postihne to zejména toho, kdo bude hnojit podle návodu lahvičce. A přitom by v tomhle případě mohlo jako hnojení posloužit pouhé pravidelné měnění části vody.
Další verze je, že mám prosperující akvárko, rostlinky rostou dobře a výměna vody nepokrývá spotřebu rostlinek. Tam cíleným přihnojením kapalným hnojivem docílím zvýšení růstu, protože rostlinkám dodám živiny ve větší dávce. A v případě, že rostlinky rostou, tak se o řasy dokážou postarat samy, takže zvýšená koncentrace živin ničemu nevadí.
Poslední verze je intenzivní zemědělství, kde předpokládám hodně světla, hnojení CO2 a častou práci s nůžkami :-) Tam je hnojení nezbytnost, neboť rostlinky rostou tak rychle, že pouhá výměna vody je nedostatečná a rostlinky třeba během dne spotřebují většinu dostupných živin. Hnojí se intenzivně, rostlinky mají zásobu živin a nedovolí řasám se projevit. Těm se naopak daří při nehnojení, protože rostlinkám nestačí malé množství živin, ale řasy je dokážou využít.
Tohle je můj názor na hnojení do vodního sloupce. To, co jsem napsal předtím bylo jen pro ten první případ. Uznávám, napsal jsem to velmi neopatrně :-). Teď jsem se trochu rozepsal, a pokud nesouhlasíte s tím, co jsem napsal, tak směle do mně, rád se poučím.

Stehan: pmdd je taky tekuté hnojivo, ale je dodávané v prášku. Buď se namíchá tak, jak je, nebo se podle potřeby můžou vynechat jednotlivé složky. Oproti zázračným tekutým hnojivům se přesně ví kolik tam čeho je. pmdd-hnojivo.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 14:27 Muž Sid [6637] - Rostliny
...S přihnojováním tekutým hnojivem bych byl opatrný, aby se nestalo, že kytky živiny nespotřebujou a začne bujet řasa...
Že se má dbát "opatrnosti" při používání tekutých hnojiv, na tom něco bude.
Mě by ale docela zajímalo, jak vysokou koncentraci těch kterých vyššími rostlinami nespotřebovaných živin si mohu dovolit, aniž by začala bujet řasa. :)
Běžně se koncentrace živin ve vodním sloupci v mnou provozovaných nádržích pohybují v desítkách mg/l u makroživin, (a "přiměřených hodnotách" u mikroprvků), přičemž je v podstatě vyloučeno, aby je rostliny v nějakou chvíli spotřebovaly, přesto řasy nebují. :)
Kde je "chyba"? :)

Jinými slovy: s argumentací s těmi "nespotřebovanými" živinami buďte opatrný vy; zhusta řasy naopak bují, když je v akva pro vyšší rostliny živin nedostatek.
Řasy jsou obecně na koncentraci živin méně náročné, než vyšší rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 14:23 Usine Re: Stehan
Změř si obsah dusičnanů NO3 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 14:20 Muž Stehan [2] Re: Jurasek
zrejme máš pravdu že toho svetla tam nebude dostatok, prisietil som i druhú trubicu takže teraz to je 18w Osram Lumilux 865 a 18w Tesla 640 ...celkom pekné bielo-žlté svetlo...iné doma nemám :) díky i tak za radu :) môžem vedieť čo je to PMDD? tekuté zrejme vylúčim dlhšie som nad tým uvažoval...pridal som ho teraz len preto lebo som si myslel, že má nedostatok živín :) samozrejme CO2 používam tiež :-DD a ešte niečo dobré na riasy čo nepožere ten echinodor? mrenky siamské mám, ale tie väčšinou nestačia :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 14:05 Muž Jurasek [137] Re: Stehan
Lidskému oko stačí málo světla, aby si myslelo, že je tam světla dost :-) Otázkou je, kolik světla stačí tomu echinodoru. Mi se na 72 litrů (s výškou sloupce 30cm) a plochou hladiny 0.18 m2 osvědčilo buď 26W a téměř bezúdržbové nebo 39W, CO2 a pmdd. S přihnojováním tekutým hnojivem bych byl opatrný, aby se nestalo, že kytky živiny nespotřebujou a začne bujet řasa.
Zkusil bych tu trubici přidat, a uvidíš, jestli na to ten echinodorus nějak zareaguje. Pokud se Ti do toho nechce, tak nezbývá než ho oželet a pěstovat jiné rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 13:22 Muž Stehan [2] Re: Stehan
vlastne tá druhá fotka je spravená k večeru so zasvieteným len 1x18w. Fotka bez úpravy, a si všimnite že ten štrk dosť svieti, alebo to je fakt málo svetla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 13:19 Muž Stehan [2] Re: Imii
čaute, no ja v tom akváriu mám 2x18w/100l akvarium (čistý obsah vody netuším) ale svietim len 1x18w Osram Lumilux 865 pretože keď som svietil dvomi mal som na skle i na listoch samé riasy ktoré šli ťažko dole ešte aj s nechtom (druh riasy netuším) tak som začal svietiť len jednou trubicou s tým že ostatné rastliny rastú normálne v pohode ďalej. Ešte tam mám aj eleocharis acicularis a aj tá rastie v pohodke. Ide o to že moje akva je len 35cm vysoké plus na to hrubá vrstva štrku 6cm takže není vysoký vodný stĺpec...i s jednou trubicou by som povedal že je tam svetla viac než dosť a tiež sa mi robia riasy, ale nie až tak veľmi...takže myslíte si že to bude slabým osvetlením? Dokonca som dal do vody aj trošku tekutého hnojiva a pod tým echinodorom je tá hnojaca gulička :) skúste poradiť

k tomu osvetleniu: nerád sa riadim prvkom w/l pretože v rôznych liter. som čítal, že to nezáleží len od toho ale aj od rozmerov akva, druhu trubice atď...tak neviem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 10:22 Muž Jurasek [137] Re: Stehan
A ostatní rostlinky rostou normálně a bez potíží?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 07:24 Žena Imii [45] Re: Stehan
Mě tohle echinodorus dělá taky - hlavně staré listy které se úplně rozpadnou a zůstanou od kořenů jen takové vlasy. Myslím že to bude nedostatkem světla.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 00:52 Muž Stehan [2] Re: Stehan
Fotka k příspěvku ešte jeden obr. po 7 dňoch
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2011 00:50 Muž Stehan [2] – Echinodorus Ovalis - problem s listami
Fotka k příspěvku Mám jeden echinodorus ovalis v akváriu a začalo ho takto niečo ničiť. Najprv som si myslel, že to bude ancistrus, bohužiaľ není to on. Dokonca to nerobia ani Mrenky Siamské. V akváriu nemám ani žiadne slimáky. Neviem čím to môže byť. Raz bol celý zariasený, tak som ho vytiahol zo štrku a nechtami vyčistil riasu z neho. Avšak dva týždne potom čo som ho vyčistil sa až toto začalo robiť. Môže to byť domácim koreňom ktorý som si dal do akvária žeby niečo vylučoval, alebo nedostatkom svetla? Čo vy na to, presne hodnoty Ph nemam, posledne čo som meral približne Ph 7,5 ostatok netuším...vopred dík
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2011 11:40 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: jbh
rybky ten substrát časem zahnojí. Nějaké jílové kulička by jim mohly zlepšit růst, ale budou přijímat i živiny z vody. Když tam nemáš moc světla, tam ani nemusí být potřeba přihnojovat, nebo jen trochu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2011 11:37 jbh Re: katterinecka
Výborně :-) . Ještě jsem se chtěl zeptat, nemůže echinodorům (do budoucna) vadit ten substrát chudý na živiny? Neměl bych pořídit nějaké hnojivo na zahrabání do substrátu? Mám zkušenosti jen se stonkovkami a těm stačilo hnojit PMDD. Bude to stačit i echinodorům?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2011 11:26 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: jbh
snad všechny echinodory co tam prodávají jsou emerzní ;-) Tak si s tím nedělej hlavu, časem vymění všechny listy za submerzní a těm se už bude dařit líp
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2011 11:21 jbh Re: RAP
Díky za radu. stydim Vážně mě to nenapadlo, ale koukal jsem na ně teď blíž a vypadá to, že některé z echinodorů už vyhánějí odspodu nové listy a ty jsou o dost jiné a hlavně měkčí... Takže co je žluté stříhám, ať to nestíní těm novým.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2011 11:12 jbh Re: katterinecka
Dobrá otázka. Objednával jsem je v Aqua-Daho. Na jejich webu nějak nenašel v ceníku informaci o tom, které prodávané rostliny jsou emerzní a které submerzní. Myslel jsem si, že jsou všechny submerzní, protože jinak by to napsali... Nebo se pletu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2011 11:06 RAP Re: katterinecka
Vypadá to, že jsou. Takže odstřihnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2011 11:00 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: jbh
nejsou to původní listy? (emerzní)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.09.2011 10:48 jbh – Echinodory - žloutnou listy
Fotka k příspěvku Zdravím návštěvníky fóra. Před cca měsíce jsem založil novou nádrž s relativně velkým množstvím rostlin. Pozadí tvoří různé druhy velkých echinodorů. Dnes, cca po 14 dnech od vysazení jsem si všiml, že listy některých echinororů začínají žloutnout (viz fotka). Mám jako substrát křemičitý písek 2-4 mm, vrstva písku v místě, kde jsou echinorodory je cca 10 cm. Svítím 2x zářivkou 18 W, světlo vychází cca 0.32 W na litr /čistý objem/. Plánuji koupit ještě jednu osvětlovací rampu, ale podle toho, co jsem četl, by nižší množství světla nemělo mít na echinodory neblahý vliv. Hnojím denně 3 ml PMDD, substrát je ale bez živin (žádný bivoj atd). Většina jiných rostlin zásadní poškození nevykazuje, stonkovky rostou výtečne, už jsem 3x musel zastříhávat... Ryby ani šneci poškozující rostliny v nádrži nejsou. Byl bych vděčný za nějaký nápad, čím to může být. Nerad bych přišel o všechny echinodory.
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 21:08 Žena Irwiny [0] Re: vaclav
Používala jsem kvůli zdraví ploutví, ale ted už jsem jí tam dobré dva měsíce nedala. Hnojím PMDD a CO2, jinak nepřidávám nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 20:14 Usine Re: Irwiny
Nepoužíváš kuchyňskou sůl, nebo něco podobného. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 19:53 Žena Irwiny [0] Re: bluemonster
je to spíš opačně, kořeny koukají ven tak 4 cm.. listy vypadají zdravé, ale často plavou na hladině a mají uhnilé stonky těsně od kořínků
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 18:35 JagerMaister
nemáš ho zasadený príliš hlboko ? listy nesmú byt v piesku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 18:30 Žena Irwiny [0] Re: vaclav
Můze být příčina uhnívání zdravých listů u kořenů echinodoru blaherae v tom, že jsou kořeny vystouplé ze dna?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2011 15:51 Usine Re: sajfrdík
Udělej si prezentaci, takhle od boku ti nikdo neporadí. Chce to více informací jinak platí asi to co ti vyvěštil Sid. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2011 12:18 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: sajfrdík
Špatnými podmínkami v akva. (To mi sdělila moje věštecká koule. :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2011 11:17 Muž sajfrdík [14]
chtěl bych se zepta:na echinodoru mi začali nejdřív žloutnout velký listy,pak je ještě ancík ostrouhal,pak se to objevovalo i na malejch a teď mi u země uplně odehnívají stonky listů..čim to je?málo hnojení? stydim

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2011 09:08 Muž kortezhugo [983]
Fotka k příspěvku bude toto nedostatok N?

jedna sa o E.Jan Harbich
toto mam v malom 12L odchovnom akva
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 21:28 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Designer
Podobné neznamená stejné. A skaláři dokážou některé kytky notně zdevastovat. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 08:44 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Sid
Mam myslim i dost silne svetlo a Skalary nevedu, nicmene podobne diry mam na nekterych listech Echinodorus bleheri taky. Ty diry budou spis necim jinym. A na Tercovce, kdyz nemam ty Skalary, bych to fakt nehazel :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 23:24 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: LA Ink
...asi dám silnejšie svetlo...
Abyste na ty lumpy lépe viděl? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 17:50 JagerMaister
mmmmm až taký lumpovia zas niesú no netuším čím to je :) asi dám silnejšie svetlo a .... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 10:58 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: LA Ink
Tohle nevypadá na ancistruse. Ani na Moenkhausie... :-O
Zkuste se pozeptat skalárů, jestli to nemají na triku?! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2011 20:16 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: LA Ink
Tyhle diry ne, nejsou od Acistruse, nejsou takove vydrene a kolem nehnednou. Ja mam na nekterych listech obcas takovou diru taky, Ancistruse nemam, nic vic se listu nedeje, list s tim existuje, nehnije, jen je v nem dira. Cim to je, to netusim. Mam Okruzaky, ale ti to nebudou. Je to jen obcas na nejakem listu, na Anubiasu mam na listu take obcas dirku, take listu nijak nevadi, tak kdyz uz tady ten dotaz je, take se ptam cim to muze byt? Hnojim PMDD, co jim hnojim, rostliny vypadaji dobre, ve dne jsou JBL kulicky. Tetry cisarske mi sice rostliny okusuji, ale zrovna Echinodory a Anubias jsem je nikdy okusovat nevidel, chutnaji jim jemnejsi veci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2011 19:50 JagerMaister
Fotka k příspěvku ahojte potrebujem poradiť mám v akváriu asi ročný zdravý echinodorus ktorý týždenne vyženie maličký lístok ktorý do rana vyrastie a niečo do ňho narobí diery - hnojím iba s bivojom , slimáky nemám keď tak iba jedného ancitrusa myslíte žo to mohol robit on?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2011 17:12 Usine
Ač mám akvárium samý echináč tak ancistruse stále vlastním. Rostliny už nežerou. Neustálým rozmnožováním bez nové krve tak zakrněli, že jsou poloviční. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2011 17:00 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Mejla
Aha! Tak to se musím opravit...
Moje rostliny tyto rybky nepoškozují. :)
(Nemám mech a E. najas, u Eleocharisu jsem si ničeho podobného nevšiml..)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.02.2011 16:52 Muž Mejla [21]
Já osobně mám zkušenost, že si SAE někdy rádi ukousnou čerstvý zárodky listů. Minimálně jsem je viděl jak s chutí okusují jávskej mech a viděl jsem je i na eleocharisu a někdy mi úplně oholily vrcholky egerie najas. A potravu přijímají, dle mé zkušenosti úplně jakoukoli, bez výraznější preference už od mládí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2011 14:38 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Yirka
...za mlada jsou opravdu neocenitelným pomocníkem, stále jezdí a shání kde by nějakou řasičku ohlodaly...
Nevím, jestli 4 roky staří jedinci jsou ještě "za mlada", ale mám možnost sledovat skupinu takto starých rybek, které šmejdí po akva a shání řasy "jako za mlada". :)
(Rostliny tyto rybky nepoškozují!)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] 14 15

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 19278x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15458-echinodorus-problem?od=551