Živorodky - chov
Komentář, že prasečím s chovem, byl také hloupý.
1) Norbert Dokoupil píše v Akváriu 3, že je choval ve 4l. Co bys pak musel říci jemu?
2) V reálu se mi dlouhodobě daří dobře. Lépe, než některým jiným akvaristum. Co bys pak musel říci jim?
3) V nejbližším čísle časopisu Akvárium bude článek o výživě prolifik.
Edit článku po dvou týdnech: Tady je to Akvárium
e-akvarium.cz/… Muj názor je, že obecně čím víc druhu ryb, tím akvarista huř zajišťuje dobré podmínky pro všechny.
Hloupá otázka, když snad všichni ví, že už je to přes dva roky co jsem musel ze zdravotních důvovů vypustit vodu...

Máš je aktuálně přes čtyři?
JirkaŠčobák napsal: Nejvetsi samice jdou trochu pres 3 cm.
Zkus neprasečit s tím chovem a uvidíš, jak vypadají normální dospělé ryby... to co popisuješ, je nechutná prasečina!!! Dají i přes čtyři...
Nejvetsi samice jdou trochu pres 3 cm.
Jiří, ale to předpokládám správně, že samice tohoto druhu neměly 5cm, že?
Je vidět že jsi pozorný.

Když pozbíráš ryby z jiných nádrží ano

.
Nejsou tam mláďata.
Toto není akvárium, ve kterém se generace ryb narodily, vyrostly a žily.
Permanentně tam mají v misce kuličku nítěnek a přikrmuji Grindalem. Suché jenom výjimečně, i když ho berou rády.
Mohl bys, pokud přidáš na krmení potěru. 1-2x denně mikry. Ale netvrdím, že musíš mít hustotu, jako já.
K původnímu tématu: Dosáhnout husté, stabilní hejnko, není zas až taková sranda a běžný akvarista se přemnožení fakt obávat nemusí.
Mám je asi v 35 litrech a Tvojí polívku zdaleka nedosahuju.
Přepočítal mých 50 ks prolifik i s potěrem v 15. litrech.
Jinak - v jaké koncentraci je máš ty?
Edit: V těch mých 50 ks je asi 5-8 velých samic do 3 cm.
Janěže 1 centimetr živorodky, ne jedna živorodka... Sorry, moje včerejší forma pokračuje, už dneska nebudu nic psát...

Ano, je to o tom to umět

Prolifiky jsou ale specifické. Jsou velmi nenáročné na podmínky a současně dost náročné na krmení. Takže je to o tom umět je krmit.
Edit: I u gupek bude hustota populace v krmení. Při dobrém krmení bude mláďat trochu víc. Ale stejně nebudou dorustat. Jen jich je víc na rozdávání.
Co dělám, je pouze dusledné dodržení zásady, že gupky a mnohé další živorodky se nepřemnoží nad kapacitu nádrže. A upřímně - i s potěrem 50 ks není zas až tak moc.
To netvrdím. Chce to trochu zkušenost. Za poslední rok jsem rozdal prolifiky deseti lidem a většina zatím moji hustotu populace nedosáhla.
Já bych také ten tvůj způsob nezevšeobecňoval jako nějaký běžný standard.
Ale mě se takto namnožily a jsou to stabilní populace dlouhodobě. Gupek bylo před 2,5 lety 11, prolifik 5. Potěr nedorustá, ale zase jsem ho docela dost rozdal.
Muj navod zní: Dejte gupek 10 a ony se přirozeně namnoží, koliknádrž unese. Nedělejte prudké změny, brutální úpravy a bude to úplně bezpečné.
JirkaŠčobák napsal:...Anebo ještě jinak - Poeciliopsis prolifica mohu mít asi 50-60 ks (i s potěrem) v 15l. Bez filtru.
-
-sice chápu nestandartnost a praktikování chovu ,ale nad tímto jsem se pozastavil i já
-k tomu ostatnímu
-přesně to jsem očekával ,proto jsem uváděl ,že to nelze stanovit tak jednoduše
-pro každého je přístup k chovu ryb a akvaristice jiný
-pokud dáme v "uživatelsky přijatelný" uvedený tvůj příklad chovu
100 ks guppek v 60l ,bude to pro řadu
běžných akvaristů fatální problem-průser

200 gupek ve 200l není zdaleka moc. Já mám i s potěrem určitě přes 100 v 60l a bez filtru. Stabilní populace.
Anebo ještě jinak - Poeciliopsis prolifica mohu mít asi 50-60 ks (i s potěrem) v 15l. Bez filtru.
-pro běžného uživatele akvaristu určitě

V 200 litrech jich je určitě více jak 200 a pořád spoustu mladých. To už je asi dost velké přerybnění.

-to nejde tak jednoduše,
-co je u někoho přemnožení(počet na objem akva) je pro druhého a rybu normál ,navíc pokud se k tomu přiřadí sociální chování druhu ryb ve vztahu k prostředí ,je to vždy proměnlivé
-chovatel ,voda ,rostliny ,filtrace ,osvit ,krmivo , atd ,to vše jsou faktory co to ovlivnují
-nejlepším řešením je predátor regulující přirozenou cestou populační vývoj guppek
-určitým znakem přemnožení je zvýšená mortalita ryb v akváriu ,zvláště starších samic

Teď by to chtělo definici co je to přemnožení a co ne. Že se od určitého počtu přestanou množit se mě ještě nepovedlo docílit a že jich tam už je.

Bez obav. Gupky se nikdy nepřemnoží nad kapacitu nádrže.
Edit: V odkazu od lacewings to máš vysvětlené.
Ahoj všem zkušenějším. Dovolte mi dotaz ohledně množení živorodek. Začínáme mít problém s jejich rozmnožováním. Měli jsme dva samce a několik samiček. Jedna samička nám uhynula bez zjevné příčiny a tak to přisuzujeme tomu, že byla po vyvržení potěru oslabená a nezvládla to. Sameček uhynul o týden později a podařilo se nám zjistit proč (pravděpodobně již byl starý, ale netroufáme si to odhadnout předně, protože nevíme, jak určit stáří ryb.).
A nyní k dotazu. Máme tedy již jen jednoho samečka a několik samiček, které docela dost často rodí. Již máme přibližně 25 nových ryb.
---
Dá se nějak snížit jejich porodnost? Mám strach, že v 70l akváriu nebude za chvíli k hnutí a že nám začnou postupně samičky hynout vyčerpáním. Máte prosím nějakou radu?
Starší reakce
Děkuji za zprávu, moc mi to pomohlo, já závojnatky a skoro všechny rybičky vracím tam kde jsem je koupil, prý si je vezmou zpátky rádi, ale samozřejmě půjdou do přísné karantény. Celou noc jsem studoval fora a závojnatky, opravdu jsem byl hloupý že jsem si je do 54l pořídil, navíc děkuji že jste mi napsala odstrašující případ, někteří lidé místo toho aby třeba napsali že to není dobré, tak začnou nadávat atd... (zapřísáhlí akvaristé), ale to je teď jedno, hlavní je že budou vráceny a že si je vezme někdo kdo bude mít vhodné podmínky k jejich chovu.
P.S. ze svého akvária si udělám akvárium pro paví očka, asi 10 jich pořídím.
takže tam budu mít očka 10, pancéřníčky 3-4 a ancitrusy... jak je to s jejich chovem? mám zatím jen dva
Ahoj, dej si říct. Mám tu, čistě jako odstrašující příklad, registrovanou naši původní nádrž. 54 l, 3 závojnatky.
rybicky.net/nadrze/25680-detska-1
Když byly malé, tak to šlo, ale rostou velmi rychle. Vybydlely akvárium "na kost"-na štěrk. Sežraly všecky rostliny. Voda zakalená. Když jsem v létě odjela, co tři dny volal pečovatel, že je voda šílená, tu chcípla jedna, pak druhá, po 14ti dnech jsem se vrátila, voda úplně rezavá, v ní zbývající tlustý kapr o velikosti asi 13 cm, no prostě děs. Ty chuděry to odnesly, mám je tu v prezentaci fakt jako praktický důkaz toho, jak to dopadne, když lidé nedají na zdejší rady (já tehdy rybicky.net neznala).
Fotky na konci esitence nádrže tam nejsou, tehdy jsem jen vzala nádrž a vylila ji celou, písek vyhodila a začala znovu. Ne úplně dobře, ale líp.
Já mám v 60l hromadu rostlin, gupek a krevetek a stačí mi to.
Ophiopogon: Kdybys tam měl umělou rostlinu, je to jen mrtvá hmota zabírající prostor. Tohle je mrtvá hmota zabírající prostor, pomalu a pozvolna kazící zahníváním vodu.
Obecně: Koukni do mého článku, který ti linkuju a porovnej, kolik bylo rostlin v mém akváriu, když jsem do něj poprvé dal ryby (dva páry živorodek velikosti gupky) a jakou rostlinnou hmotu máš ty. Hm?
X lidí tu tu už řeklo, aby ses vys**l na závojnatky, tak nebuď hluchý deb**, poslechni je a vys** se na závojnatky.
MNo tak teď nevím jaké rybičky si mám do toho akvária pořídit, musím si nechat poradit, ale viděl bych to buď pro pár živorodek a nebo bych tam nechal závojnatky ,jsou jen 2, a ostatní ryby šli pryč, respektive do obchodu a ten Ophio mě docela překvapil, ale nevím jestli tam teď nějak mega škodí?
Prezentace Ti začala žít vlastním životem. Máš tam ode mě první reakci.
Kdybych měl založit akva pro ryby velikosti molly, dám 60-100l jen pro ně a žádné další ryby tam cpát nebudu.
V tvém akváriu ve špičkovém stavu máš ophiopogon, který není akvarijní rostlina.
Ti samečci jsou nejmenší problém.
P.S. Na 100 okružácích v 50l není nic zlého.
Prezentaci jsem nějakým způsobem zpatlal, ale víc toho nedokáži napsat, jsem tu na této stránce poprvé, prezentaci budu v budoucnosti ještě hodněkrát předělávat, je na stránce nádrže jako "přerybičkované království"
Máš naprostou pravdu a co se týče okružáků, není asi úplně vhodné když bych jich tam měl asi 100, nějací tam jsou vím asi určitě o 5, které se závojnatkám už nevejdou do pusy, ty závojnatky jsou ještě mimina jsou malé, bez ocasní ploutve 3 cm.
Tvrdíš, že si navštívil prodejny, kde byly hlavy akvaristikou pomazané. O tom bych si dovolil pochybovat, jestliže nedokázali přesně určit pohlaví živorodých rybiček při odchytu. Na prodejce se nikdy nespoléhej. Ostatně, jestliže jsi něco o rybách studoval, ať už tady, nebo jinde, určitě bys takto neexperimentoval s osádkou. Může ti to pár dnů, dokonce i týdnů držet, ale spěje to ke katastrofě. Těším se na prezentaci.
Já osobně bych se do objemu 54 l zaměřil na ryby do velikosti 2-3 cm.Ve zdejším atlasu je jich na nastudování pro výběr dost.

Overlord napsal: Děkuji za reakce, ale akvárium jsem měl založené už 3 týdny před dodáním rybiček + rybičky jsem nekoupil všechny najednou, ale postupně, o akvárium se pečlivě starám, voda čistá a zdravá, rostlinám se daří atd... studoval jsem chov rybiček hodně dlouho před tím než jsem si vůbec něco pořídil. Byl jsem ve 4 ruzných prodejnách s akvaristikou a všude byli lidé kteří tomu opravdu rozuměli, orientovali se v tom, říkal jsem jaké mám akvárium a jaké vybírat rybičky, všude mi říkali, že do 54 litrového akva, závojnatky nevadí, ale naopak pomůžou, okružáky vyhladí, což vyhladili. Abych řekl pravdu, víceméně stav akva je ve špičkovém stavu, ale vím že jsem vybral špatně ryby...jestli bych se mohl zeptat konkrétně v čem? ........Nicméně jsem teď zavolal do prodejny kde jsem je kupoval, a souhlasí s vrácením, takže výběr bude lepší
Není nejrozumnější věřit bezvýhradně prodavači, jehož rady jsou podloženy ekonomikou prodeje. Spíše bych věřil místním rádcům, kteří na ekonomickém profitu nejsou zainteresováni. A pokud bys skutečně dlouho dopředu chov rybek studoval, určitě bys v akváriu neměl takový pelmel. Navíc, jásat nad tím, že mi nějaké ryby totálně zlikvidovaly okružáky, kteří jsou vlastně zdravotní policie, to nehovoří o hlubokých znalostech.
Tak 3 týdny není nic moc na to, aby bylo akvárium pořádně zaběhlé.
Tím studováním bych se v tomto případě raději nechlubil.
To jak se staráš o akvárium bych se dozvěděl z prezentace, nebo bych měl možnost si udělat obrázek z jedné fotky celého akvária.
Těm akvaristikám bych se obloukem vyhýbal, nebo bych si aspoň promyslel, jestli ti lidé tomu opravdu rozumí.
Založ tu prezentaci akvária.

0 10.02.2018 14:08 Overlord – Chtěl bych se teda poradit
Děkuji za reakce, ale akvárium jsem měl založené už 3 týdny před dodáním rybiček + rybičky jsem nekoupil všechny najednou, ale postupně, o akvárium se pečlivě starám, voda čistá a zdravá, rostlinám se daří atd... studoval jsem chov rybiček hodně dlouho před tím než jsem si vůbec něco pořídil. Byl jsem ve 4 ruzných prodejnách s akvaristikou a všude byli lidé kteří tomu opravdu rozuměli, orientovali se v tom, říkal jsem jaké mám akvárium a jaké vybírat rybičky, všude mi říkali, že do 54 litrového akva, závojnatky nevadí, ale naopak pomůžou, okružáky vyhladí, což vyhladili. Abych řekl pravdu, víceméně stav akva je ve špičkovém stavu, ale vím že jsem vybral špatně ryby...jestli bych se mohl zeptat konkrétně v čem? ........Nicméně jsem teď zavolal do prodejny kde jsem je kupoval, a souhlasí s vrácením, takže výběr bude lepší
Tvůj problém nejsou jen ti samečci Black Moll. Ty máš problém v celém akváriu a tím, že koupíš nové 20litrové akvárium si vůbec nepomůžeš. Počítám, že to akvárium je založeno jenom chvíli, takže tě teprve ty větší problémy budou čekat a úhyny nastanou za chvíli. Máš dvě možnosti 1- rybičky darovat
rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku nebo prodat
rybicky.net/inzeraty/ a začít znovu a správně
nebo 2- kouúpit akvárium odpovídajícího objemu, ale i tak bych zredukoval počet druhů.
Všechno to jsou ryby, které produkují spoustu detritu. Proč si každý nejdřív pořídí akvárko s rybami a až nastane problém, začne se teprve zajímat, jak to vyřešit? Postupuješ stejně při nákupu mobilu nebo počítače. Nakoupíš podle svého rozumu a teprve až to nesplňuje Tvoje představy, začneš se zajímat, v čem je problém? Nebo nejdřív sháníš informace, a teprve pak realizuješ nákup? A splachovat ryby je hnus. Tak je někomu věnuj. Nabídni je třeba tady v inzerci. Copak ty ryby mohou za to, že se chováš, abych řekl hodně slušně, šíleně nerozumně?
Závojnatky v 54 litrech hrubýho?
Mohl bys založit a maximálně vyplnit prezentaci? S aktuální fotkou?
Ryba se nesplachuje, živá ani mrtvá. Běž je vrátit tam, kdes je koupil. I kdyby zadarmo...
0 10.02.2018 11:57 Overlord – Problém se samci živorodek
Dobrý den, mám problém se samečky Black Molly, v obchodě jsem si při prvním nákupu Black pořídil 1 samce a 3 samičky, byly vybrány obsluhou a při druhém nákupu, když jsem si ještě nějaké ty rybičky dokupoval, jsem si pořídil 1 samce a 1 samičku Black Moll. Jenže jsem zjistil že se nějaké Blacky honí, poté jsem zkoumal a zjistil jsem že s prvního nákupu byly 2 samečci a 2 samičky a z druhého nákupu oba samečci, tudíž mám 4 samce a dvě samice.
První samec honí druhého samce, třetí je v pohodě a čtvrtý semtam vyjede po prvních dvou.
Mám 54l akvárium, a v něm 2 závojnatky, 3 mečovky, 6 Black Moll, 2 paví očka, 2 platy, 2 ancitruse a 1 pancéřníčka. Vím je to na 54l trochu moc, ale s těmi Blacky nevím co mám dělat, nechci je zabít, ale potřebuju zmenčit samčí počet, jestli mám koupit např nové 20l akvárium? nebo vykonat rituál a spláchnou je (což nedokážu, pokuď nebudu mít na vybranou)?
Každopádně děkuji za brzkou odpověď.
To se mě stát nemuže. Přebytečný potěr, pokud mám, si někdo vždy rád vezme

.
Ono je to o tom, jaké živorodky si člověk v úvodu pořídí.
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 27444x