Živorodky - chov
já jen dotaz na okraj - odkud máš vodu? je to pitná? 75mg/l je moc na pitnou, norma je max 50mg/l....
Chtěla jsi napsat 75 mg/na litr. To akva má mít 96 litrů tak dva Anciky bych klidně dal. Kvalitní filtrací akva jen pomůžeš. A pro informaci pro ryby je nebezpečný čpavek a dusitany NO2. No a s premnoženim se netrap,prebytky můžeš vzdycky vyměnit nebo darovat. Treba tady na fóru.
KittyM napsala: No tak pro tzv. "čistotné" ryby by to bylo ještě horší ne? Budem muset namontovat nějaké zařízení na snížení, nějak se mi to teď nechce pít
"Čistotné" jsou proto, že neprodukují tolik odpadu jako živorodky, ne proto, že by byly náchylnější k množství NO3, NO2, atd. Zdravotní komplikace z bordelvody hrozí všem stejně. Troufám si říct, že gupkám odejdou ploutve dřív, než začnou problémy u druhů jako tetra, neonka nebo parmička.
KittyM napsala: takže výměnou vody NO3 spíše přidávám, než ubírám..
Těžko říct, záleží na množství rostlin a zarybnění. Výměnou vody se ale nesnižují jen dusičnany, ale i dusitany a amoniak (mimo jiné).
No tak pro tzv. "čistotné" ryby by to bylo ještě horší ne? Budem muset namontovat nějaké zařízení na snížení, nějak se mi to teď nechce pít

Na takové množství dusičnanů mít akvárium s převážně živorodkami je tedy dost odvaha. A přidat do cca 80 l vody ještě k tomu 3 Ancistrusy (špiniče vody) - no to už je fakt hazard. To by to akvárko muselo být opravdu hodně zarostlé (proti čemuž by ovšem byli ti Ancistrusi) a s velmi výkonnou filtrací. Co se týče ostatních ryb - to už musí poradit další.
Ahoj, kupuji zavedenou nádrž, 96l hrubého objemu, externí filtr. Ráda bych chovala živorodky ve stavu nepřemnoženém (tzn. aby dorůstalo jen pár mláďat, které nahradí rybky uhynulé stářím).
V kupované nádrži jsou nyní enedlerky + potěr, 2 otíci, 1 samice bojovnice a 3 SAE a kupodivu i krevetky red cherry (tuším, pro akvárium se jede až zítra).
Hlavním druhem budou endlerky (popř. udám endlerky a budou paví očka) a molly, buď samec a 3 samice (to už krevetky asi neustojí což), nebo jen 3 kluky. A časem 2-3x obyč ancistrus (nádrž by měla být hodně zarostlá, tak nevím zda se to slučuje, ale chovali jsme je jako děti a jsou úžasní).
Můžou tam zůstat ty parmičky a otíci (posíleni do hejna) nebo spíše darovat? Jaký druh pořídit aby reguloval ten potěr a zároveň sem tam rybka v zarostlé nádrži zůstala? Popř. budou si to regulovat sami Molly?
Dále se přiznám mě trochu zmátlo, že ta akvária fungují bez filtrů.. Nebude ten výkonný externí filtr nějak kazit růst rostlin? Ještě poslední poznámka k románu - z vodovodu nám teče voda s NO3 cca 75g/L :( takže výměnou vody NO3 spíše přidávám, než ubírám..
Starší reakce
Hůře získávají živiny z potravy, proto více žerou a tím i více vyměšují. Jejich exkrementy v podstatě obsahují ještě hodně nespotřebovaných živin

Živorodky jednoduše víc žerou a víc kakají.
Ahoj, nikde jsem nenašla podobnou tématiku a tak se omlouvám, pokud je téma ve špatném fóru. Každopádně k mé otázce... Živorodky jsou známí jako "vodní prasátka". Z vlastní zkušenosti to můžu jen potvrdit.

Zajímalo by mě proto, jaký je rozdíl ve "tvorbě nepořádku" živorodek od jikrnáčů?
V mém minulém akva s gupkami před týdenním úklidem už na dně bylo dost nepořádku. U ostatních tomu prý tak není, tak bych chtěla názory na toto, třeba od chovatelů jak živorodek tak jikrnáčů, děkuji.

Len zriedka je to zmena pohlavia samice na samca.Oveľa častejšie ide o neskoré samce.
Je otázkou jestli jste si jistá, že je to samice......
Další věci je, že některé samice se časem mění v samce, většinou neplodného...
0 15.04.2020 14:35 Havel0303 – Molly
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V akvárku s gupkama mám pár živorodek ostrotlamých. Samici (černá) mám od června a samce (zlatočerný) od Vánoc. Zatím jsem se od nich ještě nedočkala mláďata. Zatímco gupky se vesele množí, tak ta černá samice nic. Nevíte čím by to mohlo být? Jestli třeba jeden z páru není neškodný. I když ten samec samice pořád prohání. Myslíte, že bych k nim měla přikoupit třeba další samice?
Starší reakce
Celkem bych souhlasil, ale ty živorodky jsou na NO3, aspoň u mě hodně náchylné. Hned se začínají otírat o kameny a trepit se ploutve.
Ale s častější výměnou vody nelze než souhlasit

Tak máš jen jednoho samečka a jejich prodloužené ploutve často trpí plísní která je třepí. Že by to bylo přidávám KNO3 si nemyslím tohle mají na svědomí bakterie nebo plísně a jen častá výměna vody s chlorem nebo UV lampa tomu pomůže.

Dusičnany mam vysoko, okolo 25 mg/l a ve zdroji 15 mg/l, takže s tím moc neudělám. Každopádně díky
NO3 jste měřil? Živorodky všeobecně nesnášejí dusičnany.... Zkusil bych měnit vodu,taky záleží kolik máte dusičnanů ve zdrojové vodě.....
Je to trochu hádání, ale začal bych takhle

PH 7 a přidávám mikroprvky + K2SO4
Pmdd je i s KNO3? pH je kolik?
Ahoj, mam takový problém, ze samecek Paviho očka se od jisté doby chová zvláštně. Během dne je relativně v pořádku , ale ráno je vystresovany, má skubave pohyby a dnes jsem si všiml trhliny na ocasní ploutvi. Mam pocit, ze je to od té doby co jsem začal prihnojovat PMDD. Nevíte co to muže být? Díky ..
Starší reakce
Založ si prezentaci a zaregistruj se...Já už bych tam nic nelila a zůstala jen u těch vyměn vody...

To jsme si neporozuměli. Mezi dávkou Flagelolu a Nematolu bylo asi tak 14 dni, kdy jsem ostatní pozorovali a čekali na efekt. Po ukončení léčby dle doporučené délky jsem vždycky vyměnili více než polovinu vody a další výměna byla dle běžného schématu - takže během jednoho týdne voda měněna 2x.
Zrovna živorodky byly před léčbou v dobrém stavu, potíže vykazovaly jiné rybky - neonky a sumci. Překvapila mne rychlost, s jakou ryby zareagovaly. Obě dospělé živorodky během hodiny KO, samec mrtvý, samice ještě žila, ale ležela naznak, lapala po dechu, při lovení se nekoordinovaně motala. Když se pak začaly projevovat potíže i u potěru, tak to vypadalo u všech stejně - nejdřív se začaly kolébat, pak převracet a v křečích klesat ke dnu - fakt to vypadalo, jak rychlá otrava. Napadlo mne jestli ryby nemohly dostat velkou dávku tím, že se pořád pohybují u hladiny - nalil jsem to opatrně před filtr, ale neředil jsem to v nějakém větším objemu.
Chybou určitě bylo, že jsme nevzduchovali, jen nastavili filtr tak, aby hodně čeřil hladinu.
oslabeny a léky je dorazily....Mohl by jsi dát fotku akvária...Proč jsi změnil léčbu,valíš tam léčivo hlava nehlava,tak se nediv...Vyměn část vody a měn ji několik dní...
Přiloženou odměrkou, přesně dle návodu - uvažovali jsem samozřejmě čistý objem vody v akváriu.
Nalili od oka nebo dle přibalového letáku.../návodu/?

0 04.02.2020 16:25 David L. – Citlivost živorodek na léky.
Ahoj.
Nejsou náhodou živorodky citlivější na některá léčiva?
Doma jsem měli nepříjemný zážitek (vlastně dva). Pro podezření ze střevních parazitů v akváriu (hubnutí některých rybek, dlouhé bílé výkaly, jedna neonka zakřivená páteř) jsem do akvária nalili Sera Med Nematol a do jedné hodiny dospělý pár pravých oček umřel a do druhého dne asi pět kusů z jejich potěru. Dusík je v akváriu v normě a dusitany nejsou měřitelné - kontrolováno.
Protože u ostatních ryb se dále objevovaly dlouhé výkaly, tak jsem zkusili ještě "pro jistotu" Flagelol a do druhého dne opět jeden dospělý sameček mrtvý.
Opravdu tak špatně snáší léčiva nebo by to mohlo být udušení při nedostatečně provzdušněné vodě, jestli nejsou náročnější na kyslík? Nebo rozpadem parazitů? Všechny ostatní rybky přežily bez problémů včetně sumečků.
Po té první léčbě se část rybek začala zlepšovat a přibírat, takže to asi úplně mimo nebylo. Tu pokřivenou neonku jsme radši utratili. Rybky jsou z místní akvaristiky.
Starší reakce
Napsal jsem, že živorodky nejsou prasátka v akváriu
dennikn.sk/…Starší reakce
Děkuji za odpověď, zatím jsem to viděla 2x a vždy u jiný rybky, tak snad to nic nebude .. Jen mě to prekvapilo, navíc pokaždé na těch kaminkach ( má to tak 5x5cm)
Drbou se neboli si odstraňují z těla parazity. Záleží z jakou intenzitou to dělají. Když jenom někdy nic moc se neděje, pokud hodně často asi bych zpozorněl a přitlačil na výměnu vody pokud není už pozdě a nemusí se použít nějaké léčivo.

Ahoj ,mám specifický dotaz ... v AQ (.37l ) mám v jednom místě trochu drobneho, černého dna ( takový ten bazmek z petcentra, co bývá i barevný)
Před pár dny jsem viděla samecka endlerky, jak se v kaminkach... otira? Válí? Něco jako když se pes natira v mrsine

A dneska i samička... rybky jsou jinak ok , žerou, mnozí se ... co to znamená?

Starší reakce
Vidíš a já bych tam nedokupoval nic. Už teď tam je víc rybek, než by mělo být a ještě k tomu nevhodných vzhledem k velikosti akvária.
Díky moc za super nápad

!! Jsem ráda za tuto stránku, kdyby někdo chtěl vidět to akvárium, právě ho tam budu dávat.
-další samičku Mickey mouse bych viděl, jako řešení problemu
-nový samec může preferovat opět samičku Mickey mouse, díky výraznosti odlišných znaků
-dva samci = další problém ve vzájemné rivalitě

To je mi jí líto pak, jelikož ji nedá s pářením pokoj.. Mám přikoupit dalšího samce pro ty dvě další?
Ale robievajú.I samce i samice si od prírody vyberajú.Druh od druhu je to rôzne.Niektoré ryby uprednostňujú určité farby,iné veľkosť plutiev atď.Niektoré zaujme samček krajším tančekom.......

Niektoré samčeky preferujú silnejšie samičky a pod.
0 06.10.2019 01:44 Zuzka Zdravim, v akváriu se mi nachází 4 platy, z toho 3 samice... Samec však plave jen za stále jednou a tou samou a bojím se ať ji neustve

Má na výběr ale dvě další samice odhání pryč. Chovatel mi řekl že tohle nikdy neslyšel a že to platy nedělají. Čím to může být? Že by šel jen na druh Mickey mouse?

Co s tím?
V dobre zarastenej nádrži sa poter dokáže o seba postarať.Nikdy mladé ani samicu nikam neodlovujem.

Taky je mam v zavařovačce,ale jen potěr...Samičku nechám porodit v akvariu,a jen potěr odlovím..
Dobrý den. Chtěla bych se jen na něco zeptat..
Když nemám koupenou porodničku pro živorodky, mohla bych malé rybky mít v zavařovací sklenici třeba??
(Vím, že vhodnější by byla ta porodnička)
Děkuji za odpověď.
Starší reakce
To, že se otírají o zem není dobře.
Založ prezentaci akvária, podle fotky a popisu chování rybek to tipuji na nevhodné podmínky v akváriu.

Když klepnu na akvárko,lekne se a plave s ostatními,a pak jde zase do rohu ..do síťky se taky chytit nechtěla , natož že má před smrtí je čilá ...dala jsem jí bokem do karantény a tam normálně plave tak nevím, jedna mi zase dělá salto v akváriu z ničeho nic vyskočí udělá salto nebo se otře o zem

tak nevím asi mám bláznivé rybky .
Přikládám fotku takle se ohne (někdy víc) a stáhne ploutle a stojí .Stojí skoro celý den je takto
0 11.09.2019 12:28 Martinka – Dotaz
Ahoj chovám paví očka,jedna samice několik dní je v rohu akvária,stojí na místě u hladiny a plave na místě , občas se přesune jinam a tam zase stojí na místě,ocas má ohnutý dolů je taková smutná, ale najíst se chodí normálně a pak je zase v koutě,samci za ní plavou a ona nemá zájem všechny mám březí a ona jediná ne, co to může být.
Ano souhlasím jen mě to zajímalo
Bez urážky, ale podle druhu a formy tvých dotazů na fóru bych asi doporučil zaměřit se nejdřív na obecné akvaristické zkušenosti a šlechtění nechat na později...

Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 27444x