Živorodky - chov
Já dávám,tak od oka,občas( 1 polévkovou lžíci na 15L ), ale mám tam jen endlerky, z rostlin vallisnerie a jávský mech. Nebo ještě je možné přidat jedlou sodu. Tu dávkuji stejně jako tu sůl.Jednu dobu jsem část endlerek chovala 3roky jen v brakické vodě a vyhovovalo jim to.
Zásadní pro růst potěru živorodek je první měsíc od narození. Pokud jim v tomto období věnujeme dostatečnou pozornost, vyrostou z nich pěkné velké rybky. V opačném případě způsobíme nevratné zakrnění a pozastavení růstu. Hned po narození, nejpozději 24 hodin od porodu samičky, nabízíme potěru vylíhlé artemie. Ze začátku je pojídají s opatrností, po několika dnech se opatrnost mění na střelhbitost za potravou. První týden dávám jen živou artémii, po této době ji kombinuji s odmočenou odskořápkovanou artémii, na kterou pozvolna přecházím po zhruba 1 měsíci stáří potěru. Po odskořápkované artémii jejich růst raketově roste. Co měsíc, to 1-2 cm délky dle druhu. Co je důležité - měnit vodu min. jednou za 14 dní a to v poměru 1/3 - 1/4 objemu nádrže. Voda s nižším obsahem dusíkatých látek obecně prospívá růstu. Vhodné je přidat měsíc předem namáčenou kostku hnědého nebo černého uhlí, která na sebe dusitany i dusičnany váže.
kolik soli tam mám dát když mám 60 litrová akva
Tak to nedokážu pomoci(kdyby bylo něco zle s vodou,tak jdou pryč i samci....)Ještě mě napadla agresivita ostatních ryb, ale toho by jste si všimnul...(Jednou jsem měla ve spol. akváriu mečovky a paví očka a byl tam jeden samec od mečovky,kterej si záměrně vybíral samice od oček pro svůj útok vůči nim.,,Rozjel,,se proti nim a hubou do nich narážel tak dlouho, dokud nepošly. A u samců nic takového nedělal.
Zkusila bych tam dát kuchyňskou sůl(pokud tam jsou ryby a rostliny,kterým by to nemělo vadit). Očkům trochu té NACl vyhovuje a prostě bych to zkusila - možná by to přešlo - možná ne.Ale alespoň to zkusit.
Krmým sera vipangran,tetra rubin.lon plant,lon mix.Jsou to pavý očka.Teplota vody je 22 až 24 a samců mám min jak samic.
Jaké živorodky a čím krmíte? Samice se třeba u mečovek,pavích oček...Vyčerpávají přiváděním dalších a dalších generací na svět. Chce to pak pro samice kvalitní krmiva. Teplotu vody,,tak akorát,, - při vyšší se dožívají méně. Více samic v akva,než samců...
Tak třeba stáří, podpořeno vyšší teplotou vody...
0 13.04.2014 13:20 prcan – živorodky
Proč my umírají jenom samice živorodek???Žádnou nemoc nemají to vím.
Starší reakce
A druhé opatření je založení prezentace, aby bylo z čeho tzv. vařit.

Starší reakce
O akváriu není nic známo, tak bych volil univerzální opatření a tím jsou častější výměny vody.
Starší reakce
Přesně spočítat se to dá jen těžko. Čím víc je v nádrži ryb, před kterými se cítí v ohrožení, tím rychlejší je jejich pohyb, víc úhybných manévrů, takže těžko. Mně když se narodily platy, tak jsem je spočítala až ve druhém týdnu jejich života, když se naučily shromáždit se na krmení. Ale to byly v akva samy, jen s krevetkama, mámu jsem po porodu dala zpátky k ostatním rybám.

tak to vypadá na nově narozenou druhou várku Endlerek, teď mě tak napadá jak rybičky počítáte? To je jednou za čas přelovíte? I když se snažím sebevíc tak je ne a ne spočítat

invalida napsal: Co si představujete pod přírodní barvou u vyšlechtěnejch nenažranců...to by mě fakt zajímalo.
To je jednoduché...zbarvení divokých mol..
images.google.com/…

...
search.icq.com/… 
Mela jsem krasne lyrovite cerne mollyny. Mladata se rodila cerna. Zkusim vlozit fotku, doufam, ze na ni budou videt.
Co si představujete pod přírodní barvou u vyšlechtěnejch nenažranců...to by mě fakt zajímalo.

Hold komu?

hold není vždy vše 100%

kataChlum napsala: Jsou černá nebo šedivá.
Nebo dokonce v přírodní barvě...

Jsou černá nebo šedivá.

Jája napsala: To bezpečně poznáš. Vypadají jinak a budou i větší.
To že bývají černá, pokud je kvalitní chov BM, by k odlišení vést mohlo. (Strakatá až světlá jsou jen od špatně selektovaných rodičů). Ale na tu velikost bych teda vůbec nesázel...Ok bývá více, proto jsou menší, ale mám několik samic BM, které dávají i přes 100 mladých a ta jsou tak velká jako čerstvá oka...
Tak jestli víš, jak vypadají pávčata, když se narodí, tak mimino od molly neomylně poznáš.

U pavčat to poznám, která rodila, podle břicha, barvy skvrny, ale tyhle jsou černý a neskutečně nenažraný, takže pořád tlustý jako před porodem. Myslím, že by se hned snažily celý vrh sežrat, takže by se ani břicho nezmenšilo nějak viditelně. Ale zkusím je teda pozorovat ještě víc, díky.
To bezpečně poznáš. Vypadají jinak a budou i větší. Po porodu si stačí prohlédnout samice. Pokud koukáš do AQ každý den, tak podle vzhledu poznáš, která rodila.
Nevím, jestli jsem ve správném vlákně, potřebuju se na něco zeptat. Mám v jednom akva očka a black Molly. Samice na porod neizoluju, nechávám to na přírodní výběr. Kdyby se stalo a porodila Mollyna, dají se její mláďata odlišit od oček ? Někde jsem se dočetla, že se černá nerodí.
Starší reakce
0 19.03.2014 16:59 prcan – živorodky
Kdybich zmenšil počet na 15 jaké rybi by se tam mohli strčit.
Otázka je? a těch 60l vody je čistý objem?
I když ano,tak pokud tam dáš 25 živorodek,tak ti to akvárko počet ryb sníží samo na ten správný počet

prcan napsal: 60litrů. ryb kolem 25Tak podle takovéto odpovědi už nic nepřidávat a tuším, že by spíš chtělo něco odebírat, ale nechci prudit.

Tak to máš dvojnásobek ryb, než by tam mělo být. A to počítám, že máš malé ryby. Takže už žádnou rybu navíc tam necpi.
0 18.03.2014 17:10 prcan – predator3313
60litrů. ryb kolem 25
My nejsme jasnovidci ale akvaristi
Jaká nádrž, kolik ryb atd...bez informací se bude blbě radit
0 17.03.2014 18:14 prcan – živorodky
Jeké rybi k pavím očkům.
Presne to isté som tu chcel vložiť, je to tak ako píšeš

Jestli máš v 16 l akváriu dvě molly, bojovnici, další rybu kterou nepoznám a ještě navrch ampulárku, tak máš velký problém. Navíc akvárium je evidentně čerstvě založené, to je problém ještě větší. Rozhodně VŠECHNY ty ryby kromě bojovnice někomu věnuj, třeba dědovi. Ampulárku též. Jinak budeš tahat ven mrtvolky.
Ale nepatří to do tohoto tématu...
To mam radost,ja bych jich chtela odchovat co nejvic mam sice jen 16litru akvarko takze by nebyli pro me ale deda ma 100litrove akvarko a tam par rybicek mel by radost kdyby jich par dostaĺ

MarekP napsal: Tlustá je dost, řekl bych, každým dnem bude rodit.Není o nic tlustší než ten samec... Se zbytkem souhlas

Tlustá je dost, řekl bych, každým dnem bude rodit. Zatím má kulatý břicho, až bude spíš hranatý, tak pak je to ten čas těsně před. A do porodničky ji dávat nemusíš vůbec. Nevím, jaký máš akvárium a jestli bude mít potěr kde se schovat (jemnolisté rostliny), ale nechal bych to na přírodě.

Když ji dáš do porodničky, tak sice budeš mít plno rybiček, ale pak nebudeš vědět co s nima. Vyrostou a v akváriu budeš mít přemnoženo. To se ti, pokud ji necháš být tam, kde je, nestane.
0 15.03.2014 15:12 misa 
Ahojte neceka black molla mlady?
Má.Když jsou ještě malé a samci se ještě vůbec nevybarvují, tak se podle toho dá dobře poznat, z čeho bude samice a z čeho samec.
Má endlerka černou skvrnu zralosti i když nečeká mladé???

Starší reakce
0 napsal:
Ctěl jsem něco napsat, ale časově nestíhám, snad jindy. Tu problematiku sice vidím jinak, než, jak ji vysvětluje SoRex, ale nechci s ním být ve sporu.
Foto: samice P.obskura, 9.1.2014
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Vláďo asi Ti tu dlužím pár řádků, tak jsem si chvilku na to vymezil: K těm 'obscurám'. Je důležité snažit se uchovat si početné hejno a to hlavně s dorůstajícími mladými a ne potěr zkrmovat, nebo se ho jinak hned zbavovat. Vybírej k chovu mladé samice, co záhy viditelně zabřezávají a pozoruj samce a ty nejaktivnější při snaze o oplodnění, jsou ti praví do chovu.
Nevím z jakého prvotního počtu byla celá v zajetí chovaná populace založena, ale pokud je počet jedinců nízký, tak dochází, ne k pouhé "únavě prostředí", ale k reprodukčnímu oslabení samotného druhu.
Tomu se dá bránit jednak dostatečnou početností chovaných ryb a neopomíjeným včasným "omlazováním" (starší jedinci mnoha druhů živorodek bývají neplodní) a pak chovem více samostatných skupin v rozdílných podmínkách a po čase jejich vzájemným promícháním.
Odlišné poměry mají vliv na stále probíhající přizpůsobování a zjednodušeně vyjádřeno - i vzniku mutací obohacující genetický základ, což má onen blahodárný vliv na životaschopnost, když se pak spolu množí ryby těchto po jistý čas předtím izolovaných skupin.
Proto je i výměna chovného materiálu mezi akvaristy opodstatněná.
Vláďo přeji si, aby Ti P.obscura nevyhynuly a co nejvíc si je i namnožil, plus i ostatní ryby, jenž Tě baví chovat. Čauky 0.
Foto: V té první černé chovné síťce vlevo jsem měl P.obscura přes léto venku, ale dva samci, co jsem měl se o samice, už v akváriu nezajímali a "ženské" zůstaly neoplodněné, takže se ani takovému těžkému kalibru v chovu živorodek, jako je 0

, tyto "obyčejné začátečnické gupky" nerozmnožily

.
Starší reakce
Je to len moje prechodné riešenie(mladé som toľko a v takom počte nečakal),ale filtrácia musí byť.Pôjdu čo nevidieť do väčšieho.Ak nemáš filter to chce meniť vodu denne.Pri tom však riskuješ časté kolísanie teploty a to nemusí robiť dobrotu.Chce to fakt väčšie akva.Objem račej nespomeniem,raz tu v téme aj s fotkou stačilo.Nechcem opäť ukazovať ako by sa rybky chovať nemali.
Mám pocit, že jsi to, co psal prasan pořádně ani nečetl a hlavně nepochopil. Ale spíš jsi naprostý ignorant. Platí to, co jsem už psala, a to, že tvé AQ je naprosto nevhodné pro chov ryb. Znovu ti zopakuju, že tvé AQ je mrtvá zóna a jednou týdně v něm vyměnit vodu nestačí. Každá ryba má své nároky na život a zaslouží si, aby takové podmínky k životu i dostala. Jak je vidět, ty nejsi schopen jim je poskytnout a ani to nechceš udělat. Ty ryby jsou chudáci a živoří. Ideální by bylo, když nechceš pochopit základy akvaristiky, to AQ zrušit a ryby někomu dát. Tím pro ně uděláš to nejlepší.

chudáci ryby

Ahoj diki ze si ma podrzal..... síce mam este jedno aqva 250l. ale tam mam asi 10 koi. takze neriskujem .... a v tom mensiom mam 1 prisavnika 2 pavie ocka a 4 mecovky a je o ne maximalne postarane takze sa nemozu stazovat

filter nemam cize mam menit vodu kazdy tyzden ako ty?? a kolko l mas akva?

Ja pri nich mám celú hladinu porastenú Lemnou(dobrý odstraňovač dusíkatých látok) a raz týždenne mením komplet vodu za čerstvú.Inak by to nešlo.
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 27444x