Živorodky - chov
A i tak pěkně zbarvená jako ta na té fotce ode mě.
Březost samičky je dobře rozeznatelná, kdepak máme černou skvrnu u řitního otvoru té samičky. Některé barevné varianty nemají klasickou černou skvrnu vidět. Nažraná ale může být taky dost.

Ale jak vypadá to akvárium, ve kterém je porodnička? Je tam něco, co může potěr, který z porodničky vypadne, sežrat?
Mám názor, že když chci množit jakékoli živorodky, je můj cíl toto
www.facebook.com/… Plné akvárium, ve kterém neřeším těhotenství jednotlivých samic a kde spousta potěru přežije sama. Dosáhnout to trvá občas docela dlouho a vyžaduje to rybí monokulturu nebo alespoň potěr nežeroucí společníky. Jak to jednou člověk má, může si dovolit něco přidat, protože silnou, početnou populaci ohrozí něco mnohem méně pravděpodobně, než pár rybek, na kterých visí akvarista denodenně očima, kdy se začnou množit. Proto by například těch živorodek bylo podle velikosti akvária fajn víc a úplně nejlepší je, když akvarista získá kromě dospělých i potěr a má hned v úvodu vícegenerační hejnko ve kterém jsou ryby na potěr zvyklé a ve kterém nověnarozené rybky mají partu, do které se mohou schovat.
Dej fotku celého tvého akvária a já ti řeknu, jestli má tvé visení očima na samičce smysl.
Dobře děkuji. Ano samečka ji chci koupit,ale teď ho neměli.
Není s kým,samec je na záletech v jiné nadrži

Podle mne těhulka není, nebo může rodit ale neoplodněné. Oplodněné při porodu ihned plavou rybyčky, neoplodněné vypadnou ze samičky normálně já tomu říkám jikra a je to viditelné, dej do akva bez dna a uvidíš li jikry, je plonková, musíš ji dopřát trochu sexu.
Dneska jsem ji dala do porodnice. Jinak ano mám když tak akvárium na víc,kde bych je klidně mohla dat.

Není podstatné, jestli je těhotná nebo ne. Podstatné je, jestli máš akvárium, kde mláďata zvládnou přežít.
Ano vím,že by měla mít skvrnu. Ale divala jsem se i na videa a některé neměli.

děkuji, uvidíme buď to přijde nebo ne

.
0 18.08.2019 19:27 Silviebaris Březost samičky je dobře rozeznatelná, kdepak máme černou skvrnu u řitního otvoru té samičky...

Neni spíš napapaná...
0 18.08.2019 19:11 Kelkinka –
Re: RAP Samičku mám doma asi dva měsíce,když jsem si ji brala neměla bříško žádné. Samečka v akvárií nemám, ale četla jsem že (Samice, která se již spářila, je schopná opakovaných porodů (3-8) bez přítomnosti samečka (spermie má v zásobě).
Takže jsem zvědavá,zda budou.
Děkuji za odpověď.
Obojí je možné. Pokud je takhle baculatá před krmením a máš obé pohlaví, bude březí.
0 18.08.2019 17:58 Kelkinka
Starší reakce
Můžeš. Já krmím mikrami i grindalem každý den, přestože ne každý den všechny ryby. Mnohé ale dostanou každý den mikry i grindal, občas opakovaně. Plus další krmiva k tomu.
Termín krádkodobě je zavádějící. Spíš by by bylo vhodnější napsat např. 1x týdně v rozumném množství.
Obecně se dá říci, že v akváriích nehorázně překrmujeme. Osobně mi nedělá problém na týden odjet a ryby nechat "hladovět".
Není důvod nekrmit, ale mikry se pěstují(myslím) na vločkach- tj kvasný proces, takže opatrně kvůli překyselení žaludku rybiček. Já osobně používal mikry krátkodobě.
To je pro 10 kusů potěru gupek stále s velkou rezervou. Až povyrostou, dolije vodu.
Moje populace gupek funguje roky stabilně v 60l hrubého.
Má 54 hrubýho. Hladinu hluboko pod okrajem. Počítal bych max 40, spíš míň...
RAP napsal: Může tam filtr být. Jirka má svůj systém provozování akvárek, jen prostě ne každý ho zvládne. Filtr klidně nech a nasaď co nejvíc nenáročných rostlin.
Ok. Napíšu článek na toto téma

.
K akvárku, co má KuBvA: 10 kusů potěr a bez filtru brnkačka. Má to solidně zaběhnuté, 60l, nějaké rostliny v tom jsou, nebude problém. Jde o to, že tam sice nemá rostlin, aby bez nástupu řas utáhly hejno velkých ryb, ale potěr není problém. Krmit každý den trochu mikrami, pak přejít na grindal a bude dobře. 60l je mnohem, mnohem víc, než ten potěr potřebuje. Představte si 15-20 kusů potěru výrazně větších živorodek Xenotoca doadrioi v 5l (pěti litrech) bez filtru, bez přidaného světla (!), bez dna a s trochou rostlin
rybicky.net/nadrze/30306-elementka-v-detskem-pokoji . Původně jsem to založil, abych si otestoval, jestli mi rostliny přežijí na skříňce ve světlém pokoji, pouze se světlem, jaké je k dispozici. Nerostou nic moc, ale drží se. Vykrmuju si v tom už asi pátou sadu malých xenotoc (pak je expeduji dál). Bez úhynu! KuBvA má mnohem větší akvárium s mnohem víc rostlinami a doporučuji mu pouze deset mnohem menších kusů potěru gupek. Pokud nenastane prudký výkyv kvality vody, nemá se co stát.
Jdu psát článek

.
Může tam filtr být. Jirka má svůj systém provozování akvárek, jen prostě ne každý ho zvládne. Filtr klidně nech a nasaď co nejvíc nenáročných rostlin. Ideálně přebytky od blízkého souseda-akvaristy.

já tam budu přidávat rostliny ale pořád nevím proč by tam neměl být
Tak si to akva pořádně prohlédni, vzhledem k osázení je tam filtr nezbytný. To není jako tvé nádrže.

No zrovna v tomto případě bych ten filtr ponechal. Se zbytečně vysokou teplotou souhlasím.
To máš tak. Kdo chová víc druhů živorodek, zažije, že některé druhy mu jdou lépe, jiné hůř. U jiného akvaristy to může být se stejnými druhy obráceně. Třeba jednomu akvaristovi v Čechách se aktuálně nemnoží Phallichthys tico, mé stále ano. Mám plno stále se množících Phalloceros caudimaculatus reticulatus, ale trvalo rok, než se chytly a zrovna před pár dny mě jeden člověk z Belgie prosil o ryby, protože mu tento druh tento týden kompletně vyhynul během dvou dnů. Jak se jednou "nastartuje množení", je dobře, ale dosáhnout toho, může trvat a často člověk uspěje až na další pokus nebo když dá ryby do jiné nádrže. Když "jsou problémy", mohou se odmítat množit i obyčejná blbá paví očka.
Mohu ti nabídnout násadu dunajských gupek. Ale stejně - zásadní je akvárium, do kterého je chceš dát. Dovedu si představit nádrž, ve které ti vychcípají. Tvá konkrétní - hm. Vyhodil bych filtr a topení. Nechal jen světlo. Přidal jednoduché rostliny. A zkusil tak deset kusů potěru krmeného mikrami a grindalem. Vyloženě, jestli ti přežije.
Množení je často o stravě. Její pestrosti. O tom, kolik různých druhů mraženého nebo živého krmiva používáš.
P.S. Možná máš i moc teplo. Mé gupky mají sice v létě tak 23-25°C, ale v zimě klidně jen 20
www.facebook.com/… Populace v 60l a bez filtru.
a nějaký druh rychle se množících živorodek

Nemáš prezentaci akvária tak se těžko radí. U mladých rybek je počet narozených malý a pokud nemáš houští rostlin ostatní je požerou.

Starší reakce
Topítko tam mám přidelané ještě ze začátku (a zůstane tam pak kvůli zimě, kdy je v bytě opravdu chladno). Teď je topítko vypnuté. Voda se pohybuje každý den mezi 22-23 stupni.
Jakou máš doma teplotu, že jim přitápíš...?
Taky jsem si říkala, ale už jsem měla čest i s pěkně vybarvenými samičkami, tak se radši ptám.

Tak děkuji všem za reakci.

A dole mají rozmnožovací orgán.

Samičky nejsou tak barevný,je to samec...

Křížit ne, ale stačí si porovnat markantní rozdíl ve velikosti a temperamentu.
0 21.04.2019 09:24 Nesmysl Myslím chovat a nezkřížit se.
Chovat je spolu samozřejmě lze. Ale je otázka, jestli to myslíte jen chovat, nebo tak, aby se spolu nezkřížily. Protože pokud vím, tak iliodon je divoká živorodka. Ale s tím neporadim.

Ano, lze je chovat spolu.
0 21.04.2019 09:18 Nesmysl Dobrý den. Lze spolu chovat iliodona whitei a gupku? Dík
Starší reakce
Děkuji vám oběma za odpovědi. Situace se má tak, že jsem přelovoval z jedné nádrže endlerky a dával tam iliodon. Bohužel jsem si později všiml, že jedna samice endlerky v akváriu zůstala. Jakmile to půjde, tak ji odlovím. Nechce se nechat chytit. Neplánuji dlouhodobý chov těchto druhů.

Gonopódium, andropódium, pripárium,... to všetko sú modifikácie análnej plutvy u živorodých rýb, ktoré slúžia na prenos samčích pohlavných buniek do tela samice (to asi vieš). Čiže funkčne je to to isté. Či sa budú ryby krížiť závisí od ich genetickej príbuznosti, podobnosti pohlavného správania, niekedy podobnosti vzhľadu a funkčnej možnosti oplodnenia. Medzidruhové kríženie v rámci rodu je pomerne bežná záležitosť. V prírode sú totiž aj geografické bariéry, ktoré tomuto kríženiu bránia, no v akváriu je iná situácia. Medzirodové kríženie je už podstatne vzácnejší jav (ale vyskytuje sa), pretože mu väčšinou bránia anatomické (morfologické), etologické a hlavne fyziologické prekážky (spermia sa nedokáže dostať k vajíčku alebo ho nedokáže oplodniť).
Čiže, aby som to zhrnul - ryby sa ti krížiť nebudú ale nezáleží to od toho, či majú gonopódium alebo andropódium.
- nazývá se to správně spermatopodium
- ne

Četl jsem, že Iliodon whitey má andropodium. Může se zkřížit s endlerkou, která má gonopodium?
Děkuji
Starší reakce
Mě Molucky nikam nechodí, drží se u proudu z filtru a krmí se.
Možná, že kdyby neměly z proudu co jíst, tak by se vydaly hledat o dům dál.
(Nebo potom kdyby teda byl ten problém s vodou, či jiný důvod, který by je vedl k nutkání opustit nádrž)
Ať nejsem jen OT, Paví oko mi vyskočilo během let akorát jedno.
Asi se něčeho leklo, nebo se třeba chtělo kamarádit s andulkama, nevím.
Všechny akva mám úplně bez deklu.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 27444x