Kosiska: "cituji:...otrava amoniakem jim nehrozi, pokud hodnota pH zustava v kysele oblasti....Kdyz nakonec akvarista dlouho odkladanou vymenu vody provede a pri odkalovani vypusti zhruba tretinu nadrze, doplni akvarium pochopitelne vodovodni vodou. Ta je ovsem neutralni az zasadita, coz znamena, ze pH vody v akvariu stoupne. Prislusna cast amonnych kationtu se ihned premeni na vysoce jedovaty amoniak a ryby uhynou na otravu amoniakem.
V žádném případě nezpochybňuji fakt, že podíl NH3 (a tím i toxicita amoniaku) stoupá se zvyšujícím se pH, (jakož i se zvyšující se teplotou a klesajícím obsahem O2), ale aby mohlo dojít k popisovanému jevu, muselo by se - podle mne - "potkat" vícero okolností.
1. Musela by "nefungovat" nitrifikace.
Aby se nahromadil amoniak na koncentraci, která by vinou zvýšení pH při výměně 1/3 vody dosáhla letální koncentrace, muselo by dojít v době od poslední výměny (před dovolenou) ke kolapsu procesu nitrifikace. Např. vinou nějakého baktericidního přípravku, (velmi nepravděpodobné!), nebo nedostatku O2. (V tomto případě by nejspíš utrpěly i rybky - nemyslím si, že by vůči deficitu kyslíku byly odolnější, než nitrifikační bakterie…)
Pokud nitrifikace probíhá bez podobné "poruchy", měla by se zvyšovat koncentrace NO3, nikoli - nebo alespoň nikterak dramaticky - NH4/NH3.
2. pH čerstvé vody použité k výměně by muselo být velmi vysoké.
Jestliže pH vody před výměnou se mohlo reálně pohybovat pod 6,3, (standardně uvádí Archdevil pH 6,3-6,5, akva je nehorázně "přerybněné" a 6 týdnů nebyla voda měněna, takže se dá předpokládat, že došlo k dalšímu snížení pH...), jakou hodnotu pH by musela mít čerstvá voda, (1/3), aby se po jejím smíchání s původní, (2/3), pH ustálilo na takové hodnotě, aby podíl NH3 na celkovém amoniaku mohl znamenat alespoň hypotetické riziko otravy? Mně to vychází u čerstvé vody minimálně na pH 8,5, (spíš 9 i víc), a to ještě v součinnosti s nahromaděním NH4/NH3, (viz výše). A to se mi zdá dost nepravděpodobné...
Tak co se mohlo odehrát?
Pokud Archdevil současně s výměnou části vody důkladně propral i akvacit svého bublifuku, vysvětlení mám: (pokud to neudělal, jsem v kélu…
)
Vypráním akvacitu nejspíš došlo ke zničení nitratačních bakterií a následnému nárůstu koncentrace dusitanů, která pro vnímavější rybky dosáhla letální úrovně.