Reaktory CO2
Naposledy přes Eheim skim. Dříve lipové dřívko. Fungovalo to dobře.Nechtěl jsem mít ale dále sodovku v akva. Pak jsem shlédl video Pana Midhofera a dal na něj (bohužel)
Čím jsi to rozpouštěl před tím?

PH 6,7-7,0
Nepřijde mi že to je vzduch, ale CO2
Jak si tedy vysvětluješ modrý drop checker?
nenapadlo ma natocit to aj z pohladu ako mas ty robil som len z top video. Na veci to ale nemeni nic, na vystupe nemam bubliny.
Vyhodil som z kolena rampu, aby bolo jasne kadial prudi voda.
klasika napustenie reaktora - rozbehnutie cerpadla a otvorenie kohutu. Pre istotu som vypol filtraciu.
vimeo.com/…
edit: napadlo ma este teoria, ale ta bude asi mimo.
Kedze mam cerpadlo na vystupe z reaktora, pripadne unikajuce bublinky "rozomelie" a zakedy sa to dostane az na vystup do nadrze, uz su rozpustene.
edit2: co som si ale vsimol pri poslednom pokuse:
ihlovy ventil som znacne otvoril a vybublal som si vodu z buble countera. Ked som ju naspat dolieval pri spustenom reaktore/cerpadle, fungovalo to ako vyveva a nasalo mi vzduch do reaktora.Mozno ze tam bude nejaka mikro netesnost co mi prisava vzduch.
Neměřil jsem(nikdy). Vycházím z předchozí informace drop checkeru, růstu a prospívání rostlin.Pokud jsem měl před tím světle zelený drop checker, tak hodnota KH zřejmě bude v pořádku. V tom chyba nebude
Za chvíli dám video
Edit:
youtu.be/… Neviděl jsem tvou výpust. Také jsem natočil tento pokus. Mám na hladině bublinky. Teď jsem výtok trochu přiškrtil, ale stejně po chvilce nějaká vylítne. Přijde mi, že kecaj s tím průtokem do 1000L/h u vel 5. Bude to daleko méně. Můj názor. Až se nahraje na yt tak ukážu.
Víš, jaké KH tvoje voda má? Bez takové informace nemá cenu s CO2 začínat.

u mna to vyzera CO2 okuh nejako takto:
-napusteny plny reaktor CO2 (asi dva bambiliony bublin), zatvoreny kohut na sani aby nevytlacal plyn vodu.
-spustene cerpadlo
-ked sa cerpadlo rozbehne otvoreny kohut
za takuto chvilku mi to rozpustilo takmer cely reaktor plynu bez toho aby som mal na vypusti bublinku. To som uz myslim nizsie spominal.
vimeo.com/…
edit:
na Vaclavovu radu som stlacil kH na 2.5 (podla Tetra testu) a stale neviem dostat drop na svetlozelenu farbu. Mimochodom v "sodovke" som ho mal znacne svetlejsi, lenze to mohlo byt sposobene aj tym ze sa tie mikrobubliny dostavali do dropchekra a nasledne to meralo hausnumera. Tuto eventualitu spomina pan Mithofer priamo vo videu o reaktoroch.
sorry za roztrasene ruky ale snad ilustracny ucel splnilo
Tvrdost?... O vodě nic pan Mithofer v obsáhlém videu neříkal. A ani v návodu a na stránkách Profiplants se nic takového nezmiňuje. Pokud by tomu tak bylo a já neměl tu požadovanou vodu, nekupoval bych ho. Zřejmě neříkají vše co by měli. Pokud se to nezlepší jde z domu, a já vyhodil 1300Kč
Kde a kudy by přicucávala vzduch? Zavzdušnění by bylo slyšet. Je ticho a hlavně drop checker modrý. To svědčí o špatném rozpouštění. Ven z výtoku nejde zřejmě vzduch, ale nerozpuštěné CO2 dle toho drop checkeru
Hodně záleží, co máš za vodu není to jen o konstrukci reaktoru.

Používám rok TYP 2 (6) a nemám sebemenší problém. Několik měsíců jsem ani neodvzdušňoval. Jediné co mě napadá je že ta soustava přicucává někde vzduch.
Je to možná zvláštní, ale je to tak. Zapojení mám správně. Profiplants a pan Mithofer ve videu na yt uvádějí 99,9 % rozpustnost u těchto reaktorů. Ten co mám má na 100% rozpustnost daleko nižší. Ani raději nechci vědět jakou. Je to veliké zklamání a vyhozené peníze.
Zde je video
www.youtube.com/… Zvláštní. Ptám se asi hloupě ale máš správně zapojený vstup a výstup?
Tak jsem sám na vážkách, snížil jsem trochu průtok a stejně po pár vteřinách z výtoku vyleze bublinka. Dávkuji 2 bubliny za sekundu. Průtok tipuji na max 800L/h a to Profiplants udávají u vel 5 1000L/h!!! aby to nic nestrhávalo do výtoku. Další věc, drop checker modrý
Přijde mi, že ta rozpustnost je bídná. Bublinky v reaktoru je vidět jak se melou dokola a do výtlaku jako kdyby nešly, ale jdou a ani ta keramika nezabírá. Jednou denně odvzdušňuji, vše jak se má. Tak nevím, kde soudruzi nebo já udělal chybu. Jsem z toho docela na rozpacích. I po lipovém dřívku byl drop checker světle zelený
Asi záleží na objemu akvária a jakou koncentraci CO2 chceš držet. Mám doma velikost 6 a na 540l akvárium to bylo tak akorát i pokud jsem chtěl držet vyšší koncentraci. Měl jsem ho pak napojený i na 1200l, ale tam jsem nechtěl žádnou vysokou koncentraci, používal jsem ho jen ke snížení pH, na silné světlo a náročné rostliny už by to asi nebylo. Ten reaktor je také možné pohánět samostatným čerpadlem, pokud by moc zpomaloval proud ve filtru.

perfekt, nech dlho sluzi. u mna to vyzera takto
Mám jí ve svém,dal jsem na rady vzít to největší a jak jsem psal jsem spokojen. Přesto, že filtr má udávaný výkon asi 1700l/hod., reálně jsem někde na 950 po vyčištění a postupem času klesá. Ukazuje to wifi aplikace......Trochu šplouchá,a jednou za den vyžaduje odfouknout vzduch, nicméně rozpouští perfektně, nezanáší se a konstrukce je nejen bytelná,ale i blbuvzdorná, takže není třeba se bát poruchy

Reaktor vel. 5 od Profiplants nainstalován
Průtok se trochu snížil, tak je nyní naplno
Starší reakce
Rozumím, mám normálně cca 1000L a mám to přiškrcené.Tak tam bude míň. Špatně jsem se vyjádřil. Jestli je tam cca 800? Nemělo by to strhávat při takovém průtoku. 1200 tam na stopro není. Proto bych zvolil tu 5ku. Větší akva neplánuji.
Mám filtr EX PRO-1500
Psal jsem předtím vel 6. Mělo tam být 5.
Pisal si, ze mas cca 1000l/h prietok a teraz ze to mas priskrtene. Ak dokazes dostat z toho 1200l/h tak uz mas reaktor "na hrane". Ak tomu dobre rozumiem, pri prietoku vyssom (o kolko neviem, znova otazka na predajcu) ako 1200l/h je mozne ze ti bude pri reaktore 6 uz strhavat bublinky do vytoku a do nadrze = rozumej nedokonale rozpustanie. Na to treba mysliet.
Neskusal som merat kolko moje Jebao dcs 2000 dava v reale, ale ked som reaktor naplnil CO2 a pustil cerpadlo na 100%, nevysla na vytoku ani jedna bublinka a to som sledoval/opakoval viac krat. Nechcelo sa mi verit, ze to dokaze tak rychlo rozpustit CO2.
Ak nezabudnem, skusim to natocit ked sa vratim domov.
Díky za vysvětlení

Musím vyhodnotit ty plusy oproti mínusu a tou je skoro dvojnásobná cena

. Průtok mám přiškrcený a můžu přidat. Toho se nebojím. Ta cena mě odrazuje. Pokud udělá stejnou službu ta 6, koupím ji. 1tis navíc se mi nechce dávat.
v skratke
+vojde sa ti do skrinky bez uprav
+menej restriktivny na prietok ako verzia 5
-drahsi
?rozpusti take iste mnozstvo CO2 ako typ 5 co si chcel, do buducna nemas problem ho supnut aj do vacej nadrze - je to "bytelna" konstrukcia. Pravdepodobne to prezije az do casu, ked sa zo slnka stane cerveny obor.
V kazdom pripade uplne kazdy prvok co zaradis do vlacika za kanister ti znizuje prietok. Nieco viac, nieco menej. O kolko je typ 5 viac restriktivny neviem povedat, pravdepodobne otazka na vyrobcu.
A teraz pre zvysok osadky:
Poziadal som o radu so zavzdusnovanim vyrobcu - dam sem rovno vycuc z mailovej komunikacie
Q:-ak sa zavzdusni, ovplyvnuje to mnozstvo CO2 ktore ma rozpustat? Tym chcem povedat ze "spliechanie" je viac menej kozmeticka zalezitost a CO2 vpustene do reaktora sa rospusti tak ci tak a menej rozpustne plyny sa tam zberaju a staci odvzdusnovat v dlhsich intervaloch s tym, ze bude v reaktore pocut prudenie vody.
A:dravím Vás, ano, je to kosmetická záležitost, jeden z reaktorů na prodejně záměrně neodvzušňujeme, a rostliny rostou naprosto skvěle, co2 se vždy perfektně rozpustí.
L a XL se vejdou, s těmi jsem ale nepočítal. V tabulce se uvádí pro akvária 3000-5000L
Já mám necelých 400. V čem by měly být lepší pro mé akva?
Nechal bych si jistotu,jak Ti radí pode mnou. Mně se do skříně taky nevešel,tak jsem ho nechal zvenku na boku,ale nemusím se bát....
zober velkost x alebo xl. 1-1.5 cm mozes zrezat z vemtilu. X a Xl su najmenej restriktivne co sa prietoku tyka. Oba by sa ti mali zmestit dokonca aj bez zrezania casti hadicoveho trna na odvzdusnovacom ventile do 60 cm.
Mám uváděný průtok filtru 1500L a s médii zhruba 1000L, tak by to mělo být v pohodě
Velikost 7 by byla dobrá volba, mám ale skříňku uvnitř 60cm, tak ani 6 nepřipadá v úvahu. Bylo by to natěsno s tou hadičkou
Hlavně ani tak nezáleží na objemu nádrže,ale průtoku filtru

Mám X a je super, od pořízení jsem láhev nemusel měnit

Pravda - viděl jsem ty reaktory i naživo v akci a do dalšího akva určitě pořídím. Cena není likvidační a určitě vydrží dlouho. Akorát do tvého objemu bych asi poridil č. 7. Je to jak auto - objem ničím nenahradíš

Ty reaktory vypadají suprově. Jak zpracováním, tak dle obsahu videa i funkčností
Asi jeden pořídím a to vel č.5
Té neprůhledné stojí metr asi 50Kč, průhledná je horší, metr stojí minimálně pětikilo, ale na centimetry shodou okolností prodává Profiplants.

Pokud jich chceš udělat více tak se to samozřejmě vyplatí, protože kousek trubky, a hlavně té průhledné ti nikdo neprodá.

Ten reaktor od Profiplants jde vyrobit, všechno jsou to vodovodní/bazénářský trubky slepený bazénářským lepidlem:
Lepidlo:
www.bazenonline.cz/…
Trubka:
www.bazenonline.cz/…
eLka:
www.bazenonline.cz/…
Trn na hadici by bylo potřeba pohledat víc, na bazény se běžně používají větší průměry, než je 16/22. A samozřejmě navrtat trubku a vlepit odvzdušňovací ventil.
Zalezi na subjektivnom vnimani hluku, citlivosti jednotlivca na frekvencne rozsahy a celkovej akustike. Aspon za seba mozem povedat, ze hluk z reaktora nevnimam vobec. Ak nie je zavzdusneny. Ak ano - to v nom "spliecha". To je ale zas znamenie, ze to treba odvzdusnit.
Suma sumarum ak nie je zavzdusneny, eheim5e@700/h je hlucnejsi, jebao dcs 2000@3/10 je hlucnejsie, 2 vrtule v kryte nadrze su hlucnejsie, ked sa spustia.
edit:
na profiplants reaktore je cool, ze nema ziadne pohyblive mechanicke casti ako napr tebou spominana Sera
V mnohych pripadoch skrinka samotna funguje ako ozvucnica a netreba opominat na fakt, ze nizke frekvencie sa ovela lahsie vedu konstrukciami (teraz som musel oprasit akustiku stavieb

), ktore nakoniec mozu rezonovat a sposobovat este vacsi hluk.
Mě se nezavzušňuje vůbec.
1 27.09.2021 17:58 Brodys –
Re: Joe Já to mám přes externí filtr a také jednou za den dva musím trochu odpustit.....
Jestli ale máš zvlášť okruh tak ten bude nasávat rozpuštěný vzduch nebo kyslík od bublinkujících rostlin. Já to mám přes filtr tak tam se toho moc nedostane.

:
dakujem, to som videl - z toho videa usudzujem ze sa zavzdusnuje. Zatial som nasiel potencialneho vinnika - Chihiros doctor. Prudove cerpadlo rozmeta bublinky po celej nadrzi a zrejme sa nejake nasaju.
Dnes som ho odpojil, uvidim ako sa to bude tvarit po par dnoch.
Tak nějaký vzduch se ti tam dostane ale nemyslím, že by ho bylo tolik za tak krátkou dobu.
Zrovna z up aqua som presiel na profiplants, lebo s tym to vyzerako ako soda. Miliarda drobnych bubliniek a to mi liezlo ukrutne na nervy.
Tento je fakt super, len este zistit od kade to berie "vzduch" alebo ako vaclav podotkol, mozno ze davam vela CO2 a uz to nestiha rozpustat (tu si to nemyslim, ale nemozem to na 100% vylucit bez dokazu)
Je nejaky sposob "domo-robo" ako zistit co za plyn sa v tom reaktore hromadi?
edit, cerpadlo som schvalne dal az za vystup z reaktora pre pripad ze by som mal netesnost na cerpadle - aby to rovno strhavalo do nadrze.
Nie som si isty ci je to prilis vela CO2, skusal som naplnit komplet reaktor plynom a to sa rozpustilo za chvilku, az som pokus opakoval, lebo som mysel ze to vybublao na vystupe.
Z toho usudzujem, ze cisty plyn sa rozpusti rychlo (az prekvapivo rychlo), ale zmes plynov mne neznameho zlozenia to uz nedokaze - preto si myslim ze niekde nabera okruh bublinky.
Dáváš asi moc co2 a to se nestačí rozpustit já mám na odvzdušnění připojenou hadičku a ta vede zpátky k sání čerpadla mám to, ale všechno pod vodou ve filtru, když jsem vyměnil čerpadlo za silnější už to není potřeba max když dělám údržbu tak to při znovu zapnutí to odfoukne přebytečný plyn.

Takze postnem update:
nakoniec som objednal len 2000l/h cerpadlo a zregulovane je na 3/10. Reaktor funguje super, s jednou malou vytkou - za dva az tri dni sa zavzdusnuje, netusim od kade sa tam beru bublinky. Poznat to ze v nom zacne pomerne hlasno bublat/spliechat. Riesenie je jednoduche - staci dat na cerpadle feed pauzu, otocit odvzdusnovaci kohut a znova spustit. Cely zasah je na max pol minuty ale je to troska otravne.
Netusim od kade to nasava iny plyn nez CO2. Saci kos je umiesneny cca 2-3 cm nad substratom, na nom je este jemny molitanovy navlek.
Starší reakce
tak nakoniec som sa rozhodol neprerabat okruhy a objednal som 2500l/h jebao cerpadlo. Za cca 30€ mi to pride prijatelny pokus/omyl. pri vyske vytlaku cca 1.2m by malo mat este prijatelny prietok. Ak nebudem ani s tym spokojny, bude nasledovat o par mesiacov pokus No.2 so silnejsou verziou - za predpokpadu ze je to cerpadlom.
edit: v kazdom pripade postnem update ako som dopadol, minimalne to niekomu moze pomoct pri podobnom probleme.
Starší reakce
Zdravím
Prosím o informaci jak nejmenší reaktor/atomizer externí se vyrábí a dá sehnat,tak aby se dal použít pod vodou.Chtěl bych ho použít k výrově rampy a potřebuji malé rozměry.
Moc děkuji
Přidat reakci
1 ...... 18
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 24418x