Reaktory CO2
Tu je jeden z obrázkov
Na spodek můžeš dát molitan hrubý aby to nějakou bublinku nenasálo a můžeš to mít za filtrem nebude se to aspoň tolik špinit
Jestli myslis Cerges CO2 reactor,tak vyroba je jednoducha(sam mam 3 v provozu) a byla popsana tady(bohuzel uz bez fotek)
www.plantedtank.net/… a nejake video k tomu
www.youtube.com/… ale jestli budes chtit,mohu ti to vysvetlit.
Ono je to tak, najprv skusíme sklenený difúzor a zistíme, že sa rozpustí (z neho) možno 1/3 a tak začneme uvažovať, čo bude lepšie. Ak sa rozhodneme pre difúzer, tak zistíme, že nielen robí hmlu, čo je (aspoň pre mňa určite) na nič, pretože nám ide práve o ten pohľad na akvárium, čistá až priezračná voda a hlavne rybky a ich krásne vyfarbenie. No a práve táto hmla nás o to oberá. Naviac tieto atomizéry potrebujú pracovať pod vyšším tlakom a niekedy si to odnesú hadičky, opakujem niekedy. Nakoniec sa dostaneme k reaktoru. Pre mňa naj riešenie.Rozpustí sa 99,9% CO2, pracujú na nízkom tlaku a hlavne z nich vychádza voda obohatená o CO2. Na rozdiel od ostatného sa to deje mimo akvária a to je ďaľšia výhoda. Najväčšou výhodou je u nich to, že dokážu zasobiť CO2-jkou i objemom väčšie akvária (hovorím o akváriách od 300-500L
Takže: Ak máš ten vodný filter, tak si kúp spoje na neho a na hadice, kúpiš aj v zahradkárských potrebách, alebo supermar... Tesco má zelené. Odšrubuješ hlavu a tu ti treba od vrchu ku dnu filtra nalepiť plastovú rurku. Nech je dlhá tak 1cm od dna. CO2 sa tlačí na vrch a my potrebujeme, aby voda odtekala spodkom. Nič ťažké.. Niektoré plastové rúrky o priemere 3-4cm tam idú na tesno, tak ani lepiť nebude treba. Takže otvoriť, šublerov pomerať priemer a kúpiť trubku.
Nic som este nekupoval.najprv sa poradim kym nieco kupim.a miesta mam vedla skrine tolko ze tam mozem aj z 200l sudu zrobit reaktor,takze toto ma netrapi.
Ak ti to nejde, tak nekaz slovenčinu, je to prosba
Víš préčo to robí hemlu? protože někteří lidi tam toho dávají strašně moc. Toho CO2. A víš co je na tý mlze nejlepší? že sou to tak malé bublinky že se rychle rozpouští. S vlastním reaktorem nebudeš mít možná mlhu ale zabrané místo ohyzdnou věcí pod akvariem
.
Koukni doma co tam máš za trubky pošli sem fotku materiálu co jsi našel a mi poradíme ako to složiť.
Difuzer nechcem z toho dovodu-co som videa pozeral tak v akva bola s toho hmla.to sa ji nepaci,preto riesim toto.
Když se rozhlídneš po youtube tak je tam sousta návodů jak to vyrobit. Někdo to má uvnitř s difuzorem jak to je u tebe někdo to má pouze otočené tak aby vzduch respektive CO2 stoupalo ale přitom když jede filtr tak ten filtr tam pořád honí ty bublinky vtok do nádoby nahoře a výtok vespod nádoby. A někdo šikovnej by si tam dal i atomizér.
A nejvíc šikovnej člověk obětuje cca 600kč a koupí vnější difuzer který nezabere místo nevypadá hnusně. V odkazu jsou difuzery.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Jinak CO2 se tam dá přivést navrtáním a pak vložení buď to spojky na vzduchovací hadičky (popřípadě silikonem objet dokola) nebo obyčejnou silikonovou hadičku a oblepit silikonem.
A jestli to bude dostačující na 450L, ano bude pokud budeš používat CO2 z bomby(a né kvasnice) a budeš mít v akvariu dobře proudící vodu.
Nemal som to nikdy v ruke,a nevedel som jak tam priviest co2.bude to dostacujuce na 450l? Vdaka.
spíš nechápu, co je na tom k nepochopení a co chceš vlastně poradit. Já jsem kupoval tady z toho obchodu, kdysi dávno už,
www.rostlinnyolej.cz/…, místo toho odvzdušňovacího knoflíku jsem nalepil transparentní brčko a na to nasadil hadičku od CO, dovnitř biomolitan na upravený trubce na instalaci el. kabelů celej filtr napojil na hadici vnějšího filtru a fachčí to už několik let. Večer když tak dodám fotku.
Neviem kde tam nieje otazka????
potrebujem vediet kto by mi poradil s tym reaktorom,proste kto to ma tak zrobene a poradi mi.co je natoj nejasne??
m.youtube.com/… No já nevim buď sem málo inteligentní a nebo tam nemáš otázku na co se ptáš
ačkoliv tam máš 2x otazník tak ten to moc nezachrání
Starší reakce
Zanesený není. Jednou měsíčně protahnu hadice tou štětkou a atomizer ponořím do sava na půl hoďky. Je to divné, ze začátku to šlo krasně a po poslední výměně bomby a praskleho počitadla to moc nefunguje. Teda nefunguje, DC je světle zelený, ale těch bublin pi akva poletuje nějak málo než před tím. Možná že se to co2 dobře rozpouští a není jich tolik po akva. Zaráží mě, když rano pustím co2 tak bublinky v počítadle litaj tak vzteklé tak 8b/s. To je jasné, protože je systém nenatlakovany, ale když se natlakuje tak to klesne na 1b/s což jsem zjistil dnes ráno. Když tohle udělám přes týden a jdu do prace tak to probíhá asi stejně, ale s tím rozdílem, že když přijdu z práce tak to jde 3b/s tak jak potřebuji. Je možné, že se během dne ten tlak upraví tak jak to má být nebo je něco špatně
Sid napsal: Nasadit půjde. Ale dokáže váš burčák natlakovat cca 3 bary, aby tento atomizér protlačil? To je dobrá otázka
Ono to nie je ako keď pripojím hadičku na výstup filtra a podtlak berie vzduch
Takže prv ako by sme skúšali tento atomizér zapojiť do hadice filtrácie, by som mal skúsiť pripojiť hadičku CO2, ponoriť do vody a čakať, či začne aspoň bublať alebo skôr začne niekde fučať fľaša.
...Je ho vôbec možné nasadiť na burčiak?...
Nasadit půjde. Ale dokáže váš burčák natlakovat cca 3 bary, aby tento atomizér protlačil?
Velký tlak ze začátku dokáže ventil otevřít více než je nastaveno a až tlak poklesne, vrátí se zpět.
Pak mě ještě napadá, že difuzor/atomizer je zanesený mazivem, co je v trubkách za filtrem. Já si trubky čistím malou kominickou štětkou cca co 3 měsíce a v pohodě.
Podľa mňa sú to tie isté, ja som zase kúpil tu:
www.ebay.ie/…
Ale ešte sme ho nenasadili - a preto píšem: Je ho vôbec možné nasadiť na burčiak? Keď nad tým premýšľam, pri odpojení fľaše (výmena, či na noc) by filter tlačil vodu hadičkou do fľaše. Spoliehať sa na spätný ventil sa mi zdá riskantné... Tak by to šlo asi len bez nočných prestávok?
Já cig.filtr používal doteď,nebylo to špatný,ale chtěl jsem docílit vypínání co2 na noc a tak přes noc (i když burčák samozřejmě pracuje pořád) se nevíří do celého akva,ale shromažďuje uvnitř rampy,odkud uteče ve velkých bublinách.
Já to mám úplně stejně jak ty v jednom akva a místo jehly jsem jen do hadičky vložil cigaretový filtr. A facha to nádherně
Zkus vyměnit jehlový ventil...
0 22.03.2014 17:32 Robo [45] Mám dotaz ohledně externího atomizéru a konkrétně tohohle který jsem si koupil na Čínském eshopu
www.tmart.com/… na obrázku je úplně stejný jako tento
www.rostlinna-akvaria.cz/… ,ale když mi přišel není na něm ta bílá nálepka. Zatím fungoval dobře rybky si plavaly jak v sodovce, ale poslední dobou je těch bublin míň a míň. pouším do něj 2-3 bary. Vždy když přidám na jehláku o trošinku více tak se vyvalí obrovské množství jemných bublinek a postupně to slábne až nejsou skoro vidět jedině z blízka. Takse ptám jetoen z rostlinných akva jiný nebo kupují ten samý. Jinak DC ukazuje světle zelenou a ráno je tmavá takže to asi funguje
Děkuji
,tu jehlu si seženu,to nebude problém
Jasne,ja to nijak nehanim,sam jsem ho chtel do 80L,ale nemuzu ty mikrobublinky vsude kolem,tak jsem sel nakonec do keramickeho disku v sani filtru na 80L to staci.Jinak uzivam ty Cerges reaktory na 160L mam jeden na output z filtru a na 410L mam dva,mel jsem je taky na filtrech,ale tim jak klesal prutok tak se menil nabeh CO2,tak jsem udelal samostatny okruh pro CO2-sani,pumpa z needle wheel impeller,dva reaktory+ventury,vytlak zpet do nadrze,privod CO2 a ventury byly napojeny pred impeller pumpy,ale bylo to hlucne a bublinky se dostavaly pres reaktory a rampu do akva.tak jsem zrusil ventury a privod dal zpet do reaktoru a je to ok.
Též si myslím,že se časem zanese baktériemi,ale koupel v Savu,určitě pomůže.
Nekteri si na to tady ztezovali co vim a taky ze by se to casem nezanaselo? Videl jsem rez skrz timto diffuzorem,myslim ze se to casem muze zanest bakteriemi a jinym,jak jsem rikal uz jsem slysel lidi se ptat jak to cistit.
0 22.03.2014 12:41 jamajcan Ještě jednou,díky všem,kteří měli snahu poradit
Už to jede,už to sviští.Myslím si,že jsem neměl v ruce moc,tak dobře fungujících Co2 mixérů.Jsem spokojený.
údržba? Tys ho asi v ruce neměl co? Není třeba vubec.
no buĎ zlepšení takové že by si to bublání dal k nasávání toho přídavného čerpadla a nebo aspoň inzulinovou jehlou dát do tý rampy když už. Inzulinová jehla je dlouhá cca 1,5cm ale strašně tenká. Velká hadička=velká bublina. Malá dirka jako ta jehla malá bublinka. Malá bublinka velká účinnost velká bublinka malá účinost
Líbí
Dokonce to mám na hadici před filtrem, takže skoro žádné bublinky nevidím, díky průchodu přes molitany a vatu ;)
EDIT: co se na tomhle nelíbí?
www.youtube.com/… ....mini bublinky po celém akvárku.....
A jak se ti to libi,jestli se muzu zeptat?
Ahoj, já mám doma ten větší, 16/22 a jeden 12/16 mi leží nevyužitý, nepoužitý. Můžu prodat.
Krásně rozpouští, daleko více než cokoliv jiného. Velká plocha, mini bublinky po celém akvárku, akorát je třeba větší tlak z CO2 bomby, cca 1,5x více než při jiných co2 reaktorech
Kdyz tak zkus tohle
www.plantedtank.net/… jen nevim jestli sezenes takovy(nebo podobny) vodni filtr jinak ja to provozuji uz nekolik let uspesne,jednoduche,bez udrzbove a ucinne.
No uvidíme.Odešel mi DIY,mechanický difuzor/byl skvělý/,tak holt vyzkouším komerci.Jak se říká u nás,We will see
Je to jen diffuzer na vytoku z filtru a diky kratke dobe na rozpusteni budes mit spoustu malych bublinek v akva(tzv.7UP effect) a taky udrzba nebude asi nejsnadnejsi....
Díky moc za reakci.Ušetřit nechci,jen mi šlo o účinnost.Každopádně,už je doma/cca.1min/
A´t se daří
osobně si ho chci koupit možná příští měsíc
Já bych volil ano ber ho. Lepší než si kazit vzhled Difuzorem. Pokud chceš ušetřit kup si subcutální jehlu na inzulin. Jehladlouhá asi tak 1,5cm strašně tenká propíchni jí do trubky na vstupní straně do filtru a výsledek bude stejný
Ale musíš mít filtr na stojato jak to má správné být. Jinak hrozí nahromadění plynu ve filtru a popřípadě i jeho nefunkčnost
0 21.03.2014 12:19 jamajcan Starší reakce
mám to jištěný,neboj
Tak pokud je zapojená jen přímo na lahev s burčákem,tak taky ne,ale tohle je rozdvojkou spojený se vzduchem od motorku.A ještě to vydává takovej slabounkej zvuk,takový prdnutí
.
Ja som tiez pouzival tu odsavacku no toto sa mi nedialo
Na budíku mám nastavený průtok 8 L/min
jmalyska napsal: Jinak, jaké nastavení +- máte na bombě?
Rikal bych spis lahev, ale pokud jde o bombu, pak to zalezi na tom, jak daleko a jak slozite se od ni potrebuju pred vybuchem dostat
.
Mám zakoupený Atomizér na hadici 16/22, a 12/16 se mi válí doma nevyužitý, kdyby někdo měl zájem, za 500kč je váš, nepoužitý. Jinak, jaké nastavení +- máte na bombě?
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 18
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 24394x