Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
0 23.12.2012 19:01 andrea5467 – Neonka modrá
ahoj chci se zeptat kolik neonek modrých by mohlo být v 120 litrové nádrži a jaké zvolit konkrétní rostliny,dno i spolubidlící..
![:-)](../obr/s/02.gif)
dekuju
Starší reakce
Poupravený popis modré neonky v atlasu ryb
rybicky.net/atlasryb/neonka_modra Pokud by měl někdo nějaké připomínky tak sem s nimi
![;-)](../obr/s/03.gif)
Také by se hodily lepší fotky samce a samice (bez krupičky).
Otíci
A pokud všechny rybky udržíš ve zdraví, tak si za 3-4 měsíce, až bude akvárko dobře zaběhlé, budeš moct pořídit párek malých cichlidek. Jsou mezi nimi i rybičky moc krásné - např. cichlidka vysokoploutvá, Borelliho, kakadu, panduro... ale i tyto méně náročné cichlidky, co jsem ti teď napsal, potřebují velmi dobře zaběhlé akva, tedy nejméně ty 4-5 měsíců. Ramirézky, agasisky, hongsloi a další jsou pak ještě náročnější. Takže zatím nespěchej, začni s těmi třemi druhy a pokud se ti bude dařit, rozhodneš se, co dál.
0 19.12.2012 16:03 Machy10 ok, díky všem za rady . . . ještě nějaký tipy, co by šlo k neonkám a pancíkům??
Přesně jak píče Ičin, podstatné je hejno. V hejnu 8ks u pancíků a 15ks u neonek vždy budou samci i samice.. a kdyby ses je časem rozhodl množit, tak si vždy vybereš potřebný počet samců a samic na výtěr a po výtěru je zase vrátíš do hejna.
To na 100% nepoznaj proste to bych neresil
ne, myslel jsem u Neonek a u Pancéřníčků, kolik samic a samců ??
ja bych volil samce a 3 samice,ale pokud nechces mlade tak kup jen samicky.jestli teda mluvis o tech zivorodkach
0 19.12.2012 14:38 Machy10 a ty neonky a pancíky v jakém poměru samec x samice??
tak je pravda ze kazdy rika jaky to jsou prasatka ale neni to tak hrozny kdyz koupis max 4 ks myslim ze je to v pohode.Ja vcera videl kombinaci neonek a teter krvavych a byla to fakt nadhera
Ti pancíci, co jsem ti psal, se nedrží jen u dna. A živorodky s neonkama není dobrá kombinace. Neonky potřebují čistou vodu, živorodky jsou tak trochu prasátka.
0 19.12.2012 14:19 Machy10 díky za tipy, uvidím, které druhy budou mít v akvaristice . . . ještě nějaké tipy??
neonky jsou jasné, uvidím, zda červené nebo modré . . . k tomu určitě pancíky . . . pak bud ty otíky, ale spíš bych rybky, které plavou po celém akva . . . ta živorodka wingeova vypadá taky pěkně . . .
časem můžeš přidat třeba párek ramirézek, nebo jiných malých cichlidek
otíci bývají obvykle nalepení na skle nebo na rostlinách. Pancíci někdy i plavou, ale spíš rejdí u dna. Tihle pancéřníčci dost často plavou
rybicky.net/atlasryb/pancernicek_maly ale jsou trochu plaší
0 19.12.2012 13:27 Machy10 ještě jsem koukal, že pancéřníčci a otíci žijou u dna nádrže . . . aby mi tam neplavali jen neonky a zbytek nebyl u dna . . . nebo se nedrží jen u dna?
ne všechno co píšou v atlase je pravda, je to dost subjektivní, i začátečník může mít akvárko ve kterém se jim bude dařit, a i několikaletýmu akvaristovi můžou pochcípat. Dle mých zkušeností jsou docela nenáročné
ok, díky, ale zase nevýhoda modrých je, že jsou náročnější na chov a nejsou pro začátečníky, což já jsem =) viz.:http://rybicky.net/atlasryb/neonka_modra
další výhoda modrých neonek, je že mnohem líp drží hejno a nejsou tak rozplyzlé po nádrži
Jak psal romant. 8 otíků, 8 pancéřníčků - (dal bych raději C.habrosus nebo hastatus, jsou menší a pěkně živí) a neonek 12-15... a vybaer si takové, jaké se ti nejvíc líbí - ty modré mají výhodu pro tvé akva, že jsou menší a můžeš jich dát větší hejno, což je u neonek (a teter obecně) žádoucí.
ok, a kolik kusu od kazdeho?? abych jich nemel moc
Nechal bych jenom ty neonky, pancíky a otocincluse. Víc nic.
ok, dám ty neonky, cca 10ks a k tomu pancéřníčka skvrnitého, cca 6-8ks . . . co by se k nim hodilo dál?? Když budou v akvaristice mít, tak bych tam dal Krunýřovce jednopruhého . . . ale to asi bud pancíka, nebo krunířovce, ne??
0 18.12.2012 17:11 majo – ryby
ahojte chcel by som sa spytatt .....vceera som kupil par rajovcov a samcek zacala nahanat samicku...dnes som dokupil par ramireziek a samec rajovca zacal nahanat uz aj ramirezky... mysite si ze to prestane casom ked si zvyknu na prostredie alebo ako to mam riesit
![:-D](../obr/s/06.gif)
Vem to tak, buď tam můžeš mít větší ryby, kterých tam bude tak tak hejno a ne budou mít moc prostoru, nebo plno maličkých rybek, které z toho budou mít skoro ráj. Drobných rybek je docela velký výběr, i když nebývají až tak dostupné v menších akvaristikách
Ty parmy bych s neonkama nekombinoval, jsou to oboje hejnový rybky a tlouklo by se to. Zůstal bych u těch neonek, klidně i více. Ty ancíky bych rozmyslel a jako alternativu bych dal třeba partu 8 otíků
rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy . Na ty pancéřníčky je to dno lehce na hraně, ale mělo by to jít(hrubozrnný, ostřejší), al bych taky 8 kousků. Čichave zlatý ne, na ně to prostorově není, to kdyžtak čichavce zakrslý, nebo medový. Místo těch ancíků možno taky
rybicky.net/atlasryb/lorikarie_kopinata 84 litrů není moc. Nad těmi ancíky bych ještě zauvažovala, není to pro ně moc. Koukni třeba na krunýřovce jednopruhé, ty se tam budou hodit víc a neokusují rostliny. A místo červených neonek, kdybys sehnal modré neonky, tak by to pro ně bylo taky lepší. Jsou menší a bude jich moct být větší hejno.
0 18.12.2012 14:14 Machy10 – Ryby do nového akva
Starší reakce
Kamarádce byly ty modrý doporučený v akvaristice do 30l akvárka, má jich tam tuším 12 kusů a při tom jak jsou malý se skoro v té nádrži ztrácejí
![:)](../obr/s/16.gif)
Ale snad vyrostou. Druží se tak přiměřeně...nemají tam žádného predátora, jen kámoše otocinclusy
![:)](../obr/s/16.gif)
Musím říct, že jak neonky nemusím, tak tam vypadají krásně - černé dno, svěže zelené rostliny, neonky
Ale jo, občas se druží, když někdo přijde k akváriu, nedej bože zaťuká na sklo. To je jedna na druhé a čekají žrádlo
. Neonky jsou zvědaví dravci.
0 09.12.2012 09:17 knm Tak, ked sa nedruzia tebe v 250 litroch a v pocte 40 kusov, mne by sa v 54l a v pocte 8 nedruzili, ani keby som im tam pustil aligatora
![:-D](../obr/s/06.gif)
Tak uvidim, ci tam nakoniec pojde 8 nedruznych neoniek cervenych, alebo 10 teoreticky druznych tetier zhavych.
Jestli můžu, tak potvrzuji ze své skromné zkušenosti, že neonky se moc nedruží a ani ramky či kakaďáci je do hejna nepřesvědči. V mém akváriu jsou pány nádrže neonky a cichlidky jsou až na posledním místě, neonky jim všechno sežerou.
Doufám, že se kakadu otrkají a zjednají si pořádek
![hmm](../obr/s/20.gif)
.
0 09.12.2012 08:30 Luky89 –
Re: knm Jo s tou teplotou jsem na tom v létě taky tak. V malým akvárku jsem měl i 31 v 54 litrovým 29,5. Ale to není zas takový velký problém krátkodobě. U nás uvádějí vodu z vodovodu 7,4, ale v akváriu naměřím tak 7. Tvrdost mám celkovou 10, uhličitanovou 5. Ta tvrdost co tam píšeš je asi uhličitanová ne? To je dost měkká.
0 09.12.2012 08:17 knm Pri bratislavskej vode 2,04 – 3,26 tvrdost a 7,35 – 7,87 ph je to ale zrejme skor na obycajnu a zrejme ani ta zhava do toho uplne nepasuje. Ale zasa, v lete tu mame bezne 35 C a v byte tam padom aj cez 28 stupnov. Minimalnu teplotu to snad udrzi, kedze je tam 50W Jager s termostatom.
0 09.12.2012 07:47 Luky89 –
Re: knm Přesně tak, ta neonka červená vyžaduje o něco málo vyšší teplotu, pH pod 7 a měkčí vodu. V náročnosti na prostor jsou stejný. Mimochodem ty červený se mi líbí víc.
Obyčajná nerada vysokou teplotu
![;-)](../obr/s/03.gif)
0 09.12.2012 00:13 knm Ta by mala byt podla atlasu
rybicky.net/atlasryb/neonka_modra o dost narocnejsia. Je v narocnosti na priestor a starostlivost vacsi rozdiel medzi cervenou a obycajnou?
A co třeba neonky modré? Do menšího akvárka mi přijdou lepší jak neonky obecné.
0 08.12.2012 23:09 knm Tetru zhavu som bral ako alternativu cislo dva a ked som ju prvy krat videl nazivo, fakt sa mi velmi, velmi pacila. Tak si to necham prejst hlavou. Mimochodom, toto je skvela stranka a skvele forum, cim nechcem navodit konca debaty o neonkach v 54l a odradit nikoho od dalsich prispevkov. Romant, luky, tajfun, vdaka za rady.
Filtr sice značkovej, ale s tím filtračním objemem je to spíš míň, než víc. Červenohlavý rozhodně ne, to jsou plavci a potřebují větší akvo, nikdy jsem je neměl v menším než 150 litrovým akváriu. Stran těch neonek jsem už svoje napsal, třeba se Ti k tomu vyjádří někdo další a příjde i s jiným návrhem.
0 08.12.2012 22:44 knm Filter je tam
www.eheim.com/… co vyzera byt podla mojich laickych zisteni o.k. Stale mi ale nie je jasne, ci by sa zhave v pocte dajme tomu 12 spravali inak ako cervene neonky, ktore su rovnako velke v rovnakom pocte. A mimochodom, co hovoris na tetry cervenouste, co su tiez velmi pekne rybky?
23 čistotnejch ryb je i na 54 litrů možný. Těch pancéřníčků můžeš ubrat, pokud by jsi pořizoval i ty ramirézy, ale teter bych dal to 15 hlavý hejno, bude to kompaktní. Ještě jedna poznámka a ta se týká filtrace. Jak jsem pochopil, tak je to nějakej set a tam bych předpokládal lehce poddimenzovanou filtraci, ale nevím přesně, ono výkonnej a hlavně účinnej filtr je důležitá věc.
0 08.12.2012 22:30 knm Dakujem za skusenosti. A myslis, ze zhave budu v hufe? Pisal si o pocte 15, co mi pripada na 54l dost vela. Hlavne v kombinacii s 8 corydorasmi. 23 ryb sa mi zda moc.
Už jsem pár takovejch akvárií viděl a ani utužovatelé kolektivu, jaký ramirézy jsou s nima nic nesvedli. Jinak na to hejno platí, že čím víc, tím líp, je to nekonečná debata, která se tady tu a tam vede. Nikomu nic nenutím, jenom sděluji lehce utrpěný zkušenosti, ale ono když se to nevyzkouší, tak tomu člověk kolikrát nevěří.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Přidat reakci
1 ...... [104] ...... 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 200677x