Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Filtr do středního akvária (51 - 200 l)

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Filtr do středního akvária (51 - 200 l)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.02.2024 18:30 Muž Jozef [311] Re: Richo
Podľa mňa, voda pôjde vždy cestou najmenšieho odporu. Tam rátam aj najkratšiu trasu a postupným upchávaním sa to rozloží. Myslím, že je to aj vidieť, ako ten fľak narastá pri zabiehaní (kde je najviac bordelu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2024 18:11 Muž Richo [11] Re: Richo
Celou šichtu jsem nad tím přemýšlel :-) ... Když je uvnitř molitanu otvor a tloušťka stěny molitanu je všude stejná, tak i když je čerpadlo nahoře, vytvoří v tom otvoru podtlak. Ten by měl působit všude stejně a voda by měla rovnoměrně protékat molitanem ze všech stran. Teda žádná trubka s dírama není potřeba. Stačí jenom ta dutina v molitanu. Je to tak, nebo se mýlím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2024 05:25 Muž Richo [11] – Průtok vody molitanem
Rovano napsal: Mně by tam vadilo, že to bude přisávat jen v horní části molitanu asi.
No nad tím jsem uvažoval u hamburského filtru. Tam čerpadlo taky čerpá většinou v horní polovině sloupce. Jak ta voda tím molitanem protéká? Nebo to čerpadlo musí být u dna?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2023 12:36 Muž Lojza007 [1150] Re: F.B.
Vata se strašně rychle ucpe a obvykle není potřeba. To už je pak lepší vyhodit ty válečky a místo nich použít takový ty filtrační koule z mikrovlákna. Dost se používají u bazénů, ale ani to nepřinese zásadní změnu, jen se pomaleji ucpou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2023 10:43 Muž F.B. [0] Re: F.B.
Ahoj, diky za odpovedi, koupil jsem Aquael Turbo 500 s druhou nadrzkou, takze v dolni komore je hruby + jemny molitan, v horni komore keramika dodavana s filtrem. Vyvod je napojeny na rozstrikovaci rampu. Pokud by to nefungovalo podle mych predstav, lze ho provozovat i jako cerpaci hlavu s tou kostkou molitanu.

Jeste bych tam asi pridal vrstvu filtracni vaty, je lepsi ji dat az nahoru nad keramiku nebo radeji pod ni? A menite vatu kazdy tyden, jak doporucuje vyrobce?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2023 16:26 Muž Roger [1873] Re: F.B.
S tímto osazenstvem bych volil pořádnou kostku biomolitanu a čerpací hlavu.

Ale, co bych doporučil nejvíce, založit zdr prezentaci, uvést do ní informace + foto akvária. Bez toho se adekvátní odpovědi nedočkáte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2023 17:22 Muž Sha [488] Re: F.B.
Pokud chcete něco opravdu jednoduchého, zvolte obyčejný bublifuk. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2023 12:29 Muž Freedlo [150] Re: F.B.
Ahoj
Mam aqual el 500 a jsem velmi spokojen. Nejsem si jist jestli existuji hezke filtry : ) ale existuji rychle rostouci stonkovky, ktere ho zakryji: )

Jinak vykon a funkcnost na 60l je naprosto dostacujici. Hlucnost velmi nizka .. je slyset, ale opravdu nic zasadniho.

Dik
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2023 12:11 Muž F.B. [0] – Novy filtr do akva 60l
Ahoj, vybiram novy filtr do akva 60l, je tam asi 20 mecovek ruzne velikosti a par rostlinek, hlavne Limnophila sessiliflora. Nyni tam pouzivam Duetto DJ100, ktery se ale spatne cisti a rychle se zanasi, potrebuje cistit kazdy tyden.
Na externi filtr mam malo mista, musel by se vejit do mezery asi 12cm vedle akvaria. Krome toho mam obavy z uniku vody. Takze asi zase vnitrni filtr, rad bych neco jednoducheho s oddelenymi komorami, aby dole byl hruby molitan, pak idealne jemnejsi molitan a nahore seachem matrix.
Uvazuji o Eheim Biopower 160, libi se mi ten jednoduchy system vice kosu. Druhy kandidat je AQUAEL Turbo 500. Ale uprimne receno, oba mi pripadaji dost osklive.
Nemate nejaky tip?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2023 10:32 Muž Rybar [-29] Re: Shimi
Já z toho drama nedělám ? Jde o to co člověk od toho očekává . Jde o to nakolik má fungovat ta filtrace .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.05.2023 10:00 Muž Shimi [650] Re: Rybar
Zanášení nerozporuji. Je logické, že se po čase vytvoří biologický šlem. Upozorňuji pouze na to, že z toho děláš zbytečné drama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.05.2023 09:37 R Muž Anthrax [4702] Re: Rybar
Ta trubka se ti nezanese, jen lehce „oslizne“... To ničemu nevadí, naopak. Kdyby se měla trubka zanést, tak to bude trvat leta. Alespoň přes molitanovou kostku rozměrů jakou má vlka.

Pro Vlka: Fungovat a sloužit to bude dobře.
K tvé otázce. Těžko odhadovat, jak dlouho to bude trvat u tebe a co považuješ za to že se bude „přicpávat“. Jestli to že se ti sníží průtok vody, tak to bude relativně rychle. To ale nevidím jako překážku, filtr odvádí svou práci dál. Nic skrz filtr nelítá. Jen nemáš v akva takový proud vody. Osobně jsem u živorodek čistil molitan stejných rozměrů (PPI 20) jednou za tři měsíce ale vydrželo by to i déle. Čerpací hlavu ani nasávací trubku čistit třeba nebylo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2023 09:16 Muž Rybar [-29] Re: Shimi
To že něco nečistíš . Neznamená ,že je to tak čisté , jako když si to vytáhl z krabice . Já se a rozdíl od jiných občas podívám a věci fungují . A tak jak se u externích filtrů zanášejí hadice a na rotor se nalepí jemné částice , tak se to děje i u těch vnitřních . A proč by mu to nemělo fungovat ? Pokaždé se tam nanese a nalepí čás bordelu to mu nezabráníš . Je na majiteli ,jak přistupuje k údržbě .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.05.2023 08:23 Muž Shimi [650] Re: vlka
Buď v klidu, bude to fungovat. Původní Aquaball má obrovskou nevýhodu, že má všechny koše perforovaný a jelikož jde voda cestou nejmenšího odporu, tak jde logicky primárně přes ten první nejbližší koš u čerpací hlavy. Biopower má perforovaný pouze spodní koš a tím je zaručeno, že voda projde 100% objemu zbylých košů, které jsou nad ním. Naskládat si jich tam můžeš podle libosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.05.2023 08:14 Muž Shimi [650] Re: Rybar
Ve svých filtrech používám molitan PPI20, ten je ještě hrubší než ten, co si pořídil "vlka" (z obrázku to tipuju na PPI30) a světe div se, čerpací hlavu jsem nečistil přes 2 roky. Asi dělám něco špatně. Jinak molitan není primárně určen na mechanickou filtraci, na to je filtrační vata.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2023 08:00 Muž Rybar [-29] Re: Rovano
Máš to vyskoušené ? Čím hrubší molitan ,tím víc se zanáší čerpací hlava . Naopak jemný ten zpomalí proud vody z čerpadla až ho zastavý při zanešení .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2023 07:52 Muž Rybar [-29] Re: vlka
Jo dík za to foto . Tak to ten molitan jemné částice pustí až vrtulce a zpět do akvaria akvária . To bude vidět po nějaké době provozu . Při praní houby vyčistit, jak trubku tak zanesení vrtulky .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2023 20:14 Muž Rovano [218] - RostlinyRe: vlka
Nebo se ten filtr zanese a bude filtrovat i menší částice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2023 18:57 Muž vlka [3404] Re: Rybar
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tu trubku jsem nahřál a napasoval na hrdlo hlavy. Drží tam suprově. Uvidím, možná bude potřeba jemnější molitan. Můžu vyměnit...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2023 07:13 Muž Rybar [-29] Re: vlka
To jsme si nerozuměli. Ta trubka je nasazena do té hlavy . A na čem ta trubka tam drží ? Drží ji ta stěna té hlavy ? Mě to přišlo , že je tam rozšířená a něco je pod ní ! Jinak pokud to jde sundat ,tak časem pří údržbě uvidíš ,jak je ta trubka špinavá vše jemné tím proletí ,tedy nejen spodkem trubky ,ale i těma otvory v trubce .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2023 19:27 Muž vlka [3404] Re: Rybar
To má 30W a to je při nepřetržitém provozu celkem darda jen za filtr. Ta trubka končí pár centimetrů nad spodkem molitanu. Dnes jsem to při údržbě ještě nenasazoval, až se zase zacpe stávající filtr...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2023 19:03 Muž Rybar [-29] Re: vlka
To jsou ty hrubé ,pokud je pod tou trubkou ješte nějakej koš ,tak se bude ucpávat .(Čerpací hlava Atman JK-IP203 ) to jsem používal já .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2023 16:44 Muž vlka [3404] Re: Rybar
Začínám náhradním molitanem : Bioakvacit filtrační molitan Atman 10 x 10 x 24 cm (Kód: 50342)

www.zooshopxxl.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2023 08:10 Muž Rybar [-29] Re: vlka
Jde o to, jak bude hrubý molitan . Jemný po znečištění sníží proud vody , hrubý ,ten jemné částice pustí přes vrtulku zpět do akvaria .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.04.2023 16:04 Muž vlka [3404] Re: Rovano
Fotka k příspěvku Předpokládám, že ta trubka zaručí využití celého kvádru molitanu. Dno má ta trubka taky ,,otevřené,, takže snad jo ..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2023 14:48 Muž Rovano [218] - RostlinyRe: vlka
Mně by tam vadilo, že to bude přisávat jen v horní části molitanu asi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2023 23:19 Muž vlka [3404] Re: Starka
Mám na mysli za jak dlouho se v mém přerybněném akvárku ,,přicpe,, a budu ho muset čistit. Ale je to určo víc filtrační hmoty a i čištění bude raz dva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2023 22:11 Žena Starka [194] Re: vlka
Fotka k příspěvku Stane se to, že budeš mít stejný filtr jak já. :-D Věřím, že to bude fungovat bez problémů. ano
Já mám čerpací hlavu 1212. Což je v podstatě to samé.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2023 22:05 Muž vlka [3404]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Experimentuji s hlavou a molitanem jako náhradou za Aquaball 180, která jakoby ztrácí výkon. V neděli při údržbě provedu výměnu a budu ,,čekat,, co se stane...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.04.2023 19:57 Žena Starka [194] Re: Potravina
Ja mam v cca 6o litrech cerpaci hlavu s průtokem 3oo-6oo l/hod. Nyní to mám na těch 3oo l a zda se to vyhovující. Když jsem měla těch 6oo, tak to šíleně hybalo s rostlinami a na pohled to nebylo pěkné. Ve Tvém případě bych to vrátila. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.04.2023 19:51 R Muž vaclav [14523] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Potravina
Z těch 1000 litrů bude tak třetina lze ho ještě přiškrtit na výtoku nebo pořídit rozstřikovací rampu nebo větší akvárium, pokud ne asi bych ho vrátil. Existují rady, že to má být až 10 x objem akvária ale to už o něčem jiném. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2023 19:16 Potravina – 1000l/hod
Ahoj,
udělal jsem chybu v objednávce a teď mám doma velký vnější filtr s průtokem 1000l/h pro moje 54l akva. Již jsem vyčetl že to stejně 1000 nebude, ale i tak je to asi příliš. Popravdě mi jde především o to, jestli je v tomto případě největší nebezpečí velký proud a s ním spojené problémy, nebo jestli je možné ho v uvozovkách trochu přecpat molitanem a tím průtok snížit? Buďto ho vrátím a objednám menší, nebo?
A ano, jsem jelito, stává se mi to tak dvakrát do roka, naposledy jsem v pneuservisu zjistil, že mám špatný rozměr pneumatik.. prostě si otevřu moc karet, bádám, čtu a nakonec objednám něco jiného než doopravdy chci..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2023 18:42 R Muž ctibum [6817] Re: Sid
Neužívá, byl použit... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2023 12:06 Muž skypi [246] Re: Sid
Vztah mezi ruduchou, DOC a prouděním a asi i druhem rostlin, je velmi zajímavý. Svého času jsem ji měl na listech Hygrophila pinnatifida těsně u výtoku proudového čerpadla v kombinaci se "Staghorn" - při mých pokusech s proudovým čerpadlem. Nikde jinde v nádrži patrná nebyla.
Zajímavý pro mne i proto, že rostlina by vzhledem k proudění, dostatku CO2 a naprosté minimalizaci hraniční vrstvy nad listy :-) měla mít optimální výživové podmínky a řasy se tvořily na listech v pásu asi 12cm -tam, kde přímo zasahoval proud z čerpladla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.04.2023 08:19 Muž Sid [6624] - RostlinyRe: ctibum
Njn, dlouho jsem absentoval, takže mi uniklo, že se na těchto stránkách užívá zkratka ORL pro "organické rozpustné látky". :-)
Takže tento parametr mohu vnímat zhruba tak, jako obecně zavedený DOC (Dissolved Organic Carbon = rozpuštěný organický uhlík), ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.04.2023 11:44 R Muž ctibum [6817] Re: Sid
Asi jen řečnická otázka, ale "organických rozpustných látok" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.04.2023 10:35 Muž Sid [6624] - RostlinyRe: MichalV
...Mnohokrát pozorovaná kombinácia ORL+prúd vody=štetinová riasa...
ORL... :-O Otorhinolaryngologie... Jaký má tahle disciplína vliv na "štětinovou" řasu?
Asi bych se měl zeptat jinak: Co to je ORL ve vašem pojetí? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2023 17:46 Muž MichalV [327] Re: Passenger77
Moje pozorovanie je, že keď som mal slabý prúd, tak štetinová riasa nebola viditeľná, ale na dne sa povaľovali nerozložené výkaly. Zvýšením/úpravou prúdenia sa rozpohybovala voda pri dne, čo spôsobilo intenzívnejší rozklad týchto nerozpustných organických látok (cieľ), ale súčasne aj zvýšenie obsahu organických rozpustných látok (nemám test, len dedukujem) a tým mierny nábeh štetinovej riasy. Mnohokrát pozorovaná kombinácia ORL+prúd vody=štetinová riasa.
Avšak zdravé rastliny a zabehnutý filter tento výkyv kompenzovali a riasa je na ústupe, avšak výkalov na dne ubudlo a zlepšil sa rast stonkoviek bez ďalšieho hnojenia.
Má niekto podobnú skúsenosť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2023 15:40 Muž Sid [6624] - RostlinyRe: Passenger77
Hodně světla, žádné rostliny...
Tady bych začal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2023 15:07 Muž Passenger77 [510] - RostlinyRe: Sid
Netvrdím, že příčina je proud, ale jen to, že jeho omezení pomohlo ;-) . Mám z vodovodu vysokou hodnotu NO3 a patrně to bude s tímto souviset. Holt malé AQ se blbě balancuje... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2023 14:35 Muž Sid [6624] - RostlinyRe: Passenger77
Fíha! V mém domácím akváriu vodu honím dost a štětka nikde. Asi dělám někde chybu. :)
Ale je možné, že když už se tahle ruducha, (je řeč o ruduše, že jo?), někde objeví, že jí silné proudění dělá dobře. Pak je dobře mít na ni "klacek". :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2023 13:01 Muž Passenger77 [510] - RostlinyRe: Sid
Ta Štětička? No to se tu řešilo již párkrát. A i moje zkušenost je, že po omezení proudu na minimum z filtru Štětičky opravdu výrazně ubylo... :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2023 12:14 Muž Sid [6624] - RostlinyRe: Passenger77
Njn, ale to nebude vinou proudění vody. :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2023 18:38 Muž Passenger77 [510] - RostlinyRe: Sid
Njn, když osolím proud, roste štětička, je to dilema :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2023 14:06 Muž Sid [6624] - RostlinyRe: skypi
...Proud na distribuci CO2? To jako když tam ten "proud" nebude, ale jen velmi mírné proudění,tak na opačných stranách akvárka bude odlišná koncentrace CO2?
Řekl bych, že nejen to. Proudění vody pomůže i s příjmem CO2 (a jiných živin, přijímaných listy) díky snížení hraniční vrstvy.
Za mne - dostatečně intenzívní proudění vody - ANO. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2023 20:11 Muž peky1128 [2] Re: Jozef
Jozef,urcite ti odporucam ako velmi dolezitu priam az neoddelitelnu sucast CO2 setu, pocitadlo bublin. Bez neho je takmer nemozne nastavit spravny tok,na difuzore alebo dropcheckery tie male nastavenia ihloveho ventilu nejde postrehnut,na pocitadle bublin ano,sice musis mat stopky v ruke a ratat.

Mal som doteraz vzdy CO2 bez pocitadla a takmer vzdy sa mi to po case pokazilo riasami. To by aj sedelo tomu co vecsinou vsade hovoria a pisu ze vo vela % pripadoch za riasy moze zle nastavenie CO2 systemu. A teraz to zacinam u seba vidiet,ze od kedy ho mam sa akvarium viac stabilizovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2023 10:57 Muž Jozef [311] Re: skypi
Ak bude už dobre rozpustené, tak nebude nutná žiadna vírivka asi, len pohyb v každej časti by mal byť zaistený. Každý zdroj o CO2 hovorí, že dobrý pohyb vody (prúdenie) musí byť zaistený. Aby nevyprchalo skôr ako sa vôbec dostane k rastline (na dno) - keď sa bude voda krútiť napr. len pri hladine. Preto sa tie prúdové čerpadlá používajú.
Pri rozpúšťaní vnútorným atomizérom (ktorý Peky používa), kde lietajú bublinky, sa potreba prúdenia a ich strhávania do prúdu zvyšuje.
Aspoň takto to chápem ja, z toho čo som počítal. Chystám sa na CO2, tak uvítam opravu, ďalší názor... k prúdeniu vody (sile filtra) v akva s CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2023 10:15 Muž skypi [246] Re: Jozef
Proud na distribuci CO2? To jako když tam ten "proud" nebude, ale jen velmi mírné proudění,tak na opačných stranách akvárka bude odlišná koncentace CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2023 09:51 Muž Jozef [311] Re: Starka
Myslím, že záleží, cez aký objem filtrácie tých 300l vody preletí. Predimenzovaný objem na škodu nie je. Ale valiť veľa vody cez malý objem, nie je ani tak o biofiltráci, ako o vytvorení prúdu. Záleží aký prúd je v akva vyžadovaný. Niekomu to funguje so silným (alebo žiadnym), niekomu s malým a na filtrácii (objeme, materiály) ani v konečnom dôsledku nemusí záležať. Keď je to dobre vyvážené, môže byť aj bez filtra.
Peky tlačí CO2 a tam je prúd potrebný na jeho distribúciu. Bez toho to nejde (do malého akva asi nemá zmysel prídavné čerpadlo).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2023 09:07 Žena Starka [194] Re: Lojza007
Ohledně toho, že by mu filtr nestačil, nemůže to být právě naopak, že byl ten filtr až moc? Napadlo mě to na základě rad k me dvacetilitrovce. Dvacet litrů čistý objem, filtr točil 3oo l/hod a akvarko nefungovalo. Když jsem si psala se zdejsimi akvaristy, tak jsem vypozorovala, že oni v takovém objemu mají mnohem menší filtraci nebo "filtraci spíš na okrasu" a funguje jim to. Tak mě právě napadlo, zda predimenzovana filtrace není vic na škodu než k užitku.
A pokud píšu úplný nesmysl, tak to klidně smažte, ať to nemate ostatní akvaristy. ;-)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 26

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 31319x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9632-filtr-do-stredniho-akvaria-51-200-l