Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

UV lampa

NápovědaFórum » Technika » UV 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
UV lampa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2016 15:11 zasetenradecek Re: NHKG
Zdravím. Díky za info. Nebyl jsem si jistý, protože výrobce píše, že je lepší aby v akva nebyly ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2016 15:08 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: zasetenradecek
UV lampu do akvária dát nemůžeš!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2016 15:01 zasetenradecek – UV lampa
Poradí někdo zda mohu použít UV lampu 15W, která se přímo umístí do akvaria pod vodu?

Lampa je vodotěsná a bude svítit v akva, ale mám strach o ryby. Svítit bych chtěl jednou za 14 dní přes noc. Děkuji za jakékoliv informace.
Radek

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2015 22:22 R Muž Silent [5949] Re: vaaclav
Já ji používám podobně. Jednou za měsíc na 24 hodin. Tedy pokud nenastane mimořádná situace jako bakteriální onemocnění , větší poranění ryb a pod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.12.2015 22:16 R Muž vaclav [15031] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Johnik
To záleží na co ji chceš. Já používám UVlampu jednou za 14 dní přes noc. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 22:08 Johnik – EHEIM UV sterilizátor reeflexUV 350
Zdravím, jen se chci zeptat jak moc svítit tímto serilizátorem v 200l rostliném AQ při napojení na vnější filtr?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.09.2015 20:40 Muž martinkalibra [6] Re: Zdendoslav
abc-zoo.cz/…
Komponentů je všude spousta..a dá se z nich poskládat cokoliv.. Lidové moudro však říká: "Čím víc do hovna šťouráš..tím víc smrdí".. Což by v překladu mohlo znamenat.."Proč za 600,- bastlit "něco jako lampu"..když si od 800,- můžeš koupit výrobek od profesionálů..??
Nebo to chceš dělat čistě jen pro radost z fungujícího bastlu?To bych potom chápal.. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2015 17:53 Muž Zdendoslav [12] - AmerikaRe: Strojek
Ano, jistě, protože obyč sklo nepropouští UV záření. Otázkou právě je, čím to křemenné sklo nahradit, ptž trubici z takového skla asi těžko získám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2015 17:31 Muž Strojek [142] Re: Zdendoslav
k UV lampe by se melo pouzivat pouze kremenne sklo, ktere dokaze propustit i UV zareni ..jina skla nejsou moc vhodna..
cs.wikipedia.org/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2015 17:24 Muž Zdendoslav [12] - Amerika – Konstrukce UV lampy
Dobrý den všem, rozhodl jsem se pro vlastní výrobu UV-sterilizátoru.
Důvod: nechce se mi za věc, kterou doufám budu potřebovat jen občas nebo vůbec (ale teď ta situace asi nastala), dávat tolik kaček. Mám k dispozici velmi slušně vybavenou dílnu včetně difuzní svářečky a soustruhu a navíc jsem elektrikář a i předřadník k zářivce bych našel. UV-C kompaktní zářivka se dá pořídit asi od 150, trubice T8, T5 asi od 100.
Dovoluji se přeptat zkušenějších kolegů, pokud jste někdo něco podobného vyráběl: Jaký materiál použít pro oddělení zářivky od vody? Sklo je blbost a plast (PES, atd) asi pod vlivem UVC záření brzy degraduje? Trubici z polykarbonátu nebo plexiskla asi budu těžko shánět. Co jste použili, popř. máte nějaké info?
Nepředpokládám, že by sklo zářivky bylo v přímém kontaktu s vodou, i když - vzpomínám na literaturu po dědovi, kde se svítilo a přitápělo ponořenými baňkami žárovek...
(Ono to asi teď narychlo dopadne tak, že budu vodu prohánět přes "elementku" do které budu svítit a hodím přes to všechno krabici, ale chtěl bych zkonstruovat něco pořádného...)
Díky za názory, Zdeněk.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2015 19:54 tony626 Re: rriki
V pohodě jen se ptám protože nevím nemám zkušenost s uv a mám ještě jedno akva 500 litru a na to potrebuju to uv protože to mám úplně plne řasy a nevím co stim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2015 19:29 standa Re: rriki
k 200l budeOK? Taky zvažuju a naarzil jsem na tuto. Původní z ebay co jsem chtěl jě o něco dražšía ještě bych na to čekal o dsot déle. Od berlanu mam mraky nářadí, ale je to lepší hobby
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2015 18:39 Muž rriki [818] - CichlidyRe: tony626
Proč myslíš? já použíbá tuto a bezproblému
www.bergland24.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2015 17:22 R Muž Silent [5949] Re: tony626
Používám tentýž typ jen jiný model a je to naprosto bezproblémový výrobek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2015 15:16 tony626 – Pomoc
uv-sterilizery.heureka.cz/… ma někdo nejakou zkušenost stimhle výrobkem ? Přemýšlím o pořízení ale nejsem si jistý jestli to je dobrá volba.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.01.2015 16:49 Muž Fuchs [169]
Jen pro informaci, Sklorex v Brně půjčuje, záloha je 1000,- a půjčovné je 150,- na den. Tak už si ji vezu domů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2015 17:48 Muž Fuchs [169]
Dobrý den, nevíte kde by se dala sehnat UV lampa k zapůjčení? Nejlépe Brno a okolí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2015 17:05 matchbu Re: 66alex
Dobrý den, zelný zákal se mi taky tvořil v akváriu u okna, sice to šlo likvidovat UV lampou a to jen s diodami o kterých se na internetu tvrdí že nefungují, ale to je jen řešení následku nikoli příčiny proč se řasy tvoří. Bylo do v době kdy jsem vůbec neposvěcoval.
Nyní svítím 2W/Litr a s řasami nemám problém UV lapmu vůbec nepotřebuji.
Důležité je vědět že spóry řas se živý čpavkem a pokud máte vhodný nikoli drahý filtr, který vám dostatečně nitrifikuje řasy vám vůbec nezačnou růst, protože nemají potravu. I když nepřevařujete vodu a do akvária se Vám dostanou spóry při výměně vody nebo potravou nic se neděje.
Maximálně se může stát že si vlivem špatné karantény zanesete již živé řasy tak ty se již budou živit stejnými živinami jako rostlinky a budou se dál rozrůstat (tvořit povlaky), ale jejich spóry nikoli pokyd ve vodě nebude čpavek.
U mě k odstranění příčiny tvorby řas př. stačilo k likvidaci řas dát rozstřikovací rampu pod hladinu a od té doby mám pokoj. (neodkaluji, nečistím skla, jen krmím a filtr jednou za 3 měsíce vymačkám) Vodu mění tak aby NO3 nezabyla citlivé živočichy.
Snad Vám to pomůže.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 19:02 Muž Jiri_99 [425] Re: Heimdall
Děkuji. Když na to tak koukám, nemá někdo odzkoušenou abc-zoo.cz/…
Popřípadě něco takového? www.ebay.com/…

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.12.2014 18:58 R Muž Silent [5949] Re: Jiri_99
Tady máš ještě přímo shop dovozce Atmanu www.jkanimals.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 18:44 Muž Jiri_99 [425] Re: Heimdall
:-)
Dík, ale zrovna to jsem našel taky.. Nějak moc vícero nabídek ale není..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 18:42 R Muž Silent [5949] Re: Jiri_99
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 18:36 Muž Jiri_99 [425]
Aloha lidičkové,

dá se ještě někde koupit Uv lampa Atman 11W? Dohromady nikde to nemůžu najít. Nebo máte nějaký tip na jinou za podobný peníz?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2014 11:41 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Hansel
No pokud mam prazdne sklo (pripravuje se pro odchov), napustim vodu, rozsvitim primo nad tim poradnou germicidni zarivku, neco UV nepropustneho pres to hodim, a mam to za par malo korun a behem chvile sterilovne jak hrasek, a jeste se nemusim zabyvat, jestli jsem to sklo po nejakem poslednim prusvihu poradne dezinfikoval smich .

Ale pokud bez humoru, tak souhlas ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 11:32 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: Designer
Samozřejmě, ona funguje, souhlasím, pokud jde někomu o zlikvidování nějaké neplechy, proč ne slabou (já tím vyřešil zelený zákal s který jsem "růčo" bojoval přes měsíc, možná déle ve 200l) bylo mi jedno jestli bude voda čirá za den, nebo týden. Ale ve chvíli kdy budu potřebovat připravovat vodu na pro potěry a to třeba ještě při 400l vody, chci to jistěji a dřív. Tím spíš jestli mít za stejnou cenu 11W nebo 3W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 10:55 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Hansel
Ono by se taky ale melo vzit v uvahu, ze nejspis malokdo sviti UV lampou nepretrzite. Takze pokud neprekrocim doporuceny maximalni prutok, tak to proste pobezi dele a tu vodu z akvaria tim prozenu nakonec taky, jen mi holt nevydrzi tak dlouho, pac ji rychleji ubiram dobu zivotnosti :-) . Ze se mezi tim neco zase mnozi, pokud nebude vylozene slaba, zase to jen zvysi potrebnou dobu pouziti.

Pokud to vezmu tak, ze vsechnu vodu v akvariu rozdelim na rekneme kvanta, at je lampa jaka chce, nektera kvanta ji za nejaky dany cas projdou nekolikrate, jina vubec, tedy ze bych UV lampou vymlatil z akvaria veskere patogeny docista docista, to se nikdy nestane, mohu je jen hodne "zredit" :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 07:22 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: MonterMonty
Taky ho mám, fungoval, to jo, ale když porovnáš žárovky, tak při poměru cena/výkon bude "multi UV" oproti dalším dvěma zmiňovaným kdo ví kde v nedohlednu. Je to prostě slaboučký.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 00:03 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Plecos
poud to nemáš na velké akvárko , třeba by postačila i tato uv-sterilizery.heureka.cz/…
dá se použít jak s výrobcem doporučenými vnitřními filtry , tak na hadice externáku , jen se jednoduše přehodí plášť lampy /osobně odzkoušeno)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 21:41 R Muž vaclav [15031] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Plecos
Mám jí přes léto u bazénu proto ta velikost, ale ta na odkazu je asi vhodnější. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 21:32 Muž Plecos [325]
Supr, díky všem za názory. Nějak mi to nešlo do hlavy, kde by mohl být problém.
Taky moc díky za link na tu 11 W, ta mi bude stačit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 17:44 R Muž vaclav [15031] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Plecos
Stejná mě funguje u mého akvária. Za tu cenu nic lepšího neseženeš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 15:19 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Plecos
Já mám tyto a fungují k mé spokojenosti
www.bergland24.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 06:41 Muž Robo [45]
Něco podobného mám taky. Je to Atman 11w a funguje naprosto perfektně. Tohle je na stejném principu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 23:35 R Muž Silent [5949] Re: Plecos
Je to tentýž princip jako akvarijní UV lampy, takže použití bych se nebál. Tím příspěvkem v diskuzi se prodejce jen jistí, protože lampa není primárně určená pro akvária, nicméně je uvedeno, že se hodí pro venkovní jezírka. V použití pro akvária bych neviděl žádný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 21:50 Muž Plecos [325] – bazénová UV lampa x použití v akva?
Zdravím ve spolek, trochu se rozhlížím na internetu po UV lampách a mimo jiné jsem narazil na tuto:
www.mall.cz/…
V diskusi prodejce varuje před použitím v akváriu, ale nějak mi nedochází proč???
Potřebuji ji teď hlavně na vyzkoušení na desinfekci vody pro potěry, pokud ani pak nepřestanou padat, tak konečně půjdu po vodě a pořídím pořádné předfiltry...
Díky za názory :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2014 22:12 Muž Pepyyczek [17] – Koupit nebo ne?
Mám možnost koupit tuto UV-C lampu www.ebay.de/… cena by byla 600,- Má či nemá smysl tato lampa pro 104 litrů vody? Filtrace Elite Crystal-FLO40.Nevím zda je to dostatečný výkon(lampy).

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2014 06:38 Muž Robo [45] Re: Designer
No, já si spíš myslím, že jsi nepochopil jak jsem to myslel :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.04.2014 21:02 R Muž romant [28001]
Tak chlapci jedna z praxe. Je to jedno, kde ta lampa je(před, nebo za filtrem), tedy alespoň takovou zkušenost jsem udělal, když jí sem tam v nějakým dohledovým, lehce problémovým akváriu použiju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 20:56 Muž ludvik [1082] Re: Robo
Zrovna jsem si to představil :-) Živá bakterie (či jiná velikostně podobná potvora) filtrem prochází, mrtvá ne ... přitom veliká je stejně. Chtěl bych vidět takto jemný filtr, resp. to čerpadlo, co by tím prohnalo třeba 200 litrů za hodinu :-) Možná to existuje ... říká se tomu reverzní osmóza.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 20:07 Muž dikard [14] - Jezírkové rybyRe: Designer
len doplnim ze akykolvek rozklad neznamena ze to je zle praveze naopak ;)
postupom casu na to prichadzam v jazierku 100% ciste dno a cistucka vortex komora neznamena aj jazierko bez rias(plati to aj pre akva) ide o to ze pri rozkladu vznikaju aj dobre latky ktore podporuju ci uz len rastliny tak aj kvalitu a rozmnozovanie ryb(vid prirodne jazera- pravda tiez bez pricinenia clovekom)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 19:16 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Robo
No chtels to vysvetlit, tak Tobe. Vysvetleni vzdy nemusi znamenat nesouhlas ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 18:55 Muž Robo [45] Re: Designer
Ale proč tohle píšeš mě, já tohle vím. Ja jen poukázal na to co napsal vaaclav, že musí byt lampa před filtrem což je blbost, protože ty mrtvé organismy tim filtrem stejně prolítnou tak jak to píšeš ty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 18:48 Muž Robo [45] Re: vaaclav
Ja to myslel obrazně. Pokud jsi to nepochopil tvůj problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 18:30 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Robo
Kdyz Ti cele akvarium dela co ma, zadny zakal v nem neni a funguje dobre i bez pomoci UV.

Jestli se to octne ve filtru hned a nebo az v dalsim kole, je podle mne uplne fuk, protoze nez se vubec neco zacne rozkladat tak, at to mohou bakterie bastit, to snad neni otazkou par sekund pruchodu trubkou, a pochybuji, ze mrtve mikroorganismy ve filtru vubec trvale zustanou, proste tim prolitnou...

Predstav si, ze se Ti nekde v akvariu rozklada treba ryba, zasprajcnuta nekde, ze ji nemuze nic vetsiho zrat (sneci, dalsi ryby). A ono si akvarium dal jede svym zivotem a je mu to fuk, protoze uvolneny cpavek filtr postupne zpracovava, ackoli ta rozkladajici se ryba je stale na stejnem miste, do filtru se dostanou az produkty toho rozkladu. Kdyz to neni moc, proste se jen pohnojily rostliny.

A s rozkladajicimi se mikroorganismy to bude podobne, at se rozkladaji kde chteji, produkty toho rozkladu nakonec ve prospech akvaria vyresi nitrifikace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 17:51 R Muž vaclav [15031] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Robo
Tak tobě pořád lítaj po akváriu tak to tě docela lituji. Je ale zajímavé že už to nejsou např.zelení mužíčkové ale najednou jsou neviditelní. Kde se podle tebe schovají. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 17:40 Muž Robo [45] Re: vaaclav
Aha, takže ty midi pidi organismy, které vlastně ani filtr nezachytí proto pořád kolují v akva a dělají zákal, tak kdyby je filtr zachytil, tak tu lampu vlastně nepotřebuji, tudíž nemám zákal. Tak když podle tebe dám lampu před filtr tak mi to ty mikroorganismy zabije "mrtvolky" a když jsou mrtvé tak mi je už jako ten filtr zachytí?? Tohle mi jako vysvětli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 16:13 R Muž vaclav [15031] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Robo
To máš sice pravdu ale ty mrtvoly jsou podle mě lepší ve filtru než v akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.04.2014 15:58 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Robo
Aby se minimalizovala sance totalniho zapraseni mist kde prochazi UV a tim znemozneni funkce? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 15:58 Muž ludvik [1082] Re: vaaclav
Nějak by mě zajímalo, jak světlo dokáže odstranit bordel z vody. Možná tak laser, to ano :-) UV záření zabíjí život. Nejdříve malý, při dostatečné intenzitě i velký. Má dost velkou energii, aby ovlivnilo jakoukoliv větší molekulu.
Problém je v tom, že těm lepším bakteriím může vadit, že jim krmení sterilizujeme ... Proto na výtok, kde už to ničemu nevadí. Ty organické věci, živiny, bakterie do akvária vracet nechceme. Proto tam nitrifikujeme, abychom vrátili jen čistý NO3 a pokud možno nic jiného.

To, jestli je to úplně dobrý nápad nyní řešit nechci. V naprosté většině případů je lepší, když je to všechno životaschopné tak nějak samo.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 16

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 20802x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6763-uv-lampa?od=220