Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

UV lampa

 

NápovědaFórum » Technika » UV 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 15 Přejít na další stránku   1  
UV lampa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:49 mirielll – Re: Dahak
Hehe vazne, co bych si pocla.
Btw. meli by tady zavest další sekci - seznamku rybičkářů :)

:) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:45 mirielll – Re: Dahak
proti mechu nemam celkem nic...akorát že mi to plave ve vodě...jak bych to popsala...možná je to tím, že jsem použila před měsícem přípravek na ničení řas. Každopádně, teď to cirkuluje ve vodě...nejde to ničím pochytat, i když čistím, měním vodu, cirkuluje to akvárkem jako prach.
Nalepí se mi to na houbu od filtru, což pak má výsledek, že filtr začne řvát, jako člunový motor pětka když jede na sytič, takže vím, že je houba plná řas. Když ji sundám, bordel proběhne filtrem a zase ho vyplivne zpět. Takže to chytám na tu houbu a denně ji peru. Než ji vytáhnu z vody, tak mi půlka uteče a zakalí vodu. Myslela jsem, že je to filtrem, ale filtr mám dobrej...cože to mám, nějaký eheim professionel 2327 od 350 do 1050 l/h.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:40 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: mirielll
Vazne ? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:40 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: Dahak
Teda ted kdyz jsem si znova precetl co jsi psal nevim proc jsem napsal ja to co jsem napsal :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:39 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: James
Vyrobce udava prutok u prazdneho filtru bez filtracni hmoty.Skutecnej je mnohem mensi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:38 mirielll
juhu lidi ja vas miluju :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:37 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: mirielll
Hodina asi nestaci ale na druhou stranu nevim co proti tomu mechu mas pokud ti ovsem uz neobrustaj ryby :).Na korenech a pozadi to vypada dekorativne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:36 James – Re: mirielll
kdyz uz chces pouzit UV lampu tak nech protect cely objem akva aspon 3x takze podl skutecneho vykonu cerpadla budes vedet jak dlouho ji nechat zapnutou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:30 Žena Alena.sv [89]
Ahojky.Souhlasím s Dahakem a Jamesem.
UV lampu mám a používám ji jen vyjímečně.Pořídila jsem si ji na zničení přemnožené jednobuněčné řasy,se kterou už jsem si nevěděla rady a která mi způsobovala zelený zákal.UV lampa zabrala skvěle a voda byla do dvou dnů křišťálová.
Teď ji zapínám jen vyjímečně,ale mám ji pro případ potřeby.
Takže růstu řas určitě brání,ale jak už bylo zmíněno,nedoporučuje se používat pernamentně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:26 mirielll
tak jo, presvedcili jste me...nechtela bych rybam uskodit, cili lampu budu pouzivat jen nekdy...ze zacatku na niceni mechu. Taky tydne menim 10cm vody kvuli petrsakum, takze to bych mohla vzdy tak jednou tydne zapnout cca na hodinu? (A po zbytek casu si uv lampou muzu delat gelovy nehty a manikuru. parada potlesk )
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:22 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: Dahak
Tak James byl rychlejsi :) fakt jsem od nej neopisoval ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:21 Muž Dahak [425] - Cichlidy
UV lampa jako takova rybam neskodi ja sam ji zapinam jen vyjmecne pri leceni nekterejch nemoci, po zalozeni akva kvuli nalevnikum a pri premnozeni ras.Letos jsem ji pouzil cca 2x.Nekteri chovatele je pouzivaji permanentne a kdyz si potom od nich koupite rybu a date ji do normalniho prostredi ktere nezna UV lampu vetsinou takova ryba jde brzy do kytek.Odrovna ji kazda hloupost se kterou si ryba normalne odchovana ryba hrave poradi.Takze ja jsem pro pouzivani lampy ale jen v urcitejch pripadech rozhodne to nedoporucuju mit pusteny permanentne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:16 James – Re: mirielll
četl jsem tvuj prizpevek do fora co se tyka UV.
v nekterych pripadech je UV lampa opravdu dobra treba pri nemocech a ruznych parazitech ktere se pohybuji volne ve vode, ale nepocitej s tim ze kdyz budes pouzivat UV 24 h denne 365 dni v roce ze nebudes mit rybky nemocne.
kazdopadne voda ktera protece UV je total bez zivota, zabiji jak rasy, tak i ruzne parazity, ale zaroven to snizuje prirozenou obranyschopnost ryb.

zaverem.: osobne UV mam, pouzivam ji minimalne ale obcas ano neni to spatne mit ji doma ale osobne nedoporucuji pouzivat toto zarizeni stale. Ja ji pouzivam jen kdyz se mi vyskytne nejaky parazit ktery ma stadia pohybujici volne ve vode, nebo kdyz vymenuji vetsi objem vody, co se tyka ras tak neporadim nedelaji se mi ale proti vlaknitem rasam asi nepomuze proti nalevnikum a mechum by mohla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2008 19:05 mirielll – UV STABILIZATOR - škodlivý???
TAK NEVÍM...mám dilema. Čili se ráčím obtěžovat všechny, kdo to budete číst .))

Brácha kdysi choval terčovce, říkal že měl infra stabilizátor, předpokládám, že to byl UV stabilizátor :-D Pokud existuje i infra, tak mě opravte. Nicméně, bylo to před 15 léty...a tenkrát tohle "něco" se dávalo na filtr. Prý mu to fungovalo bezvadně, řasy méně rostly a terčovci byli zdraví (dožili se cca 13 let :). Sice to bylo na jednorázové použití, cca tak na rok..pak se to celé vyhodilo. Žárovky nebylo možné měnit.
Takže jsem si myslela, protože mě ten plavající mechový prach (co mi ucpává houbu na filtru a vytváří zákal) už celkem štve a rozhodla se s tím něco udělat.

Takže jsem pročítala různá auditoria tady a dočetla se v diskuzích, že UV lampy (přepokládám že jde o UVsterelizátory, které mám na mysli) jsou škodlivé rybám a růst řas neovlivní, naopak je podpoří. Je to tak?

Nemělo by se tedy něco dělat proti nekalé reklamě na tyto UV sterelizátory, poškozující spotřebitele?

U těchto sterelizátoru je text:
Použití sterilizátoru je nejlepší způsob jak se zbavit problémů s nemocemi ryb, přemnožením řas, nebo zákalem vody. UV záření spolehlivě likviduje veškeré bakterie, plísně, řasy a mikroorganismy způsobující zákaly vody s účinností na 99,9%!. Jeho použití je velmi jednoduché a bezpečné. Sterilizátor navazuje na funkci všech ostatních druhů akvarijních filtrů. Voda přečerpávaná přes zařízení protéká v tenké vrstvě přímo v poli ultrafialového záření UV-C, které hubí řasy, bakterie a jiné mikroorganismy nacházející se v čerpané vodě. Díky působení sterilizátoru zůstává voda v akváriu po celou dobu z biologického hlediska čistá a ryby a rostliny žijí v komfortním a zdravém prostředí - na zelenou vodu s řasami můžete zapomenout. Příslušenstvím je i bezpečnostní vypínač, který v okamžiku vytahování svítidla z pláště automaticky odpojí zářivku od napájení. Na rozdíl od jiných sterilizátorů je vnější příčka aktivní čistící komory zhotovena jako křemenné zrcadlo, které značnou část ultrafialového záření - po průchodu vodou - odráží a vrací zpět a zajišťuje tak umocnění jeho účinku. Tento efekt zajišťuje mnohem větší účinnost.


Som z toho volaky zmateny :)) Ryby moc často nemocné nemám, i když..teď už kvůli rypounům nesmím solit, tak se uvidí.. každopádně filtr mám kvalitní, ale mech roste jako o život.
A nejde o ten mech, který vytrhám, ale pak ten "bordel" s prominutím, co plave jako prach a ne a ne se ho zbavit.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 16:30 spooky – Re: Aleš
Ja ti poviem tak.
11W sa môže zdať málo, ale čo som videl akva okolo 500 litrov mali tiež 11W a nepísali, že by s ňou mali nejaké problémy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 14:45 Aleš
OK, pokud mi teda radíte 11W, řekněme od Atmana, a tvrdíte, že bude dostačující, poněvadž jsem původně přemýšlel nad silnější, a to min. 18W, tak si pořídím tu 11W. Zatím dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 14:39 Muž spooky [11] - Asie – Re: Aleš
Tak v tom prípade je UV lampa asi vazne opodstatnena.
Dal by som asi teda 11W ATMAN.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 14:03 Aleš
Já tu UV lampu nekupuji jen, tak, pro parádu, neustále se v akva potýkám s nemocemi, ať to je krupička, plísně, a vše možné i nemožné, mírný zákal, zřejmě způsobený baktériemi, nebo nálevníky, a už jsem z toho bezradný, nevím, kde se mi to pořád bere. Neonky červené mi odcházejí jedna po druhé. Tak chci zkusit tu lampu, třeba se mi akva pročistí . Jen podotýkám, že jsem používal léčiva snad všech renomovaných firem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 12:10 Muž spooky [11] - Asie – Re: Pet
Chcel by som sa Vás opýtať, či je možné a bezproblémové chovať terčovce bez UV lampy ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 12:08 Muž Pet [56] – Re: spooky
To je v pořádku. Je potřeba se podívat na problém ze všech stran a zvážit různé zkušenosti. Od toho diskuse je. Než jsem UV kupoval, věděl jsem, že názory se různí. Mám nyní vlastní zkušenost, ne zrovna levnou, a tak jsem jí přihodil. Třeba pomůže v rozhodování. Petr
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 11:56 Muž spooky [11] - Asie – Re: Pet
Ja sa nehádam že to tak nie je.
Ja len zatiaľ takéto problémy nemám, uvidíme časom. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 11:52 Muž Pet [56] – Re: spooky
Uvažoval jsem naprosto stejně a dokonce i časy byly obdobné. Jen hnojivo bylo dávkováno 4x denně. I tak na alternanthera, hygrophila, heteranthera, rotala byly známky nedostatku živin. Dramaticky se to změnilo po odstavení UV lampy. Po 4 měsících jsem pokus opakoval za velmi stabilních podmínek v akváriu a výsledek byl stejný. Nechci tvrdit, že to za určitých podmínek fungovat nemůže, ale já ty podmínky neznám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 11:48 vóťa
S tím že přes noc UW lampa cheláty neznehodnocuje bych si nebyl tak jistý, přeci jen jak rostliny rostou mění se také úměrně nároky na dodávané živiny, avšak nic to tedy nemění na tom, že UW bych s klidem vynechal a pokud už by ses pro ni stejně rozhodnul, obloukem se vyhni zančce AQUAEL, jsou s nimi velké problémy, často netěsnily a bylo mnoho reklamací a vyteklých akvárií, Atman je na tom o mnoho lépe(je to vlastně kopie dražších kousků nejmenované firmy)
Mnohem líp uděláš jak píše už Pet a ostatní koupí kvalitní CO2 komponenty, nejlíp s řídící jednotkou, na trhu je jich už k mání hnedle několik...a inevstované peníze se určitě vyplatí pro takto velkou nádrž :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2008 11:25 Muž spooky [11] - Asie – Re: Pet
Ja mám tiež skúsenosti s UV lampou.
Mám síce len 84 litrové akva ale lampu som zi zaobstaral - 11W.
Na minimalizovanie javu degradácie chelátov postupujem takto:
Používam PMDD bez KNO3 - 2 ml/deň + 3 ml/deň ColourFe+
Hnojivo pridávam do akva ráno v čase cca.: 09:00.
Osvetlenie akva tvoria 4 trubice, ktoré sa postupne rozsvecujú a vypínajú v časovej perióde 08:00 - 23:00. CO2 je dávkované v čase 09:00 - 21:30.
Predpokladám, že hnojivo pre rastlinky je do 23:00 vyčerpané a nemôže teda dochádzať k jeho znehodnocovaniu pôsobením UV lampy, a preto ju používam len v nočných hodinách, keď nie je zapnuté osvetlenie. Konkrétne v čase 00:00 - 04:00 hod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 10:04 Muž Pet [56]
Já zkušenost mám. Na 700litrů Atman 36W. V provozu byla chvíli. Pokud plánuješ akvárium bez stonkových zorstlin, lze doporučit. Pokud chceš bohatě zarostlou nádrž, je UV investice k ničemu. Zřejmě degraduje cheláty ve vodě, což má okamžitý neblahý vliv na stonkovky ( opakovaně vyzkoušeno).
Dej ty peníze do kvalitního CO2 s řídící jednotkou. Petr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 09:56 Žena Alena.sv [89] – Re: Aleš
Mám na 264l akva UV Atman 9W a stačí to v pohodě.Myslím,že ti těch 11W bude stačit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 08:34 Aleš
Dobrá, a není 11W na to akva slabé? Uvažoval jsem o značce Atman. Ptám se, neboť s tím nemám žádné zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2008 22:34 Muž spooky [11] - Asie – Re: Aleš
Ja osobne by som dal 11W UV lampu(aquael, atman, ...) a 6 kg CO2 fľašu, redukčák, ihlák a Sera Seramic riadiacu jednotku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2008 22:29 Aleš – UV lampa
Jakou UV lampu mi doporučíte do akva 450 l a jaké CO2?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.12.2007 20:11 JARDA111
Uv lampa je velice dobra vec, ale je treba ji umet pouzit. Pouzíva se vetsinou prí problemech s nemocí , plísni atd.To ze ji nekdo pouziva na jednom akvariu 365 dni v roce je jeho problem a hloupost.K problemu UV lamp na odchovnach- za leta co delam rybky jsem projel desitky odchoven a nevidel jsem nikde nadrze napojene stabilne na UV lampu. Kdyby tomu tak bylo-myslite si, ze by vykup od Vas vzal priste ryby co mu jednu dodavku odberatel vratil, nebo nezaplatil, protoze ryby sli do kytek? Ani omylem!Naopak znam dost akvaristik, ktere maj propojene nadrze, kvuli snadnejsi obsluze a jsou napojene na UV filtr 24 hodin denne, jelikoz nechteji resit problem s nemocí ryb.
Samozrejme jsou i slusne akvaristiky, ktere tohle nedelaj, jelikoz majitel je PAN AKVARISTA a ne jen prekupnik.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 18:54 Muž tau [14]
dobre jsou do venkovnich jezirek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 18:44 Muž Nik [191]
Nerozumím tomu, proč by to v odchovně mělo mít taky nějaký význam. Vždyť se tím jenom oslabují ryby, které potom ostatním v akváriích jenom chcípají (viz. paví očka v poslední době). Ano, asi spousta chovatelů namítne, že o to přeci jde, že? Jenže takovým mamlasům etika asi moc neříká... tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2007 18:18 Hony
ve společenským akva to asi fakt akorat dělá paseku ale např v nějaké odchovně je to užitečné viz já
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 17:57 :-o
Myslíte tedy, že zapnutí tak na 12h za týden by více uškodilo, než-li pomohlo? :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 14:52 Muž Johns [30] - Cichlidy
Ksichte tak tohle je dost dobrý zdrovna sme si chtěl kupovat Uv ale potom co si napsal si hodně rozmyslím zda jí koupit ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2007 13:57 Štěpán
Anonymní uživatel Ksicht ode mě dostává pochvalu za hodnotný příspěvek, což ho jistě velice potěší! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.12.2007 13:33 :-)
UV lampa je zařízení, které má bezesporu největší přínos pro jejich prodejce.
Je to speciální zařízení, které se dá účinně využít pouze ve speciálních případech, prakticky jen ve velkochovech, v holých nádržích bez substrátu a rostlin.
UV lampa dobře odstraní jev zvaný „kvetoucí voda“ v zahradním bazénku
UV lampy zabíjí živé organismy plující ve vodním sloupci, a tím ve společenském akváriu vážně narušují biologickou rovnováhu.
Jejich dlouhodobé užívání značně snižuje obranyschopnost rybího organismu.
UV lampy způsobují degradaci chalátů a tím zhoršují kondici rostlin, a tím prakticky podporují růst všech druhů přisedlých řas.
Podle mých informací se i velké pěstírny zbavují těchto zařízení, protože úmrtnost ryb vychovaných ve sterilním prostředí a následně dodaných zákazníkovi je tak vysoká, že jim to kazí dobré jméno.
Praktickou zkušenost popisuje Petr v zápisu z 17.11.2007 : www.akvarko.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 12:34 JARDA111
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 12:25 H.
A jak silná UV lampa má být na 400 litrů vody? Kolikhodin má být přez den (týden) zaplá? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 12:23 Muž hanz [27]
k cisteni vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 12:22 maxipes – k čemu jsou uv lampy
mohl bych se vas zeptat k čemu jsou ve filtru uv lampy

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 11:34 Muž Pet [56]
UV lampu je doporučováno zapojit za filtr, aby lampou protékala co nejčistší voda. Nečistoty snižují její účinek. Velikost lampy je dobré vybírat podle síly čerpadla. Na lampách je uváděn maximální průtok. A ještě jedna poznámka: Lampa zničí jen ty řasy a organismy, které jí protečou. Je naivní se domnívat že Vám zlikviduje řasy na skle, rostlinách a dekoracích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 09:13 Sidonius
Georged: ...A pokud to budeš sterilizovat před filtrem, tak do filtru poteče sterilní voda (což filtru nepomůže) a z filtru poteče voda s mikroorganismy, čemuž jsi chtěl zabránit ne?...
To myslíte vážně? coze Jako že se ve filtru množí mikroorganismy, kterých by se měl chtít Joura zbavit? To snad ne?! :-)
UV lampa likviduje pouze živé organismy procházející (spolu s protéhající vodou) kolem zdroje UV záření. Bakterie, řasy a další organismy v nádrži nebo filtru zlikvidovat nemůže. Do filtru se pak dostanou tyto organismy neživé; tady jsou zachyceny a recyklovány. :)
A pokud nejsou zachyceny, k recyklaci dochází i v nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 08:01 Muž filipsi [1295]
Zustanu jen a jen u zapojeni UV lampy - Aby byla ucinna, musi mit urcity maximalni prutok. Pri prekroceni to prestava fungovat. Takze muze prijit i do filtrovaciho okruhu, pokud ten nema prutok vetsi. Jinak samostatne cerpadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2007 23:31 jonathane
No ale UVecko nedoporucuji zapojit primo na vedeni at uz pred nebo za filtr. Mam to doma udelane uplne samostatne a vodu mi pohani maly interni filtr eheim. Takze si bere vodu z AQ, ktera jde do UVecka a z nej jde zas do AQ. Primo v navodu je napsane, ze by to melo byt zapojene takto....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2007 22:23 Muž georged [44] - Živorodky
Bakterie ve filtru to nezničím, ale má to ničit mikroorganismy(zárodky nemocí, řasy atd.). A pokud to budeš sterilizovat před filtrem, tak do filtru poteče sterilní voda(což filtru nepomůže) a z filtru poteče voda s mikroorganismy, čemuž jsi chtěl zabránit ne ? Tak nevím, ale já bych to dal určitě za filtr...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2007 22:03 Muž zikyc [79] - Sumci
podle mě jen to co proteče :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2007 21:59 Joura
A nemůže to zničit bakterie ve filtru??Ničí to jen to co proteče???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2007 21:42 Muž zikyc [79] - Sumci
je to asi jedno, ale proč né před to co zničí se aspon uchytí ve filtru a nejde to do akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2007 21:23 Štěpán
"UV lampu na ničení řas"
Ach jo... hmm

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [15] 16

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 20746x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6763-uv-lampa?od=701