Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

UV lampa

 

NápovědaFórum » Technika » UV 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
UV lampa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 18:14 R Muž romant [27987] Re: Maq
Já s tím tvým vysvětlením nemám žádnej problém, mým cílem bylo spíš vyvolat debatu. ;-) To že jsem psal o občasném použití UV , vnímám to tak jak napsal vaaclav, spíš jako prevenci, kterou si v jednom a tom daným případě prostě ulehčím život a akvárium kde to takto použiji stejně podrobím detailenějšímu rozboru a nasměruji majitele do patřičných změn, aby se ostranila právě ona zaklínaná příčina, ale jak jsem napsal, proviním se tím, že pořeším i ty následky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 17:06 Maq Re: romant
romant napsal: Mohl by jsi uvést třeba nějaký odkaz na studii, skripta a pod. kde se o tom dá dočíst a nebo je to jenom tvoje doměnka, tedy ta věta o těch breberkách? :-)
Záměrně nespecifikuji. O fungování ekosystémů obecně bylo napsáno tolik, že se nedá vypíchnout jeden nebo několik příspěvků k této problematice. Stalo se to už svého druhu obecnou znalostí, přinejmenším mezi účastníky tohoto fóra.
Každý ekosystém je svým způsobem dokonalý. Rozmnoží se v něm právě tolik organismů, kolik do něj patří. K patrnějšímu vychýlení dojde v okamžiku nějaké náhlé změny. Nemusí to být zrovna lidský zásah. Vezměme si třeba takovou vichřici. Popadá spousta stromů. Rozmnoží se kůrovci a jim podobní. Spousta organické hmoty odumře a začnou ji spásat jiné organismy, které předtím takové hody neměly. V lese vzniknou světliny a začnou klíčit rostliny, které tam dřív nemohly růst.
Jak víme, příroda si nakonec nějak poradí. V nejlepším případě se původní systém dokonale obnoví.
I tak ale platí, že vichřice a polomy jsou kalamita. Přestože kůrovcům a spol. jdou k duhu.
A takovou kalamitou pro malinký a citlivý ekosystém akvária je i ozařování UV lampou. Něco zahyne, něco jiného z toho má prospěch. Je to náhlá změna podmínek. Všichni obyvatelé akvária jsou více či méně dotčeni a musejí se přizpůsobit.
Domnívám se, že UV ozařování patří ke krajním, drastickým opatřením, použitelným jen v mimořádných situacích a se vší náležitou opatrností a znalostí věci. Např. když v "laboratorní" nádrži léčíme drahocennou rybu. Nebo ošetřujeme jikry.
Ale "léčit" tím zákaly, to je jako stříkat širokospektrý insekticid (s cílem zabít "jen" kůrovce), a nechat les plný padlých smrků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 15:25 laKatos Re: vaaclav
Souhlas. Mírná prevence pouzitim jak UV tak ozonizatoru není na škodu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.11.2016 15:18 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Deepinpeat
Tady nikdo nechce každou breberku hned zabít, ale trochu je zředit občas neškodí. Myslím si že lijeme někdy do akvária horší věci při léčení čehokoliv, než používat UV občas jako prevenci která je vždycky lepší než léčba. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 14:46 Deepinpeat Re: vaaclav
No já teda nemám přerybněno, ale rozhodně ty nádrže prázdné nemám. Jestli a kolik je v uzavřeném tělese třeba hodně bakterií, řas, sinic, kvasinek a plísní a stovek tisíc druhů dalších mikroorganismů je prostě vždycky otázka toho, co má dostupný substrát a co z čeho žije. Ne všechny sinice produkují za všech podmínek toxiny, a obrovské množství dalších organizmů produkuje látky, které inhibují růst a rozmnožování organizmů jiných. Nelze prostě říct, že když v té nádrži bude hodně všeho špatného a že to bude problém a kdyby to byla prvda, tak v přírodě tropické ryby skoro nežijí. Mnoho druhů žije v malých vodních tělesech, neprůtočných a žijí v polévce bakterií, řas, sinic nad vrstvou tlejícího materiálu. Nao příroda je momplexnější a ta tělesa jsou větší, ale v akváriu zase měníme vodu a většinou minimalizujeme např. množství listí, které tam napadá. Prostě tady srovnáváme něco jako intenzivní zemědělství a permakulturu. Prostě přistupovat k akváriu tak, že správný postup je jen jeden a každou potvůrku budeme okamžitě likvidovat je prostě nesmysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2016 14:08 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Deepinpeat
Mě připadá že mluvíš o akváriu které je prázdné. Jako by tam nebyly ryby a rostliny a vlastně vše živé které ve stísněném prostoru doprovází spousta nemocí plísní řas a sinic a dalších parazitů. Určitě se množí ve vodě dost rychle. Zdravé ryby se jim sice dokáží bránit ale jak dlouho. Mám takový dojem že proto si děláme velké filtry které si dokáží nějakým způsobem s touhle pakáží částečně poradit. Zatím se o filtrech hlavně mluví v souvislosti s nitrifikací ale to je podle toho co jsem se dozvěděl jaké mizivé procento obsahují zřejmě dost vedlejší účinek. Proto si myslím že občas použít UV lampu nebude až tak na škodu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 13:41 Deepinpeat Re: romant
Abychom se správně chápali. Když použiješ UV lampu, tak Ti zůstane populace bakterií které jsou na povrchu, tedy mimo jiné ve filtru. To je první věc. Co UV lampou neprojde, tomu UV záření přímo ublížit nemůže, snad jen nějakým efektem na sloučeniny obsažené ve vodě. Diskuze o tom, že vlastně není uplně jasné, zda velký filtr má opravdu význam, co se týče kolonizace bakterií, se tady někde vedla nedávno s Marcelem. A jsou to z jednoho pohledu podobná témata. V akvaristé literatuře se něco píše, ale je třeba na věcmi přemýšlet, ověřovat informace a často třeba i hledat v literatuře jiné, kterou produkují vědní obory zaměřené na dané téma. Nic proti naší akvaristické literatuře, je asi nejlepší, nebo jedna z nejlepších, jen aby to nevyznělo špatně.

To ale nemění nic na tom, že použitím UV lampy zničíš všechno, co jí proteče. Tedy i organizmy, které, kdybys věděl že tam jsou a co dělají, bys tam rád nechal. Populace nálevníků a vířníků zkolabujou i samostatně a zrovna v zabíhajícím se akváriu je podle mě škoda vybíjet ty bakterie, které mají třeba dlouhou generační dobu. Záběh můžeš ještě prodloužit. Znovu, výklady tohohle všeho jsou v akvaristické literatuře, řekl bych, dost zjednodušené a jednostranné. Vzhledem k tomu, jak podrobně se zkoumá právě ta mikrobiální ekologie vod a kolik víme, že toho o ní nevíme. Např. moderní způsoby čištění odpadních vod mimo jiné pracují právě i s tvorbou nějaké biomasy, kterou pak dál využiješ. V našem případě je sice využití minimální, ale je asi lepší, udržet ty živiny "vázané" v nějakém řetězci, než rozpuštěné. Prostě jediné co tím chci říct je, že myšlenka o tom, zda nadělá UV lampa víc škody nebo užitku rozhodně není mimo mísu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 13:05 R Muž romant [27987] Re: Deepinpeat
Tak já se ptám možná až příliš hloupě, ale ještě jesem se nesetkal s tím, aby při a nebo po použití té správné UV lampy(tu v Václavova odkazu považuji za košér) nastal problém třeba s nitrifikací. Prostě taky občas UV použiju a řeším jenom onen pověstný následek, tak proto to moje pátrání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 12:59 Deepinpeat Re: romant
Romane když otevřeš např. něco o mikrobiální ekologii vod, tak si o tom můžeš počíst. A v některých nádržích bez filtrace se můžeš na některé větší organizmy i podívat. Já mám třeba všude velmi slušné populace vířníků, kteří tam prostě drží v nějaké hustotě, která je poměrně stabilní, protože se evidentně krmí na bakteriálním osazenstvu. Potěr to ocení, krevetky to ocení a při výměně vody odtraníš nějaké nadbytečné živiny prostě tím, že zředíš tu populaci. V běžných nádržích to neuvidíš, jelikož ty větší brebery sebere filtrace, takže se tam významně vyskytují jen přisedlé a v nějakém sedimentu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 12:44 R Muž romant [27987] Re: Maq
Mohl by jsi uvést třeba nějaký odkaz na studii, skripta a pod. kde se o tom dá dočíst a nebo je to jenom tvoje doměnka, tedy ta věta o těch breberkách? :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 12:33 Maq Re: vaaclav
A já právě myslím že nemohl. Často mluvíme o mineralizačních a (de)nitrifikačních bakteriích, ale mikrosvět fungujícího akvária je podle mě nekonečně komplexnější, a každá jeho součást v něm má své místo. Když do toho pustíme nějakého zabijáka (UV záření, tekutý uhlík, antibiotika, atd.), tak vždycky něco poškodíme, vždycky to má nějaké nezamýšlené účinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 11:28 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Navíc pozabíjí i řadu dalších breberek, které v akváriu potřebujeme. Mohl by jsi být nějak konkrétnější. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 11:16 Maq Re: Jamie
Mléčný zákal se běžně vyskytuje u nově založených akvárií a po pár dnech obvykle zmizí. V každém případě je to projev nestabilních poměrů v akváriu, nevhodných pro chov ryb.
UV lampa spolehlivě zabije mikroorganismy zákal tvořící, ale neodstraní jeho příčiny, čili akvárium se nestane "zdravější". Navíc pozabíjí i řadu dalších breberek, které v akváriu potřebujeme.
Čili, máte-li v akváriu houževnaté zákaly, hledejte chybu. UV lampa nic nevyřeší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 09:47 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jespe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 08:14 Muž Jespe [3] - Malawi, Tanganika – Vhodná UV lampa
Dobrý den,

prosím Vás, mohl by mi někdo doporučit dostačující a vhodnou UV lampu pro akvárium o rozměrech 250x60x60 (900l)?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2016 23:56 Muž Bubo [0] - Tanganyika – UV LAMPA PRAHA
Zdravím, neměl by někdo v Praze na půjčení UV LAMPU? Nejspíš ji pořídím, ale chtěl jsem vyzkoušet, jestli odstraní mléčný zákal v akváriu. Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2016 11:19 GP Re: Jirka
a na co ze tam pak to uv je? ta skodlivost je praveze v kontextu vlakna pozadovana...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   17.02.2016 10:20 Jirka Re: Zaratt
Zdravím.
UV zarivky se bezne prodavaji na internetu. Jsou tři typy.
A, B, C. Mohu doporucit UV A 8Watt. To je měkké uv cca365nm, které. Není škodlivé a umi ve spojeni s pripravkem Fn agua udrzet vodu cistou nekonečně dlouho. B a C je tvrdé záření a da se použít jen nárazově Podivejte se na stranky. Www.Advancedmaterials1.com
Nebo fn-nano.cz Zkuste jim popripade zavolat a oni vám poradí.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2016 22:37 Zaratt – vnutorna UV lampa
Mate skusenosti s touto vnutornou UV lampou?

www.rostlinna-akvaria.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2016 15:11 zasetenradecek Re: NHKG
Zdravím. Díky za info. Nebyl jsem si jistý, protože výrobce píše, že je lepší aby v akva nebyly ryby.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2016 15:08 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: zasetenradecek
UV lampu do akvária dát nemůžeš!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2016 15:01 zasetenradecek – UV lampa
Poradí někdo zda mohu použít UV lampu 15W, která se přímo umístí do akvaria pod vodu?

Lampa je vodotěsná a bude svítit v akva, ale mám strach o ryby. Svítit bych chtěl jednou za 14 dní přes noc. Děkuji za jakékoliv informace.
Radek

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2015 22:22 R Muž Silent [5949] Re: vaaclav
Já ji používám podobně. Jednou za měsíc na 24 hodin. Tedy pokud nenastane mimořádná situace jako bakteriální onemocnění , větší poranění ryb a pod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.12.2015 22:16 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Johnik
To záleží na co ji chceš. Já používám UVlampu jednou za 14 dní přes noc. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 22:08 Johnik – EHEIM UV sterilizátor reeflexUV 350
Zdravím, jen se chci zeptat jak moc svítit tímto serilizátorem v 200l rostliném AQ při napojení na vnější filtr?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.09.2015 20:40 Muž martinkalibra [6] Re: Zdendoslav
abc-zoo.cz/…
Komponentů je všude spousta..a dá se z nich poskládat cokoliv.. Lidové moudro však říká: "Čím víc do hovna šťouráš..tím víc smrdí".. Což by v překladu mohlo znamenat.."Proč za 600,- bastlit "něco jako lampu"..když si od 800,- můžeš koupit výrobek od profesionálů..??
Nebo to chceš dělat čistě jen pro radost z fungujícího bastlu?To bych potom chápal.. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2015 17:53 Muž Zdendoslav [12] - AmerikaRe: Strojek
Ano, jistě, protože obyč sklo nepropouští UV záření. Otázkou právě je, čím to křemenné sklo nahradit, ptž trubici z takového skla asi těžko získám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2015 17:31 Muž Strojek [141] Re: Zdendoslav
k UV lampe by se melo pouzivat pouze kremenne sklo, ktere dokaze propustit i UV zareni ..jina skla nejsou moc vhodna..
cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2015 17:24 Muž Zdendoslav [12] - Amerika – Konstrukce UV lampy
Dobrý den všem, rozhodl jsem se pro vlastní výrobu UV-sterilizátoru.
Důvod: nechce se mi za věc, kterou doufám budu potřebovat jen občas nebo vůbec (ale teď ta situace asi nastala), dávat tolik kaček. Mám k dispozici velmi slušně vybavenou dílnu včetně difuzní svářečky a soustruhu a navíc jsem elektrikář a i předřadník k zářivce bych našel. UV-C kompaktní zářivka se dá pořídit asi od 150, trubice T8, T5 asi od 100.
Dovoluji se přeptat zkušenějších kolegů, pokud jste někdo něco podobného vyráběl: Jaký materiál použít pro oddělení zářivky od vody? Sklo je blbost a plast (PES, atd) asi pod vlivem UVC záření brzy degraduje? Trubici z polykarbonátu nebo plexiskla asi budu těžko shánět. Co jste použili, popř. máte nějaké info?
Nepředpokládám, že by sklo zářivky bylo v přímém kontaktu s vodou, i když - vzpomínám na literaturu po dědovi, kde se svítilo a přitápělo ponořenými baňkami žárovek...
(Ono to asi teď narychlo dopadne tak, že budu vodu prohánět přes "elementku" do které budu svítit a hodím přes to všechno krabici, ale chtěl bych zkonstruovat něco pořádného...)
Díky za názory, Zdeněk.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2015 19:54 tony626 Re: rriki
V pohodě jen se ptám protože nevím nemám zkušenost s uv a mám ještě jedno akva 500 litru a na to potrebuju to uv protože to mám úplně plne řasy a nevím co stim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2015 19:29 standa Re: rriki
k 200l budeOK? Taky zvažuju a naarzil jsem na tuto. Původní z ebay co jsem chtěl jě o něco dražšía ještě bych na to čekal o dsot déle. Od berlanu mam mraky nářadí, ale je to lepší hobby
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2015 18:39 Muž rriki [818] - CichlidyRe: tony626
Proč myslíš? já použíbá tuto a bezproblému
www.bergland24.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2015 17:22 R Muž Silent [5949] Re: tony626
Používám tentýž typ jen jiný model a je to naprosto bezproblémový výrobek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2015 15:16 tony626 – Pomoc
uv-sterilizery.heureka.cz/… ma někdo nejakou zkušenost stimhle výrobkem ? Přemýšlím o pořízení ale nejsem si jistý jestli to je dobrá volba.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.01.2015 16:49 Muž Fuchs [169]
Jen pro informaci, Sklorex v Brně půjčuje, záloha je 1000,- a půjčovné je 150,- na den. Tak už si ji vezu domů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2015 17:48 Muž Fuchs [169]
Dobrý den, nevíte kde by se dala sehnat UV lampa k zapůjčení? Nejlépe Brno a okolí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2015 17:05 matchbu Re: 66alex
Dobrý den, zelný zákal se mi taky tvořil v akváriu u okna, sice to šlo likvidovat UV lampou a to jen s diodami o kterých se na internetu tvrdí že nefungují, ale to je jen řešení následku nikoli příčiny proč se řasy tvoří. Bylo do v době kdy jsem vůbec neposvěcoval.
Nyní svítím 2W/Litr a s řasami nemám problém UV lapmu vůbec nepotřebuji.
Důležité je vědět že spóry řas se živý čpavkem a pokud máte vhodný nikoli drahý filtr, který vám dostatečně nitrifikuje řasy vám vůbec nezačnou růst, protože nemají potravu. I když nepřevařujete vodu a do akvária se Vám dostanou spóry při výměně vody nebo potravou nic se neděje.
Maximálně se může stát že si vlivem špatné karantény zanesete již živé řasy tak ty se již budou živit stejnými živinami jako rostlinky a budou se dál rozrůstat (tvořit povlaky), ale jejich spóry nikoli pokyd ve vodě nebude čpavek.
U mě k odstranění příčiny tvorby řas př. stačilo k likvidaci řas dát rozstřikovací rampu pod hladinu a od té doby mám pokoj. (neodkaluji, nečistím skla, jen krmím a filtr jednou za 3 měsíce vymačkám) Vodu mění tak aby NO3 nezabyla citlivé živočichy.
Snad Vám to pomůže.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 19:02 Muž Jiri_99 [425] Re: Heimdall
Děkuji. Když na to tak koukám, nemá někdo odzkoušenou abc-zoo.cz/…
Popřípadě něco takového? www.ebay.com/…

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.12.2014 18:58 R Muž Silent [5949] Re: Jiri_99
Tady máš ještě přímo shop dovozce Atmanu www.jkanimals.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 18:44 Muž Jiri_99 [425] Re: Heimdall
:-)
Dík, ale zrovna to jsem našel taky.. Nějak moc vícero nabídek ale není..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 18:42 R Muž Silent [5949] Re: Jiri_99
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 18:36 Muž Jiri_99 [425]
Aloha lidičkové,

dá se ještě někde koupit Uv lampa Atman 11W? Dohromady nikde to nemůžu najít. Nebo máte nějaký tip na jinou za podobný peníz?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2014 11:41 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Hansel
No pokud mam prazdne sklo (pripravuje se pro odchov), napustim vodu, rozsvitim primo nad tim poradnou germicidni zarivku, neco UV nepropustneho pres to hodim, a mam to za par malo korun a behem chvile sterilovne jak hrasek, a jeste se nemusim zabyvat, jestli jsem to sklo po nejakem poslednim prusvihu poradne dezinfikoval smich .

Ale pokud bez humoru, tak souhlas ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 11:32 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: Designer
Samozřejmě, ona funguje, souhlasím, pokud jde někomu o zlikvidování nějaké neplechy, proč ne slabou (já tím vyřešil zelený zákal s který jsem "růčo" bojoval přes měsíc, možná déle ve 200l) bylo mi jedno jestli bude voda čirá za den, nebo týden. Ale ve chvíli kdy budu potřebovat připravovat vodu na pro potěry a to třeba ještě při 400l vody, chci to jistěji a dřív. Tím spíš jestli mít za stejnou cenu 11W nebo 3W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 10:55 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Hansel
Ono by se taky ale melo vzit v uvahu, ze nejspis malokdo sviti UV lampou nepretrzite. Takze pokud neprekrocim doporuceny maximalni prutok, tak to proste pobezi dele a tu vodu z akvaria tim prozenu nakonec taky, jen mi holt nevydrzi tak dlouho, pac ji rychleji ubiram dobu zivotnosti :-) . Ze se mezi tim neco zase mnozi, pokud nebude vylozene slaba, zase to jen zvysi potrebnou dobu pouziti.

Pokud to vezmu tak, ze vsechnu vodu v akvariu rozdelim na rekneme kvanta, at je lampa jaka chce, nektera kvanta ji za nejaky dany cas projdou nekolikrate, jina vubec, tedy ze bych UV lampou vymlatil z akvaria veskere patogeny docista docista, to se nikdy nestane, mohu je jen hodne "zredit" :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 07:22 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: MonterMonty
Taky ho mám, fungoval, to jo, ale když porovnáš žárovky, tak při poměru cena/výkon bude "multi UV" oproti dalším dvěma zmiňovaným kdo ví kde v nedohlednu. Je to prostě slaboučký.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 00:03 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Plecos
poud to nemáš na velké akvárko , třeba by postačila i tato uv-sterilizery.heureka.cz/…
dá se použít jak s výrobcem doporučenými vnitřními filtry , tak na hadice externáku , jen se jednoduše přehodí plášť lampy /osobně odzkoušeno)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 21:41 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Plecos
Mám jí přes léto u bazénu proto ta velikost, ale ta na odkazu je asi vhodnější. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 21:32 Muž Plecos [322]
Supr, díky všem za názory. Nějak mi to nešlo do hlavy, kde by mohl být problém.
Taky moc díky za link na tu 11 W, ta mi bude stačit :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 16

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 20746x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6763-uv-lampa?od=201