Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

UV lampa

 

NápovědaFórum » Technika » UV 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
UV lampa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2009 19:20 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy – Re: pajulin
Zdravím, tato diskuze tady již probíhá, kukni na fórum. Ve zkratce bych však upozornil, co se týče propojení Fluvala 405 a Atmana 11W, tak zde bývá trošku problém v hadicích jelikož Atman má trošku jiné průměry jak Fluval 405, já nakonec použil běžnou hadici myslím 19 mm vnitřní průměr, je to ta druhá pozice na atmanu, kterou jsem zajistil na spojích příslušnými SK páskami (takové ty kovové stahovčky na hadice). Více najdeš tady na fóru. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2009 17:51 pajulin
Ahoj mám uv Atman UV 11W mám 500 litru akvarium a filtr fluval 405 a potřeboval bych poradit ,nikdy sem uv lampu nepoužíval.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2009 08:10 Muž tempus [3] – Re:luboss86
v spoločenskom dobre zabehnutom a čistom akva netreba pravidelne používať ani uv lampu ani ozonizér,ja som použil ozonizér len v tedy, ked som mal problém chorými rybkami,inak diskus používal jednu dávku raz mesačne vo svojom akvariu,čiže to mal pustené na 2 až 3 hodiny raz mesačne,napíš mu určite ti podrobne poradí,inak vôbec nie som striktný zástanca ozonu alebo uv lamp,jednoducho som mal možnosť lacno zohnať originál výrobok presne vyrobený na použitie pre akvaristiku a momentálne som ho už nemusel použiť niekoľko mesiacov ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 23:54 luboss86
hmmm no je fakt zaujímavá tato diskusia Fakt som nevedel ze az tak su akvaristi podelený na obhajcov UV a obhajcov starsej metody ozonu. Ale myslím ze sa asi pridám k tomu ozónu vzhľadom nato ze to nebude pre mňa problém si ozonizer zhotoviť len by som potreboval návod ze ako dlho to mam púšťať v spoločenskom aqva. aby som neublizil ani rybám ani rastlinkám ďakujem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 13:25 Muž filipsi [1295] – Re: tempus
Na chelaty ma vliv jak pouziti ozonu, tak UV lampy.
Hlavni rozdil, a z toho pramenici vhodnost pouziti pro bezneho akvaristu a odchovny, je ten, ze s pouzitim ozonu dokazeme sterilizovat vse, vcetne vnitrku ryb, techniky, trubek, kompletniho akva. Muzeme pouzit koncentrovanejsi kratkodobe lecebne koupele (viz posledni stranka co diskus vlozil jako obrazek).
S UV lampou ne, sterilizujeme pouze vodu co kolem ni protece. Tim se muzeme zbavit ruznych zakalu, jednobunecnych ras (samozrejme take vselijakych volne plujicich bakterii, plisni) .... Ale plisen na rybe s ni nevylecime.
Odchovny zpravidla potrebuji silny lecebni a sterilizacni "nastroj", bezny akvarista ne. A pokud ho potrebuje, mel by ho pouzivat jen mimo sve okrasne akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 13:09 Muž tempus [3]
nuž záleží akú dávku toho ozonu na aké množstvo vody budeš dávať, nechcem sa tu rozvádzať do odborných diskusií,inak stačí si prečítať skúsenosti ludí čo používali uv lampu v rastlinnom akva a jej pôsobenie na cheláty, na nete je toho na porovnanie dosť ale nechcem sa hádať mne sa zákali po použiťí nevrátili takže tam muselo zostať dosatatok užitočných baktérií,nehovoriac o tom že sa ozon dosť rýchlo rozpadá ,ako vravím zo skúseností ozon mi na rastlinách nezanechal žiadne následky a ani na rybej osádke ani na kvalite vody,netvrdím že uv lampa ano,tvrdí len že dotyčný si môže vybrať medzi týmito dvomi technologiami a používať na dezinfekciu a že každá má svoje klady a zápory ,mne vyhovuje ozonizér a som sním spokojný. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 12:45 Muž filipsi [1295] – Re: tempus
"+- par drobnosti" je ohromny rozdil ;-)

Tak shrneme tech "+- par drobnosti"

Ozon se dostane vsude, zoxiduje vse, co jen trochu rado oxiduje. UV lampa pusobi pouze na veci, co okolo ni ve vode protecou (je uzavrena, mimo akva, voda pouze proudi kolem zarice). Pusobi pouze na zive organismy. Ostatni veci necha takrka bez povsimnuti (zjednoduseni). Tvorba ozonu ve vode je miziva.
Pokud lampu zapnu na cas jednou za tyden, znicim vse zive, co plave ve vode (ve vode co projde kolem ni). Pokud ozon zapnu jednou za tyden, znicim vse zive vsude, prisedle bakterie ve filtru, ve dne ...
Koneckoncu, co bych se rozepisoval: cs.wikipedia.org/…
Vse je jen otazka koncentraci.
Psal jsem, pro chovatele, co vi co dela, proc ne, pro bezneho akvaristu je to hloupost a nebezpeci porizovat (i kdyz by se z letaku mohlo zdat, ze je to bozi pozehnani).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 12:37 Muž discus [127]
Fotka k příspěvku Ešte niečo.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 12:22 Muž tempus [3] – Re:Filipsi
nuž napísal som len svoju skúsenosť s ozonizérom na čo som to použil a aký bol výsledok použitia,inak tvoje výhrady presne pasujú okrem ozonizéra aj na uv lampu plus mínus pár drobností,diskusa poznám ako dlhoročného akvaristu ktorý má velké skúsenosti a má čo to za sebou ,takže za reklamu čo napíše nejaký predajca alebo výrobca nemôže,súhlasím že by bolo lepšie napísať osobné skúsenosti a postrehy použitia ako leták výrobcu,link bol pridaný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 12:21 Muž discus [127]
Výrobca uvádza s tohto letáku ktorý mám k ozonizéru:
-akvárium s rybami:250 mg zónu pre 0,5 m3 vody na liečenie za hodinu.
-rastlinné akvárium: 150 mg zónu pre 0,5 m3 vody na liečenie za hodinu.
-rozbeh nového akvária: 500 mg zónu pre 0,5 m3 vody na liečenie za hodinu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 12:05 Muž filipsi [1295] – Re: tempus
Ja se ptal toho, co to sem napsal jako by to byly jeho myslenky. Tusil jsem, ze je to opis reklamy, v takovem pripade je ale normalni, vlozit pouze link na produkt a popis u vyrobce/prodejce.
Kazdopadne, jsou to hlouposti, nepravdy a polopravdy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 11:35 Muž tempus [3] – Re:Filipsi
nuž tak to tam píše výrobca :) či mu veriť alebo nie ma moc netrápi tu je odkaz www.akvashop.sk/… som to použil pri liečení bakterialnych a plesňových onemocnení vo svojom spoločenskom akva,nechcelo sa mi prelovovať napadnuté rybky do karantény hlavne preto že by to bolo zbytočné vzhľadom na to že akva bolo zamorené choroboplodnými zárodkami a chémiu som nechcel použiť,musím konštatovať že to pomohlo a po týždnovej aplikácii sa rybky začali zotavovať a choroba sa zastavila,na rastlinkách neboli žiadne negatívne známky rástli ako z vody anoja som ho kúpil preto že som ho vedel zohnať velmi lacno oproti uv lampe a ešte raz za to čo napíše výrobca mi akvaristi nemôžeme na tie žlté substancie sa treba spýtať práve toho výrobcu čo tým myslel X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 11:27 Muž discus [127] – Re: filipsi
Tu o tom píšu www.akvashop.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 09:02 Muž filipsi [1295]
discus napsal: .. a má širší záber na škodlivé látky... ..., nežiadúce baktérie a pod...
Spôsobuje krištálovo čistú a hlavne zdravú vodu... odbúrava žlté substancie z vody,... účinným spôsobom napomáha biologickej filtrácii vo filtri akvária alebo jazierka .


Boze, to je blabol hmm

Ano, ma zaber sirsi, na vsechny latky, nejen skodlive. Ozon putuje po celem akva (vcetne filtru).
Krom nezadoucich bakterii bohuzel i zadouci.
Cistou vodu - to samozrejme. Ovsem jestli zdravou?
Aky ony bazmek si mam predstavit pod "zlta substancia"?
Jakym ucinnym zpusobem napomaha biologicke filtraci? Tim, ze zabije bakterie a oxiduje vse co zoxidovat lze misto nich?

Ja to vidim tak, ze v bezne akvaristice (ne odchovny) je ozon prekonany, neni duvod ho uzivat, Kdo chce, pouzije UV lampu. Ale i bez ni to jde dobre.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 23:30 Muž discus [127] – Re: luboss86
Dezinfekcia prirodzeným oxidačným procesom je účinnejšia a má širší záber na škodlivé látky ako UV-C žiarenie. Jemným opatrným dávkovaím jednoducho dokážete z vody odstrániť všetky choroboplodné zárodky, nežiadúce baktérie a pod... Spôsobuje krištálovo čistú a hlavne zdravú vodu, zabíja patogénne látky, oxidačnám procesom likviduje nežiadúce nitrtity, zvyšuje prirodzenú oxidačnú schopnosť vody, odbúrava žlté substancie z vody, zvyšuje účinnosť odpeňovačov v morských akváriách, účinným spôsobom napomáha biologickej filtrácii vo filtri akvária alebo jazierka . Účinne dokáže napomáhať aj biologickým procesom vo vašom jazierku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 23:02 luboss86
hmmm a chalani nemohli by ste mi tu posunut ten navod ako vlastne dlho by to malo ist pri nejakej chorobe alebo nejakom odriasovani dakujem vam za doterajsie reakcie ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 19:23 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy
Teď jsem se jěště díval na ty odkazy tady u tohoto tématu a jsou tam velice zajímavé postřehy podepřené několika lety zkušeností, např. vyňatek Šíření UV záření ve vodě brzdí různé nečistoty. Při prostupu akvarijní vodou ztrácí UV záření velmi rychle svou účinnost. Pro spolehlivou desinfekci akvarijní vody je tedy třeba vybírat zářič, splňující následující limitní požadavky:
# Výkon zářiče (W) co nejvyšší.
# Aktivní, neboli svítivá délka trubice (cm) co nejdelší.
# Vrstva vody protékající okolo zářiče (mm) co nejmenší.
Čím pomalejší průtok vody zářičem umožníte, tím větší dávku záření okolo plující bakterie absorbují. Odolnější formy mikroorganismů (výtrusy, spóry) potřebují průměrně 10-krát větší dávku záření (!), než která stačí na inaktivování jejich producentů, živoucích buněk. Proto je dobré volit co nejsilnější a nejúčinnější UV čistič.
UV záření se, na rozdíl od ozónu, do vody nepřenáší. Voda v akváriu po ošetření UV čističem není zcela sterilní, ryby tedy mají stále možnost budovat si svůj imunitní systém. UV čistič likviduje pouze mikroorganismy, které projdou okolo zářiče, ne však ty, které v akváriu žijí přisedle. Tím zůstanou v činnosti všechny užitečné nitrifikační bakterie, které léčba léčivy či ozónizátorem bohužel zlikviduje také. To jsou hlavní výhody UV zářiče oproti ozónizátoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.04.2009 19:01 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy
No musím taky přidat své vlastní zkušeností s touto věcičkou zvanou UV lampa, chválim zdejší uživatele za hodnotné příspěvky, všem co jsem uznal za přínosné jsem dal palec jelikož tito vesměs mají všichni pravdu, jinak já osobně vlastním UV 11W Atman, již jsem stihl s tímto zařízením posbírat nějaké zkušenosti a ty jsou, jedná se o jeden z nejlevnějších modelů na trhu, čehož by se i možná nejeden akvarista bál, ale opak je jiný, precizní zpracování, cena i kvalita, můžu jen doporučit a jak bylo tady již zmíněno AkvaHunble Vám udělá i velmi dobrou cenu. Myslím, že je zbytečné v této oblasti kupovat nějaké extra spešl značky typu tetra a vectom, cena je mnohdy 4-5x dražší a funkce stejná. Já osobně ji hlavně kupoval kvůli zelnému zákalu, který byl u mně dosti dlouho neřešitelná situace, tato věcička si s tím za několik dní krásně poradila, více viz můj profil. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 16:35 007
Ahoj,mám ve svém 250l akvárku (malawi) zřejmě Piscinoodinium.Léčil jsem to kde čím,ani antibiotiky a nemoc se do měsíce stejně vrátila.A vážně už nevím co s tím,myslíte,že by mi UV lampa pomohla?Za každou odpověd děkuji. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 10:01 Muž discus [127]
Fotka k příspěvku Ja ho používam a som s nim spokojný. Rybky sú zdravé, rastliny rastu a riasa pominula. Mám jej len minimum. Treba ho pridávať opatrne podľa návodu. Netreba to preháňať. Ak v akváriu všetko funguje, tak ho ani netreba dávať. Len ak sa vyskytnú choroby tak vtedy. ano
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 09:28 Muž tempus [3]
nazdar ,ja občas používam ozonizér HL-300,každý má na jeho použitie iný názor,mnohý ho zatracujú preto že si myslia že je to už v akvaristike prekonaná záležitosť,marketingovo sa uprednostňuje uv lampa.Každá s týchto technologií má svoje klady a zápory ja som volil ozonizér hlavne preto že sa dá použiť častejšie a bez následkov na rastliny ,pri dezinfekcii,pri liečení nektorých druhov chorôb napríklad rôzne plesne vrátane kožovca ,bez použitia chémie s ktorou mám zlé skúsenosti,na nete sa dá zohnať presný návod ako dávkovať,ale pozor aj v tomto prípade platí že používať len nutných prípadoch a nie moc často,sterilné prostredie nieje to najlepšie z dlhodobého hľadiska pre živočíchov ani pre rastliny, aj keď som na rybkách nepobadal žiadne negatívne účinky,takže účinky a použite oboch technologií sú zhruba totožné záleží na tebe ,ktorú si poskladáš podla finančných možností.A na záver dobré udržiavané a zabehnuté akva sa bez UV lampy a ozonizéra úplne zaobíde :) ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 08:45 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Haimdol
ozonovac... jedine do filtru, ve velkym se pouzival na odstranovani ras pri cisteni vody (vodarny a cisticky), po pridani ozonu se rasy shluknou a pak se snaz odfiltruji, ale pozor uprostred shluku zustane par zivejch jedincu, takze ta nasledna filtrace je nutna, o pouziti v akvaristice moc nevim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 17:57 R Muž Silent [5949] – Re: luboss86
Podle mě je ozonovač v dnešní době ve sladkovodní akvaristice pasé. Možná je účelný ještě tak v mořské, ale ve sladkovodním akváriu bych na desinfekci vody použil spíše UV lampu. Je účinná a už nejsou ani cenově nedostupné. Před lety jsem si ozonovač pořídil právě kvůli desinfekci vývojové vody, ale není nad UV lampy, takže mi teď leží někde na dně skříně. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 17:26 luboss86 – ozonovac alebo nieco ine ???
Čaute ľudia potreboval by som poradiť či si mam spraviť ozónovač alebo mam radšej popremýšľať nad niečim iným ??? Keďže som elektrotechnik tak by som z výrobou ozónovača by som nemal veľký problém len by som potreboval radu či je to fakt tak dobre ako to opisujú v niektorých starších knihách alebo to už nemá význam ??? Poprosil by som názor tých lúdi ktorý ho majú a aké sním majú vlastne skúsenosti ďakujem vám :-) A ešte jedno ako to ma byt vlastne dlho pustené a koľko krát do týždňa dik :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 07:33 Muž Yirka [9118] – Re: JuraS
Vyká se jen vyjímečně, oproti třeba Akvaristovi. (OT)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 07:30 JuraS – Re: filipsi
Je mi to jasné, žádné bastlení s lampami určenými pro jiné aplikace. Když potřeba pak originál. Končím dotazování na toto téma. Pardon za off topic. ps. rybicky.net je jeden z velmi mála diskuzních serverů kde se vyká..nemějte mi to za zlé, na netu jsem od jeho prvních dnů a vykám pouze v emailech..na diskuzích, chatech zásadně tykám..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 21:49 Muž filipsi [1295] – Re: JuraS
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 21:40 JuraS – Re: filipsi
Dobrej nápad..kdyby tak nějaká pořádná kniha o akvaristice byla...co jsem jich pár měl v poslední ruce tak se mi ani jedna nelíbila..jednu starou kvalitní mi zlikvidovala bývalka i celým vybavením..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 21:35 Muž filipsi [1295]
JuraS napsal:.....ale teď mě napadlo, že máme doma UV lampu..takové to horské sluníčko...

coze hmm Tak si lehnout na bricho, na oci bryle, a pritom si precist nejakou tu knihu o akvaristice. Budes mit opalena zada (neprehnat, nejdriv precist navod k "horskemu slunicku") a jeste se konecne dozvis, jake to uv vlastne "potrebujes". ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 17:39 kapusta
Nemáte náhodou někdo zkušenost s UV POND www.obchod-rybareni.cz/…
:-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 15:21 JuraS – Re: ghostik
Pochopil..pochopil, že stále zapnuté UV je kontraproduktivní..půjdu do originálu, ale teď je situace dotěsňování biofiltru, nákupu lamina a spojovacího materiálu pro stojan..chci mít tecniku hotovou tak abych po výrobě stojanu rovnou postavil akva..na jeho místě je teď menší akva se stolem ze kterého musím do budoucího stojanu zakomponovat šuplíky..takže přehození musí jít ráz na ráz..a když UV tak musím s ním počítat hned..filtr je vnější bio stojící za akvem a zabírající polovinu zadní délky..akva 100*50*51..bude pseudo amazonie s disky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 14:44 Muž ghostik [81] – Re: JuraS
Koukam ze jste mne nepochopil ale to neva
Plisne jsou soucasti vseho a vsude budou tak jako i bakterie a dalsi male potvurky a tomu se nikdy nikdo neubrani ( pomijim sterilni prostredi )
Ve zdravem AQ ani tato plisen co pisete nenadela zadnou pohromu
Ale pokud na tom trvate tak si klidne dejte nad AQ horske slunicko smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 14:41 dan – vyroba
tak tady jsem našel odkaz na výrobu www.akva.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 14:38 JuraS
Mám děti astmatiky a alergiky a sterilní prostředí pro ně neřeším..jen jsem se chtěl připravit na problémy..neřeším čistotu kupovaných zmrazených směsí. Předpokládám, že výrobce to má vyřešeno. Má atesty a kontrolu..ale přece..používám automatické krmítko eheim a to má nahoře stále otevřenou škvíru..nějakou tu plíseň nemůžu vynechat..takže asi ano pro sichr..ale teď mě napadlo, že máme doma UV lampu..takové to horské sluníčko...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 14:22 Muž ghostik [81] – Re: JuraS
OK
zeptamse te jinak
potrebujes UV ?
ja si ho postavil protoze jsem si to chtel udelat sam a mnel jsem k tomu potrebne veci doma tudis defakto mne to nic nestalo
pouzil jsem ho jen 2x na 48hodin pri mlecnem zakalu ktery se da resit i jinak nez za pomoci UV ale takto to je rychlejsi
jinak vyuziti UV je dle meho nazoru jedine pri velkych odchovech kde si chranis jikry proti zaplisneni a pripadne potlucene ryby kdyz jich mas hodne v jednom AQ a jsou nekteri jedinci agresivni tak pak pro pripadnou lecbu a opet ochranu proti plisni a bakteriim
Ale jen blazen to pouziva nonstop u AQ ktere je vporadku a rybam se v nem dari !
A pokud se jim nedari tak je treba nalezt duvod nezdaru ktery nasledne odstranis a pro urychleni pouzijes UV ale nikdy jako PREVENCI !!!!
Touto prevenci si AQ udelas akorat nachylnejsi na nemoce (sterilni prostredi) a chudak ten kdo by od tebe dostal nejakou rybu ktera by byla odchovana v AQ za pouzivani UV !
Tod muj vlastni nazor na pouziti a provoz UV
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 14:06 JuraS
Napadlo mě ještě jedna myšlenka..znáte někdo Bioptronic od Zeptera ? Mámě doma kompletní sadu, zářič, sadu filtrů a stojan...dalo by se toto polarizované světlo využít v akvaristice ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 07:03 JuraS
Dobrá přemluvili jste mě..podle potřeby zakoupím originál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 19:52 Muž filipsi [1295] – Re: ghostik
Ano, tvuj vyrobek vypada slusne, tam to chapu, radost z tvoreni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 19:18 Muž ghostik [81] – Re: filipsi
Tez bych rekl ze je to pouze cerne svetlo na diskoteku :o))))

Ja pouzil malou T5 germicidni zarivku UV-C co jsem mnel doma dlesi dobu uz ani nevim z jakeho obchodu za cca 350,-

treba tady mas nejake
www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 18:58 Muž filipsi [1295] – Re: JuraS
Neni take UV lampa jako UV lampa. To, na co davas odkazy, moc jako ta "spravna" nevypada.
Obcas tu chut kutit, bez jakychkoli vedomosti, nechapu. Myslel jsem, ze doby vytapeni a zaroven sviceni ponorenymi zarovkami, gumicek do steracu z holinek .... uz minuly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 18:47 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy
No jo šikovnosti se meze nekladou, jinak podám naprosto stručnou a výsižnou odpověď na dotaz co ses ptal, dle vlastních zkušeností, vlastní UV Atman 11W, zatím maximální spokojenost, Aquael nebrat problémy s prosakování, Vectom, Tetra a jim podobné zbytečně drahé a uznejme svou funkci splní i ty levnější, a jak často je chceš asi tak používat, takže Atman je jasná volba, jsou jednoduché, kvalitně zpracované, funkční, praktické, a cenově nejpřijatelnější. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 18:27 JuraS – Re: ghostik
Skutečně zajímavé..pošpekuluji a dám vědět..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 18:24 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: ghostik
A vovovovotom to je. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 18:11 Muž ghostik [81] – Re: JuraS
Kdyz se kouknes sem tak ja si to vyrobil taky sam
rybicky.net/fotogalerie.php…
problem je v tom ze ja mam zarivku rovnou ve vode ( je to me riziko proto v zapojeni taky musi byt proudovy chranic )
Oficielne je zarivka v k tomu urcenem ochrannem skle ktere ma co nejlepsi propustnost UV a je tenkostene a je hned kolem zarivky
Ucinost zarivky je nejlepsi v prvnich 10mm kolem ni a hlavne i pri malem prutoku vody aby se stihla ozarit
Pokud ji zavres do lahve od okurek ktera silnostena z obic skla a voda bude cca 5cm od zdroje UV zareni tak to mas jen peknou kontrolku ze funguje elektrina a mine se to ucinkem !!!
Toto je muj nazor snad se ale nemylim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 17:52 JuraS
koukněte se sem.. www.aukro.cz/…
www.aukro.cz/…
proto se ptám ..takže..prosvítí to UV záření krycí obal ze skla ? třeba ze sklenice na pití luminac ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 17:40 Muž ghostik [81] – Re: Q
Uz jen proto ze to UV zabiji vse zive ve vode jen do urcite vzdalenosti a to defakto pocitano pri vykonech zarivek v milimetrech :o)
A i kdyby tak to nedokaze prosvitit napln filtru :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 16:03 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Q
I kdyby "to" zůstalo v průhledné sklenici, tak "to" všechny bakterie ve filtru nezabije. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 15:57 Q – Re: Sid
Proč sotva...pokud by to zustalo v pruhledne sklenici???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 15:46 JuraS – Re: Q
Mělo by to být v komoře s čerpadlem, topením...kdyby to vadilo tak přepážku do vedlejší komory polepím třeba 3mm depronem (extrudovaný polystyren)..tím asi UV neprojde.. a okolo filtru bude taky depron kvůli udržení teploty
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 15:36 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Q
To sotva. :)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 16

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 20732x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6763-uv-lampa?od=551