Cambarellus patzcuarensis (CPO) - chov
To jsem taky vypozoroval že se navzájem stresujou ale předevšim spíš krevetky jsou ve stresu. Odskakujou jak splašený od nich někdy. Někdy to vypadá jako by se rak bavil a naschvál je honil. Krevetky lezou po rostlinkách jelikož se jich bojí. A určitě nějakou sežrat můžou co neuskočí včas. Ale takovej je život aspoň maj pestrou stravu.
Asi ta redukce nebude příliš cílená ale když krevetky např oblejzaj stejný sousto nebo lezou po rakovi...ožene se zmáčkne atd.

Chov raků a krevet je možný za určitých podmínek( čím větší nádrž tak tím lépe jak pro raky tak krevety).Ale všeobecně se tento způsob chovu nedoporučuje - možný přenos nemocí mezi raky a krevetami,napadání,stresování raků od krevet -krevety mohou po racích občas i lézti a tím je otravují).Ale je to věc názoru ,já osobně toto nedoporučuji.
predátor3313- zkus se podívat po inzerátech dost často jsou CPO nabízeny k prodeji.
Já si včera přivezla 3 kousky do slušně zarostlý šedesátky a štrádujou si to tam pěkně. 25 litrů je podle mě taky dost málo, víc jak jednoho bych tam nedala.
Proč by měli CPO redukovat krevetky? Mám je v 36ti litrech a vycházejí spolu v pohodě, krevetky se vesele množí.
To je dost malý na soužití.........asi budou redukovat populaci krevetek...ale na snesitelný úrovni. Chce to členitou větší nádrž. Dle mýho.
Dají se pěstovat společně krevetky a rak mexický zakrslý??? Ptám se znovu a potřebuji objektivní názory než půjdu zakoupit akva

děkuji
Našel jsem tuhle nádrž od jiného uživatele a je vidět že se mu daří
rybicky.net/nadrze/18363
Další dotaz bude jim stačit 25 L akvarium?? Nebo nano akva ???

Presne naopak.Na prvej foto samička na druhej samec.

Samček ma dva páry pohl.orgánov a subtilnejší chvostík.
Samička pohlavné otvory na treťom páre kráčavých nôh.Širší chvostík slúžiaci na nosenie vajíčok.
Ahoj, pokud to na mobilu vidím dobře, tak ten první rak s tečkou je samice. Samce poznáš podle toho "V" na přechodu hlavohrudi a ocasu, má ho ten na druhé fotce.

Technická otázka to je samec? Soudim podle toho žlutýho fleku co má mezi nožkama.
A tohle samice?
Starší reakce
Cpo s rybama nedělaj dobrotu do cca 1000 litrů. Ale možná je to milná zkušenost a umíraj mladý z jinýho důvodu

Mám tam ještě 2 raky orange a jsou super žádný stres nepozoruji a dokonce lezou po rostlinách. Ryby je již nechaly navíc se jeden svlíknul a normálně přežil uvidíme za mesíc až dva. Vždy v akvarku testuji něco nového buď to půjde nebo ne a každý má na to svůj názor proto se tady prtám a zkoumám chov různých vodních živočichů ve společenství ryb

Pro krevety mám připravené nové akva a již jsem je před týdnem vylovil do 5 l lahne a daří se jim dobře dokonce se i romnožují

Nechci byt zlym prorokem, ale podle mne ti racci pujdou behem par mesicu vsichni do vecnych lovist (a to neznam hodnoty teplot atp.). Za sebe bych rekl (a souhlasil tak s "rakem"), ze za to muzou vsechny ryby. Osobne bych do takoveho akvarka cpo nedal. Odejdou bud za prime pomoci ryb nebo neprime - stresem. Ukryty urcite pomuzou, ale i presto to nebude v pohode pro raky. Stejne tak dat ne uplne obycejne (a snadno se mnozici krevety) do toho akva se mi moc nezda... Asi to neni to co chces slyset, ale je to muj nazor
Krevety nedoporučuji s raky chovat .Rakům udělat co nejvíce úkrytů a nízkých rostlin je dobrý nápad ( dobrý je použít např.lávu -ta má řadu děr kde se raci schovají).
Chyba nebude v rybách, ale v akvarku musím udělat více úkrytů ty čoko 2 mi ryby zabily a sežraly při převlýkání ještě mám dva onange

udělám více úkrytů a více kytek koupím těch nízkých u dna aby byly úkryty, ale krevetky preventivně pryč do lahve tam se namnoží a pak mi je to jedno až krevetek bude aspoň 30
Podle mých zkušeností za to mohou všechny ryby z nádrže .Obzvlášť v době svleků jsou raci velice bezbranní.
Pokud něco chcípne, tak to ryby budou ožírat. Mohl umřít na ledasco. Třeba i jen proto, že se svlékal a nezvládl to.
Osobně bych tipoval taky ty čtyřpruhý. Podaroval bych je někomu a třeba posílil partu těch purpurových, přecijenom 3 jsou málo, klidně podarovat i ty oděsy a nechat si jenom jednu řádnou partu, bude to i líp vypadat.
Možná... Vono je to asi prašť jako uhoď :o) Tipnul jsem tetrazonu, páč vím, jak je drzá a nenažraná. Purpurový jsme doma nikdy neměli.
A co parmička purpurová ta asi taky je masožravá. To bude asi tím 3 kusy. A má jiné zájmy hlavně o žrádlo.
Tipuju parmičku čtyřpruhou... (mimochodem, je to hejnová ryba ... a 3ks nejsou hejno).
Potřebuji poradit. Našel jsem uhynulého CPO v mém akva. A nevim proč uhynul. Může uhynout při převlékání krunýře, protože měl krunýř oddělený od těla? A ryby by ho napadly když má měkké tělo?

Mám podežření na ryby protože jeho tělo ožíraly když jsem ho našel.
Mám v akva:
3x Barbus conchonius
3x krunýřovec sp. (obyčejný)
2x krunýřovec sp. gold long fin
3x parmička čtyřpruhá
3x parmička purpurová
3x parmička z Oděsy
6x tetra královská
8x tetra průsvitná
Který ryby můžou dělat problém? Díky všem za radu.
Starší reakce

Tak konečně se taky vystavuje doteď byli stále zalezlí a jsou koupené minulou sobotu.
Starší reakce
Já je mam v chovu a jsou odolnější než CPO.
To urcite bude mit take vliv. Chtelo by to ale srovnat s naroky prirodni formy patzuarensis jestli nekdo nema tu zkusenost?
Ono je to taky tím že CPO jsou vyšlechtěny nespočetným množením tak se to na nich někde musí projevit.
0 21.08.2013 10:12
vlacek [402] Jen pro ty, kteri naopak by chteli mini racky, ale teploty maji vyssi, mym c.texanus se darilo dobre i kdyz meli treba dva mesice v roce teploty kolem 28C. Zadna predcasna umrti, zadna pozorovatelna zmena chovani, mnozili se po cely rok. Nepamatuji, ze by mi kdy samice shodila vajicka. Chapu, CPO je atraktivnejsi co se barvy tyce, ale jinak si myslim, ze pro ty, co nemaji vylozene vhodne podminky pro CPO je zbytecne je trapit a texanus je pak lepsi volba.
Díky. Naráz to nebude, ochlazuje se tam postupně, podle počasí venku.
Tieto teploty zvládajú.Za predpokladu,že sa tak nedeje skokovite ako napísal rak.
Jak jsem psal chce to aby se teplota snižovala co nejpomaleji a delší dobu.
V atlasech se píšou vždy optimální teploty ( a to se týká i ryb),ale dokáží přežít i v nižších ale i ve vyšších teplotách za předpokladu že se s teplotami hýbe velice pozvolna.
Galaxky snesou dlouhodobě i 18 stupňů i klasické výkyvy denní teploty. Obecně - teplota galaxkám problém nedělá. Mám je od května do září ve venkovních nádržích a jsou v pohodě. Kdyby šli pohodlně odlovit a kdyby je nežraly vážky, tak je dám i do větších rybníčků.
Galaxky lehce přes 20 stupňů skousnou.
Tolerance je v tomto případě k ničemu, chci aby se u mě měli luxusně
Jdu šprtat.
Rak je dosť tolerantný,zvláda toho ozaj dosť.No prečo mu neponúknuť to čo má ozaj rád.

No tak jo, jdu studovat, na kolik můžu ochladit Galaxky, krevetky by to měly zvládnout v pohodě, protože jsem chtěla ráčky dokoupit.
Veľa ,,chovateľov,, vie o tom prd.S prepáčením.
Njčastejšie chcú len veľa predať a poriadne zarobiť.To čo bude neskôr s rakom ich netankuje.Ráčiky dokážu pri tejto teplote fungovať,ale nie je to to pravé orechové.
Maximálna teplota v domovskom jazere je 25C.Voda v jazere nepresahuje túto teplotu ani pri horúčavách a to celoročne.Pri zvýšení teploty má ráčik v prírode tendenciu zaliezať hlbšie do chladnejšej vody,ukrytov.Takto sa chráni proti prehrievaniu.Už mi odišli i nosiace samičky zo dňa na deň práve pre 25-26C teploty.Dokonca i pred týždňom mi jedna samička nosila vajíčka (mali v nádrži 21-22C) ,no s príchodom oteplenia vajíčka zhodila(v akva 26C).Všetky parametre vody čo do kvality ok.
Mám takú malú radu.
Keď kúpiš CPO(vo fakt odborne vedenom obchode),zmeraj si teplotu vody.Sama uvidíš.
Okrem iného teplá voda u rakov podporuje rýchlejší metabolizmus,sú agresívnejšie, rýchlejšie stárnu a umierajú.
PS: Dúfam,že som tu teraz nebol za dákeho mudrlanta.Len chcem naozaj dobre poradiť.
Mám tam jen jednu samotnou samičku, takže nemnoží

A množí se ti? při tech 25?
No já mám v akvarku většinou 22-23, v zimě jsem míval i méně, jelikož já mam zimu rád takže si v pokoji moc netopím

jenže tedka už bydlím s přitelkyní a ta zas topí jak blázen
Počítal bych s tím že se mi přes to léto třeba nebudou množit, ale nerad bych aby mi to vymřelo no
Uvádí se teplota do 25 stupňů. Já je mám při týhle teplotě (kvůli rybkám) a jsou v pohodě. Ptala jsem se i chovatele a měli by to zvládat běžně.
Ešte ani 24C nie je zlé,no tu sa musíš pripraviť na občasné možné náhle úmrtia či menšiu ochotu množiť sa.A ak aj vajíčka budú,často ich pri takýchto teplotách samička zhadzuje či sama žerie.
Do 20ti stupňu? aha, tak to u mě asi nebudou mít nikdy

Niektoré to zvládnu iné nie.Terajšie horúce dni mi zvládajú pri 25C,no chladím aby to nešlo viac hore.Ideálny stav pre tieto ráčiky je do 20C.Koľko kusov,ťažká otázka.Môžu sa pri zvlekoch požrať a samozrejme pre viac ráčikov je potrebná určitá plocha dna.
Chci si pořídit CPO, ale přes léto a největší vedra se mi vyšplhá teplota až k 28 stupnum, byl by to velký problém, četl jsem tady názory že nad 25 je pro ne už hodně, ale 2-3 tydny při takové vysoké teplotě by zvládli?
A taky stačí pořídit třeba 3, nebo víc?
Díky za názory

Starší reakce
Starší reakce
CPO mam uz skoro dva roky a muzu potvrdit, ze pokud je v akvariu nejaka nemocna rybka nebo krevetka spolehlive si ji vycihaj. Zdravou mi nechytli zatim zadnou. Co se tyce jejich stresovani neprijde mi, ze by byli nejak vyrazne plasi. Obzvlast samci jsou schopni se o tabletu krmeni klidne porvat i s ancistrusem. Samci mi vubec prijdou o dost agresivnejsi nez samice a nevahaji kvuli zradlu stipnout jakoukoliv rybku (u samice jsem si neceho takoveho jeste nevsiml).
Četl jsem, že Cambarellus patzcuarensis sp. Orange (dále již jen CPO) jsou mírumilovní, jen pokud mají dosti potravy.

Naskytne-li se jim jako potrava jiný nemocný nebo nikterak oslabený obyvatel akvária, tak se nenechají dvakrát přemlouvat. Malý šneci nebo svlékající se krevetky jsou důkazem.
CPO je taková zdravotní policie.

A nedával bych je s krevetami ( ta nádrž je tak akorát pro krevety ).Nehledě na to že můžou mezi sebou přenášet nemoci které se u korýšů velice špatně léčí.
Přidat reakci
1 ...... 14
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 24634x