Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Cambarellus patzcuarensis (CPO) - chov

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Raci a Krabi 

Přejít na předchozí stránku 10 Přejít na další stránku   1  
Cambarellus patzcuarensis (CPO) - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2012 07:09 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: prasan
A nebo zahyne,nedostane se ze svlečky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 23:48 - Re: yenya
U raka som túto samodeštrukčnú činnosť ako robievajú kraby nepozoroval.Buď sa zle zvlečie,alebo mu počas zvleku utrhne časti tela iný rak.V lepšom prípade.Ten horší prípad,že neostane nič.(kanibalizmus)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 23:45 - Re:
@rak:U mňa aj niektoré klepetá dorastú a vyrovnajú sa pôvodnému originálu čo do veľkosti.Všimol som si však,že tvar orig.klepeta je krajší a viac členitý.Nové klepeto je často oblejšie a mohutnejšie čo do objemu.

@for all: Najhoršie dorastajú klepetá a aj iné časti tela starému kúsku.Nezvlieka sa tak často.Preto u starého raka(ako píše rak)len zriedka dosiahne nové klepeto veľkosť pôvodného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 16:58 yenya Re: rak
Mě dneska jen zaujalo to, že se svlékl i s klepety a nechal tam i dvě nohy. Jsem si pro sebe říkal, tak ten to asi nerozchodí, ale pak jsem si vzpomněl snad na kraba, nebo co to bylo, že si je přeštípne i sám a tak jsem se zeptal. No a zase vím o něco víc. Tak děkuji za reakce palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 15:21 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: yenya
Raci mají tu schopnost, že jim části těla dorůstají ( u klepet ale již nedorostou do původní velikosti - vždy budou menší).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 14:00 yenya Re: Kytka
Tak to jsou zajímaví tvoři ano a dík za reakci palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 13:49 Žena Kytka [2146] Re: yenya
Jo, dorůstá jim to. Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti, přinesla jsem si domů samičku CPO a když mi jí vybírali, tak jsem si nevšimla, že jí chybí klepítko a jedna nožička. Nejdřív jí to klepítko narostlo takový malilinký, slabý a po svleku už má zase obě stejný velký.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 13:10 yenya Re: prasan
Možná se zeptám blbě, ale nenašel jsem to v atlase. Když si ten rak svlekl ty klepeta a nohy, to mu dorostou? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 12:52 - Re: Lada22
Vŕba normálne celé konáriky,najlepšie zbierané mimo cestu.Prevárať ich netreba ani šúpať.Raky skonzumujú hlavne kôru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 12:49 Muž Lada22 [28] Re: prasan
Jeste tam je to krmeni pro kraby tropical crab cuisine.Fajn,trošku jim zpestřím jídelníček,už tam mají filé,po vrbě se mrknu odpo venku,tu tam šoupnout celou i s kůrou,mám ji nejspíš i vyvařit?.Takže je ted asi důležitý,aby si svlíknul ten zbytek krunýře na přední části těla,dneska mu to jestě více zesvětlalo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 11:45 - Re: Lada22
V prezentácii vidím len toto: Hikari Micro pellets, Hikari Tropical Shrimp Cuisine čo je strašne málo pestrá strava.Možno kvalitná ale nedostačujúca.Takže by som povedal,že problém s vlákninou.Nie všetky krmivá pre raky obsahujú drevnú hmotu na vlákninu.Pridávaj konáriky vŕby.Ďalej môžeš rakom ponúknuť rybie mäso,hrach,kukuricu,mrkvu.Pri nedostatku vlákniny si Bohu žiaľ takto časti tela poodtŕhajú.A to môžeš byť rád,že sa ti vôbec zvliekol a neuhynul uzavretý.Ak sa dokáže nažrať a začneš ho poriadne prikrmovať,tak ďalší zvlek by to mal spraviť.Rak pri poškodeniach má tendenciu sa zvliekať čo najskôr.Preto teraz najbližšie obdobie musíš ponúknuť hlavne vŕbu na vlákninu a bolo by fajn rybie mäso-malé kostišky rak tiež poje(prípadne škrupinu z vajíčka,ak ju bude).Vápnik mu z vody stačiť nebude.
PS:Na vlákninu môžeš tak ako aj krevetkám ponúknu CPO-čkam suché lístie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 09:59 Muž Lada22 [28] Re: prasan
Voda(viz prezentace) je tvrdá,vápníku dost,krmení(viz prezentace) je přimo pro raky,pak žerou také krevetí krmení,proste co najsou to slupnou,občas mzřeny pakomáří larvy.Vodu měním cca 2x do tydne,abych udržel teplotu do 25 st. kvůli nim.Dnes ráno sem na nej koukal,tak se vysvlíknul je z poloviny,ocásek je ok,ale na předku má jestě bílý krunýř co měl jít taky dolu(svlek měl zadní část bílou,přední oranžovou),takže předpokládám že si všechno co nemá urval o to co mu nešlo dolu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 23:01 - Re: Lada22
Len predpokladám.Buď málo vlákniny,alebo vápnika.Chcelo by to aj parametre vody,prípadne čím kŕmiš.A neboj sa rozpísať čo najpodrobnejšie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 21:00 Muž Lada22 [28]
Mám CPO v akva cca 1 až 2 měsíce,mám párek,oba už se jedenkrát svlékli bez problémů,samička nosí vajíčka,vše se zdálo být v pohodě ale dnes se stalo něco spatného samečkovi.Vysvlékl se,ale nějak divne,obě a celá přední klepeta zůstala na svleku,stejně tak asi 2 nohy,ty dvě dlouhá tykadla má jakoby vyvrácené dozadu,očička taková vpadla.Pohybuje se,ale spíše stojí na místě pác nožky nemá pohyblivé jak míval,ale když se dobelhá k potrave tak si vezme.nevíte co se mu mohlo stát,zda to rozchodí?Samička je naprosto ok.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2012 23:04 Muž LisourJr [33] Re: prasan
Díky moc Danile i tobě palec Dal sem raky do takové malé nádobky s pískem, trubkama a vzduchování, protože v akva mám ploštěnky a hlístice, tak ať to zmizí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.06.2012 21:03 - Re: LisourJr
Mávajú mladé len raz - max.dva krát do roka. ;-) Budeš si musieť počkať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.06.2012 19:14 Žena Danila [4489] - SumciRe: LisourJr
Vzhledem k tomu, že stop hydrin obsahuje síran měďnatý, který je prudce jedovatý pro bezobratlé, určitě bych ho do akvária s raky nedoporučila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2012 18:12 Muž LisourJr [33] – Stop Hydrin
Zdravím, máte někdo zkušenosti s použitím Stop-Hydrinu v akvišti s CPOčkama? A ještě jeden dotaz, mám párek CPOček 3 měsíce, ale samičce se ještě ani jednou neobjevily jikry, nevíte proč? :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 00:44 - Re: Seli
Ak ju chceš naozaj zachrániť skús ju kŕmiť opatrne aby sa neplašila pinzetou rovno k čelustiam.Skús rybie mäso.Zvliekať sa nemusí.Nôžky aj klepetá prestrčí z už existujúceho panciera.Pri takomto poškodení bude mať snahu sa opäť čo najskôr zvliecť(ak bude mať na to dostatok potrebných látok v tele)Ak nemá dostatok látok potrebných pre zvlek, bude ako som písal prestrkovať regeneráty(náhradné nôžky) z už existujúceho panciera.Aj takto poškodený rak sa dá zachrániť,len je to dosť pracné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2012 13:07 Seli Re: prasan
Víceméně stále leží na zádech, má jedno zadní klepítko a dvě malá kusadla. Jinak nic. On ji úplně celou oholil, zlej ošklivej rak :( přitom schovek mají dost. Mám ji v kýblu s filtrací, hodila jsem ji nějaké jídlo, kdyby si ho ulovila. Ona se pohybuje akorát tím svým "odpinkáváním se" pomocí ocásku.. Ona už je čerstvě svlečená a nevím, jestli to pro ni není spíš trápení, že se nemůže pohybovat. Nevím, jak dlouho trvá, než se může zase svléknout..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2012 12:41 - Re: Seli
Má aspoň dáke nôžky? Dokáže sa ako tak pohybovať? Ak áno tak to rozchodí a nemusí sa ani zvliecť.Nové nôžky prestrčí cez starý pancier ako regeneráty(slabšia náhrada)Podstatné je aby sa dokázala ako tak pohybovať a žrať.Mal som samicu čo prišla o nôžky na celej jednej strane.Pohybovala sa len posúvaním pomocou klepiet.Všetko jej neskôr dorástlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2012 12:09 Seli Re: prasan
Je pravda, že je měla poprvé, tak to asi napoprvé nezvládla. Obávám se, že mladé už mít nebudeme, jelikož dnes jsem našla račici po svleku bez jediného klepítka. ten druhý rak, sameček, jí po svlékání našel a uštípal ji všechny klepítka.. válela se po dně, stále žije. Tak jsem ji separovala do kýble s vodou z akvárka a filtrem, tak uvidíme. Ale asi to nezvládne :/ místo mladých a párečku už mám vlastně jen samečka :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2012 12:06 Seli Re: rak
Svítíme pořád stejně, ryby nevedeme, máme jen dva malé raky CP orange, máme je jen s krevetama, které poslední dobou také "mizí".. :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2012 22:33 - Re: Seli
Nemala samička mladé 1.krát? Občas sa stáva,že mladá samička ani mladé nedonosí a požerie ich.Jednoducho sa učí,starať sa o ne.Na 2.či 3.krát to určite doopatruje až do konca.Samičky sa správajú rôzne.Niektorá je perfektná mamka,vynosí to na 1.krát(dokonca hľadá miesta s najlepšie okysličenou vodou)Mal som samičku, čo sa schválne stavala nad okysličovací kamienok aby zabezpečila pre mladé to naj. Iná to len bodaj bolo ovieva a často práve preto pri najmenšom znečistení nádrže nedonosí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2012 22:22 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: Seli
Nejsou v té nádrži ryby?A je tam dostatek ukrytů.Jsou to Cambarellus patzcuarensis orange nebo jiná forma?Nedošlo např.k náhlé výměně vody (změna teploty, změnění režim svícení,větší ruch u nádrže,atd),nebo k jinému zásahu do nádrže?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2012 21:21 Seli Re: rak
mám křemičitý písek 3-4mm, světlejší. Mimi krevetek registruju, ale mimi ráčků ne :( a to by měli být větší.. Sakriš a my jsme se tak těšili.. Ona je tak opečovávala, stále se schovávala.. holt zasáhla příroda.. Jedná se o cambarellus patzcuarensis..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2012 18:43 - Re: Seli
Je celkom možné,že sa schovávajú aj vo filtrácii.Maličké ak opustia matku sú úplne samostatné.Čiže sa kŕmia a pohybujú ako dospelec.Nie je vylúčené(ako píše rak),že ich samica požrala.To sa stane ak sa k samici nenavracia viac ako 30% mladých.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2012 17:38 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: Seli
Nepíšete jaké máte dno ani o jaký druh raka se jedná.Můžou být i mezi kamínky.Ale také je možné že je samice sežrala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2012 16:45 Seli – těhotná samička
Ahoj, měla bych dotaz týkající se malých, čerstvě narozených ráčků. Dva týdny nám samička nosila vajíčka, tři dny zpět se daly již rozeznat oči. Poslední dva dny ráčci viditelně dorůstali, dokonce byly vidět i miniaturní tykadla. Od včerejška se jejich počet pod samičím zadečkem redukoval, dnes nemohu najít jediného ráčka. Je možné, že je někam zašila a oni po čase vyrostou? Nebo je mohla zbaštit? Nemáte někdo zkušenost za jak dlouho se objeví v akvárku po odhození mláďat? Má svoji schovku, tak jsou možná schovaní tam, ale nemám tucha, zda už jsou schopni pohybu či mám ještě chvíli počkat.. už je chci viiiiiiidět :)))))) Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2012 17:59 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: prasan
Právě to jsem mě na mysli.Dále je lepší uvádět rozměr dna než litráž.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2012 17:22 - Re: Borza
Dva samce sa v akvárku tolerujú.Fungujú zastrašujúce súboje a pretláčanie.Problém nastáva ak sú dva rovnako silné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.05.2012 15:45 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: Borza
Raci všeobecně jsou rvaví.Do nádrže o obsahu 50L je těžké říci kolik raků.Záleží na velikosti dna a jestli jsou tam úkryty ,jaké je osazenstvo nádrže.Všeobecně bych tam dal pouze pár( maximálně 1 samec a 2 samice).Ale chce to více informací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2012 09:22 Borza
Zdravím...
Hodlám do akva (zajetá 50l)koupit 4 CPO. Nevím, zda koupit jednoho samce a 3 samičky, nebo dva páry.
Co je lepší? Jaké je chování dvou samců v jednom akva?
Ještě jeden dotaz - Jsou CPO vhodná i do opravdu malého akva? Cca - 15-17 litrů? Vhodná - tím myslím jeden pár do takového akva..
Děkuju za info..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 20:51 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: Jujin
Spíš si zvykají na nové prostředí,rybky mu nijak neublíží spíš on jim,hlavně pokud tam jsou gupky.Je to taková zdánlivě neškodná potvůrka dokáže jim pěkně zastřihnout ploutvičky.Jinak by se měli pohybovat po akváriu i ve dne.Mohou být ohroženi po svléknutí krunýře v té době jsou bezbranní.Teplota vody by neměla přesahovat 25 stupňů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2012 18:34 Jujin – Miniráček a ostatní ryby
Ahoj, mam nově 4 mladé CPO ráčky a strašně se bojí (jsou zalezlí,..) jednoho jsem neviděl už cca tři dny (máme hodně skrýší). Je možné že se bojí ryb (mečovky, čichavec zakrslý, gupky)? Je možné že si ho dali ryby k večeří (měl necelé dva cm)? Spiš mě ale zajímá jestli jsou normálně tak zalezlí nebo je to těma rybama? Děkuju

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2011 06:54 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: angel2002
Okolo 3 roků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2011 20:36 angel2002
Ahojky, chci se zeptat, kolika se tak dožívá mini ráček mexický?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2011 10:34 Muž MrHu [300] Re: Jirkaass
Ahoj, noha taky doroste:-) Při další svlečení bude mít takovou malou tenkou a při každém dalším svlečení bude noha sílit...jen už bude vždycky o něco slabší, než ty další nohy (které taky sílí)...:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2011 06:45 Muž Jirkaass [35] Re: rak
Dnes jsem zjistil, že ten jeden menší ráček byl taky napaden. Na jedné straně má jen jednu nohu. A chybí mu klepeto. Noha doroste taky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2011 17:10 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: Jirkaass
Ne ,klepeto doroste .Bude jen o něco menší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2011 17:00 Muž Jirkaass [35]
Dobrý den, mám samečka a samičku a několik menších kolem 3 cm. Dnes jsem zjistil že asi samička přišla o klepeto. Je to velký problém?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 19:06 Tereza Re: Chem
Díky! Já to nechápu, koukala jsem správně...tak jsem asi slepá. Nebo může rak změnit pohlaví jako třeba black molla??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 11:29 Muž Chem [837] Re: Tereza
Tady je to i s temi pozadovanymi cervenymi krouzky na co koukat. :-D
crusta.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2011 20:58 Tereza – Rozpoznání pohlaví
Prosím, nemáte/nezhotovil byste někdo nějaké blbuvzdorné fotografie, jak rozpoznat samečka a samičku CPO? Ideálně na fotce udělat červený kroužek, na co koukat :) Byla jsem přesvědčená, že pohlaví poznám a že mám dva samečky a několik týdnů jsem sháněla samičku. A dneska koukám a "sameček" nosí vajíčka coze Několik mladých jsem i prodala, takže jestli jsem dala špatné pohlaví - reklamace sem stydim

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2011 17:59 michelle Re: orlynka
Ahoj, já jsem před 6 dny zarybnila akvárko o objemu 24 litrů(nano kostka-plocha dna 28x28), Mam tam betu samce, 6x endlerky samce, 2x CPO samce a 7 Japonic (2-3 cm, koupila jsem větší macky, aby nedocházelo ke ztrátám na životech a´t kvůli betě či rakům. Situace se má tak, že už 3 z 6 endlerek mají ohlodané ploutve a beťák má ocas zkrácený na poloviční délku.Nic méně co se běťáka týče, z nezkušenosti jsem nechala odkrytou mřížku, na které byl uchycen jávský mech a jelikož můj beťák šmejdí opravdu všude, připisuji jeho ploutve spíše mřížce (byly roztrhane a poškozené kusy odpadali) a mé nezkušenosti:))).Krevety se mají skvěle a ani se nebojí (velikostí jsou skoro jako raci:). Těď dám beťáka na 2-3 týdny do betária, aby mu ploutve dorostly a abych ho mohla vyloučit jako záškodníka:). Raky jsem začala krmit mraženými dafniemi a před sklo připíchla kus syrové tresky (údajně do 6měsíců upřednostňují masitou potravu). Pokud se to do měsíce neuklidní, tak je budu muset dát pryč, což by mě velmi mrzelo, jelikož patří mezi nejaktivnější a nejzábavnější obyvatele (na té tresce, či na přišpejlené okurce jsou naprosto úžasní:))), takže pokud si ochotna počkat, daruji:))) ( Jsem z Prahy, napiš sem: www.akvarko.cz/…). V 60ti litrovém akváriu, bych se toho asi ale nebála ( je to skoro 3x tak větší, že, takže rak s rybou na sebe asi často nenarazí, nic méně bych tam dala pro začátek max. 2, do dobře zarostlého (ale to mám i já). Spíš vzhledem k počtu těch bett(bude to asi dost divoké) se bojím že budou furt zalezlí, což by byla skutečně škoda. S tejně tak krevety by byly z takového osazenstva asi dost divoké. Takže hodně zdaru a dobrý výběr přeje Míša:)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2011 13:21 Muž vlacek [402] Re: logrus
Podle mych zkusenosti naprosto nevyhovujici jak teplota tak pancernicci. Je to presny opak toho, co by mel CPO mít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2011 10:12 Muž kraken192 [6] - RostlinyRe: logrus
Ta teplota je asi nic moc, ale zkušenosti s tím nemám, ale z pancéřníčků měli ccelkem strach, záleží také na velikosti akvárka a možnosti se někam schovat. Je možné, že je pak třeba moc často neuvidíš, když se budou bát vylézt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2011 09:01 logrus – rak mexický zakrslý
Ahoj. Máte někdo zkušenosti stímhle rakem mexický zakrslý
Chtěl bych si ho pořídit,ale mám teplotu vody okolo 28stupnu, tak nevím jestli to nevadí
a tyhle ryby co žijí u dna:
3x Pancéřníček Štěrbův
3x Pancéřníček 'Black
2x Krunýřovec
2x Sekavec black
Tak nevím jestli by se s tím rakem mexickým zakrslým snesli...
Díky za info…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 09:29 Muž MrHu [300] Re: kuchtik
Ahoj:-) teplota vody okolo 22°C (já nemám topení, takže mám pokojovou teplotu), hodně úkrytů, líp se mi osvědčil jemný písek, než štěrk...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2011 22:48 Muž kuchtik [0] - Afrika
Nazdar,lidi mohli by jste mi poradit co a jak ohledně Cambarellus patzcuarensis? Mám 2 ráčky samce a samičku v 16L akváriu. Co by jim nejlépe vyhovovalo k životním podmínkam atd díki moc. :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [10] ...... 14

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 24497x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6600-cambarellus-patzcuarensis-cpo-chov?od=451