Mečovka - rozmnožování, odchov
Men vodu kazdy den, ted musis.
Chtělo by to krmit vícekrát za den a hlavně živím ciklopem.Jak při krmení uděláš ze začátku chybu.Tak už se to těžko dohání.
Geminka akvárko ako píšeš si vybrala len na rýchlo.Aj takáto odchovnička potrebuje trocha zabehnúť.Odkaluješ príležitostne.Pri drobcoch ktoré kŕmiš denne treba meniť vodu minimálne raz týždenne a vždy aj odkalovať.Pri mečúňoch duplom.Sú to babroši viď. moja mini odchovnička.
Dňa 17.9.2013 sa nám narodilo 112 malých mečuniek. Všetko bolo v poriadku, ale od minulého týždňa mi uhynulo 40 kusov. Už ich je len okolo 7O. Denne uhynie aj 10 kusov. Kŕmim pomrvenými vločkami ľx denne a krmivom pre poter. Minulý týždeň som ich začala trošku prikrmovať mrazenými červíkmi nadrobno nakrájanými žiletkou a myslím, že odvtedy hynú vo veľkom. Čo sa stalo? Tu sú
rybicky.net/nadrze/19047
Zob sem, zob tam,
nám už je to všetko jedno.
Zob sem, zob tam,
nám už je to fuk.
Sorry za umiestnenie mamky do tejto ani nie nádržky a sorry za nie moc foto.Okolnosti viac na teraz nedovoľujú.
Niečo cez 50 určite,tak nech si zobne ak chce.

(no už je asi neskoro,rastú dosť rýchlo)
Kdyby to vyšlo bylo by to super. Článků na toto téma, zvláště nebiologicky založeného člověka, jsem na internetu moc nedohledal. A téma je to zajisté zajímavé.
Tím spíš nevěřím tomu, že si matka nezobne...

Súhlas,ale keď som v práci?

prasan napsal:Tak v mojom prípade som začal kŕmiť na druhý deň po pôrode.
Což je mimochodem ale úúúúplně špatně, protože malé rybky se začínají futrovat po několika hodinách - když to není okamžitě - od porodu. A tím se jim dostane mnohem větší šance na přežití, protože si dá i matka potravu, za níž se nemusí honit...

To rozplávanie som myslel ako spomenul romant.Niekoľko hodín po pôrode často mladé len tak stoja a trocha to trvá než začnú plávať-unikať.To je asi to nakritickejšie obdobie.Tak v mojom prípade som začal kŕmiť na druhý deň po pôrode.
romant napsal: Já na toto téma mám poučku, tedy snad je správná, že nejkritičtější po porodu je několik hodin kdy to sežrání hrozí nejvíce a posléze je omladina akceptována, alespoň tak jsem to odsledoval a jak píšeš, to množství rostlin je tak trochu zavádějící, ale akvaristovi hobbystovi pomáhá.
U většiny druhů tomu tak je...ještě jsem zapomněl na jednoho významnějšího predátora, a tím je X.eiseni. Ovšem třeba u pávčat to neplatí s ohledem na žravost samic docela dlouho. Jak jsem psal níže, je to na delší besídku...
Já na toto téma mám poučku, tedy snad je správná, že nejkritičtější po porodu je několik hodin kdy to sežrání hrozí nejvíce a posléze je omladina akceptována, alespoň tak jsem to odsledoval a jak píšeš, to množství rostlin je tak trochu zavádějící, ale akvaristovi hobbystovi pomáhá.

prasan napsal: Tak či tak som skôr za to nejedenie.Kŕmil som ju totižto len raz týždenne.Až niekoľko dní na to ako sa malé rozplávali som začal kŕmiť denne.
Myslím,že pri takom kŕmení ak by žrala,tak minimálne polovica je fuč.
No to je možná trochu omyl vyplývající z nedostatku pozorování a trochu nepochopení toho co píšu...Až niekoľko dní na to ako sa malé rozplávali som začal kŕmiť denne. (??? jak ako sa malé rozplávali....plavou po porodu většinou podle druhu ihned )
Porodivší živorodka není programově lovec, pokud se nejedná třeba o A.robustus nebo B.belizanus. Avšak dostane-li se mládě do nejbližšího kontaktu samice, a často paradoxně matky, tak se nezdráhá takového jedince sežrat kdykoliv v čase, pokud jej lze nacpat do huby. Tedy nejrizikovější čas je od porodu. Posléze se v mladých probouzí obranné reflexy a jejich šance na přežití stoupá...jak tady všichni píšete o těch kytkách a tak...Ale to je spíš na " delší vědeckou dišputaci", než na besídku přesvědčeného, že jeho mečovka mladé nežere s tím kdo ví, že každá živorodka - i ta nejmenší - si mládě dá. Zatím moje pooperační rekonvalescence probíhá více než dobře, takže asi zatím ještě nebudu mít čas, ale už delší čas na toto téma slibuji pár řádků navíc. No třeba to ještě vyjde...

Tak či tak som skôr za to nejedenie.Kŕmil som ju totižto len raz týždenne.Až niekoľko dní na to ako sa malé rozplávali som začal kŕmiť denne.
Myslím,že pri takom kŕmení ak by žrala,tak minimálne polovica je fuč.
Libor ozaj.Možno tu ale zafungoval fakt,že núdzová nádržka má len 5L (takže sa to ani nádržkou nazvať nedá) a samička pri pôrode bola možno trocha v strese.Stále sú mladé pri mamke no už za ten čas riadne na artemke podrástli.Síce nevylučujem,že zopár zjedených by som si pri cca 50 čo porodila nemusel všimnúť.

prasan napsal: Ešte by ti zo stresu porodila predčasne.Moja samica nežerie mladé vôbec a myslím,že v rastlinnom akva ako máš niečo určite prežije.
Nevěřím...

Každá ryba, zvláště živorodka si ráda zobne...

Starší reakce
Ešte by ti zo stresu porodila predčasne.Moja samica nežerie mladé vôbec a myslím,že v rastlinnom akva ako máš niečo určite prežije.
och děkuji

toš budu se za ní honit jak blázen? no nebudu

z toho už jsem vyrostla

No konečně někdo s rozumným konstatováním.

moje mečovka je těhotná,ale chytit ji je nadlidský výkon! Naštvala mě až tak že ji tam nechám at si dělá co chce

Klidně at si je sežere

Starší reakce

ahoj, čeká malé? Jestli ano, jak dlouho to ještě potrvá než je vyprdne?... Díky za odpovědi Verka2011
Starší reakce
Já bych spíš řekl, že už má porozeno a že to bude trvat tak 3 týdny, než se znovu zaplní a porodí. Ta skvrna tam sice je, ale je dost malá.
Tím bych se netrapila,výtvor dobře podminky a nech to na ni

Keď sa jej bude chcieť a budú na to vhodné podmienky.
a nevíte kdy přibližně porodí?
Vypada ze ano

Ahojte,chtěl bych se zeptat ,jestli je moje rybička těhotná...?

taková samice v očekávání být nemusí, i kdyby se samec snažil sebevíc. A to ještě navíc porodit mohla, takže nakonec ještě má "zbytek skvrny" jako většina živorodek, a začne u ní přeměna...řitní ploutev samice, skvrna je, samec blázní, a transsexuální ryba se tlemí jeho snahám, protože ten chudák ještě neví, že ona už je ve "vnitřním těle" samcem rovněž. Takže taková neporodí..
Velmi dobře řečeno, až jsem se pousmál, jak trefné. Něco jsem o tom četl v odborné literatuře a pak se mi přesně takový mladý tranďák objevil v akva. Porodila jednou, přežilo asi 15 kousků a pak se jí udělal takový mrňavý náznak "meče" a od té doby netloustne, zkoušel jsem ji i odlovit, i když se kolem toho oba samci pořád motaj jak vzteklý...

Neporodí už nikdy, to je mi jasný, ale stejně si jí nechám, vypadá krásně...

A ja se to snazil tak zjednodusit, tos mi teda dal na prdel

. Tak si mu ted porad sam, chtel jsem ho uklidnit, ze jeho samice male ceka... a ted todlencto s transsexualitou

.
napisto lehceji pises to strasne slozite je nebo ne a jako ze uz nebude mit maly
Designer napsal: Mas-li samici Mecovky, potkala-li v nedavne dobe na dobu nezbytne nutnou samce, a jsou-li to zdrave ryby, samice je urcite v ocekavani. Na tom nemusime nic poznavat, to tak je. Kdyz samice v pravidelnych intervalech nerodi a pritom ma u sebe samce, pak je to divne. Pritom sem prichazeji stale dokola fotky samic, zda budou mit mlade. Vyjimkou mohou byt lyrovite formy samcu s nepouzitelnym gonopodiem, jsou zdravi, ale jejich ritni ploutev premenena na gonopodium nemusi byt pouzitelná, proste nemohou samici oplodnit.

Od konce...u těch lyr to je v dospělosti pravidlo, ne možnost -nemusi byt pouzitelná-

gonopodium je použitelné v prvních týdnech samcovi pohlavní zralosti. (Měl jsem mladé lyry bez přítomnosti krátkých samců společně a přece samice porodily.)
S tím úvodním tvrzením lze polemizovat ovšem rovněž...Mas-li samici Mecovky, potkala-li v nedavne dobe na dobu nezbytne nutnou samce, a jsou-li to zdrave ryby, samice je urcite v ocekavani. Procentuálně jsou ty výjimky samozřejmě podstatně menší a není to o zdraví. Samice u mečovek je dlouho samicí, a přece se z ní i déle než po roce stane samec. Je nemocná? Není.

Je to důsledek chromozomální nestability u xif, a taková samice v očekávání být nemusí, i kdyby se samec snažil sebevíc. A to ještě navíc porodit mohla, takže nakonec ještě má "zbytek skvrny" jako většina živorodek, a začne u ní přeměna...řitní ploutev samice, skvrna je, samec blázní, a transsexuální ryba se tlemí jeho snahám, protože ten chudák ještě neví, že ona už je ve "vnitřním těle" samcem rovněž. Takže taková neporodí...

Tak je nebo není a muzu se zeptat mam koupit porodnicku
Mas-li samici Mecovky, potkala-li v nedavne dobe na dobu nezbytne nutnou samce, a jsou-li to zdrave ryby, samice je urcite v ocekavani. Na tom nemusime nic poznavat, to tak je. Kdyz samice v pravidelnych intervalech nerodi a pritom ma u sebe samce, pak je to divne. Pritom sem prichazeji stale dokola fotky samic, zda budou mit mlade. Takze ja to zjednodusim.
Mas samce a samici? Jsou oba zdravi? Ano, samice bude zhruba jednou za mesic rodit.
Vyjimkou mohou byt lyrovite formy samcu s nepouzitelnym gonopodiem, jsou zdravi, ale jejich ritni ploutev premenena na gonopodium nemusi byt pouzitelna, proste nemohou samici oplodnit.
muzu se zeptat jak ste poznali ze ma mit maly a jak poznam kdy bude rodit bude neklidna nebo tak neco dekuji za odpoved
topení celý byt potopený nemuze bylo to v papirech a filtr muze ale je to jedno tak ja ho dam dolejs ok a koupim kitku mas jeste neco udelat dekuji za odpoved
DO 14 DNU TAM PRIDEJ TEN RUZKATEC NEBO DOUSKU JAK TI RADI ROMANT.URCITE NEJAKY MRNATA PAK ODCHOVAS
KAMO,..TEN FILTR BY MEL BYT CELY POTOPENY,..A TO TOPENI TAM TAKY NEVYPADA DOBRE UPROSTRED
Takže mam čekat nejdil do 14dnu nebo nejdřív do 14dnu takže je opravdu v riji a jak ste to poznal
Som rád,že moja mečovka vôbec mladé nežerie.Momentálne sa pri nej vykrmuje cca 60 ks.
guly napsal: romant napsal: No, čas ještě má. Tu rostlinu určitě seženeš, je to velmi běžná záležitost, podívej se do inzerce, není dne aby jí tam někdo nenabízel.
Edit: Poměr kluků a holek je dobrý mít 1-2,3. ok dekuju vam a kolik tak ma priblizne abych vedel a mam kdyztak odlovit samici nebo ne mysim jako kolik ma casu nez bude mit maly
Těch žroutů tam bude docela dost, takže odlovování samice nebude věc moc řešit, proto taky radím ten chuchvalec rostlin, kam se omladina na nezbytně nutnou dobu uchýlí. Ta samice má tak 14 dní čas.
romant napsal: No, čas ještě má. Tu rostlinu určitě seženeš, je to velmi běžná záležitost, podívej se do inzerce, není dne aby jí tam někdo nenabízel.
Edit: Poměr kluků a holek je dobrý mít 1-2,3. ok dekuju vam a kolik tak ma priblizne abych vedel a mam kdyztak odlovit samici nebo ne
No, čas ještě má. Tu rostlinu určitě seženeš, je to velmi běžná záležitost, podívej se do inzerce, není dne aby jí tam někdo nenabízel.
Edit: Poměr kluků a holek je dobrý mít 1-2,3.
mam koupit vic samicek nebo staci jedna dekuji za odpoved
romant napsal: Ano těhule je, ale toto nestačí, omladina bude pozřena. Pořiď třeba tuto rostlinu rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum a kdyby tak mela rodit kdy mam dojit koupit tu kytku a co kdyz ji mit nebudou jakou mam jinak koupit
Přidat reakci
1 ...... 45 46
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 46423x