Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mečovka - rozmnožování, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 26 Přejít na další stránku   1  
Mečovka - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2012 08:57 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: Yirka
nedávno som v jednej nemenovanej akvaristike videl predaj mečoviek a platy o velkosti fakt max. 1,2 cm...myslel som že je to je nadž na rozplavanie a oni to fakt predávali..tie malé špunty.. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2012 08:45 Muž Yirka [9123] Re: corydoras
V té velikosti těžko. To zdaleka není výkupní velikost mečovek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.02.2012 01:14 Muž rudolf [4681] Re: LiborSprysl
Libore, buď klidný, není to "pozdní samec". Gratuluji ti k "výjimečné rybě" :) To je odkaz na citát - Elzo Lodi z katedry zoologie turínské univerzity publikoval v roce 1980 práci, v níž mj. informuje, že "výjimečně se objevují jedinci, kteří jsou nejprve samicemi a rodí mláďata, načež se následně stávají funkčními samci". Vzhledem k tomu, že šlo o výzkum na vysoké škole, tak si mohli dovolit získat pro příslušné pokusy panenské samičky tak, že ihned po porodu rozdělili mláďata do samostatných nádržek po jednom, a tak je odchovali až do pohlavní dospělosti. Pomineme-li variantu, že šlo o neposkvrněné početí, tak v Turíně tedy měli opravdu a nezpochybnitelně panenské samice, které připustili k sekundárnímu samci (což nemění nic na tom, že nevěřím, že centimetrová mečovka ve společnosti stejně starých sourozenců by už mohla být oplozená). Takže i když arrhenoidie u X. helleri vede většinou k neplodným samcům, neplatí to 100%. Koneckonců, u řady mořských ryb je sukcesivní hermafroditismus zcela běžný, tak proč by nemohl existovat alespoň výjimečně i u nějaké ryby sladkovodní?
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.02.2012 21:59 SoRex Re: LiborSprysl
To by se dalo vysvětlit dvojím způsobem:
1/ Při vší úctě k Tvému tvrzení "nesplet jsem se ani jednou", přeci jen došlo k omylu a samičky už opravdu byly oplozeny (resp. podržely si v urogenitálních cestách spermie) už v tak ranném mládí. To není nikterak vzácné a neobvyklé. Je to ostatně důvod, proč jsou samice poecilid schopny mít několik dalších vrhů bez přítomnosti samce.
2/ Při vší úctě k odborné literatuře, je možné že axiom "arrhenoidie, která proběhla na již rodících samicích vede k neplodným samcům", neplatí 100%.

Jinými slovy - nevím hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 20:15 Žena Lila1 [31] Re: SoRex
Děkuji za vyčerpávající informace. Netušila jsem, že informace o pohlaví může být roztroušena po celém genomu, a být třeba i závislá na vnějších podmínkách. Tak si říkám, jestli by se neměl doplnit stávající atlas ryb tady na webu.
Děkuji ještě jednou za Váš čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 19:50 Muž corydoras© [72] - Ode všeho trochu ;-) - Raci, Labyrintky, Plži...Re: MartinHorniak
V akva prodejně by Ti je vzali, i za nějaký peníze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 17:28 MartinHorniak – Male mecune
Ahoj, mám v akváriu asi mesiac staré malé mečúne.Vzhľadom na to že prišiel ďalší vrh a začína tam byť toho nejako veľa chcem sa opýtať či sú malé veľkosti 1,2-1,4 cm vhodné na predaj alebo darovanie do iného akvária... ďakujem za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 17:28 zguiz
:-P Lucie :-) napsal: ja mam jeste jeden dotas na techto strankach je popis mecovky zelelne a je tam napsano ze kdyz je tehotna ma tehotenskou skvrnu jak ta skvrna vypada a kde presne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.02.2012 14:06 Muž LiborSprysl [9015] Re: SoRex
Jo tak teď to máte z "první ruky"... smich akorát Romane je tu zase ten zmatek s tím mojím samcem, co byl dva roky samicí...to prostě není "pozdní samec" to mi prostě nevymluví nikdo. Byla to jedna z nejplodnějších samic.
Ale pohlaví mohou změnit i samice již rodící. Ovšem již nefunkčně - tento jev je dobře znám a je nazýván arrhenoidie...Píšeš.
Byl jsem "donucen" nalézt panenské samičky. Nechtělo se mi...nemám při "výrobě" moc času na experimenty. Dal jsem si tu práci a nespletl jsem se ani jednou. Nepředpokládám, že budeš psát o možnosti oplození centimetrových samiček v hejnu sourozenců stejné velikosti bez patrných odlišných pohlavních znaků. (Lovil jsem je jen podle stavby těla...)Odstavil jsem si je v této velikosti. Z žádné zatím samec není. Ale mladé od nich mám a byly jen s tím samcem co byl rodící samicí...Mají v současné době asi 4 cm...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.02.2012 13:55 SoRex Re: Lila1
Zajímavé téma ;-)
Živorodky z čeledi Poecilidae jsou skupinou s tzv. labilním genetickým základem pohlaví. Některé z nich vůbec nemají pohlavní chromozómy (např. rod Xiphophorus), ale informace o pohlaví je roztroušena po celém genomu. Zvrat potom může být v embryogenezi navozen třeba pH nebo teplotou vody.
Aby to ale nebylo tak jednoduché, u přerybněných nádrží je prokázána i hormonální kontrola pohlaví - rodí se převaha samců, protože samice by populaci ještě více zahušťovaly.
Hormonální kontrola se uplatňuje také v případě extrémního nedostatku či absenci samců, kdy dosud nerodící samice mohou změnit (funkčně) pohlaví. Ale pohlaví mohou změnit i samice již rodící. Ovšem již nefunkčně - tento jev je dobře znám a je nazýván arrhenoidie.
U dospělců rodu Xiphophorus je typický zvrat pohlaví ozářením rentgenovými paprsky. A to jak ve směru samice-samec (k čemuž může dojít i již zmíněným hormonálním procesem), tak i samec-samice. U druhého případu jsou pochopitelně zachovány sekundární sexuální znaky, ale tento fenotypový samec se jako samec nechová (a neprodukuje spermie), ale laboratorně byla prokázána jeho plodnost jako samice. K tomu přirozeným procesem samozřejmě nikdy nedojde, protože si jej ostatní samci vizuálně řadí mezi samce. V domácích akváriích se to nestane nikdy, pokud v bytě neexperimentujete s rentgenem.

Rody Poecilia, Micropoecilia a Limia mají sice pohlavní chromozomy X a Y, ale oba dva geny mohou nést informaci o samčím i o samičím pohlaví. V přírodě žijí potom populace, kde jsou samci určeni známou kombinací XY, ale i XX, nebo YY. Funkční pohlaví je u nich určováno "sílou" genu při oplození (to ovlivňuje pH a další chemické faktory vody) a při embryogenezi (teplota, hormony).
U těchto rodů nebyla v dospělosti funkční změna pohlaví dosud prokázána. V dospělosti mohou díky hormonálním zvratům samičky maskulinizovat (změnit svůj vzhled na samce), ale zůstávají jim samičí gonády.

Jak vidíte, ve hře je velké, až nepřehledné množství interagujících faktorů. Ale jak už tu psal Libor, absolutně nejčastějším jevem jsou tzv. pozdní samci, tedy jev, kdy jedinec je od počátku samcem, ale diferenciace sekundárních pohlavních znaků mu "trvá" výrazně déle, než je běžné. Tito samci jsou velcí, tvarově i barevně velmi hezcí, ale sexuálně nepříliš aktivní a zároveň méně plodní.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 13:14 Muž LiborSprysl [9015] Re: ola
Ono u těch BM je to ještě složitější... hop tam je to "vyrýsování" ještě delší. Do výkupu jdou ve 3cm a to jsou fakt ještě hodně mladé...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 13:00 Žena ola [31] Re: LiborSprysl
Já mám tuto zkušenost i u Black Molly, koupila jsem dvě samičky a samečka a teď mi tam plave jedna samička a dva samci. Kdybych to neřešila při nákupu, tak bych si myslela, že jsem se zbláznila. Mám obavu, aby se na to nevykašlala i ta poslední samička a nestala se radši taky chlapem. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.02.2012 12:55 Muž LiborSprysl [9015] Re: Lila1
Vy mne fakt chcete donutit k tomu, abych se rozepsal trochu více než jen takhle při tlachání potlesk
To znamená, že samicím mečovky kromě mečíku přibude i gonopodium? Bylo to tak v případě vaší mečovky?
Je to zajímavé, a docela by mě zajímalo, proč se tomu tak děje, a jestli k tomu dochází i v přírodě. Budu muset pohledat v literatuře.
Ano, to znamená, že krom mečíku se samicím i změní řitní ploutev v gonopodium. Proč se tomu tak děje, na to jednotný názor není. Samozřejmě že jedna z tezí je "záchrana rodu" v případě, že zhynou nebo jsou sežráni samci. Ta vznikla poté, co se objevily první zmínky o této přeměně. Horko těžko to však zjistíte u přírodní populace, když nevíte čím ta ryba byla, je a bude smich. Pokud vím, zatím nikdo jedince neznačkoval v přírodě, aby to zkoumal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.02.2012 12:50 Muž LiborSprysl [9015] Re: ola
Neptáte se blbě, ptáte se naopak k věci. Tento jev dobře zadokumnetoval RNDr. Novák a při nedostatku encyklopedické paměti plácnu, že to možná otiskl v AT nebo v ATF. Z dospělých samic oka se skutečně stávají samci s gonopodiem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 12:50 Žena Lila1 [31] Re: LiborSprysl
To znamená, že samicím mečovky kromě mečíku přibude i gonopodium? Bylo to tak v případě vaší mečovky?
Je to zajímavé, a docela by mě zajímalo, proč se tomu tak děje, a jestli k tomu dochází i v přírodě. Budu muset pohledat v literatuře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 12:45 Žena ola [31] Re: LiborSprysl
Můžu se zeptat, změní se pak rybka celá? Myslím vzhledově? Mám samečky pavího očka, kteří jsou vzhledem absolutní samice, jenom mají gonopodium. Proč nemají ten krásný barevný ocásek atd.? Pokud se ptám blbě, tak se předem omlouvám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.02.2012 12:41 Muž LiborSprysl [9015] Re: Lila1
Tak, to je důležité - u mladých ryb je to hodně jinak. Ony opravdu v některých případech docela dlouho skrývají "svou pravou tvář". Tady platí nepochybně to známé tvrzení ing. Krčka o časnějších a pozdějších samcích. Skutečně jsou z vrhu první samci patrní ve dvou měsících, stejně tak jako poslední kluci dokončí své "zesamčení" klidně za půl roku, možná i déle...Přeměna samic v samce se děje u ryb o hodně starších.
Nebuďte zmatená a věřte, že to fakt byla ta samá rybka... ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.02.2012 12:35 Žena Lila1 [31] Re: LiborSprysl
Nevadí mi, že nesouhlasíte, kdybychom měli všichni stejný názor, asi by nebylo potřeba diskuzí :-). Ráda se něco dozvím a děkuji za Váš čas.

Jak na tom jsem s názorem ? Můj názor (který jsem doteď měla z vlastní jedné zkušenosti a z atlasu tady na webu, teď ovšem notně narušen vaší zkušeností)- přeměněný sameček nebyl nikdy samička, vždy to byl sameček.

Váš případ se samičkou, která rodila a přeměnila se po té na samečka - to je vaše vlastní zkušenost, docela ráda bych tohle pozorovala. Určitě to byla ta samá rybka? Vím, hloupá otázka, jinak byste to sem nepsal.

Neřekla jsem celou informaci(pořád píši poněkud zmateně, vím, omlouvám se, mé vyjadřovací schopnosti jsou poněkud slabší), ta moje "samička" byla mladá, a tak nikdy nerodila, a pak z ní byl samec. Z toho jsem vycházela, a pak jsem si přečetla v atlase ryb na tomto webu, že k přeměnám pohlaví u mečovek nedochází.

Teď jsem však poněkud zmatená :-)


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 12:13 Muž LiborSprysl [9015] Re: Lila1
Neomlouvejte se, protože já s vámi ve vašem přemýšlení souhlasit nebudu. Mnozí dodají jako "jako tradičně"
Omlouvám se za pozdní reakci, ale četla jsem, že samice mečovek (a myslím, že u plat to bude stejné) se nepřetvářejí na samce.
Cituji: "Uvádí se v některých starších knihách, že starým samicím naroste mečík a jsou z nich neplodní samci, ale ve skutečnosti jsou to samci od začátku (pozná se to podle gonopodia)."
rybicky.net/atlasryb/mecovka_mexicka

Zaujalo mě to proto, že kdysi jsem řešila stejnou situaci, ze "samičky" se vyklubal po delší době sameček.
Tedy já vlastně nevím, jak vy na tom jste s názorem, nevím jak dlouho se klubal.... Já jsem nikdy netvrdil, že se samice v samce nepřetvoří a se starou literaturou také v tomto nesouhlasím. :)
Sám mám dvouletou samici, která měla poslední vrh kolem dvou set mladých a jaký je z ní veliký chlapík s pinďourkem...Nejsem vybaven k fotografování, ale třeba o tom napíšu něco víc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 10:47 Žena Lila1 [31] Re: LiborSprysl
Omlouvám se za pozdní reakci, ale četla jsem, že samice mečovek (a myslím, že u plat to bude stejné) se nepřetvářejí na samce.
Cituji: "Uvádí se v některých starších knihách, že starým samicím naroste mečík a jsou z nich neplodní samci, ale ve skutečnosti jsou to samci od začátku (pozná se to podle gonopodia)."
rybicky.net/atlasryb/mecovka_mexicka

Zaujalo mě to proto, že kdysi jsem řešila stejnou situaci, ze "samičky" se vyklubal po delší době sameček.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 16:20 Muž marek21 [16]
zajtra vam poviem ci ich pozrali alebo nie ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 16:20 Muž LiborSprysl [9015] Re: Filip980
A potěr mečovek se drží jen u hladiny? coze A ty lorky se dokonce dovedou domluvit! Pět šest jich natláčí potěr do kouta a docela normálně je loví. Umí to jak filamentosa, tak lanceolata. Jiné z této skupiny jsem neměl. (Měl jsem ještě similimy, ale to jsou opravdu ryby dna.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 16:14 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: LiborSprysl
Takže jako plavou po akváriu a žerou rybky, který se drží u hladiny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 16:12 Muž LiborSprysl [9015] Re: Filip980
To jsi na omylu...ancistrusi stejně jako lorikarie loví potěr velmi úspěšně!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 15:44 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: marek21
Ancistrusy by jim neměli nic udělat, takže si myslím, že jo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 15:42 Muž marek21 [16]
zdravim

neviete ci by bolo mozne dat cerstvo narodene mecovky k 2 dospelym ancistrusom ktore som dal do osobitneho akvarka na mnozenie ... ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 19:49 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: grips
myslím že jo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 19:32 grips Re: Zoidik
takže myslíš, že ji mám ještě vypustit??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 18:19 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: grips
já myslím, že tak dva týdny ještě má určitě čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 18:09 grips Re: grips
Fotka k příspěvku
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2012 18:07 grips – mečovky
Fotka k příspěvku Ahoj, jen se chci zeptat, jako už mnoho lidí přede mnou, jak to vypadá s tou mojí mečovkou, kdy tak bude mít mladé? Mám ji už nechat v porodničce nebo ji mám ještě vypustit?? Vím že foto není super,ale jinak bych ji musel pustit z porodničky. Druhý dotaz, je ta porodnička přijatelná??
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2012 22:05 R Muž romant [27983] Re: grips
Tvým skalárám mladý nechutnají?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2012 22:03 grips
zajímalo by mě co děláte s mladýma, když už jich máte hodně??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2012 18:57 Muž SanelOne [5] - TetryRe: Filip980
Nikdy se mi nic podobnýho právě nestalo, a navíc to byla zdravá rybka. Nechápu, jak ji mohl chytit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2012 19:54 Muž honzaprouza77 [18]
hmm, tak mečovka přes noc z tý porodničky vyskočila, ale nic se jí nestalo :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2012 19:04 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: SanelOne
Já si myslím, že je to možné. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2012 18:57 Muž SanelOne [5] - Tetry – žebrovník
Měl sem dospělou mečovku a včera večer když sem zhasínal akvárium, tak tam 100% byla. Přišel sem we 3 odpoledne po práci a mečovka nikde, pouze na kameni rozvalenej žebrovník s nacpanym břichem. Je možný že ji fakt zpucoval??? Nechce se mi tomu věřit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 19:31 Muž honzaprouza77 [18]
dnes jsem dal mečovku do porodničky, je dost vyděšená, doufám, že si nic neudělá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 19:09 R Muž romant [27983] Re: MartinHorniak
Pokud v té nouzové nádrži žijí, tak je to v pohodě. Vodu jim tam měň čerstvou a né tu vydejchanou z akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 19:02 Muž honzaprouza77 [18]
to nevím, taky mě napadlo dávat potěr do zavařovačky a tak, ale dvě topení nemám, a bojím se, že by jje zabil teplotni sok

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 15:11 MartinHorniak – Poter mečunov - vhodná nádržka
Zdravím vás, chcel by som sa opýtať či prežijú bez újmy moje malé mečúne (0,5cm)v núdzovej nádržke pretože je tam chladnejšia voda ako v akváriu kde sa narodili... V akváriu mali 25°C ale musel som ich odchytiť pretože by padli za obeť rodičom. V nádržke majú len okolo 22°C. Vodu tam dávam z akvária každú deň a majú tam aj kus jávskeho machu a egerie :) ďakujem za rady či tam vôbec môťu byť

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 12:11 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: No jo
Přelov ji jak mile ji uvidíš stranit se ostatním a hledat klidné místo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 12:09 Muž Yirka [9123] Re: No jo
V tom ti ale na základě pár obecných vzkazů těžko někdo poradí.
Co ti však poradím je, používej jeden nick, udělej si základní prezentaci a k něčemu se zde určitě dobereš. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 12:07 No jo Re: Yirka
ALe jánevím kdy pustí at jí tam nedržímm zbytečně 2 týdny coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 10:11 Muž Yirka [9123] Re: Mám porodničku
Michale, co máš porodničku: porodnička slouží k porodu. Tak tedy dáš samičku ve vhodnou dobu do ní, počkáš až vrhne mladé, které jsou v porodničce chráněny před žravostí matky i ostatních, pak matku vrátíš a s potěrem naložíš dle vlastního uvážení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 10:09 Michal Re: Yirka
takže přelovit samici??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 10:09 Mám porodničku Re: romant
Čau já mám porodničku ale nevím jestli tam mám dát tu samici nebo počkat až pustí a dát tam jen ty male??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 10:08 Muž Yirka [9123] Re: Michal
Za A je správně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 10:06 Michal – Mečovky
Mám samici mečovky přelovit do porodničky nebo mám počkat až pustí a vylovit mladé a ty až dát do porodničky???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2011 22:19 Muž dvorak [94] - RostlinyRe: Zoidik
Taky nejsem nějaký přeborník v genetice, ale je to jedno z témat biologie, které mě zajímá, a proto jsem neváhal obětovat část volného času k prostudování genetiky vzlášť, když se zejména u živorodých rybiček (díky snadnému množení) dá genetika prakticky znázornit a vysvětlit. V tomto je matka Příroda obdivuhodná, že ačkoliv byste zeleného potomka od červených rodičů vůbec nečekal, přiloží "ruku" k "dílu" geny a záhady genetiky jsou na světě X-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [26] ...... 45 46

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 46391x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4362-mecovka-rozmnozovani-a-odchov?od=1251