Popisovat způsob vedení chovu je příliš obsáhlé a pro mne časově neúnosné.
Držet víc druhů a odlišných kmenů si žádá patřičné zázemí a vybavení, což obnáší minimálně jednu chovnou a jednu odchovnou nádrž pro jednotlivá hejna nebo sezónní střídání a preferování té či oné linie.
U svých ryb navíc kombinuji bytový chov s letním venkovním, a to mimo mnoha jiných důvodů i k upevnění zdraví a fyzické kondice.
Abych zvládl mít takovou variabilitu, tak ryby "nevyrábím" ve velkém, ale stačí mi od každého "plemene" dosáhnout několika desítek potomků a z nich k dalšímu udržovacímu chovu si vybrat kolem 10 - 30 nejlepších mladých ryb a případný perspektivní zbytek nabídnout jiným zájemcům.
I když se dost zabývám chovem živorodek, tak v minulosti jsem preferoval tetrovité a jiné druhy jikernatých a i teď z toho něco stále ještě v chovu mám, takže stále budu jen "troškař" = chov v malém množství, abych 'provoz' zvládal.
Navíc plánuji věnovat se ve větším rozsahu zatím "okrajovým" krevetkám, protože jejich chov mi přijde být jednodušší a na jednotku chovné plochy zaručeně produktivnější i komerčně výhodnější, hlavně u málo rozšířených vzácnějších druhů.
Uvažoval jsem skoro úplně nahradit čím dál nevýhodnější chov ryb chovem krevetek, lupenonožců a pěstováním poptávaných vodních rostlin - prostá ekonomika vyrovnávající náklady a fyzické úsilí, ale ryby mě stále baví a znamenalo by to z největší pravděpodobností povětšinou zánik nebo úpadek chovného materiálu ryb, když se s nimi skončí . Žel taková je historická i současná realita akvaristiky.
Taktéž chov žábronožek v mých venkovních nádržích by byl svou pracností a výnosem zajímavější, než starost o rybky. U žábronožek je možné v jednoměsíčních cyklech získat dospělce i vajíčka pro odchov ryb a jiných živočichů, takže se za jednu výrobní vegetační sezónu dá uskutečnit víc "sklizní" z objemu vodní plochy. Už jsem to celé promýšlel a musel bych velmi výrazně chov rybek omezit.
Koukám, že jsem toho napsal víc, než je u mne běžné.
0. Nádržky jsem fotil, když zrovna ještě nebyl čas, kdy se zapínají světla.