Mečovka - rozmnožování, odchov
No to jo, ale obecně je v hantýrce xifa povětšinou mečovka a váš text je povětšinou o mečovkách a pak najednou drc - je tam plata. Tak já jen aby nebyl zmatek.

nic ve zlém, vím, že víte.
V jazyce se tomu říká "vyšinutí z vazby".
Vím, že je to plata. Nečtete pozorně co píšu. Pod xify - Xiphophorus, patří nejen mečovky, ale i platy.
Xiphidium je plata.....

Ještě pro zajímavost hodím foto, jak vypadá ona plata X. variatus s tím tmavým znakem vykrojeného půlměsíce před ocasní ploutvičkou.
Ovšem představuje již prošlechtěnou varietu s protaženou hřbetní ploutví a ne divokého představitele druhu, kteří jsou pro mne nedostupní. Sice je v Česku chovatelka, která divoké variaty má, ale údajně, z doslechu, to jsou nezajímavé "bledulky". Sám jsem je neviděl, tak nemůžu soudit.
Mezi drobnější druhy mečovek patří i Xiph. multilineatus a dávněji v knižním atlase jsem obdivoval krásnou barvu samce u tohoto druhu s touhou tyto ryby ve svém chovu mít. Ve skutečnosti jsou plně dospělí samci svým vybarvením a kresbou hezčí, než na obrázku v knížce.
Tyto mečovky jsou dost plaché a nesnadno se fotí, přesto na přiloženém fotu vlevo od vzd. kamínku je samec snímkem zachycen. Všimněte si tmavého předělu v začátku ocasní ploutve (vykrojený půlměsíc). Tento znak se vyskytuje i u jiných populací divokých xif, např. Xiph. xiphidium, které se mi zatím nepodařilo získat, i když mi je tři chovatelé přislíbili, a též některé rasy X. variatus se tím znakem mohou honosit a na netu se mi takto vybarvené platy moc líbily.
Máte fotku těch Vašich X. pygmaeus ?
Variátové tuxedo? No je to ryba na úprku, ale vypadá jako normální tuxedo

Nemám výstižné foto, ale měl jsem před více lety koupenou v těle opravdu mohutnou samici mečovky typu 'Vídeň' s náznakem krátkého mečíku a běžnou plodností a mladé od ní jsem odchoval.

Vybarvená měla být dávno a znamená to, že to není typická forma tuxedo.
Slibuji, že až nebudu mít co dělat, pokusím se udělat krok vpřed

Škoda, že se "Vaše evoluce" zasekla tak záhy. A nevědomí-ost skutečně poskytuje blaženou spokojenost.
Foto divokých barevně nenápadných plat X. couchianus.
Již jsem se o tom zmiňoval - jsou zastánci terie, kteří tvrdí, že to možné není. Takové "samice" se u mne čas od času vyskytly.

Já vím že s těma moderníma mašinkama se naučí fotit i opičák, ale můj vývoj ve fotografii prostě skončil u černobílého kinofilmu a tak nějak je mi to celkem fuk, žiji a netrpím žádnou frustrací, že bych si snad na takový fotoaparát nemohl vydělat

U těch X. pygmaeus se pouhou selekcí těžko dosáhne oné blankytné modré barvy . Možná po mnoha generacích trochu jo, ale u samic pochybuji, bez použití křížení, což by už nebyl ve výsledku původní čistý druh, ale jen hybrid.
Nejmodřejší barvu jsem zatím viděl u plat quatemal (zmínil jsem je dříve již v tématu echinodorus), které mají být přímou nešlechtěnou a v přírodě se vyskytující původní přírodní populací druhu Xiph. maculatus. A měl jsem i od druhu X. variatus nádherně modrou samici.
Těch druhů s tendencí mít modravé zabarvení je víc. Už to "povídání" raději ukončím, ztrácím moc času.
Trochu rozmazané foto Xiphophorus maculatus quatemala. Mám od nich i mladé, které dospělci nepronásledují a mohou se tedy od narození ponechat vyrůstat spolu s rodiči. 0.
Vím, vím - už jsme to spolu řešili minule.

Jen píšu: nádherný samec! Uvidíme, jestli časem splodí s nějakou sympatickou samičkou potomstvo nebo porodí sám...

Fotky nejsou nic moc, fotím jen kompaktem a v normální nádrži. Ve skutečnosti má samička výraznou skvrnu březosti. Uvidím, zda se zaplní a jestli potomstvo bude plodné.
Nejsou "vyblité", mají dobrou barvu i tělesnou konstituci a v jezírku se krásně vyjímaly, byly nepřehlédnutelné a stejně odolné, jako výchozí zelená forma.
A nebýt zájmu o varietu 'ALBINO', tak nebude jinými chovateli množena a na burzách nabízena. Jak jsem si ověřil, tyto ryby se prodávají velmi dobře - v tom se naše zkušenost rozchází.
A jste-li úspěšný velkochovatel (dle Vašeho prezentování se), tak jste si již mohl vydělat na foťák a ukázat obrazně něco z vašeho chovu, velmi by mne zajímalo vidět, co vše hezkého vlastníte. 0.
Uvidíme.

mě teda přijde že ta první má černou skvrnu březosti

Také se "obávám", že na obou Malapových fotkách jsou samci jak vyšití.

Já se obávám, že z této ryby bude samec jako vyšitý....
Nevím no mě to přijde jako xifa křížená s platou a výsledek znovu křížen s čistou platou.
já jsem se s tím taky setkal,ale asi tak před osmi lety když jsem s akvaristikou začínal, v poslední době už ne

Mečovky do modra se vyskytují v Polsku, debatoval jsem o nich s jedním z šéfíků Tetry na jaře a množí je tam celkem běžně.
Ten zelený albín, nebo žlutý, nebo takové podobné jiné "vyblité" s červenýma očima, to je to, co je prakticky neprodejné. Bílá mečovka s černýma očima, po té Evropa opravdu prahne.

A zde fotka maldého "pozdního" samce. Nikdy jsem nic podobného neviděl, ale velká část samiček má mečík! Setkal jste se s podobnou populací někdo? Skusím vysledovat zda samice bude plodná, ale patrně ano, v nádrži byly rybky všech velikostí.

Nějak koncem léta jsem tu zakládal téma o podivné populaci mečovek. Bohužel už jej nemůžu najít. Je to populace mečovek vzniklá z několika mnou chovaách mečovek červené formy, né čistá linie, přidávám občas samce vídeňské formy, nebo divokého zbarvení. Dále vybírám červené ryby. Když jsem se dostal k nádrži kde byla odhadem F1-F2 od mých ryb, byla většina samiček nositeli části pohlavních znaků samců. Bohužel jsem neměl tehdy foťák, až dnes jsem si odnesl dvě mladé rybky a u seb je vyfotil. Vzal jsme samce a smičku. Ryby jsou robustní stavby, spíš větších rozměrů. Zde na fotce samička.
chtěl jsem se zeptat - narodily se mi 4 malé mečovky - jedna celá červená, jedna červená s černým znaky. Další je červená, ale uprostřed je "průhledná". Poslední mečovka byla také červená se znaky, ale asi po 3 týdnech také celá zpruhledněla. Je to normální, nebo něco chybí event. se jedná o nějakou nemoc? Děkuji za odpovědi
Hezký kapřík, škoda že mám tak málo místa.. Pygmaeus mi taky háže blesk do modra, oni ty divoký formy prostě jsou namodralý.. myslíže že by se z toho dala selektovat blankytná modř ?
Nějak si nejsem jist, co vlastně máte na mysli konkrétního, které moje ryby jsou podle Vás špatné, nebo nežádané ?
Foto: Plata, šlechtěná 'maculátka' typu delta.
Dávno dávno jsem četl v jednom akva časopisu o existenci modrých mečovek někde od Budějic. Ty pak prý zmizely a už se neobjevily. Neobjevily se opravdu někde ?
Toto je komerčně velmi zajímavá ryba - žádaná především v Evropě - u nás nikoho nezajímá

Jako zajímavost dobré, jinak prakticky neprodejné. Již jsem je konečně snad vyeliminoval a trvalo mi to možná tři roky

Starší reakce
Popisovat způsob vedení chovu je příliš obsáhlé a pro mne časově neúnosné.
Držet víc druhů a odlišných kmenů si žádá patřičné zázemí a vybavení, což obnáší minimálně jednu chovnou a jednu odchovnou nádrž pro jednotlivá hejna nebo sezónní střídání a preferování té či oné linie.
U svých ryb navíc kombinuji bytový chov s letním venkovním, a to mimo mnoha jiných důvodů i k upevnění zdraví a fyzické kondice.
Abych zvládl mít takovou variabilitu, tak ryby "nevyrábím" ve velkém, ale stačí mi od každého "plemene" dosáhnout několika desítek potomků a z nich k dalšímu udržovacímu chovu si vybrat kolem 10 - 30 nejlepších mladých ryb a případný perspektivní zbytek nabídnout jiným zájemcům.
I když se dost zabývám chovem živorodek, tak v minulosti jsem preferoval tetrovité a jiné druhy jikernatých a i teď z toho něco stále ještě v chovu mám, takže stále budu jen "troškař" = chov v malém množství, abych 'provoz' zvládal.
Navíc plánuji věnovat se ve větším rozsahu zatím "okrajovým" krevetkám, protože jejich chov mi přijde být jednodušší a na jednotku chovné plochy zaručeně produktivnější i komerčně výhodnější, hlavně u málo rozšířených vzácnějších druhů.
Uvažoval jsem skoro úplně nahradit čím dál nevýhodnější chov ryb chovem krevetek, lupenonožců a pěstováním poptávaných vodních rostlin - prostá ekonomika vyrovnávající náklady a fyzické úsilí, ale ryby mě stále baví a znamenalo by to z největší pravděpodobností povětšinou zánik nebo úpadek chovného materiálu ryb, když se s nimi skončí . Žel taková je historická i současná realita akvaristiky.
Taktéž chov žábronožek v mých venkovních nádržích by byl svou pracností a výnosem zajímavější, než starost o rybky. U žábronožek je možné v jednoměsíčních cyklech získat dospělce i vajíčka pro odchov ryb a jiných živočichů, takže se za jednu výrobní vegetační sezónu dá uskutečnit víc "sklizní" z objemu vodní plochy. Už jsem to celé promýšlel a musel bych velmi výrazně chov rybek omezit.
Koukám, že jsem toho napsal víc, než je u mne běžné.

0. Nádržky jsem fotil, když zrovna ještě nebyl čas, kdy se zapínají světla.
No jo, ale to musi obnaset mraky akvarii, tolik variant... Jen pro zajimavost (a navic jsem zvedavy, asi nejen ja), uz jen podle poctu fotek s ruznymi barevnymi variantami, v jak velkych akvariich jsou ty ryby chovany a kolik je tech nadrzi celkem, a variant celkem? Sice chapu, ze staci chovat samce a samice zvlast, jenze pak ty odchovy, vedet co je jaka generace a co je potomkem ceho... pac bez toho by to asi nebyla uplne smysluplna prace a pochybuji, ze sve mecovky znate vsechny jmenem, aby se kazda extra pri nejakem mnozstvi poznala, specialne kdyz se slechti a je to kusu a kusu... Jak to je organizovano a predpokladam ze jsou vedeny nejake zaznamy? Muzeme vedet vic? Ono tohle uz vypada na trosku vic, nez je bezna akvaristika, kde obcas nekdo nahodou vytahne nejakou zivorodku do porodnicky a zachrani si pro radost mlade...

Foto černých mečovek dodatečně nyní doplňuji.
A ještě si dovolím kontrastně oproti bílým dát sem i foto mečovek formy 'Nigra-Delta'.
Fotografie nemají komerční poslání, žádné z vyobrazených ryb v současnosti nenabízím !
Všechny snímky jsem vložil jen pro inspiraci a navýšení přehledu, jak rozmanitý je "svět" mečovek.
Chov na patřičné úrovni přináší potěšení, překvapení, možnosti stálého šlechtění i důležitého udržování genetického materiálu u podchycených barevných variet i původních přírodních populací a lokálních kmenů.
A existují i chovy bílých mečovek s tmavýma očima, takže se nejedná o albíny, jak je názorně vidět na snímku.

Pro porovnání přidám i snímek albinotického jedince z potomstva od 'Koi-Kohaku' mečovek.
S těmi roztroušenými červenými skvrnkami lze tu rybku nazvat 'Albino Red Dalmatin'.

Poslední dobou pozoruji i stoupající nabídku mečovek formy 'Albino', které pochází většinou z výchozího kmene 'Kohaku'.
V tomto roce jsem zaznamenal výskyt několika albinotických jedinců i ve svém chovu zelených mečovek a mám nyní chovnou skupinu dvou samců a tří samic, které se pokusím příští rok namnožit, bude-li tato varieta dědičně udržitelná. Nejsou bílé, ale zlatavé - 'Albino Gold'. Pár zachycuje foto.
Podle toho co pozoruji fotky od pana O, tak jich asi má něco mezi hodně až strašně moc a kolikrát zajímavé.)
No jo, ale kolik musíš mít nádrží, aby jsi dlouhodobě udržel každou jednu populaci?

Je víc zajímavých variet, u kterých je potřeba udržovat chov, aby nezanikly, třeba jako ty na fotce. Před šesti lety jsem je koupil pod obchodním názvem 'Slunce'.
Já bych zase rád, třeba 2-3 samičky červených, nebo vídeňských mečovek, na oživení mé populace. Ale pěkné ryby, co dorostou 8-10cm.
Přidat reakci
1 ...... [31] ...... 45 46
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 46507x