Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mečovka - rozmnožování, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Mečovka - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2013 16:02 - Re: Designer
Holé sklo som myslel akvárium bez substrátu.Na fotografii čo som dal je hádam dostatočne vidno bežný bublifuk čo tam mám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   16.10.2013 15:58 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: prasan
Ale ne, to jsme se nepochopili.

Kdyz nemas zadnou filtraci, jen hole sklo, nefunguje (temer) nitrifikace a ryby vylucuji amoniak, ktery zustava jak je.

Kdyz mas slusnou filtraci, NH3 rozpusteny ve vode se nitrifikaci prevede na NO2 a pak na neskodny NO3.

Pokud nefunguje nitrifikace vubec, ryby odejdou na cpavek. Pokud dokonale, na NO2 neodejdou, kontinualne se prevede na NO3.

Takze predpokladam, ze na NO2 ryby odejdou jen v pripade, ze z cele nitrifikace funguje nitritace a nefunguje nitratace, coz je nejcasteji pripad zabihajicich se akvarii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2013 15:55 Muž amazonia [58] - ŽivorodkyRe: Designer
Hlavně by ten filtr měl být dobře zaběhlí aby účinně ten čpavek odbourával a v akváriu se nehromadil.Alespoň měsíc v provozu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2013 15:44 - Re: Designer
Od toho je výmena vody a správne fungujúca filtrácia,aby sa čpavok nehromadil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2013 15:42 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: prasan
Vcelku logicke, jen ryby Ti spis mohou padnout rovnou na NH3 (cpavek), nez na NO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2013 15:37 - Re: LiborSprysl
Prečo mám mečovky tak ako som napísal:
(toto nie je návod ako ich chovať a či je to ideálne,je to len môj postup - niekde funguje inde zase nemusí)

1.nemal som tak malý ohrievač preto sú pri teplote akú mám v byte

2.táto teplota im v mojom prípade nevadí a na potravu sa doslova vrhajú (teplota musí byť o dosť nižšia aby sa správali ako popisuješ)

3.ide o mini nádobku bez dekorácií a substrátu(jediná ako tak fungujúca rastlinka je tam Echinodorus), smelo môžem tvrdiť ani jedna neumrela v dôsledku nízkej teploty to by som mŕtvolku hneď našiel

4.veľká časť ochorení ma drastickejší priebeh práve pri vysokej teplote,preto v mojom prípade pokladám nižšiu teplotu za veľké +.Ak by sa mi niečo objavilo viem rýchlejšie a efektívnejšie reagovať

5.v chladnejšej vode a lepšom okysličení je menšia pravdepodobnosť,že pri prekŕmení ryby padnú na vysoké NO2

6.rybky mi krásne a rýchlo rastú,doteraz som nemal s nimi žiaden problém/ žiadne stiahnuté plutvy a pod. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   16.10.2013 06:02 Muž LiborSprysl [9015] Re: amazonia
Abychom si to zase trochu upravili...(pardon, vy nejste s prasanem žádní nedůtklivci jako někdo... ;-) )
am....
Vliv teploty na pohlaví mečovek prokázán nebyl tak, aby se to dalo uvádět jako fakt! Mečovky jako chromozomálně neustálené ryby reagují na mnoho podnětů a zcela bez varování máte z hejna samic půlku samců bez ohledu na teplotu.
pra...
Mečúniky zvládajú u mňa výmenu o 17-18C vode (v izbe a aj v nádržke max.20C) Sú takto otužilejšie.
Jasně že zvládají rozzureny ale je to to, co je pro jejich vývoj ideální? Rybky tropické a subtropické vůbec netouží být ruskými mužiky či Františkem Venclovským, hledám-li příměr pro otužilce. Samozřejmě, že není nutné je "přetápět", jsou to převážně říční ryby. Ale u mláďat je to malinko trochu jinak, pokud použijeme hlavu... ;-) Od matky jsou vodou odplavena...ještě to nejsou velcí plavci...kam odplavou? Do mělké tišinky u břehu...a jaká tam bude voda? No přece teplejší než v tom proudu, někdy dokonce hodně teplá. Takže kdy začít s tréninkem na překonání kanálu La Manche? Ve věku, kdy ryby jsou už dostatečně odolné a schopné otužileckého tréninku.
Mimochodem...studená voda - a to 17-18 stupňů pro mladé tedy rozhodně je! - zpomaluje již tak nedokonalý metabolismus živorodek a ty blbě žerou.
Já tedy dospělce mám klidně i při deseti stupních ještě v rybníčcích, ale to co tvrdím, za tím si stojím!
A abych ještě k těm samcům něco utrousil...
Sice na mé názory někteří odborníci vraští čelo, ale vyslovím smělou hypotézu, a skoro bych řekl, že je na ní více než na teplotách, pH, krmení, parametrech vody a já na čem ještě někteří uvádí.
Tak tedy: U šlechtěných mečovek nejvíce samců vzniká v důsledku těsných prostor, v nichž jsou mladé ryby odchovávány. A to z toho důvodu, že si nějakým způsobem uvědomují, že bude-li přehršel samic, bude při sexuálním apetitu samců brzy nádrž plná mladých. A bude ještě těsněji.
U divokých mečovek je to ovšem teorie neplatná, tam je aspektů mnohem více.
Trochu ta teorie souvisí s řádky, které, jak jsem slíbil po návratu ze špitálu, jsem odevzdal redakci. Po prvních porodech samic se situace velmi výrazně mění...ale to bych se opakoval, počkejte na schválení článku redaktory... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   15.10.2013 19:41 Muž amazonia [58] - Živorodky
Souhlasím s uživatelem prasan.26 C je na živorodky strašně moc.První 2 týdny bych jim dal tak 24 C a pak bych jim teplotu postupně snižoval až na nějakých 20 - 21 C.Z rybek vyrostou zdravé,silné a otužilé ryby.Při vysokých teplotách u ních akorát docílíš zrychléní metabolizmu,při kterém ti samci budou předčasně dospívat,kdy nebudou mít ještě potřebnou velikost a při výsokých teplotách se těch samců vivijí víc,což je nežádoucí.Samozřejmě kválitní živé krmivo na rozkrmení,téměř denní odkalováni,pouze občasným praním filtru.A rybky budou jenom skvétat.Ty hodnoty si přeměř a pak budeme chytřejší.Muže to být tím že tá nádrž nebyla dostatečně zaběhlá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 17:18 - Re: geminika
Mečúniky zvládajú u mňa výmenu o 17-18C vode (v izbe a aj v nádržke max.20C) Sú takto otužilejšie.Rovnako ako písal kolega som začal rozklmovať artémiou a až neskôr prišlo suché krmivo.Skúšal som rozkrmovať i suchou(u mňa to tiež fungovalo) no prírastok veľkosti nebol boh vie čo.Síce i takto dokážeš vychovať krásne veľké ryby,no je to beh na dlhú trať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.10.2013 16:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: geminika
Ona voda vubec zapachat nemusi, dokonce muze byt vylozene kristalova, a zaroven muze byt totalne jedovata. A pak si zmeris vodu, ktera pachne hur nez zmokly pes, pac se udelal na hladine mensi kolacek Sinice. No a koukas jak puk, pac dusik ve vsech podobach skoro zadny.

Ano, voda smrdici jako zumpa asi nebude uplne fajn, ale v akvariu bych rozhodne nebyl klidny jen proto, ze se mi zda voda super cichem i na pohled. To ze v ni umiraji rybicky je dostatecne proto, abych takovou vodu odsoudil jako spatnou a i kdyby to bylo nepravem, ze rybicky odchazeji na neco jineho, neudelam (ve vetsine pripadu) spatne, kdyz ji vymenim (jak pise Roman, vyvetram).

Sakra, asi mne ten Roman nakazil, ale nakonec dik mu za to ;-) .

Ale ber to jen jako dovetek, urcite mas sve rybicky rada a nemusime Te presvedcovat na 2x ;-) .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 14:49 Žena geminika [39] - Živorodky
OK, zlepším údržbu. Voda je práve že celkom pekná na pohľad. Ani nezapácha.Skúsim odmerať hodnoty, potom uvidíme. Zatiaľ dik.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 12:20 Muž amazonia [58] - Živorodky
Jenom bych dodal ty stažené ploutve,to vypadá že se v akva hromadí dusíčnany,v horším případě jestli nebylo akva dostatečně zaběhlé tak i dusitan a čpavek.Přeměřil bych jejích hodnoty.Není ve vodě třeba i mléčny zákal?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 10:51 Muž amazonia [58] - Živorodky
Měň vodu denně,max. obden.Krm 2x - 3x denně.Ten filtr často neper a jak říkáš v akvarijní vodě.Na rozkrmení mladých je nejlepší živé (já krmím potěr živorodek artemkou a nebo grindálem)a až za pár tydnu můžeš přejít na suché a nebo mražené(cyklop,patentky).Když jsem začínal mladé krmit od prvního dne suchým,tak jsem s tím měl špatné zkušenosti a většinou i vysoké ztráty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   15.10.2013 09:37 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: geminika
Men vodu kazdy den, ted musis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 09:34 Žena geminika [39] - Živorodky
Ďakujem za rady. V texte je preklep, tak opravujem, že krmim 2x denne. Odkaľujem tak 2x do týždňa hadičkou bordel zo dna a dolejem odstátu vodu. Penu z filtra preplachujem vo vode z akvarka. Včera som prišla o 10 kusov. Zo zúfalstva som im tam kvapla 4 kvapky eSHa 2000, lebo sa mi zdá, že niektoré majú stiahnuté plutvy. Teplota vody je stále 26°C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   14.10.2013 23:34 finnnp Re: geminika
Chtělo by to krmit vícekrát za den a hlavně živím ciklopem.Jak při krmení uděláš ze začátku chybu.Tak už se to těžko dohání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   14.10.2013 23:25 - Re: geminika
Geminka akvárko ako píšeš si vybrala len na rýchlo.Aj takáto odchovnička potrebuje trocha zabehnúť.Odkaluješ príležitostne.Pri drobcoch ktoré kŕmiš denne treba meniť vodu minimálne raz týždenne a vždy aj odkalovať.Pri mečúňoch duplom.Sú to babroši viď. moja mini odchovnička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2013 23:20 Žena geminika [39] - Živorodky – Úhyn mladých
Dňa 17.9.2013 sa nám narodilo 112 malých mečuniek. Všetko bolo v poriadku, ale od minulého týždňa mi uhynulo 40 kusov. Už ich je len okolo 7O. Denne uhynie aj 10 kusov. Kŕmim pomrvenými vločkami ľx denne a krmivom pre poter. Minulý týždeň som ich začala trošku prikrmovať mrazenými červíkmi nadrobno nakrájanými žiletkou a myslím, že odvtedy hynú vo veľkom. Čo sa stalo? Tu sú rybicky.net/nadrze/19047
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 00:32 - Re: LiborSprysl
Fotka k příspěvku Zob sem, zob tam,
nám už je to všetko jedno.
Zob sem, zob tam,
nám už je to fuk. :-D :-D
Sorry za umiestnenie mamky do tejto ani nie nádržky a sorry za nie moc foto.Okolnosti viac na teraz nedovoľujú.
Niečo cez 50 určite,tak nech si zobne ak chce. :-) (no už je asi neskoro,rastú dosť rýchlo)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 15:53 Pajik77 Re: LiborSprysl
Kdyby to vyšlo bylo by to super. Článků na toto téma, zvláště nebiologicky založeného člověka, jsem na internetu moc nedohledal. A téma je to zajisté zajímavé.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 12:20 Muž LiborSprysl [9015] Re: prasan
Tím spíš nevěřím tomu, že si matka nezobne... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 12:12 - Re: LiborSprysl
Súhlas,ale keď som v práci? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 10:38 Muž LiborSprysl [9015] Re: prasan
prasan napsal:Tak v mojom prípade som začal kŕmiť na druhý deň po pôrode.

Což je mimochodem ale úúúúplně špatně, protože malé rybky se začínají futrovat po několika hodinách - když to není okamžitě - od porodu. A tím se jim dostane mnohem větší šance na přežití, protože si dá i matka potravu, za níž se nemusí honit...
:-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 10:22 -
To rozplávanie som myslel ako spomenul romant.Niekoľko hodín po pôrode často mladé len tak stoja a trocha to trvá než začnú plávať-unikať.To je asi to nakritickejšie obdobie.Tak v mojom prípade som začal kŕmiť na druhý deň po pôrode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 06:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
romant napsal: Já na toto téma mám poučku, tedy snad je správná, že nejkritičtější po porodu je několik hodin kdy to sežrání hrozí nejvíce a posléze je omladina akceptována, alespoň tak jsem to odsledoval a jak píšeš, to množství rostlin je tak trochu zavádějící, ale akvaristovi hobbystovi pomáhá. :-)

U většiny druhů tomu tak je...ještě jsem zapomněl na jednoho významnějšího predátora, a tím je X.eiseni. Ovšem třeba u pávčat to neplatí s ohledem na žravost samic docela dlouho. Jak jsem psal níže, je to na delší besídku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 06:43 R Muž romant [27987] Re: LiborSprysl
Já na toto téma mám poučku, tedy snad je správná, že nejkritičtější po porodu je několik hodin kdy to sežrání hrozí nejvíce a posléze je omladina akceptována, alespoň tak jsem to odsledoval a jak píšeš, to množství rostlin je tak trochu zavádějící, ale akvaristovi hobbystovi pomáhá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 06:30 Muž LiborSprysl [9015] Re: prasan
prasan napsal: Tak či tak som skôr za to nejedenie.Kŕmil som ju totižto len raz týždenne.Až niekoľko dní na to ako sa malé rozplávali som začal kŕmiť denne. :-)
Myslím,že pri takom kŕmení ak by žrala,tak minimálne polovica je fuč.


No to je možná trochu omyl vyplývající z nedostatku pozorování a trochu nepochopení toho co píšu...Až niekoľko dní na to ako sa malé rozplávali som začal kŕmiť denne. (??? jak ako sa malé rozplávali....plavou po porodu většinou podle druhu ihned )
Porodivší živorodka není programově lovec, pokud se nejedná třeba o A.robustus nebo B.belizanus. Avšak dostane-li se mládě do nejbližšího kontaktu samice, a často paradoxně matky, tak se nezdráhá takového jedince sežrat kdykoliv v čase, pokud jej lze nacpat do huby. Tedy nejrizikovější čas je od porodu. Posléze se v mladých probouzí obranné reflexy a jejich šance na přežití stoupá...jak tady všichni píšete o těch kytkách a tak...Ale to je spíš na " delší vědeckou dišputaci", než na besídku přesvědčeného, že jeho mečovka mladé nežere s tím kdo ví, že každá živorodka - i ta nejmenší - si mládě dá. Zatím moje pooperační rekonvalescence probíhá více než dobře, takže asi zatím ještě nebudu mít čas, ale už delší čas na toto téma slibuji pár řádků navíc. No třeba to ještě vyjde... ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 23:15 - Re: LiborSprysl
Tak či tak som skôr za to nejedenie.Kŕmil som ju totižto len raz týždenne.Až niekoľko dní na to ako sa malé rozplávali som začal kŕmiť denne. :-)
Myslím,že pri takom kŕmení ak by žrala,tak minimálne polovica je fuč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 13:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: prasan
prasan napsal: Síce nevylučujem,že zopár zjedených by som si pri cca 50 čo porodila nemusel všimnúť. ;-)
Áno hej...zopár zjedených... není vôbec, jinak souhlas ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 11:54 - Re: LiborSprysl
Libor ozaj.Možno tu ale zafungoval fakt,že núdzová nádržka má len 5L (takže sa to ani nádržkou nazvať nedá) a samička pri pôrode bola možno trocha v strese.Stále sú mladé pri mamke no už za ten čas riadne na artemke podrástli.Síce nevylučujem,že zopár zjedených by som si pri cca 50 čo porodila nemusel všimnúť. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 07:00 Muž LiborSprysl [9015] Re: prasan
prasan napsal: Ešte by ti zo stresu porodila predčasne.Moja samica nežerie mladé vôbec a myslím,že v rastlinnom akva ako máš niečo určite prežije.

Nevěřím... :-P Každá ryba, zvláště živorodka si ráda zobne... ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2013 13:36 - Re: Lenisek
Ešte by ti zo stresu porodila predčasne.Moja samica nežerie mladé vôbec a myslím,že v rastlinnom akva ako máš niečo určite prežije.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.10.2013 21:22 Žena Lenisek [17] Re: romant
och děkuji :-D toš budu se za ní honit jak blázen? no nebudu :-D z toho už jsem vyrostla :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2013 21:03 R Muž romant [27987] Re: Lenisek
No konečně někdo s rozumným konstatováním. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   05.10.2013 20:51 Žena Lenisek [17] – :/
Fotka k příspěvku moje mečovka je těhotná,ale chytit ji je nadlidský výkon! Naštvala mě až tak že ji tam nechám at si dělá co chce :-( Klidně at si je sežere :-D
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2013 16:49 Verka2011 – Mečovka + málé
Fotka k příspěvku ahoj, čeká malé? Jestli ano, jak dlouho to ještě potrvá než je vyprdne?... Díky za odpovědi Verka2011
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2013 19:58 Muž tillecek [133] - SumciRe: Ctirad
Já bych spíš řekl, že už má porozeno a že to bude trvat tak 3 týdny, než se znovu zaplní a porodí. Ta skvrna tam sice je, ale je dost malá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2013 18:08 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Ctirad
Tím bych se netrapila,výtvor dobře podminky a nech to na ni :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2013 17:39 - Re: Ctirad
Keď sa jej bude chcieť a budú na to vhodné podmienky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2013 12:40 Ctirad Re: prasan
a nevíte kdy přibližně porodí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2013 12:22 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Ctirad
Vypada ze ano :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2013 12:19 - Re: Ctirad
Určite je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2013 10:09 Ctirad – Těhotenství
Fotka k příspěvku Ahojte,chtěl bych se zeptat ,jestli je moje rybička těhotná...? ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 19:11 JoKa Re: LiborSprysl
taková samice v očekávání být nemusí, i kdyby se samec snažil sebevíc. A to ještě navíc porodit mohla, takže nakonec ještě má "zbytek skvrny" jako většina živorodek, a začne u ní přeměna...řitní ploutev samice, skvrna je, samec blázní, a transsexuální ryba se tlemí jeho snahám, protože ten chudák ještě neví, že ona už je ve "vnitřním těle" samcem rovněž. Takže taková neporodí..
Velmi dobře řečeno, až jsem se pousmál, jak trefné. Něco jsem o tom četl v odborné literatuře a pak se mi přesně takový mladý tranďák objevil v akva. Porodila jednou, přežilo asi 15 kousků a pak se jí udělal takový mrňavý náznak "meče" a od té doby netloustne, zkoušel jsem ji i odlovit, i když se kolem toho oba samci pořád motaj jak vzteklý... :-) Neporodí už nikdy, to je mi jasný, ale stejně si jí nechám, vypadá krásně... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 14:21 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: LiborSprysl
A ja se to snazil tak zjednodusit, tos mi teda dal na prdel smich . Tak si mu ted porad sam, chtel jsem ho uklidnit, ze jeho samice male ceka... a ted todlencto s transsexualitou :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 14:15 guly – aaaa
napisto lehceji pises to strasne slozite je nebo ne a jako ze uz nebude mit maly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   06.09.2013 05:51 Muž LiborSprysl [9015] Re: Designer
Designer napsal: Mas-li samici Mecovky, potkala-li v nedavne dobe na dobu nezbytne nutnou samce, a jsou-li to zdrave ryby, samice je urcite v ocekavani. Na tom nemusime nic poznavat, to tak je. Kdyz samice v pravidelnych intervalech nerodi a pritom ma u sebe samce, pak je to divne. Pritom sem prichazeji stale dokola fotky samic, zda budou mit mlade. Vyjimkou mohou byt lyrovite formy samcu s nepouzitelnym gonopodiem, jsou zdravi, ale jejich ritni ploutev premenena na gonopodium nemusi byt pouzitelná, proste nemohou samici oplodnit.

smich Od konce...u těch lyr to je v dospělosti pravidlo, ne možnost -nemusi byt pouzitelná- ;-) gonopodium je použitelné v prvních týdnech samcovi pohlavní zralosti. (Měl jsem mladé lyry bez přítomnosti krátkých samců společně a přece samice porodily.)
S tím úvodním tvrzením lze polemizovat ovšem rovněž...Mas-li samici Mecovky, potkala-li v nedavne dobe na dobu nezbytne nutnou samce, a jsou-li to zdrave ryby, samice je urcite v ocekavani. Procentuálně jsou ty výjimky samozřejmě podstatně menší a není to o zdraví. Samice u mečovek je dlouho samicí, a přece se z ní i déle než po roce stane samec. Je nemocná? Není. :-)Je to důsledek chromozomální nestability u xif, a taková samice v očekávání být nemusí, i kdyby se samec snažil sebevíc. A to ještě navíc porodit mohla, takže nakonec ještě má "zbytek skvrny" jako většina živorodek, a začne u ní přeměna...řitní ploutev samice, skvrna je, samec blázní, a transsexuální ryba se tlemí jeho snahám, protože ten chudák ještě neví, že ona už je ve "vnitřním těle" samcem rovněž. Takže taková neporodí...ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 19:27 guly – ok
Tak je nebo není a muzu se zeptat mam koupit porodnicku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 18:32 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: guly
Mas-li samici Mecovky, potkala-li v nedavne dobe na dobu nezbytne nutnou samce, a jsou-li to zdrave ryby, samice je urcite v ocekavani. Na tom nemusime nic poznavat, to tak je. Kdyz samice v pravidelnych intervalech nerodi a pritom ma u sebe samce, pak je to divne. Pritom sem prichazeji stale dokola fotky samic, zda budou mit mlade. Takze ja to zjednodusim.

Mas samce a samici? Jsou oba zdravi? Ano, samice bude zhruba jednou za mesic rodit. ;-)

Vyjimkou mohou byt lyrovite formy samcu s nepouzitelnym gonopodiem, jsou zdravi, ale jejich ritni ploutev premenena na gonopodium nemusi byt pouzitelna, proste nemohou samici oplodnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 16:58 guly – sory ze se porad ptam
muzu se zeptat jak ste poznali ze ma mit maly a jak poznam kdy bude rodit bude neklidna nebo tak neco dekuji za odpoved

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 45 46

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 46391x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4362-mecovka-rozmnozovani-a-odchov?od=551