Mečovka - rozmnožování, odchov
Záleží co znamená ostatní...
Je zde 36 stránek obdobných otázek a odpovědí, roluj myší a čti.

to je to tak jednoduchý jo?

A mám je dát zvlášť nebo můžou být i s ostatními? A jak poznám že už jsou těhule?
Ideálně velké, zaběhlé a hodně zarostlé akviško. Pak vložíš kluka a dvě holky a počkáš, jak se s tím příroda popere...

Pořídíš si jednoho kluka a 2-3 holky a necháš to na nich, do měsíce máš nějakou tu drobotinu, tedy s největší pravděpodobností.
Tak potom ok.

A to doteraz vzduchovanie nemali?

Já jsem tu odskořábkovanou artémku už kdysy měl a moc ji žrát nechtěli,lepšije je si ji nechat vylíhlou a zkrmovat živou.Je s ni ale piplačka a proto v dnešní době krmím potěr od narození grindálem,je to živé krmivo které se snadno chová,jeho náklady na chov jsou minimální a je stále po ruce.Žere ho i odrostlí potěr,kdy se ním muže přilepšit krmivo i třeba rybkám o velikosi 2 - 3 cm.
0 26.10.2013 23:14
geminika [39] - Živorodky Co se týče krmiva pro mimina, Artemie je aspoň podle mých zkušeností naprosto supr. Asi bych ale pro začátek volil odskořápkovanou Artemku. Není to živé, ale prckové po tom prý rostou, jako po žívé Artemce. Nemám možnost porovnat, já si Artemku líhnu a krmím živou a nebo zamraženou, pokud mám přebytky.
Do té míchané vody 50/50 ty ryby také nemůžeš dát hned. Je lepší třeba 7 dní filtrovat, pak vyměnit 1/3 vody s odkalením a až pak tam šoupnout těhotnou samičku a nebo už potěr. Bez dna, jen topítko, filter a dobré je tam hodit pár kousků egerie densa. Ta kytka prioritně žere amoniak, což je pro rybky blahodárne
To som robila pri pokuse zachrániť rybky, ale asi už bolo neskoro. Dokonca som penu z filtra vypláchla vo vode z filtra zo spoločného akva.No ale nevadí. Môžem dať trochu vody zo spoločného do toho, čo zabieham.
s tím naprosto souhlasím. Mám stejné zkušenosti. Urychlit se to dá použitím 50% vody ze společenského akvárka při odkalování a zbytek dolít odstátou vodou. Samozřejmě počkat, až sedne kal.
To akvárium nechej zatím prázdné (bez ryb)ať se filtr dobře zaběhne.Pro budoucí úspěšný odchov bych ti mohl snad poradit aby jsis obstarala nějaké živé krmení na rozkrmení(artémku a nebo grindal.Pokud bude filtr dobře zaběhlí a s tímhle krmivem plus pravidelné odkalováni a výměnou vody ti můžu zaručit téměř nulové ztráty.

Pokud rodím, (tedy ne já osobně) ve společenském akvárku, použiji originální porodničku, akorát na dno vložím pro zatížení pár kamínků a na dno perlinku, předem upravenou. Tož to je vše. Za fotky mobilem se omlouvám

V obchodě jsem koupil dcerce mandarinky v takovém tom síťovaném pytlíku. Ten je důležitý, protože původní siťku porodničky jsem nahradil onou síťkou. Tuto upravenou síťku používám v malé odchovně. Dobotina okamžitě padá ke dnu a samička se k ním tak vůbec nemá čas dostat.

Nevím, jestli to sem do tohoto vlákna tak úplně patří, ale když jsem četl, jak mají někteří kolegové trochu problém s porodem mečovky a vlastně se živorodkami obecně, rád bych nabídl svůj osvědčený způsob.
Koupil jsem si obyčejnou porodničku (viz foto). Pozor, ceny jsou šíleně rozdílné. Takže pokud chcete ušetřit, googlujte, hledejte. Vyplatí se.
Tak už ostali len 4 aj z toho sú tri také nijaké. Len jedna jediná vyzerá naozaj zdravo a aj je najväčšia z nich. Akvarko fičí zatiaľ naprázdno. Bojím sa ich tam ešte dať. A tiež sa tam bojím dať tú samičku, keď bude jej čas porodiť. Asi za 10 dní. Mám ešte niečo urobiť pre budúci úspešný odchov? V tom malom akvarku ale nie je dno, len voda a pár rastliniek Egerie.Filter ide nonstop.
Starší reakce
finnnp napsal: Třeba u Vídeňské mečovky není skvrna březosti tak výrazná jak u mečovek z černýma očima.Jinak skvrna je vždy.
...Jinak skvrna je vždy.

Obdivuji váš bystrozrak...na černé mečovce hledám tu skvrnu fakt ještě obtížněji než na "vídni. I třeba na dalších albinotických a skvrnitých mečovkách...

A přesně o jakou jde,u některých nemusí byt tá skvrna tak výrazná,např u vídeňských.
Třeba u Vídeňské mečovky není skvrna březosti tak výrazná jak u mečovek z černýma očima.Jinak skvrna je vždy.
0 22.10.2013 19:45 11misa11 A je možné, že je mečovka těhotná a nemá tu skvrnu u řitní ploutve???
Jo jasně, já napsal automaticky výtěr, už to vidím... Myslel jsem samozřejmě porod a rostlinky pro úkryt mladých...

Ano, i živorodky se třou a k oplodnění jiker dochází v těle samičky, špatně jsem si to přečetl a reagoval neadekvátně, měl jsem za to že je kontext v obvyklé mylné představě, že i živorodky kladou jikry.

Živorodky a výtěry to bude trošku jinak.

Ano, s největší pravděpodobností skončili jako doplněk jídelníčku samice, nebo jiných osadníků akva. Nevěš hlavu, takových výtěrů ještě bude. Na příště už budeš lépe připravená. Začal bych pořádně, ale pořádně zarostlou nádrží, ať se má mládež kam schovat...
0 22.10.2013 18:58 11misa11 Tak to je super no

to je museli ostatní rybky sežrat. Ach jo
Ono je to o figuře a vnitřním vybavení samice a schopnostech samce...

Na to mám pouze jediné vysvětlení,už porodila.V žádném přímadě není pravidlem,že musí být samice těsně před porodem tlustá k prasknutí.
0 22.10.2013 12:59 11misa11 – Těhotná mečovka
Chci se zeptat jestli by mi nemohl někdo poradit. Mám mečovku mexickou, byla těhotná, a teď na ni koukám a žádný břicho ani skvrnu nemá, přitom co jsem tu četla že když jsou v pozdním stádiu tak jsou velké jak autobus tak to nebyla, břicho měla ale ne nějak velké. Nevíte co se mohlo stát?
Ne,ten filtr bych nepral,je nový a není to zapotřebí,pouze by se tim vypráním vyplavily nitrifikační bakterie,které se tam už vytvořily.Račí ho nechej tak,ať se pořádně zaběhne a upraví vodu.Návíc by se neměl prát filtr současně pokud se dělá jiná velká ůdržba.Jestli máš navíc ještě nějakou Egerii mužeš ji tam hodit,pomuže ti tu vodu upravit aby byla co nejvhodnější pro narozený potět.Obstarej si nějaké živé krmení,jak jsem se již zmínil.Jde to od prvního dne i s tím suchým ale nic se nevyrovná nad živé.
Psal jsem ti už i v prezentaci,že jak mile se takovéhle úhyny rozjedou,tak se to velice obtížně dá zvrátit,ty ryby jsou už špatné.Nejlépe uděláš když je dáš pryč(s těch ryb nic už stejně nebude).Raději si připrav nádrž na nový vrh.Nech ji nějaký čas bez ryb,pouze ze dna odkal zbytky,jinak žádnou udržbu nedělej,nech ať se nádrž sama vyčisti a pořádně zaběhne filtr.Dále by bylo vhodné na rozkrmení mladých,kdyby jsis obstárala artémku a nebo alespoň grindál.Tímhle krmivem by jsi měla krmit minimálně 14 dní a pak můžeš postupně teprve přecházet na suché krmivo.Věř mi že ze správným krmivem a s dobře zajetou nádrží budeš mít minimánlní ztráty.
Prasanovi nikdo prakticky neodpověděl.
Ano psal jsem o vlivu hormonů a dusíkatých látek na vývoj omladiny, takže ještě doplním:
1. V nádržích a to i venku, kde byly dospělé, nebo dospívající samice bez samců, ale s přítomným potěrem, se právě u těch mladých začli velmi brzy diferencovat i v těch dvou centimetrech plně vyvinutí takto malí samci s mečíkem i gonopodiem.
Proto nedoporučuji dávat dohromady při odchovu mladých víc "odrůd" do jedné nádrže s tím, že budou později, než víc odrostou rozděleny, protože do té doby může dojít k nežádoucímu pokřížení.
2. Zato největší samčí jedinci, bez toho, že by se vyvíjeli nejprve jako samice, mi u červených X.helleri vyrůstali, když byly mladé od počátku v prostornější nádrži společně s plně dospělými plus i dospívajícími samci a se včasnou obměnou vody.
Ještě v jednom případě mi vyrůstali tělesně viditelně zdatní samci a to v poměrně malém prostoru s rodiči.
Bylo to v době, když jsem několik let pracovně pobýval v Kazachstáně a do malého akvária jsem si tam z domova dovezl pár svých mečovek. Jako živou potravu jsem jim nosil ze stepních mokřadů nalovené komáří larvy, perloočky, žábronožky a ze slaného pramene do červena vybarvenou velice jemnou řasu.
Tu řasu dospělé i tam narozené mladé ryby s velkou chutí žraly a potomstvo vyrůstalo v mohutnější kusy, než jejich rodiče.
Z obsahu těch řádků se dá o ledačem popřemýšlet.
To fakt neumím posoudit, neznám váš chov ani podmínky k němu...
Ohledně nestejnoměrného vs. uniformního růstu - k tomu směřovaly poslední dvě věty mého předchozího příspěvku - nejde jen o genetický základ, ve hře jsou další faktory, např. právě hormony, které tady už někdo v minulých dnech zmiňoval. Tyto faktory mají na svědomí rychlost dospívání a případnou změnu pohlaví. Já jsem chtěla uvést na pravou míru to, že jsi tu zpochybňoval existenci raných a pozdních samců.
Stejně tak nerozumím, co se ti nezdá na dalším tvrzení od "amazonia" ohledně toho napůl vyvinutého gonopodia. To je přece běžná věc, kdy už samce poznáš na velmi malých rybičkách, ale může trvat třeba půl roku nebo více, než je gonopodium opravdu funkční (a samec pohlavně dospělý). To je typický pozdní samec, který má třeba jako půlroční nápadně zesílené první paprsky řitní ploutve, ale rozhodně ne gonopodium. Nepochybuju, že tohle viděl každý chovatel mečovek, na tom není co popírat...
P.S. Nejsem doktor, ale vzhledem k tvé opakované narážce bych ti doporučila jako nejvhodnějšího asi psychologa... pokud ten ti neporadí, tak zkus svoje komplexy netahat na diskusní fóra, kde je dobrým zvykem komunikovat bez ohledu na věk, pohlaví a dosažené vzdělání

U závojovích je to jiný,tak též u raných samců ale pozdní samci i když mají náznak gonopodia tak se o samice moc nezajímají a chovají se právě spíš jak ty samice.Dám vám jeden příklad který se mi stal a zajímal by mě váš názor.Jednou jsem měl vrh při kterém se mi narodilo 80 mečovek.A z nich byl pouze jeden a právě ten pozdní samec jinak všechno byly samice.Vyrůstali v 63 litrovém akváriu a měli asi tak 21°C.Jak sem již říkal pouze se mu naznačilo gonopodium a dál se nevyvíjel.Jelikož jsem potřeboval si nechat ryby na chov,tak jsem si nechal tohodle samce a k němu několik samic.Můžu říct že ani jedna samice nezabřezla dřív než byl samec plně dospělí a to bylo asi v 9 měsících.Byl jsem s ním naprosto jinak spokojený,samice měli velice početné vrhy,teťkom mám raného štíhlého,jak jste řekl svižného samce a nemůžu se od něho dočkat potomstva.A zajímal by mě váš názor,hlavně o tom proč byl z 80 mladých pouze jeden a ještě k tonu pozdní samec.
SoRex napsal: "raný-pozdní, jak jsem už napsal, pořád samec"
Já už tomu asi začínám rozumět. Ty si myslíš, že označením "pozdní samec" je míněna samice, ze které se později stane samec? To ale snad nikdo nikdy netvrdil...
Pozdní samec je prostě samec, který se vyvine později.
Na druhou stranu - čistě teoreticky - ona to, vzhledem k existenci arrhenoidie, skutečně mohla být i samice. Tento fakt prostě nelze vyloučit. A zpětně by se to pohlaví těžko dokazovalo, pokud by tedy ona samice už neměla mladé.

Zatímco ty to připouštíš čistě teoreticky, já si myslím, že je to jev uzavřených chovech velmi běžný... A zase, je to jen o těch kmenech, nelze to paušalizovat...

amazonia napsal: Moc si nerozumíme.Vy mluvíte o samci bez meče ale plně vyvinutým gonopodiem.Kdež to ja mluvím o samci který ma na půl gonopodium a na půl ještě břišní ploutev a věřte mi že v takovémhle stupni vývoje samici oplodnit nedokáže.
Nevěřím, nemohu. Je-li již patrné gonopodium, tak není napůl. To je totiž velmi významný fakt například u lyrovitých, závojových mečovek, o nichž se někdy tvrdí, že jejich samci nejsou plodní pro příliš dlouhého a neovladatelného pinďourka...já o tom dost pochybuji, protože se mi při separovaném chovu,krátká-dlouhá stalo, že k oplození samice došlo, a to i vícekrát v nádrži dlouhých ryb. Musí tudíž existovat krátké období, v němž i dlouzí samci jsou schopni rozmnožování...
Markéto v tomhle máš nepochybně pravdu, ona je to docela příjemná debata, z níž lze ledacos dovodit. Ale ono u těch divokých mečovek je skoro úplně všechno jinak, to vím, a i jsem to zmínil, ale tohle se točí spíš u šlechtěných, a ještě ryb, které za hellerky vydáváme s přesvědčením, že to jsou opravdu...A přitom víme, že při výrobě barev a forem bylo použito ledacos...

Já jsem to sem už vracet nechtěl, protože je debata pro běžného akvaristu asi i ne moc zajímavá, navíc protože se jedná o docela dost důležitou "technologickou součást výroby ryb", ale protože jste tu teď dva doktoři, tak k té tvé zajímavosti o jiných druzích divokých mečovek přidám ještě jednu...
Za ta léta už u i hodně malých ryb šlechtěných "X.helleri" ,(dělám to i s oky, protože mne k tomu inspiroval jeden z našich nejlepších očkařů), dovedu samce a samici odlišit téměř s jistotou již dost brzy, aniž by samčí pohlavní znaky byly patrné. Odseparuji-li pohlaví od sebe, dochází k velkému zrychlení růstu samců a srovnání jejich velikosti. Přičemž ve skupině samic bez samců se samice nezačínají přetvářet v samce, ale věnují se rovněž soustředěně svému růstu. V koedukovaných nádržích ryby rostou nestejně, a hodně původně jako samice se vyvíjejících se ryb se v samce začne dříve či později přetvářet. A to dokonce i když už se u nich objevila skvrna....
Bylo to tu už několikrát psané že někteří samci dospívaji podctatně dříve a ti zůstanou drobní a říká se jim raný a za to někteří později a to jsou takzvaně pozdní samci a ti mužou být i několikanasobně větší.Tou teplotou to nebude,20°C není na ně žádná extra vysoká teplota.Leda by tá voda ve které jsou byla příliš zatížena dusikatymi látkami a to zpusobylo předčasné dospíváni,kdosi to tu i psal že samci nestihnou narůst a předčasně dospějí.
Jo mám, velice jednoduché. Prostě jim to trvá trochu déle no... Děti ve školce taky nemaj pindíky všichni stejně dlouhý...
A vysvetlenie máš?(na tie moje drobce)
Tieto mám pri izbovej teplote bez ohrevu,no ako som písal začal som pomaličky kúriť a tak môže byť.Teplomer mi padol na dno,takže tam nevidím.A tomu ,,šmejdu,, sa i tak nedá veriť.Stále má dáku odchylku.
Edit: zmeraná práve pred sek.laboratórnym teplomerom - 20C
Přidat reakci
1 ...... 45 46
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 46412x